Sta to imamo?

Mali čičak

Stara legenda
Poruka
77.633
...sta je to sto imamo ovde...

Vec duze vreme pokusavam da sagledam situaciju u mom zivotu, gradu, drzavi, podneblju i pogledam ocima moje dece...
Doslo je lepo vreme, raspusti, moje radno vreme fleksibilno, izvedem dete u setnju skoro svaki dan...i skoro svaki dan osetim neki nelagodan osecaj u toku te setnje... jer ono sto posmatramo i u cemu bi trebali da uzivamo je propadanje. Cisto i jasno propadanje. Svega. Komplet. Juce mi je cak palo na pamet da napravim jednu seriju slika kako izgleda setnja nasim gradom i kejom. I kako ja skoro apsurdno objasnjavam svojoj deci zasto je nesto tako i kako to ustvari treba da bude. Uz svaki taj nelagodan osecaj, skoro svakodnevno cujem da neko odlazi odavde.
Elem, evo kako izgleda nasa setnja kroz grad...
Parkiramo u centru, sledi pitanje:”Mama zasto su sva ova kola parkirana na ulici?”
“Zato sto je sine zatvorena jedna od glavnih ulica.”
“A kad ce je otvoriti?”(ovo pitaju vec skoro godinu dana)
“Ne znam duso.”(tri puta je pustana na nedelju dana i zatvarana na 6 meseci jer neko ko je radio projekat je jako pametan.skinuli su kaldrmu koja traje tri miliona godina i stavili neku fensi glupost koja traje ocigledno tri dana)
Nastavljamo setnju kroz zatvorenu “novu” ulicu u kojoj se svaki drugi butik, radnja zatvorio jer su zatvorili ulicu. Ali posmatramo Second hand, trafika, apoteka, menjacnica, kladionica, brza hrana, butik itd... imamo i galeriju, svetla tacka te ulice, i pozoriste i lepu poslasticarnicu... odlazimo na kej... prvo imamo raspalo igraliste s desne strane. Ako necemo da ga gledamo, imamo kanal koji je ociscen, ali je posecena trska samo bacena na obalu, zajedno sa tonom smeca, a do kanala je malo tesko doci od trave koja je negde do kolena, negde do ramena... nastavljamo... iza raspalog igralista, ide napusteni zapusteni restoran sa ogromnom bastom, koji je nekad radio, ja se secam tamo su mama i tata izlazili, sad se to samo rusi vec 20ak godina, okupljaliste narkomana verovatno... srecom pa mi je dete jos uvek malo pa ne vidi taj uzas iza nekad prelepo uredjenog zidica restorana... u kom je nekad gostovala Lepa Brena :lol: ozbiljno... nakon toga ide jedna vrlo lepo zapustena kuca sa travom i sibljem do kolena... ali naspram ovog prethodnog nekako mi dodje “rusticna”... onda ide splav i oko njega smece u kanalu, kao i kontejner na sred keja... nastavljamo do stadiona... “novog”... ispisan i isaran sa svih strana... zamazan gofnima... sa naravno pobacanim smecem u one amfore... travom koja dziklja iz svake rupe... a nekad? Eeee... levo opet kanal i dete koje ne vidi od trave pa me molim “Podigni me mama da vidim jel ima kornjaca?”.... nakon toga opet ide deo zapustene livade koja opet deluje osvezavajuce posle ovih prizora... pa nailazimo na “poslovni centar” tj.male kucice sagradjene u ono “sretno” vreme moje mladosti(a tad sam mislila da gore ne moze) ... prvih recimo 5-7 sluze za opet bacanje smeca(mora da smo jako bogata drzava cim imamo toliko smeca?) obijeni, razvaljeni, istemovani zidovi, staklo svuda, opet gofna ... ispisani zidovi , i verovatno spricevi... trudim se da ne gledam, kad prolazim tuda gledamo u prljavi kanal, lepse je ... :lol: nakon toga ima jedno 100m sredjeno, poslovnih prostora poslosticarnica itd...
Elem, to je ta setnja gradom... ili bar deo... ima i deo “Mama zasto je ova skola ovako ruzna?” Zato sto sine fasadu nisu radili nikad zato se raspada... ali mama i tata su ti tu isli pa idemo na emocije... :lol:

Nego, prica se zavrsava tako, sto smo mi u toj setnji pojeli sladoled, videli 6 kornjaca, jednu patkicu, 4 zabe, jednog kolibrija i 3 mace... i detetu je bilo zanimljivo...

