Šta treba da znate kao novi Linux korisnici?

Nikad nema najnoviji Gnome...

Па сад....

https://linuxiac.com/ubuntu-22-10-kinetic-kudu/

GNOME 43 Desktop Environment, PipeWire as default, and Linux kernel 5.19 are the key new features in the just-released Ubuntu 22.10.

1668526553917.png

1668526592987.png

Prilozi

• Снимак екрана направљен дана 2022-11-15 19-42-35.png
    Снимак екрана направљен дана 2022-11-15 19-42-35.png
    55,6 KB · Pregleda: 12
Дебиан тестиг :

Много ти је ово блотовано. Јел си сигуран да имаш прави Дебиан или је Сербиан или неки други Debian based?
Овако је код мене... 717MB RAM GNOME 3.38 значи као Windows 7 с тим што је далеко респонзивнији од истог да не кажем да ми рачунар лети са анимацијама...

Снимак екрана од 2022-11-15 20-23-51.png

Poslednja izmena:
Много ти је ово блотовано. Јел си сигуран да имаш прави Дебиан или је Сербиан?
Овако је код мене... 717MB RAM GNOME 3.38 значи као Windows 7 с тим што је далеко респонзивнији од истог...Pogledajte prilog 1256015
Шта да кажем, волем да имам свашта нешто од програма и да испробавам...
После заборавим да обришем... Па се накупи све и свашта...
Иначе јесте прво био инсталиран Сербиан 2021, али сам брзо прешао на Дебиан тестиг складишта а потом и на Гном шел... тако да је већ више од две године практично дебиан тестинг...

Eво списак диструбуција за нове кориснике који би желели да пробају Debian 11 на лак начин без инсталације истог. :ajmo:

1. LMDE - Линукс Минт са Дебиан 11 пакетима
  2. PepermintOS - лаган дистро сличан Линукс Лајту препознатљивог интерфејса са Windows-a.
  3. Neptune - за мултимедију, интернет и офис. Испороручује и своје алате за мултимедију које ће да буду од користи просечном кориснику.
  4. Q4OS - за старе машине (32бит подржан) и љубитеље XP-a као и за јаче машине са KDE Plasma
  5. Voyager 11 Debian Edition - GNOME верзија са прелепом темом и модерним игледом уместо сивилила
desktop.jpg

Poslednja izmena:

Eво мале допуне.

Snap - централизовани (имају стор који је власнички), први универзални пакет формат за Линукс, дизајнери за сервер јер Cannonical највише новца добија од сервера (Ubuntu Server) па је тако могуће да инсталирате Nextcloud сервер као Snap, раде искључиво на systemd системима, потребан је демон би се покренули, имају ролинг бек у случају да се верзија коју користите је нестабиланм, највише због своје позадине и природе привлаче велике корпорације па многе корпорације стављају пакете за Линукс као Snap. Примера ради Skype на Snapcraft-у (стору за снапове) је поставио Skype лично као на Google Play Store-у на прмер.

Флатпак - децентрализован, направљен од стране Red Hat-а, ради на било којој Линукс диструбуцији (битно је само да је у кернелу уграђена подшка за контејнеризацију) и то је то, не могу да функциошу као апликације за сервер, не можете да покренете терминални програм као Flatpak већ искључиво графички, има стор Flathub, није потребан демон да би се покренули, раде на sandboxing технологији bubblewarp.

AppImage - не стоји корпорација иза њих, децетрализоване, лако се покрећу, портабилкне, потребан је демон fuse да би се покренули, неконзистенте су, на пример неке AppImage зависе од неких пакета у систему а неке не али сви захтевају GNU C Libs па тако не могу да се покрену на Non-GNU дескоп дистрибуције као што су Void Linux (Musl), Alpine Linux и Chimera Linux. Најкориснији су за ИНСТАНТ програме као што је Etcher који вам треба само сад када правите бутабилни флеш и то је то.

Poslednja izmena:

Back