Sta ste bili pre nego...

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Pitanje sa slike.

10462527_691995500838361_5961564996475071974_n.jpg

Da li si nekad postavite ovako pitanje?

Sta ste sve uradili zbog okoline, ili da bi opstali... a to nije bilo ono sto ste zaista - Vi?

Da li ste prinudjeni u svojoj okolini, sa drustvom ili na poslu da glumite nesto sto vi nista zaista?

Da li ima smisla menjati se zbog okoline ?

jedino zbog posla se malo primirim i glumatam.
i to samo u pocetku dok se ne uhodam,
onda se polako vracam u normalu.
al nekako uvijek postoji razlika izmedju mene na poslu i mene u slobodnom vremenu, sto je normalno, u poslu treba veca odgovornost.

Zanimljiva tema.

Sada kada gledam, sta uradim da bi opstao, pa ne primam stvari licno, a to sam radio dugi niz godina.
Primera radi neko se nasali sa mnom, a znamo kako to ide u muskom drustvu :D, ja umesto da mislim "gle debila, sta meni treba ovakvo debilisanje", vratim istom merom.
Tako sam se zblizio sa nekim ljudima, mada sa drugima me jos uvek nervira.

Takodje sam naucio da ne pokazujem kako se osecam. Nesto mi smeta, ne dozvolim da me psihicki poremeti i baci u neko lose raspolozenje. Istina, desi se, ali redje nego pre.

Da li glumim, pa ne pokazujem potpuno kako se osecam, a i cisto sumnjam da ce neko da slusa moje mracne misli kada sam u losem raspolozenju.
Ima tu nekog nezadovoljstva koje je prisutno, ali eto, ne moraju ljudi da znaju kako se ja osecam u svakom trenutku, a i bas ne reaguju dobro na mizantropiju, tako da cuti i gledaj svoja posla.

Kada radim, moram da budem dobar sa ljudima, fin, nasmejan, jednostavno kurtoazija, a ovako ih ne volim i ne mirisem, ali eto, sticajem okolnosti mora se postovati neki kodeks ponasanja.

Nema smisla, ali je nuzno zlo u neku ruku. Biti individualista je tesko. Sad cu ja recimo na poslu da idem u papucama ako kodes oblacenja kaze da moram u cipelama, a napolju 40, ili da kazem sefu da je tupson koji nema dve blage, ili da mu popsujem sve jer se ja tako ponasam van posla. Neka hvala.
Mislim da se svi prilagodjavamo okolnostima, kao kameleon. Jednostavno, u jednom krugu ljudi mogu se ponasati na jedan nacin, pricati masne viceve, urlati, i nikom nece biti cudno, glupo, dok u drugom radije bi pricali o politici ili religiji u nekom malo manje "slobodnoj" atmosferi.
Cini mi se da sam nasao neki balans, tako da u vecini slucajeva to nisu drasticne promene, vec par nijansi samo, drugacija forma, a sustina ista.

Ima neke romantičarsko lepe tugaljivosti u pomisli da smo posebno sjajan dragulj čije blještavilo je, usled prosečnosti sveta i tendencije istog za stapanjem i uprosečavanjem, eto, pomalo usahnulo.

Ipak, statistika kaže da je velika većina više nego prosečna, bez jasne sadržinske ideje o tome "šta su pre nego što im je svet rekao šta da budu", a rekla bih i da je toj velikoj većini život i te kako olakšan time što im je svet rekao šta da budu. I to je sasvim prirodno - na kraju krajeva, čovek je čoporativno biće, i ugradnja spoljnih inputa u sopstvene unutrašnje sadržaje je sa evolutivne tačke pozitivna.

Romantičarske tugaljivosti uglavnom su način da se nahrani sopstvena potreba za različitošću od drugih jedinki, što je u krajnjoj liniji takođe prirodno.

Jako sam tvrdoglava i slabo sebe menjam sem ako sama shvatim da gresim,ili ako me neko argumentima ubedi u to(ali to je retko).Takav stav me mnogo kostao u zivotu,tako da zalim sto se nisam rodila kao mekusac kojeg svaka susa moze oblikovati po svojoj volji,jer takvi super prodju u zivotu,a isti ih retko iskusava!

Meni se nekako čini gledajući kroz vreme da su se drugi promenili-mnogi zaboravili da su bili dobri samnom-samim tim i mene. A da negovorimo o svim onin snovima i željama o kojima smo maštali kao mali. Ja sam se ugojio, ali sam čini mi se ostao isti (ili neka mešavina nečega kako sam se ponašao u školama i privatno)

Ja sam sa tim strasno preterao.Jednom.Mislio sam da sam sve upropastio.Medjutim nisam.Sada je sve u redu.
To menjanje zbog drugih neki put treba raditi neki put ne.Tj.neki put ima opravdanje ,a neki put ne.Zavisi od situacije.Ali mislim da treba biti prirodan.

Pitanje sa slike.

Sta ste sve uradili zbog okoline, ili da bi opstali... a to nije bilo ono sto ste zaista - Vi?

