šta sa akcijama?

šta ćete uraditi?

• ostaću na berzi

• nastojaću da ih prodam što pre

• ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
@DellBoy011

ej pa ovi iz LBGD su bas il' stipse il' prsli?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:mad:

Nista nije kao pre,zamisli.............:shock:

pa kao sto rekoh, nema tu sreće pored dva tajkuna:wink:
inače, ono što pišeš za april i dividendu, pretpostavljam da se radi o tadašnjoj dokapitalizaciji Luke, postojeći akcionari su imali pravo preče kupovine po 492 dinara, ali zaista neku malu količinu tj shodno broju posedovanih akcija do dana preseka za dokapitalizaciju.

@DellBoy011

ako nikom nisi do sad ,
meni jesi otvorio oci bar za LBGD
jer mi nije palo napamet da proverim tu pricu koja mi je ostala urezana u glavi od aprila,
na sva zvona se brujalo o toj lucibgd...i dividendi(u ne znam kom iznosu)
i prepametnom potezu ulaganja u nju....
pogodjena sporoscu i sopstvenom lenjoscu a najvise zaviscu:mad: prema toj osobi koja je navodno jos vec tada zgrnula lovu na berzi......
odlucim se uloziti lovu u neko preduzece....
dugo sam se dvoumila kako to da izvedem i gde.....:-?
raspitujuci se pokupim masu bespotrebnih rekla-kazala podataka i
birajuci kao izmedju elektroprivrede u Makedoniji i LukeBar u CGori ja izaberem
ovu goru opciju.........
koja je u svakom slucaju mnogo bolja od LBGD jer je LBGD pala duplo od aprila
a ova moja sad-za-sad SAMO -30%:roll:

I zamisli koji bi bio bedak da sam svu lovu (tj jaja stavila u jednu korpu)koju imam ulozila
......bilo bi ....kuku lele.....
odgrizla bi ne zanoktice nego cele prste od nervoze ,:twisted:
a sad se kao tesim ma vratice se sve na svoje...
nisam se previse primila....
treba verovati brokerima,nisu ni oni ovce.....:arrow::roll:.

a do isplate:neutral:

@DellBoy011

ajd da rasclanimo na pojmove( ako 'oces)

sta je pametnije:
1.uloziti dosta novca u sitne akcije tj. jeftine i besmisleno bezvredne i cekati dugo-dugo da ozive i zgrnuti lovu........:roll:........
2.uloziti dosta novca u skupe akcije i cekati sitan skok akcije,potrcati i prodati ih.....uzeti malo love ali opet uloziti u fol jaku firmu.........i vrebati momenat dobar za prodaju...8).....

Zelim cuti tvoje vidjenje trgovine na berzi.
poz

@DellBoy011

ajd da rasclanimo na pojmove( ako 'oces)

sta je pametnije:
1.uloziti dosta novca u sitne akcije tj. jeftine i besmisleno bezvredne i cekati dugo-dugo da ozive i zgrnuti lovu........:roll:........
2.uloziti dosta novca u skupe akcije i cekati sitan skok akcije,potrcati i prodati ih.....uzeti malo love ali opet uloziti u fol jaku firmu.........i vrebati momenat dobar za prodaju...8).....

Zelim cuti tvoje vidjenje trgovine na berzi.
poz
uhhh ovde bi sad trebalo napisati elaborat:shock::-D
skratiću
ne postoje skupe i sitne tj jeftine akcije. Postoje precenjene i podcenjene.
Ne moze se porediti akcija, recimo, komercijalne banke vrednosti 115.000,00 sa, na primer akcijom BIP-a od 290 dinara. Neka firma je izdala više emisija akcija,neka manje, to su samo brojevi..... ali slažem se da "skupa" akcija predstavlja barijeru za male investitore.
iskustva pametnijih od nas govore da treba rasporediti novac, najbolje u 4-5, a najviše u 10 "dobrih" firmi. Firmi koje imaju velike prihode, dobar profit, dobar menadžment, koje imaju imovinu, čije su akcije likvidne(trguje se svakodnevno u velikim obimima) i slično....
naravno, domaća berza je "plitka" te, još uvek, ne pruža baš veliki izbor kvalitetnih hartija od vrednosti.
ako imaš nameru da ulažeš nadji malo vremena da odeš do brokera, najbolje posle 13h kad se zatvori berza jer tada imaju više vremena, pa polako.....
eto, najkraće što može

