Šta treba znati pre nego što nabavite svoje prvo štene

Poruka
6.370
7 stvari koje treba znati pre nego što nabavite svoje prvo štene
(izvor: thesprucepets.com)

img-01.jpg


Postoji niz stvari koje treba da uradite pre nego što nabavite štene da biste pripremili sebe i svoj dom za svog novog čupavog prijatelja. Postoji mnogo odluka koje treba doneti i faktora koje treba uzeti u obzir pre nego što odlučite da kući dovedete novo štene: gde štene treba da spava prve noći, ko će biti tu da se brine o njemu, da li imate sve što je potrebno pri ruci ? Nemojte se prepustiti impulsu i dovesti kući štene u pogrešno vreme. Najpre, istražite. Shvatite da li ste spremni da imate štene i saznajte kako da ga nabavite odgovorno. Obrazujte se kako da se pripremite za svog novog štenca i kako da ga dobro odgajate.

01: Jeste li spremni za štene?

sl-01.jpg


Štenci su možda neodoljivi, ali takođe oduzimaju mnogo vremena. Ako nikada niste imali štene, možda nećete shvatiti u šta ćete se upustiti. Jedna je stvar biti spreman da nabavite psa, posebno odraslog. A odgajanje šteneta zahteva još veći nivo posvećenosti.

Mlade štence treba hraniti tri do četiri puta dnevno. Potrebno ih je izvesti napolje odmah nakon jela ili pića kako bi na odgovarajućem mestu izvršili nuždu i prošli tu kućnu obuku. Štencima će se događati takve nezgode i u kući, dok se još obučavaju. To može značiti mnogo čišćenja.

Štene bi vas moglo probuditi nekoliko puta tokom noći. To može biti zato što mora da izađe napolje, ili prosto samo zato što mu je dosadno.

Mlado štene ne može biti ostavljeno da bude samo u kući više od nekoliko sati. Kada je samo, ono treba da bude ostavljeno u boksu; ovo pomaže u kućnoj obuci i sprečava štene da žvaće sve u vašem domu. Međutim, nakon nekoliko sati, štene ne može više da zadrži punu bešiku (a ponekad ni creva).

Štenci mogu biti destruktivni. Oni vole da istražuju, žvaću, ližu, a možda čak i jedu stvari u svom okruženju. Ne poznaju manire i mogu se ponašati neposlušno ili hiperaktivno. Svi štenci moraju biti obučeni i socijalizovani; takođe im je potrebno mnogo vežbanja. Ove stvari oduzimaju čoveku dosta vremena u toku dana.

Da li ste spremni da se vratite kući sa posla u podne i brinete o svom štenetu? Možete li da podnesete buđenje usred noći? Da li ste u mogućnosti da provedete nekoliko sati nedeljno radeći na obuci i socijalizaciji? Šta je sa drugim kućnim ljubimcima ili ljudima u vašem domu? Hoće li štene biti za njih previše ometajuće?

Ako dobijete mlado štene, budite spremni da provedete mnogo dodatnog vremena sa njim, posebno prvih nekoliko meseci. Ako ovo zvuči previše, ali i dalje želite psa, razmislite o usvajanju odraslog psa.

02: Kakvo štene je pravo za vas?

sl-02.jpg


Dakle, odmerili ste prednosti i nedostatke imanja šteneta i odlučili ste da je pravo vreme da dovedete štene u svoje domaćinstvo. Čestitamo! Sada je vreme da tražite svog novog malog saputnika. Ali odakle početi?

Pre svega, odlučite koje štene je pravo za vas. Napravite listu karakteristika ili osobina koje mora imati, onih koje preferirate i onih koje definitivno ne želite.

· Koliko veliki ili mali želite da bude vaš pas? Mali psi se često bolje snalaze u manjim prostorima. Hrana, potrepštine i lekovi su skuplji za velike i ogromne pse.
· Da li želite psa koji ostaje veoma aktivan i kada odraste ili biste radije imali psa koji će se verovatno smiriti za godinu ili dve? Koliko vežbanja i kretanja možete da pružite svome psu?
· Uzmite u obzir i tip dlake. Da li ste voljni da se nosite sa linjanjem? Ili, da li želite psa koji se vrlo malo linja? Psi koji se malo linjaju moraju redovno da odlaze kod frizera za pse radi šišanja dlake. Možete li da priuštite sebi to?

03: Gde pronaći svoje novo štene

sl-03.jpg


Kada dobijete ideju o tome koju vrstu šteneta želite, vreme je da započnete potragu.

Ako je moguće, prvo razmislite o usvajanju psa. Psi mešanci su apsolutno divni i veoma potcenjeni. Vaši lokalni azili za životinje i grupe za spasavanje kućnih ljubimaca imaju divne štence mešovitih rasa koji samo čekaju svoje domove. Čak i ako niste sigurni da li je pas mešanac za vas dobar izbor, vredi otići do vašeg lokalnog azila ili spasilačke grupe da biste upoznali neke od štenaca. Možda se jednostavno zaljubite!

