Sta se to promenilo u izradi igara

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Sta se to promenilo u izradi igara danas u odnosu na prve PC i konzolne igre? Nekada su igre, po meni, imale dusu. Tragalo se za dobrom pricom (kao da citas dobru knjigu), odlicnom atmosferom uz pratnju muzike, mehanika igara i na kraju kompletno zavrsen proizvod.

Danas mnogo igara ima uzasnu pricu, a to gledaju da nadomeste kvalitetnom grafikom. Sto se tice same atmosfere, tesko je diskutovati jer ne vole svi isto.

Kompletno zavrsene igre znacile su da nema ekstra dodataka, bonus sadrzaj za pljackanje musterije. Igra izadju gotova u celosti. Danas dobijete assassin's creed odiseju, a dodatno kupujete skinove ako se ne varam.

Da li je dusa igara umrla zbog pohlepe proizvodjaca, a to nadomestuju jakom grafikom?
Dodacu da witcher igra predstavlja odlican primer starih igara uz modernu grafiku.

promenili su se ljudi i njihove potrebe...nemaju vise zivaca za mesece, godine grinda...hoce sve sada i odmah...
zato se i pecaju na p2w i igre tipa Lol i Dote...
sve im brzo dosadi...
secam se neke igre tipa Diablo2 koju sam obozavala...nije igra bila nista specijalno...puna bagova i cuda...ali...ljudi, drustvo je bilo tu :) :heart:
Ja i dalje ponekad odigram WoW iako nisam dosta dugo uplatio. Mislim da sam sakupio jedno 600 dana igranja za 17god a mozda i blizu 800, nisam vise siguran.

Ima igara koej mogu da se igraju u nedogled, reicmo malo se zezam sa Eve onoine al sam odustao jer moras da placas ako hoces napredak, igram No Man sky ponekad, al jbg malo dete pa se nema vise vremena.

Siguran sam da ima igra koje imaju dusu i dobru tematiku samo kada odrastes neams toliko vremena za sve to, za dane i mesece pracenja price...

80tih si verovatno imao osećaj ekskluzivnosti jer su samo neki ljudi imali komp i ima taj neki veo mistike iako su smešno nacrtane igre
i još si bio mlad
e sad svako ima komp i moraš malo više da se potrudiš da imaš takav neki osećaj
al verovatno kad kopaš možeš da nađeš ponešto, ima emulatora, skidala sam nekad zx spectrum i malo se igrala ali ne radim to odavno

možda su ih pametnije pravili jer su ograničenija bila sredstva ko zna, mada valjda ima dorbih ovih visokobudžetnih poznatih igara, ne bi to imalo toliku publiku da nisu provalili kako da prave i da bude zarazno

promenili su se ljudi i njihove potrebe...nemaju vise zivaca za mesece, godine grinda...hoce sve sada i odmah...
zato se i pecaju na p2w i igre tipa Lol i Dote...
sve im brzo dosadi...
secam se neke igre tipa Diablo2 koju sam obozavala...nije igra bila nista specijalno...puna bagova i cuda...ali...ljudi, drustvo je bilo tu :) :heart:
Ma gde nemaju vremena za grindovanje. Za lol ti treba jaaaako puno vremena da nabavis sve heroje. Godine. Dok su u doti svi otkljucani.

Dalje, Allods online jeste postao pay to win ali cak i tada trazi dosta sati ulozenih u farmanje golda i gear. Ali je prica fenomenalna. Ruska igra sa jakom pricom.
Pa nisu loše meni nove igre. Ima ih raznih. Na koje si mislio, da ne valja priča?
Ne kazem da su sve lose, ali podosta su pay to win i price se povrsne. Igre izlaze kao nepotpun proizvod.

Ma gde nemaju vremena za grindovanje. Za lol ti treba jaaaako puno vremena da nabavis sve heroje. Godine. Dok su u doti svi otkljucani.

Dalje, Allods online jeste postao pay to win ali cak i tada trazi dosta sati ulozenih u farmanje golda i gear. Ali je prica fenomenalna. Ruska igra sa jakom pricom.