Cini mi se da ce odrzati rec, za akcije ovih nekoliko drzavnih firmi. Prvo, firme su prakticno monopoli - mogu slobodno da rade, imaju garantovano trziste. A opet, uvek ce se trositi struja, nafta...
Vrednost akcija, kakva god da je moze da se uveca 100 puta... i da se vrati nazad.

Meni pada ideja da kupim akcije Delte... samo sto to ne postoji. Ili da kupim akcije od neke banke. Banke isto budu u vlasnistvu akcionara, nije to nista neobicno.
Ili otici u investicioni fond kad se dobro proceni koji je u skladu sa nasim zeljama o stabilnosti i/ili profitu.

Ne cini mi se lose ni kupiti obveznice republike Srbije. Daju kamatu koja prevazilazi inflaciju. Ako se dobro secam, moze bar 10% neto da se zaradi.

A to... da li je 20% razlike ili 20% od vrednosti od onoga sto se proda... Mislim da se taj porez od 20% zove porez na dobit... Po tome, ne bi ni trebalo da se primenjuje ako kupis za 100 a prodas za manje.

Ako neko moze da pita nekog ekonomistu... pa da javi... to bi bilo dobro. Ili ako ume da procita zakon. Ima na sajtu Skupstine... bar mislim da ima. Tj. ako zna kako se doticni zakon zove...

Platin, nećeš moći da kupuješ akcije Delte, nisu akcionarsko društvo i verovatno neće ni biti. Mada pričaju da će izaći za 2-3 godine na londonsku berzu, to ima malo veze sa nama. Sve i da postanu akcionarsko društvo postavlja se jedno od ključnih pitanja: postoji li poverenje u menadžment (i vlasnika) da neće isisavati profit i prebacivati ga na druge pa džaba ti onda akcije:wink:
Porez na kapitalnu dobit plaća se na ostvarenu razliku u ceni izmedju kupovne i prodajne cene akcije. Kupiš za 100 dinara - prodaš za 200 = platiš porez na razliku: 100 din x 20% = 20 dinara.
Razliku u ceni to malo "pojede" i provizija brokera, banke i centralnog registra prilikom kupovine cca 1,6% bruto, kao i priliikom prodaje cca 1.85% bruto.
Od nove godine će , verovatno, porez na kapitalnu dobit biti 10 %.
Ako prodaš jeftinije nego što si kupio ostvaruješ kapitalni gubitak koji možeš kasnije "prebiti" sa sledećim dobitkom.

@DellBoy

sitni su sati ...
sutra(za vikend) cemo na tenane da analiziramo
i iskopamo NAJ NAJ profitabilniju trgovinu svih vremena,:lol::lol::lol::lol:
ma bice za anale..............
moze sve...skupe ili jeftine...........
ocu da se fol cupam....:roll:....iz minusa

Obećaju svima akcije, zatim se pobune zaposleni u javnim preduzećima što se deli drugima, a ne samo njima, istom i oni koji su hteli to ili ne ranije dobili bezvredne akcije gde su radili tražiće sada svoj deo - imaće javnost čime da se zamajava barem nekoliko meseci, ako ne i godinu-dve. Hleba i igara, bez hleba. Čak i ako dođe do podele, biće za nove prozore ili zamrzivač - a za toliko mogu da se potrudim do tada i sam, bez potrebe da se opteretim mislima šta i kako sa silnim novcima što će kanuti sa neba.

I ja sam to cuo. To kazu kad se stavlja sledeci budzet, pa tada i kazu ako se neki vazniji porez menja. Kao sto je od 2007. porez na plate smanjen na 60%, a bio je 73.
Valjda su procenili da ce biti mnogo vise naplata tog poreza, pa mogu da prepolove procenat, a da zarade isto ili vise.
A idu valjda i na faktor da ako je porez manji, da vise ljudi zeli da plati.

Back