ШТА ВИ СМАТРАТЕ ДОБРОМ ИНВЕСТИЦИЈОМ

U svakom poslu sam propao , malo više zbog drugih a manje zbog sebe . I nije mi to teško palo . Opet krećem od 1 dinara, ali mi je teško kada sam ostao bez ideja , gde i sta .
Radi ono sto najbolje znas.Idi otvaraj ponovo,ali ovog puta sam,bez ortaka i svih gresaka od ranije napravljenih.Licno,ja sam tek iz 5-tog pokusaja uspeo kako treba,a sve ranije bilo je pucanje zbog raznih gresaka koje sam pravio iz neznanja.Ni danas ne znam koliko bih hteo da znadem,ali opet je super kako je bilo ranije.

Ja sam uz mnogooo srece uspeo iz prve. Poceo sam sa 20 god i prodao firmu kad sam imao 30 god.
Poceo sam sa pozajmljenih 20.000 eura (u to vreme to je bilo bas dosta) na 5% mesecne kamate od zelenasa a prodao sam firmu sa 100 zaposlenih tacno pre pocetka krize 2008. godine. Sad kad bih pocinjao sve bih znao sta i kako treba da se uradi ;-)

EBIT mi je u pojedinim godinama bio i 40%.

Poslednja izmena:
Evo za pod 2. Dobra investicija na licnom planu je nekretnina u perspektivnom naselju naselje koje se razvija..Evo prime bile neke limene garaze tu preko puta i dodje nalog da se sklone..javi se tip koji pre neku godinu kupio za smesne pare neki plac sav u korovu.kad su sklonjene garaze on plac posuo rizlom i dozvolio da svako postavi garazu kod njega na placu za po 10 E mesecno ..i evo godinama ima oko 500 E niti luk jede niti luk mirise,nema nikakve obaveze a uzima kintu otplatio plac i zaradjuje...Na primer!

Ja sam uz mnogooo srece uspeo iz prve. Poceo sam sa 20 god i prodao firmu kad sam imao 30 god.
Poceo sam sa pozajmljenih 20.000 eura (u to vreme to je bilo bas dosta) na 5% mesecne kamate od zelenasa a prodao sam firmu sa 100 zaposlenih tacno pre pocetka krize 2008. godine. Sad kad bih pocinjao sve bih znao sta i kako treba da se uradi ;-)

EBIT mi je u pojedinim godinama bio i 40%.

Ja sa svojih 20 godina nisam znala gde mi je düpe a gde glavaz:lol:
Pare me nikako nisu zanimale, polakomila sam se tek sa svojih 35-40 godina.

Sa dvadeset godina coveka i ne treba da zanimaju pare, ipak je zivot nesto mnogo lepse,zanimljivije od skupljanja para.
Sta ce i zasto ce covek sa dvadeset uopste da razmislja o parama?

Kako se meri taj ulozeno-vraceni kapital?
U valuti? Inflacija to relativizuje.
U nekretninama? cene su obrnuto srazmerne krizi i porezima.
U zlatu? prestace u jednom trenutku da vredi, vise nikome nije potrebno, industrijska revoluija je prosla.
U uslugama? tesko samerljivo.

Klizav je to teren.

Vrlo jednostavno.

Preracunaj investiciju u svajcarske franke.

Ako si otvorio rednju i u to ulozio 100.000 svajcarskih franaka, za tri godine ih moras imati nazad.

Ako imas ranije = investicija je vrlo dobra. Ako nemas za tri godine = investicija ne valja.

Isto je i sa nekretninama, samo sume su vece, a rok duzi.

Vrlo jednostavno?

Pre nekoliko godina si za 100.000 svajcarskih franaka mogao da kupis 100 kvadrata u dobrom delu grada.
Danas za 100.000 svajcarskih franaka mozes da kupis 35 kvadrata u dobrom delu grada.

Tada si mogao da prodas gajbu i das 100.000 svajcarskih franaka na kamatu i da zaradis DUPLO.
Zatim stavis svih 200.000 svajcarskih franaka u dzep i pokusas da otkupis svoj stan, i onda shvatis da si na gubitku.

100.000 svajcarskih franaka nije jednako 100.000 svajcarskih franaka.

Zato te pitam cime ces izmeriti da li ti se ulozeni kapital vratio uvecan, ili umanjen.

Vrlo jednostavno?

Pre nekoliko godina si za 100.000 svajcarskih franaka mogao da kupis 100 kvadrata u dobrom delu grada.
Danas za 100.000 svajcarskih franaka mozes da kupis 35 kvadrata u dobrom delu grada.

Tada si mogao da prodas gajbu i das 100.000 svajcarskih franaka na kamatu i da zaradis DUPLO.
Zatim stavis svih 200.000 svajcarskih franaka u dzep i pokusas da otkupis svoj stan, i onda shvatis da si na gubitku.

100.000 svajcarskih franaka nije jednako 100.000 svajcarskih franaka.

Zato te pitam cime ces izmeriti da li ti se ulozeni kapital vratio uvecan, ili umanjen.
Ulaganje u nekretnine se retko kada isplati, najvise se isplati ako covek kupuje nekretninhu u kojoj ce i sam stanovati.

Ulaganje u nekretnine u Beogradu, Zagrebu, Pesti ili Pragu ne moze da se isplati jer cene svgojevremeno nisu imale veze sa mozgom,
u Beogradu jos uvek nemaju ( verovatno i Zagrebu), ali u Pesti i Pragu danas mozes za vrlo jeftine pare da pazaris fine stanove.
Ljudi su ih placali po 100.000 evra, danas ih prodaju za 50-60.000.

Slicna je stvar i sa zlatom, svajcarcem, dijamantima, umetnickim predmetima.
.........................................................................

Ne postoji nacin da sacuvas vrednost.
Mozda bi moglo kupovinom izvora, ali je pitanje dana kada ce ih drzava nacionalizovati i za 3 evra prodati kokakoli.

...........................................................................

Jedine dobre investicije su deca i zdravlje.
I danas. Treba investirati u danas, u zivot.
Dobiti osmeh.

Poslednja izmena:
Nekada,za vreme Zlatnog Standarda,vrednosti su imale svojstvo da vremenom budu ocuvane.Kako je Zlatni Standard ukinut,mora se paziti kada i koliko se ulaze u neki vid stednje ili investiranja.Valute gube na vrednosti zbog inflacije,a cene zlata,nekretnina ili investiranja na berzu se menjaju kroz vreme ovisno o trenutacnim situacijama na odredjenom trzistu.Zavisi ko sta zeli i ko sa cime raspolaze.Pristalica sam investiranja u proizvodnju,jer ako se postigne visok kvalitet proizvoda i cena bude po meri potrosaca,tada se investicija brzo i sigurno vraca i umnozava.Sporiji nacin,ali mirniji po nerve jeste investiranje u nekretnine koje se rentiraju zakupcima stanova ili lokala.Rentanje jednog takvog stana moze biti fin dodatak penziji i mirnijem zivotu u danima kada covek zbog godina ne moze biti vise radno aktivan.Ali...ponavljam...zavisi ko sta zeli i ko sa cime raspolaze u novcu.

Back