Možda ćete zaista imati srce za čistokrvnog psa. Mnogi ljudi imaju omiljenu rasu ili moraju preciznije da znaju šta da očekuju kada pas odraste. Faktori poput veličine i tipa dlake su veoma predvidljivi kod čistokrvnog psa. Zabrinutost za zdravlje, temperament i nivo energije su donekle predvidljivi, ali nisu zagarantovani.

Ako odlučite da kupite rasnog psa, onda morate biti odgovorni. Potražite iskusnog odgajivača pasa sa sjajnom reputacijom. Izbegavajte odgajivače u dvorištu. Nikada psa ne kupujte u prodavnicama kućnih ljubimaca, jer njihovi psi često dolaze iz puppy mills-a (= komercijalni objekat za uzgoj pasa koji karakterišu brz uzgoj i loši uslovi - prim. Đurđija). Ne kupujte psa sa buvljaka ili iz malih oglasa; ovi štenci imaju nepoznato poreklo i mogu biti nezdravi.

Kada nađete pravo štene za sebe, osetićete da je to zaista pravi izbor. Većina vlasnika će vam reći da su ih njihovi pseći drugari zapravo izabrali njih, a ne obrnuto!

04: Pripremite svoj dom za dolazak šteneta

sl-04.jpg


Pre nego što vaš mali prijatelj dođe kući sa vama, neophodno je da pripremite svoj dom. Dajte sve od sebe da zaštitite svako područje svog doma. Destruktivno ponašanje šteneta je uobičajeno, frustrirajuće i može biti opasno za vašeg psa. Vaše štene će sigurno pronaći sve male stvari koje ga mogu povrediti.

Upozorenje! 👇
Spustite se do nivoa očiju šteneta i potražite opasnosti:
· Sakrijte sve električne kablove što je bolje moguće.
· Ormari koje treba zaključati - posebno oni koji sadrže hranu ili lekove, toksične hemikalije i druge predmete za domaćinstvo koji mogu biti opasni.
· Držite kućne biljke visoko, negde gde vaš pas ne može da žvaće njihovo lišće.
· Uzmite kantu za smeće sa poklopcem za zaključavanje ili držite kantu iza zatvorenih vrata.
· Držite veš, cipele i druge sitne predmete van domašaja šteneta. Štenci ih ponekad žvaću i/ili gutaju.

Najbolji način da zaštitite svoje štene je da ga stalno nadgledate. Dok ste odsutni, neka ono bude zatvoreno u svom boksu (samo izbegavajte da odlazite na duže od nekoliko sati dok je vaše štene još mlado). Štene ne bi trebalo da bude potpuno samo i slobodno za kretanje u kući dok ne bude starije i dobro obučeno.

05: Nabavite potrebne stvari za štene

sl-05.jpg


Potrebno je da nabavite dosta stvari za pse pre nego što donesete svoje novo štene kući. Počnite sa osnovama, pre nego što završite sa gomilom stvari koje vam nisu potrebne - kao što su npr. igračke u kojima vaše štene ne uživa ili krevetići za pse u kojima vaše štene neće spavati. Definitivno će vam trebati nekoliko osnovnih stvari za početak:

· Osnovni povodac od 1,5-2 metra (kasnije možete nabaviti i ekstra dug povodac za trening)
· Podesiva ogrlica sa ID oznakama
· Metalne ili keramičke činije za kućne ljubimce za hranu i vodu (izbegavajte plastiku jer može izazvati iritaciju kože i štenci je lako žvaću)
· Hrana za štenca
· Jednostavan krevet za pse sa dovoljno prostora za njegov rast
· Boks za pse, takođe sa prostorom za rast
· Nekoliko jednostavnih igračaka za pse (probajte jednu od svake: škripuću igračku, plišanu igračku, igračku za žvakanje)
· Četka, češalj ili rukavica za negu prikladna za dlaku vašeg šteneta

Kako vaše štenac raste, otkrićete da su vam potrebne i druge stvari, kao što su sredstva za negu i preventivni proizvodi. Vaš veterinar vam može pomoći da odlučite šta najbolje odgovara potrebama vašeg psa.

06: Pronađite pravog veterinara

sl-06.jpg


Vaše novo štene bi trebalo da poseti svog veterinara prvi put u roku od nekoliko dana nakon dolaska kući sa vama. Važno je da štene obavi fizički pregled, čak i ako ne treba da primi vakcinu. Ovo je prilika da se uverite da štenac nema zdravstvenih problema koje možda nisu otkrili uzgajivač, azil ili spasilačka grupa u kojoj je bio pre dolaska kod vas.

