Sta u Srbiji treba promenuti da bi se pokrenula mala privreda?

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Prvenstveno treba ukinuti SVE DOZVOLE I ADMINISTRATIVNE ZABRANE.

Ako neko hoce recimo da otvori restoran, samo treba da podnese zahtev - i da mu on momentalno bude odobren.

N ikakva odobrenja, zahtevi, inspekcije, objasnjenja i slicno NE TEREBAJU!

Ako nema stolove i musterije treba da jedu na zemlji - to je njegova stvar.

Ako ima takvih musterija , dobro, a ako nema rizik je njegov.

JEDNO DRUSTVO KOJE NIJE U STANJU DA OBEZBEDI LJUDIMA RADNA MESTA I SREDSTVA ZA ZIVOT - NE BI SMELO DA POSTAVLJA NIKAKVA, APSOLUTNO NIKAKVA, OGRANICENJA ONIMA KOJI ZELE DA RADE!

Trziste ce vec pokazati da li mogu da opstanu ili ne.

Ja zivim u zemlji gde je to tako.

Svako kada postavi zahtev za otvaranje neke radnje ceka sedam (radnih) dana da dobije dozvolu od opstine.

Ako ne dobije - smatra se da mu je odobreno i moze da pocne da radi.

I sve ide odlicno.

Za svaki nivo radnje, ma kako nizak ili visok on bio, ima odredjen tip musterija.

Poslednja izmena:
Ima mnogo takvih primera.

Evo na primer uknjizenje stana/imovine. Ja 5 godina uknjizavam stan. Pa koji ce strani investitor da dodje ovde i da ulozi novac i da onda 5 godina ceka najosnovniju stvar kao sto je uknjizenje. I onda jos trose pare da organizuju popis da popisuju imovinu, a papiri stoje godinama u nekoj fioci u katastru. Cirkus.

Isto tako za legalizaciju. Cale spustio malo krov i napravio malu garazu. I predao jos 2003 godine sve papire za legalizaciju. I ljudi se godinama ne javljaju. Kada sam ja otisao tamo posle 4 godine jedva su nasli predmet zatrpan u nekom ormanu.

Ovde ljudi NE ŽELE DA SE MANJAJU i tu spasa jednostavno nema.
Džaba priča o super propisima kad ih je namoguće primeniti u praksi, a već sam rekao, birokratija ne želi da se manja i od toga živi.

Kod nas je ustaljena praksa da ova država i njeni resursi PRIPADAJU državnom aparatu a svi ostali treba da su njihovi podanici. Kako dolazi do promene svesti, ne znam, verovatno jačim udarcem u glavu, ali sve dok je birokratiji ovako dobro promena neće biti. Sve poluge su u njihovim rukama a mi ostali smo samo sitna boranija i jedna masa koja radi u korist svoje štete.

Ovako postavljena Država - nema spasa niti izlaza, bar ne za sve, ili većinu građana.

Ovde ljudi NE ŽELE DA SE MANJAJU i tu spasa jednostavno nema.
Džaba priča o super propisima kad ih je namoguće primeniti u praksi, a već sam rekao, birokratija ne želi da se manja i od toga živi.

Kod nas je ustaljena praksa da ova država i njeni resursi PRIPADAJU državnom aparatu a svi ostali treba da su njihovi podanici. Kako dolazi do promene svesti, ne znam, verovatno jačim udarcem u glavu, ali sve dok je birokratiji ovako dobro promena neće biti. Sve poluge su u njihovim rukama a mi ostali smo samo sitna boranija i jedna masa koja radi u korist svoje štete.

Ovako postavljena Država - nema spasa niti izlaza, bar ne za sve, ili većinu građana.

Problem nije samo u njima, problem je i u narodu.

Srbi su naucili da budu PODANICKI NAROD.

Srbi ne znaju da se pobune, a da ne bude krvi do kolena.....Jednostavno, NISU LUKAVI kao na primer Latini...

Sta bi Srbi mogli da ucine danas, kada imaju net, tviter, facebuk i sve ostalo na raspolaganju?

Mogu preko tih sredstava da se DOGOVORE I DA RECIMO PRESTANU SVI ZAJEDNO, istog meseca, DA PLACAJU TV PREPLATU!

I sta ce da se desi?

NISTA!

Mesec dva ce se TV malo buniti i sve ce to PROCI.

Vise nece biti TV preplata i TV ce ziveti od reklama, kako zivi i u ostalim drzavama.

Nece moci SVE da kazne, cak ni mali deo...