Ali je meni bilo tuzno ... jer je posle 20 godina sve gore nego kad sam ja bila dete... :aha:

Pa ne mogu da se ne pitam Sta to mi imamo deci da pruzimo? Da pokazemo?
Kako da im godinama odgovaramo na ista pitanja:”Mama zasto neko ovde baca smece? Mama zasto je ovo prljavo? Mama zasto...?”

Jeste zadovoljni izgledom svog mesta?
Onim sto mozete da pruzite i pokazete vasoj deci?

U nastavku cu priloziti slike... jednom... da ovekovecim

Taj kolibri je svima najzanimljiviji u celoj priči posrnuća mesta.

Svako detinjstvo se pamti po susretu sa 2-3 kolibrija..možda i detlitja, sad zavisi, ali pre kolibrija.

Kako mogu da deca "vide" da nešto ne valjda, kad nemaju pamćenje vremena pre njih...

I za mnogo si u pravu, al ne znam ša je njepita..

- - - - - - - - - -

Zadovoljan sam svojim krajem kako izgleda, mnogo bolje nego pre 15 god. Čak me ni parking ne muči..nešto posebno tu sad, a svi kukaju, pa šta ćeeeemoooo. idite bus+em

mene uzasno nervira smece. svuda, ne samo u mestu gde zivim, smeca ima svuda.

Gastos u Švajcarskoj dolazi kući za odmor. Čeka na graničnom prelazu. Pitaju ga odakle ide, šta, kako... na kraju kaže, parafraziram - "jedva čekam da uđem u moju Srbiju, tamo u Švajcarskoj ne možeš ni flašu da baciš kroz prozor jbt.".

Mi patimo za delovima grada koje su "urbanistički" uništili, devastirali, oteli im dušu...i body i style i head i paragraf...sfe... al teško da moj klinja se seća kako je nekad izgleao Pevac, msm, Pevac je sheban i pre nego što se rodio..pa malo pomalo.... ša ćemo kad nam je menaĐer iz Kraljeva.. msm, svako treba svoj grad duredi kako voli..a ne sad ja dođem u Mionicu i napravim 45 solitera..na primer....

takve najvise volim, kad vidim strane tablice, otvaranje prozora na autoputu i izbacivanje pikavaca i kesa :roll:

Mm će jednom izbaciti kolegu nasred autoputa usred vožnje da se kotrlja ko i smeće koje ostavlja za sobom.
Nama je auto prepun smeća, torbe, džepovi, sve. Onda jednom nedeljno pokupimo, bacimo i ćao.
A taj njegov kolega ne podnosi da mu auto bude prljav i neuredan pa lepo otvori prozor i samo frk napolje.
Govedo :neutral:

Mm će jednom izbaciti kolegu nasred autoputa usred vožnje da se kotrlja ko i smeće koje ostavlja za sobom.
Nama je auto prepun smeća, torbe, džepovi, sve. Onda jednom nedeljno pokupimo, bacimo i ćao.
A taj njegov kolega ne podnosi da mu auto bude prljav i neuredan pa lepo otvori prozor i samo frk napolje.
Govedo :neutral:

Ja sam bas sinoc zakljucila da nismo ocistili kola ima godinu dana:rumenko:

...

Pa ne mogu da se ne pitam Sta to mi imamo deci da pruzimo? Da pokazemo?
Kako da im godinama odgovaramo na ista pitanja:”Mama zasto neko ovde baca smece? Mama zasto je ovo prljavo? Mama zasto...?”

Jeste zadovoljni izgledom svog mesta?
Onim sto mozete da pruzite i pokazete vasoj deci?

U nastavku cu priloziti slike... jednom... da ovekovecim

Opšti nemar i haos. Samo se centar šminka, ostalo se prepušta propadanju. Ali čak ni nadležne institucije ne možeš da kriviš, ako uspeš da saznaš ko je za šta nadležan. Ljudima je svejedno.
Bilo je par entuzijasta koji su pokušali neke akcije preuređivanja javnih prostora, sve to ide na mišiće i jedva. Dok nekima nije teško da odvoje svoje vreme i novac i da rade i ulože u nešto za opšte dobro, i još takvi stalno učestvuju u raznim dobrotvornim akcijama, drugima je teško recimo i da samo odvoje par minuta i putem neta glasaju da im se uredi obližnji park. Nisam verovala, ali je tako. Čim im se ne sliva direktno u džep ne vide razlog da se pomaknu.

U kraju gde živim uopšte nema smeća po ulicama, ama baš ništa, čak ni pikavac. Kada se nađem na mestu gde ga ima ništa drugo ni ne vidim, samo to smeće.:( Sve bih da se sagnem da ga pokupim, da počupam korov pored zida, i da izgrebuljam zapušteni travnjak...:roll:

Back