Ne kazem da su sve lose, ali podosta su pay to win i price se povrsne. Igre izlaze kao nepotpun proizvod.
ali ne vole svi isto...
iskreno i ja sam uglavnom volela pvp i drustvo...pricu, spice, procitati quest tek toliko da se odradi...
puno puta nisam imala zivaca da se udubim u pricu, dosta mi je i karakter...

zavisi i od perioda i od raspolozenja u kojem sam

ali ne vole svi isto...
iskreno i ja sam uglavnom volela pvp i drustvo...pricu, spice, procitati quest tek toliko da se odradi...
puno puta nisam imala zivaca da se udubim u pricu, dosta mi je i karakter...

zavisi i od perioda i od raspolozenja u kojem sam
Ali, recimo imaš Blood Omen serijal koji ima tako duge cutscenes da su komotno mogli napisati knjigu o tome, napraviti serije i filmove. Ono je savršenstvo kako je odradjeno. Znači dušu su dali igri. Zato i dalje postoji discord server, sasvim aktivan za tu igru :D

Ranije je bilo manje izdavača a više ograničenja.
Metal gear solid je izvukao maksimum iz PS konzole kada se pojavio.

Takodje nisi mogao da igraš svaku igru na svakom sistemu, konzole su imale dogovore sa izdavačima i neke igre nisi mogao da igraš na drugom sistemu.
Super Mario je uvek vezivan za Nintendo.

Sada toga više nema, najveći izdavači jure za zaradom a oni koji razvijaju igre ne mogu to da postignu.

Duke Nukem Forever je rađen preko 2 decenije i propao je kada je izašao, publika koja ga je čekala se umorila i prešla na druge stvari. Uz to je i odrasla i zasnovala porodice dok je igra razvijena.

Ali, recimo imaš Blood Omen serijal koji ima tako duge cutscenes da su komotno mogli napisati knjigu o tome, napraviti serije i filmove. Ono je savršenstvo kako je odradjeno. Znači dušu su dali igri. Zato i dalje postoji discord server, sasvim aktivan za tu igru :D

Blood Omen je davno završen, jedino da prebace igru u HD ili da urade reboot.

Blood Omen je davno završen, jedino da prebace igru u HD ili da urade reboot.
Ne samo blood omen. Blood omen je deo serijala Legacy of Kain. Ja sam gore greškom napisao Blood Omen serijal. Mislio sam na Legacy of Kain serijal. Da, te igre su završene i serijal je umro sa nedovršenom pričom jer se kompanija odlučila da radi Tomb Rider u to vreme. Bilo je pokušaja kasnije da naprave 5v5 game gde ratuju ljudi i vampiri (kao coutner strike tip igre). Nosgoth se zvala. Ali je i ta igra umrla i to je jako tužno. Loš marketing je uništio tu igru.

Sta se to promenilo u izradi igara danas u odnosu na prve PC i konzolne igre? Nekada su igre, po meni, imale dusu. Tragalo se za dobrom pricom (kao da citas dobru knjigu), odlicnom atmosferom uz pratnju muzike, mehanika igara i na kraju kompletno zavrsen proizvod.

Danas mnogo igara ima uzasnu pricu, a to gledaju da nadomeste kvalitetnom grafikom. Sto se tice same atmosfere, tesko je diskutovati jer ne vole svi isto.

Kompletno zavrsene igre znacile su da nema ekstra dodataka, bonus sadrzaj za pljackanje musterije. Igra izadju gotova u celosti. Danas dobijete assassin's creed odiseju, a dodatno kupujete skinove ako se ne varam.

Da li je dusa igara umrla zbog pohlepe proizvodjaca, a to nadomestuju jakom grafikom?
Dodacu da witcher igra predstavlja odlican primer starih igara uz modernu grafiku.
Tad se nije toliko paznje pridavalo grafici.Sto kazes prica.Ideja.Zato je bilo toliko podzanrova arkada.Vec s kraja moje osnovne, deca su uglavnom gledala grafiku i gledala su da ako igra nosi u nazivu godinu, da to obavezno bude godina u kojoj se nalazimo, nece da razmatra godinu pre ili ne daj boze pre 3 ili 5 godina.Isto ako igra ima 4-5 delova, nastavaka, iskljucivo taj poslednji peti, ovo ranije ne dolazi u obzir.Pocelo je da se pati od neke ekskluzive, elitnosti, lecenja kompleksa, dokazivanja da se ima para za jaku masinu...

