Шта више боли?

Шта вас више боли?

• истина о вама

• лаж о вама

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Uvek laz. Istinu ili znam ili je naslucujem...ako bas ne zelim da je cujem onda me zaboli, ali vrlo brzo prodjem kroz fazu "provera stvarnosti" i suocavanja sa istinom, ma kako bila bolna. Istina je laksa za podneti. Laz uvek vise boli...meni je teze da se borim protiv lazi. Narocito imajuci u vidu da je za nekog laz - apsolutna istina.

Helen, fala što si biće :P

Na skali od 1 do 50 svega onoga što u životu može da te snađe - ovo nije ni do prve, zato bih se onako, muški potrudila da baš mnogo ne razmišljam o tome.

Desilo mi se zilion puta - možda zato sad imam takav stav.
Stvarno jeste... Od osnovne škole na ovamo il su me voleli ili sam im smetala al da sam bila upadljiva, jesam pa je verovatno zato najviše...

Šta znam... samo da ne remeti njega i mene i našu skladnu malu porodicu - to mi je najbitnije. Sve drugo je lako popravljivo... slažem se sa svim što je koto napisala

Како реагујете када вас неко суочи са истином? Шта тада осећате и шта чините?
Како реагујете када вас неко лажно оптужи за нешто што нисте урадили, или исприча неку ружну неистину о вама? Како се тада осећате и како реагујете?

Шта вас више боли: истина или лаж о вама?

Može da zaboli i jedno i drugo .... Mada, mene više potresa laž o meni ....

Istinu znam sama bolje od bilo koga drugog sa strane, tako da u situacijama kada je bolela, bolela je bez da mi neko prospe svoju polovicnu outsidersku interpretaciju u lice.
Inace, najvise mrzim kad neko hoce da te povredi tako sto ti kaze shatro "istinu" o tebi, onako "najiskrenije" ali obicno sa debelom namerom da te ponizi. Od takvih ljudi se sklanjam.

Sto se tice lazi, nije nikakva satisfakcija da ispricas o nekom laz za koju ce svi znati da je lagarija. Tako da, ako niko ne poveruje u laz, ona se okrece protiv onog ko je lagao. Tako da je stvar u tome da sam budes takav da nikom nece nikad pasti na pamet da sumnja da si proneverio pare, silovao maloletnicu ili sta vec...

Inace, glasala za laz... Ako se vec tako nesto o tebi prosiri naokolo, to znaci da nesto nije u redu sa tobom a da ti toga nisi svestan, mislim cim okolina veruje u izmisljotine...

ako je istina irecena dobronamerno i kao podsticaj na promenu u nekoj adekvatnoj situaciji, vrlo rado je prihvatam kao kritiku...ako je zlurado ili podsmesljivo..vrlo zaboli..i ne znam kako da se odbranim u toj situaciji..jedini nacin je da eliminisem tu osobu iz zivota...
a laz...zavisi da li je "prica se"...ili je laz koja moze da me ugrozi, laz koju neko koristi protiv mene radi licne promocije..to me boli...i opet ne znam kako protiv toga...
osim da ubijem tu osobu...:evil:

ako je istina irecena dobronamerno i kao podsticaj na promenu u nekoj adekvatnoj situaciji, vrlo rado je prihvatam kao kritiku...ako je zlurado ili podsmesljivo..vrlo zaboli..i ne znam kako da se odbranim u toj situaciji..jedini nacin je da eliminisem tu osobu iz zivota...
a laz...zavisi da li je "prica se"...ili je laz koja moze da me ugrozi, laz koju neko koristi protiv mene radi licne promocije..to me boli...i opet ne znam kako protiv toga...
osim da ubijem tu osobu...:evil:

ne bi volela da postoji tako strašna istina o meni koja bi me bolela

:roll:

Како реагујете када вас неко суочи са истином? Шта тада осећате и шта чините?
Како реагујете када вас неко лажно оптужи за нешто што нисте урадили, или исприча неку ружну неистину о вама? Како се тада осећате и како реагујете?

Шта вас више боли: истина или лаж о вама?

Kasno se ukljucujem vi ste vec razvezli neku pricu, ali nema veze.... ovde se prvo pitanje koje se mora postaviti jeste sta je to objektivna istina?
Jer svako od nas ima svoju jednu jedinstvenu subjektvinu istinu o sebi i drugima, moguce je da covek bude 100 % realan u pogledu sebe i svojih mana i propusta, kao i vrlina, ali je to uvek retko.
Ono medjutim sto je takodje vazno da se razume u ovom kontekkstu je cinjenica da se svaka stvar moze posmatrati iz najmanje 2 ugla - te kao dobra na jedna nacin ili dobra na drugi, a da se ta dva stava dijametralno razlikuju, pa cak i suprotstavljaju.
To na primer za nase postupke.
Te tako dolazimo u apsurdnu situaciju da i kad smo nesto, po svojim merilima, uradili najbolje moguce, po nekima to ispadne kao nesto lose. Razlicita su moralna shvtanja i koncepti kod ljudi, pa stoga i prag gde nesto postaje laz, a sta jeste istina.
Manipulacija je danas, tudjim misljenjem i ponasanjem, zastupljena vise nego ikad.

Stoga mislim da je jedini ispravan nacin rasudjivanja da covek slusa svoje srce, svoju savest, i naravno razum, da oni sadejstvuju zajedno i da moze kroz zivot da ide mirne i ciste duse, jer onda ga mnogo i ne pogadja da li je neko nesto protumacio na pravi nacin.

U takvom kontekstu se kritika prima lakse, jer mozemo da prihvatimo cinjenicu da za sve sto dobijemo kritiku smo dobili smernicu da raduimo na sebi.
na nama je da procenimo da li je ta kritika zaista u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo, i tek nakon toga reagujemo, jer cemo tada izabrati pravu odluku.

Lazi uspevaju da me doticu jer je to normalno, da se ne nerviram znacilo bi da nisam nomalna, ali me manje pogadjaju nego nekad, jer sam to prihvatila kao deo zivota, nekad je to vrlo gorko, ali na zalost, neophodno iskustvo...

Back