I tako je moguce da se narod dogovori i IZBORI za mnoge stvari .

Problem nije samo u njima, problem je i u narodu.

Srbi su naucili da budu PODANICKI NAROD.

Srbi ne znaju da se pobune, a da ne bude krvi do kolena.....Jednostavno, NISU LUKAVI kao na primer Latini...

Sta bi Srbi mogli da ucine danas, kada imaju net, tviter, facebuk i sve ostalo na raspolaganju?

Mogu preko tih sredstava da se DOGOVORE I DA RECIMO PRESTANU SVI ZAJEDNO, istog meseca, DA PLACAJU TV PREPLATU!

I sta ce da se desi?

NISTA!

Mesec dva ce se TV malo buniti i sve ce to PROCI.

Vise nece biti TV preplata i TV ce ziveti od reklama, kako zivi i u ostalim drzavama.

Nece moci SVE da kazne, cak ni mali deo...

I tako je moguce da se narod dogovori i IZBORI za mnoge stvari .
Doro, iako još uvek nisi odgovorio na jedno pitanje, u kojoj to uređenoj zemlji živiš, da ipak malo polemišemo.

U svom postu imaš nešto tačno ali isto tako i potpun promašaj, evo.

Srbi su naucili da budu PODANICKI NAROD. jednostavno si lupio iz sebi znanog razloga i bez ijednog dokaza, znači ovo ti je OUT.

Srbi ne znaju da se pobune, a da ne bude krvi do kolena.....Jednostavno, NISU LUKAVI kao na primer Latini... Ovo ti je već bliže stanju svesti kod Srba a i ostalih koji su ovde sa nama, lukavstvo nije nešto što je ovde provlađujuće, dakle nismo lukavi kao tvoji sunarodnici :)

Nije dobar primer da nas pokrene, bar za nas i sada jer TV pretplatu plaća jedva 35% ito su upravo one birokrate i državni aparat sa početka priče. Pa kako sa njima da digneš bunu.
Drugo, ionako razređena mreža interneta je nedostupna onima drugima, dok ga činovnički aparat koristi za vreme rada, na poslu, i za taj rad još prima platu !!!
Treće, država u tom slučaju, kao evo baš nedavno, dotira RTV iz budžeta, oslobađa ga plaćanja ferkvencije, itd itd....

Da zaključim: Ovaj narod je raspolućen, jedan manji deo živi na račun ostatka, državni aparat ( nesrazmeran ekonomskoj snazi zemlje ) NE ŽELI da deli sudbinu zemlje i naroda u čije ime navodno i jeste tu gde jeste, troši nezarađeno i svakim danom zadužuje buduća pokolenja.
Na tim jaslama i u istom timu su i organi gonjenja i represije ( policija, sudstvo, tužilaštvo ) koji silom drže narod u pokorstvu.

I sad ti nađi izlaz......

Drugi talas krize ce smanjiti javni dug tako sto ce poceti smanjivati administraciju....
Ovaj talas koji još traje je samo povećao administraciju, zapošljavanje isključivo po stranačkom principu i vezama :
Zašto očekuješ da isti budu otpušteni, ili bar uz podebele novčane naknade i još po nešto, kad o tome odluku donose isti likovi.?

Ovaj talas koji još traje je samo povećao administraciju, zapošljavanje isključivo po stranačkom principu i vezama :
Zašto očekuješ da isti budu otpušteni, ili bar uz podebele novčane naknade i još po nešto, kad o tome odluku donose isti likovi.?

zato sto su se do sada mogli zaduzivati koliko im treba ali vise toga nema,stavljeni su pod kontrolu brisela..kao sto ce i grcka,italija...

zato sto su se do sada mogli zaduzivati koliko im treba ali vise toga nema,stavljeni su pod kontrolu brisela..kao sto ce i grcka,italija...
Možda je tako, nama zaista jedino može pomoći neko sa strane, ALI svaki činovnik koji je zaposlen "na prepad" biće predhodno dobro obezbeđen i udomljen a to naravno košta. Stihijsko zapošljavanje je dakle bilo namerno da bi se kasnije uzele pare za novi početak, jasno ko dan.
Sve to ima da plate buduće generacije, o tome govorim.
Za razliku od njih, stotine hiljada radnika ostalo je bez posla i bez ikakve nadoknade i budućnosti, a privatizaciju i prodaju njihovih firmi su uradili upravo ovi o kojima govorimo.
Pa šta je tu normalno, a ovi iz Brisela reaguju kad se sve već desi, odobre nove kredite za isplatu otpremnina i boli ih briga,

