Šta trenutno radiš ? 10

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
cek bre..kako na istom casu predaju razlicite uciteljice?
jedna ima levi a druga desni deo table? :mrgreen:
Predaje glavna uciteljica. Ova druga se bavi s njima, pomaze im da razumeju. Ona pregleda njihove domace zadatke i testove. Ako me secanje sluzi autisticno dete sme da bude samo jedno, ali ovih drugih sa manjim problemima sme da bude nesto vise. Recimo ostecen sluh ili neka druga fizicka hendikepiranost.

Moj maleni je bio testiran kroz igru. Nekoliko posudica od Nivea kreme, velike prazne, manje pune, pa kao koja je teza. Pa sa nekim kamencicima i prebacivanjem kamencica iz jedne ruke u drugu, pa kao koliko ih ima u kojoj ruci. A prethodno im na brzinu otvori ruku i kaze:“Koliko ima kamencica, sta mislite?“ I to je radila direktorica, a psiholog je posmatrao ponasanje dece. Radili su to sa vise dece odjednom. Mi smo (roditelji) sedeli sa strane.

nisam ni mislio bukvalno test inteligencije..zato i napisah "odnosno test sa kojim su procenjivali da li imas intelektualni kapacitet da pratis nastavu "
sadsi ti bukvalista :kez:
Imao si logičke zadatke, pisane tj.usmeno saopštene i sa objektima koje si ređao i sklapao..i pitanja..logička...mi smo se baš zadržavali kod psihologa, a i bilo je više čika i teta...inače, baš sam se radovao da krenem u školu...kasnije baš i nisam uvek rado išao

Imao si logičke zadatke, pisane tj.usmeno saopštene i sa objektima koje si ređao i sklapao..i pitanja..logička...mi smo se baš zadržavali kod psihologa, a i bilo je više čika i teta...inače, baš sam se radovao da krenem u školu...kasnije baš i nisam uvek rado išao
jeste secam se toga kao danas da je bilo ... :)
zato i kazem regini ono sta rekoh :)

Naglasak je na socijalizaciji dece. Treba da nauce da funkcionisu u svetu i sa ljudima koji su drugaciji od njih. I da postanu samostalni onoliko koliko je to moguce.
tako je
inkluzija je tu super uradjena
ovde je nazalost tiha jeza jer ucitelji nisu obuceni dekvatno plus potrebno je da bude defektolog prisutan itd, a generalno smo neprijateljski prema svemu stranom i drugacijem pa ta inkluzija bez edukacije, podrske i svesti o istoj ovde nikome ne donese nista dobro

Zar lični asistent nije defektolog?
Na zapadu je znači sve to bolje rešeno?
ne..licni asistent je osoba koja se brine o osobi sa invaliditetom..pomaze mu u obavljaju svakodnevnih poslova..
e sad ima tu razlika na primer da li je OSI u kolicinma ili nije..obicno se prolazi medicinska obuka
takodje ako si licni asitent osobe u koliicima ucis kako da iz kreveta smestis osobu u kolica i slicno

uz to sam citala da je broj licnih asistenata premali, da ih prosto nema dovoljno, ne mislim na one koje ce roditelj sam da plati iz svog dzepa i da ih cak i ukidaju nekoj deci, smanjuj br sati itd

kao sto je nedavno grad beograd trazio da se vrate stanovi koji su 2010 godine dati asocijaciji za promociju inkluzije, sto je bio deo projekta stanovanja uz podrsku za osobe sa intelektualnim teskocama
i kada su se svi navikli i kada su osobe tu nasle svoj mir grad ih je kao kofere izbacio
strasno je sta rade i koliko mi malo znamo o tom problemu

dokumentarac koji treba pogledati
https://video.vice.com/rs/video/pra...e_OiJj06RuSXASaMU1TJm1m_Za4xoeu596U0FRRPKdNpI

Проблем је што смо у инклузивну наставу, као и у све остало, улетели потпуно неприпремљени.
А онда се министарство повукло и оставило децу и градове да се сналазе како најбоље знају и умеју.
Неко је од тог ДИЛС пројекта узео добре паре, натоварио нам невољу на врат и одјахао у сутон.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back