Tad se nije toliko paznje pridavalo grafici.Sto kazes prica.Ideja.Zato je bilo toliko podzanrova arkada.Vec s kraja moje osnovne, deca su uglavnom gledala grafiku i gledala su da ako igra nosi u nazivu godinu, da to obavezno bude godina u kojoj se nalazimo, nece da razmatra godinu pre ili ne daj boze pre 3 ili 5 godina.Isto ako igra ima 4-5 delova, nastavaka, iskljucivo taj poslednji peti, ovo ranije ne dolazi u obzir.Pocelo je da se pati od neke ekskluzive, elitnosti, lecenja kompleksa, dokazivanja da se ima para za jaku masinu...
Glupavo je to. Mene ne privlače igre sa jakom grafikom uopšte. Meni je Heroes of Might and Magic 3 vrhunac gejminga. To je tako kompleksna strategija da je osećaj kao da vodiš pravi rat. Moj brat je testirao bitke. Uzme da se šiba sa 4000 nekih unita i izgubi. Pa uzme opet i opet i menja taktiku dok na kraju ne ubije sve bez izgubljenog unita. Sve se može, ali moraš razumeti mehaniku igre, prednosti i mane unita i spellove. Berseker je majka da digneš pritisak nekome. :mrgreen:

Ne samo blood omen. Blood omen je deo serijala Legacy of Kain. Ja sam gore greškom napisao Blood Omen serijal. Mislio sam na Legacy of Kain serijal. Da, te igre su završene i serijal je umro sa nedovršenom pričom jer se kompanija odlučila da radi Tomb Rider u to vreme. Bilo je pokušaja kasnije da naprave 5v5 game gde ratuju ljudi i vampiri (kao coutner strike tip igre). Nosgoth se zvala. Ali je i ta igra umrla i to je jako tužno. Loš marketing je uništio tu igru.

Sada bi već bilo kasno da naprave novu igru mada je šteta što priča nije gotova. To je ono što je i bilo najzanimljivije u celom serijalu.

Te igre koje izlaze godišnje imaju smisla samo kada su neki sportovi u pitanju, kod ostalih bas i nemaju.

Preskakanje igara nikada nisam voleo, draze mi je bilo da krenem što ranije u serijalu a što mi dozvoljava igrivost. Kasnije vraćanje bi uvek bilo razočarenje jer nastavci nekada poprave mane prethodnog naslova što u godišnjim izdanjima nikada nije slučaj.

Igre koje imaju nastavke posle nekoliko godina ili dosta stvari poprave i donesu nesto novo ili budu totalno razočarenje.

EA je uspeo da uništi C&C serije sa 3 igre i da upropasti sta je Westwood studio radio pre 20 i 30 godina.

I danas bih radije igrao Red Alert 2 nego 3.
Vidi se da mu je posvećeno više ljubavi i truda.

Nisam igrao klasične MOBA igre, samo Dawn of War 3.
Volim i ove kartaške igre, kao što je Hearthstone, gwent. Ali hearthstone je hardcore pay to win. GWENT ladno možeš za mesec dana i manje da napraviš najjači deck za tvoju fakciju i da nakupiš skoro pa sve karte za tu fakciju. Ako to nije free to play :D
A možeš i nakupovati one buriće koji daju karte u nadi da ćeš dobiti isto to :D

Volim i ove kartaške igre, kao što je Hearthstone, gwent. Ali hearthstone je hardcore pay to win. GWENT ladno možeš za mesec dana i manje da napraviš najjači deck za tvoju fakciju i da nakupiš skoro pa sve karte za tu fakciju. Ako to nije free to play :D
A možeš i nakupovati one buriće koji daju karte u nadi da ćeš dobiti isto to :D
Imam par kartaških igara, ali još nisam igrao, imam skoro 400 igara pa mi teško da nađem, mislim da sam ti pokazivao ČP

Back