Jedna vrlo interesantna tema koja se tice efikasnosti administracije (opstina, city councill rtc..) Video sam first hand da je bas tako kako kaze Blajbinger. Recimo Tajland, drzava nema novca da podrzava stanovnistvo koje ne radi i olaksala je svima koji zele da rade dobijanje dozvola. To je poguralo inicijativu i stvorilo mnostvo novih servisa i ponuda pristupacnih prvenstveno po ceni (a i kvalitetu) kako lokalnom stanovnistvu tako i turistima koji se osmele recimo da jedu sa ulicne tezge. Neverovatno je sta sve moze da se vidi. samo neki primeri: pokretne - vespa kuhinje koje krstare i traze musterije (nudle koje sam pojeo su bile bolje od onih u elitnom restoranu $1.5 samo) Ljudi drze na ledjima iguanu i nude ti mogucnost da se fotografises sa njom na ramenu za sitne pare, na ulici se prodaje sve i svasta od palacinki u tiganju do kuvanih jaja ili vesalice i to - ispred restorana koji prodaju istu robu. Svako ima svoju musteriju. Zene uzmu dusek i odu na plazu da masiraju 1 sat $6 (u salonu deset puta skuplje) it'd... I niko ne trazi nista od drzave. Nameste klupe pozadi na kamionu pa prevoze turiste.

Australija inace nije takva. Nema fleksibilnosti i vlast ce radje da ti plati da sedis kuci i ne radis nego da dozvole nesto slicno kao u Tajlandu. A vecina australijanaca - trci u Tajland na odmor?

Prvenstveno treba ukinuti SVE DOZVOLE I ADMINISTRATIVNE ZABRANE.

Ako neko hoce recimo da otvori restoran, samo treba da podnese zahtev - i da mu on momentalno bude odobren.

N ikakva odobrenja, zahtevi, inspekcije, objasnjenja i slicno NE TEREBAJU!

Ako nema stolove i musterije treba da jedu na zemlji - to je njegova stvar.

Ako ima takvih musterija , dobro, a ako nema rizik je njegov.

JEDNO DRUSTVO KOJE NIJE U STANJU DA OBEZBEDI LJUDIMA RADNA MESTA I SREDSTVA ZA ZIVOT - NE BI SMELO DA POSTAVLJA NIKAKVA, APSOLUTNO NIKAKVA, OGRANICENJA ONIMA KOJI ZELE DA RADE!

Trziste ce vec pokazati da li mogu da opstanu ili ne.

Ja zivim u zemlji gde je to tako.

Svako kada postavi zahtev za otvaranje neke radnje ceka sedam (radnih) dana da dobije dozvolu od opstine.

Ako ne dobije - smatra se da mu je odobreno i moze da pocne da radi.

I sve ide odlicno.

Za svaki nivo radnje, ma kako nizak ili visok on bio, ima odredjen tip musterija.

Odsustvo svake kontrole bi dovelo do potencialno opasnih situacija, npr. restoran otvore ljudi koji ne znaju nista o skladistenju mesa, pa potruju musterije i sl.

Treba ubrzati rad oko izdavanja dozvola, uprostiti proceduru, naterati lenstine iz drzavnih organa da mrdnu dupetom, ako nemaju objasnjenje zasto neki predmet nije resen, otkaz, neka dodju oni koji zele da rade.

Smanjenje nameta je drugi aspekt o kome treba razmisliti.

IRestoran je samo jedna od varijanti. na Novom Zelandu svako moze da ga otvori a ide se 5 dana na kurs :Rad sa Hranom" u organizaciji City Councilla. Inace administracija tamo je fantasticno brza i efikasna. Sve se resava ponekad i NA LICU MESTA. Kada sam ja trazio dozvolu za rad dodjem i predam je sluzbeniku i krenem kuci, misleci da ce mi je poslati na adresu. Zaustavio me je i rekao, sedite tamo imate automat za kafu a ja ovo moram da vam resim za 15 minuta. Tako je i bilo.

Nije da nema birokratije i tamo ali nista slicno nasoj. Sve je u funkciji efikasnosti, brze, bolje, efikasnije, odmah a ne posle..Posebno u eri kompjutera, nema nikakvog opravdanja da se bilo kakav zahtev ne resi poi mogucnosti ODMAH. Zato takve zemlje odmicu ubrzanim korakom dok mi tapkamo u mestu.

Back