Da li ste prinudjeni u svojoj okolini, sa drustvom ili na poslu da glumite nesto sto vi nista zaista?

poenta je da nismo ni svesni koliko duboko i daleko u prošlost ide to naše otuđenje od sebe (čast izuzecima koji su imali duhovno super razvijene roditelje i okruženje)..

da bi grupa (porodica, familija, lokalna sredina, nacija, ljudski rod) opstala ona teži da individuu uklopi u uloge za koje grupa veruje da su od koristi za grupu...

po meni najbollje objašnjenje koje sam ikad video u vezi bitnog pitanja koje postavljaš dao je Jim Morrison

We're like actors, turned loose in this world to wander in search of a phantom, endlessly searching for a half formed shadow of our lost reality. When others demand that we become the people they want us to be, they force us to destroy the person we really are. It's a subtle kind of murder. The most loving parents and relatives commit this murder with smiles on their faces.

Some people surrender their freedom willingly but others are forced to surrender it. Imprisonment begins with birth. Society, parents they refuse to allow you to keep the freedom you were born with. There are subtle ways to punish a person for daring to feel. You see that everyone around you has destroyed his true feeling nature. You imitate what you see.

quote-the-most-loving-parents-and-relatives-commit-murder-with-smiles-on-their-faces-they-force-us-to-jim-morrison-131208.jpg

moral...koji je forma a ne suština je uzrok problema...
ljudi se od životinja razlikuju ne po tome da su inteligentniji, nego po tome što su razvili sposobnost da prenose znanje s jedne generacije na drugu...
nekad to je prednost, nekad je mana...
moralna pravila kao forma su primer gde je to mana...

upravo zbog ovoga Hrist je izbacio moralna pravila i zapovesti iponudio ljudima jednostavnu osnovu iz koje sva pravila dolaze prirodno...

to jest uklonio je farisejske forme moralnih normi i dao je suštinu morala kao ljubav (poštovanje i prihvatanje i razumevanje i ne suđenje i ne krivljenje)

i to
ljubav čoveka prema sebi (razvijena samoljubav je osnova svake ljubavi i suprotno od onome što nas formalni moral uči ljubav prema sebi nije egoizam već nešto u osnovi suprotno egoizmu),
ljubav prema bližnjem (ljudima sa kojima čovek ima dodir bilo koje vrste u svom realnom životu a ne u vestima... )
i
ljubavi prema Bogu (kao svesnoj energiji u osnovi sveta (Sveti duh) i kao tvorcu sveta (Bog Otac))....

ovako definisan moral u svakoj situaciji prirodno vodi do ispravne etike dobre i za pojedinca i za društvenu grupu kojoj pripada bez potrebe da se definiše niz pojedinačnih pravila koja oduzimaju slobodu pojedinca

međutim ljudi su i od toga napravili neki komplikovani splet pravila
pa je ispalo džabe ste krečili gospodine Isuse...
osim za ponekog izolovanog mudraca koji shvati poentu

Mahatma Gandi o hrišćanstvu
I came to the conclusion long ago … that all religions were true and also that all had some error in them, and whilst I hold by my own, I should hold others as dear as Hinduism. So we can only pray, if we are Hindus, not that a Christian should become a Hindu … But our innermost prayer should be a Hindu should be a better Hindu, a Muslim a better Muslim, a Christian a better Christian.

I know of no one who has done more for humanity than Jesus. In fact, there is nothing wrong with Christianity ... The trouble is with you Christians. You do not begin to live up to your own teachings.

I like your Christ. I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ.

Poslednja izmena:
Pitanje sa slike.

oduvek sam bila SAMO to sto zaista jesam, samo mi je trebalo vremena, prostora, zanata i alata da to otkrijem :)
zivela sam okruzenje tek koliko su to obziri nalagali(kurtoazno) i kao odgovor na paznju i ljubav koju sam dobijala. adekvatno.
recimo da je to bio proces samoregulacije

- - - - - - - - - -

oduvek sam sebe dozivljavala kao licnost, kao neki pogon, autonoman a opet umrezen

Da li ima smisla menjati se zbog okoline?

Evo primera koji tje nadam se obasjati malo svetla na ovu duboku i nadasve nedokuchivu misteriju. Ja sam rodjen u selu i nismo imali wc, ja sam naviko da pisham okokutje, to chinim i danas kada zhivim u petospratnoj zgradi, samo oko zgrade naravno. Ne znam shto to komshijama smeta.

Evo primera koji tje nadam se obasjati malo svetla na ovu duboku i nadasve nedokuchivu misteriju. Ja sam rodjen u selu i nismo imali wc, ja sam naviko da pisham okokutje, to chinim i danas kada zhivim u petospratnoj zgradi, samo oko zgrade naravno. Ne znam shto to komshijama smeta.

Ne znam da li je adekvatan primer.

Rec je o necemu sto tebe duboko definise,
i tvoja je potreba i smisao....
dakle, nista lose.

A menjas se zbog ljudi koji nemaju sluha za tvoj smisao i potrebe,
vec vide u tebi stvar,sredstvo, kockicu u mozaiku koja treba da legne na svoje mesto.

jedino zbog posla se malo primirim i glumatam.
i to samo u pocetku dok se ne uhodam,
onda se polako vracam u normalu.
al nekako uvijek postoji razlika izmedju mene na poslu i mene u slobodnom vremenu, sto je normalno, u poslu treba veca odgovornost.
I ja sam kao i ti, samo sto se mnooogo teze uhodam.

Jos ce da te nateraju i da utisas narodnjake. c c c dokle smo dosli. :hahaha:

Back