Najbolje je pronaći dobrog veterinara pre nego što dovedete svoje štene kući. Tada ćete postaviti veterinara i nećete morati da žurite da ga pronalazite. Potražite veterinarsku ordinaciju sa odličnom reputacijom na nekoj pogodnoj lokaciji za vas. Uverite se da su njihove cene pristupačne za vas. Najbolji način da pronađete dobrog veterinara je da se raspitate i istražite. Razgovarajte sa prijateljima i članovima porodica sa kućnim ljubimcima. Pogledajte recenzije na internetu. Možda biste čak želeli da obiđete veterinarsku ordinaciju i upoznate osoblje, kako biste stekli osećaj za mesto.

Prilikom prve posete vašeg šteneta veterinaru, obavezno ponesite svu dokumentaciju koju je obezbedio odgajivač ili grupa za usvajanje. Vaš veterinar će obaviti pregled i razgovarati sa vama o rasporedu vakcinacije šteneta. Štencac treba da primi nekoliko osnovnih vakcinacija, počevši od svojih šest nedelja starosti. Neke vakcine zahtevaju revakcinu u roku od godinu dana od poslednje doze u početnoj seriji vakcinacije.

07: Naučite kako da pravilno odgajate svoje štene

sl-07.jpg


Svim štencima je potrebna odgovarajuća nega, kako bismo bili sigurni da odrastaju zdravi i srećni.

· Izaberite zdravu ishranu napravljenu posebno za štence.
· Započnite kućnu obuku od trenutka kada vaše štene dođe kući. Shvatite da ovo može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.
· Započnite trening poslušnosti kod kuće, ali počnite sa malim koracima. Budite strpljivi i dosledni. Međutim, nemojte pri tome biti previše strogi; neka vaše štene bude štene!
· Dobro socijalizujte svoje štene. Vodite ga na mnogo različitih mesta kako bi moglo da doživi nove prizore, zvukove, ljude i kućne ljubimce. Međutim, obavezno se uverite da vaš mali štenac upoznaje zdrave, vakcinisane pse.
· Prijavite se za časove obuke štenaca sa dobrim trenerom. Ne samo da će ovo pomoći vašem štenetu da uči, već će vam omogućiti i njegovu socijalizaciju.
· Uspostavite dnevnu rutinu koja uključuje i vežbu.
· Ostanite dosledni rasporedu u posetama štenaca veterinaru i vakcinama.
· Odvojite vreme za druženje i igru. Možete čak i naučiti svoje štene nekim zabavnim trikovima.

Ako u vašem domu postoji više osoba koje će komunicirati sa štenetom, unapred postavite organizaciju. Ko je odgovoran za hranjenje i šetnju šteneta i kada? Uverite se da se sve strane slažu sa pravilima gde je štenetu dozvoljeno da ide. Radite zajedno, kako biste bili sigurni da je obuka šteneta dosledna. Ako u kući ima dece, uverite se da znaju kako da se ponašaju u blizini pasa. Ako u kući ima drugih kućnih ljubimaca, budite sigurni da su pravilno predstavljeni novom članu porodice i da su pod dobrom kontrolom u svakom trenutku.

_________________________________
(izvor: thesprucepets.com)
I na kraju tog izvornog teksta je priložen i fini kviz od 15 pitanja.. koji vam može pomoći da odredite koji je pas najbolji izbor za vas (na engleskom je).
 
Oni su predivni!! U svakom smislu.. i fizički i psihički.. :D :heart:
I, da.. i meni nekako taj pas baš ide uz tebe.. (bar onoliko koliko te znam sa foruma).. :)

Samo se dosta, baš dosta linjaju.. i to treba uzeti u obzir i imati na umu..
I obožavaju vodu!! :D
u sustini ako bih birala rasnog psa...bio bi to koker ili dugodlaki nemacki ovcar skroz crni :D
mada mi je ama bas svaka rasa a i kuce preslatko...ali ta dva su mi ovako vizuelno, karakterno :heart:

a u poslednje vreme i jaze su mi :heart:
 
Inače, kad radite onaj test za opcije koji vam pas odgovara, dobija se više odgovora u nizu, ne samo jedan.. nalaze se ispod prvog odgovora..
Ubaciću to i gore u uvodni post, kao dodatnu napomenu.. kada sam ga ja prvi put uradila nisam to odmah videla..

Možda ti je bila izlistana i neka od tih tebi omiljenih rasa, Lori.. :D
A često se nađe i mešanac kao dobar izbor.. naročito za ljude koji nemaju neke specifične zahteve u odnosu na psa i koji imaju iskustva sa njima..


(Edit: Ne mogu da ubacim u uvodni post onu napomenu zbog ograničenja broja karaktera.. valjda će je ljudi videti ovde.)
 
Poslednja izmena:

Back
Top