Sta raditi roditeljima mladih majmuna?

Такође, морам да приметим да твоја огорченост није дала одговор на питање које си поставио

Nemam odgovor, tema je pitanje....nije nametanje...jer nemam resenje koje bi ostavilo , po meni, potrebnu meru slobode pojedincu, da ne bude tortura drustva, a da resi problem, koji bih ja definisao kao osakacivanje porodice kroz sve institucije i medije, a onda svaljivanje svega na tu osakacenu porodicu ,jer je to jevtinije...
Ovo poslednje kao zakljucak nije samo za srbiju vec za lib kapitalizam iliti zapadno evro-USA danasnju tradiciju...

Nije to ogorcenost, vec nezadovoljstvo, mada zbog realne procene i pasive, nije ni to...
Ali to ne umanjuje percepcioni uticaj koji takva stvar ima na mene i na svakog pojedinca...

Imam ja resenja, ali su zahtevna po pitanju opste kulture gradjana, tj postavljena su i zahtevaju opstu moralnu osudu, tj moral, a to danas ne postoji , osim kroz in, sto bi znacilo menjanje in, a to je po meni suvise veliki zahtev, jer ne zelim da razbijam sve zablude ljudi, volim da ljudi ostanu glupi koliko jesu, ludi koliko jesu,ali da smanjim na pogodan nacin negativnosti...
To je bilo resavano u socijalizmu u malim gradovima vrlo efikasno, kad je policija pedagoska osim patoloska....bez javnog mnjenja...ali je zakon bio van zakona....mada pitanje je koliko je zakon o zasticenom svedoku unutar zakona....

А што се уопште овде спомиње некакав Хеленин приступ васпитању? Мислим, на основу чега се дошло до закључка када нигде нисам говорила о томе??? :confused:

Stavise nas na suprotne strane stavova prema vaspitanju dece, ali to nije istina....
Cak mislim da 90% imamo iste stavove i cak i vise....
Tvoj antagonizam mom agresivnom pristupu prema zanemarivanju ovakvih stvari je protumacen antagonizmom i u stavovima prema vaspitanju dece....

Moje reci o diktatu i frustraciji dece (sto je obavezno kod dece razviti) i razvijanju neke discipline, koja nije namenjena autoritetu, vec detetu kao metod koji moze da koristi sam, za svoju volju, ali primer mora da dobije od nekoga kako to funkcionise...
mogu da se pogresno protumace....
U praksi je bas suprotno , oni koji su labavi prema deci ispadaju veci frustratori i diktatori prema njima, jer dovedu sebe do granice gde nisu vise dosledni i postaje ocigledno detetu ko je glavni bez ikakve logike koja mu je prenesivana....
A to dete odmah prevede na svoj jezik, pricao ne pricao racuna se koliko ti se moze....
I to kasnije primenjuje u ponasanju prema roditeljima....ono primenjuje sve sto ga naucite...pa i laz i ucenu, i to od onda kad ga naucite....

Da bih pojasnio razliku izmedju nekad i sad, izmedju postavljanja i dirigovanja, i izmedju razgovaranja i nepregovaranja evo jedne situacije od danas....

Dva brata, dal blizanca ili ne, igraju se , macuju se prstima u autobusu.
Majka naredjuje "smirite se" 1,2,3,4puta i sledi zakljucak "kad naglo zakoci autobus, pa kad se razbije , bice mu krivo"....

Jer ona vise nece da se pokazuje njen polozaj u koji se postavila , a to je da je ne fermaju iako je slusaju relativno dobro (nisu bili neki razmazenci drasticni)...

U celoj prici , zbog naglog kocenja i ubrzanja, najveca opasnost je ubadanje prstom u oko, ali to nema veze meni , ali ima veze vama kad donosite presudu i osudu i sud....
To nije padalo na pamet majci te dece, ali ni to nema veze...

Ono sto ima veze je stav, "neces da me slusas imas da se kajes"...
A to je prilicno cest stav kod roditelja, cak i kad biju svoju decu , a ne primecuju da su taj stav pokazali i pre nego sto su poceli da ih biju...

Bar dve lose osobenosti se razvijaju iz ove premise.
-Roditelj ustvari vise pokazuje da mu je bitan njegov status apsolutnog autoriteta, nego ista drugo...
-Roditelj podrazumeva da je dete koje je tvrdoglavo , svesno svojih postupaka i odluka????

A to je tako cesto , i najverovatnije se to i desavalo i kod ovih majmuna...

E posto ovde ucestvuju vrlo priglupi ljudi , i banalni tacnije, zeljni da potvrde sebe i izopace sve sto ih ugrozava kao najpametnije, onda moram da ponudim alternativu, sta je to pametno , pametnije od ovog sto sam naveo...

Na ovo drugo je verovatno nekima i jasna alternativa....Ma kakav karakter ispoljilo , dete je uvek nedovoljno upoznato sa posledicama....
Ja bih dodao , karakter koji dete ispoljava je direktna posledica vaseg odnosa sa detetom i njegove prirode koja je delom i genotipna, ali vas odnos je na to nadodao itekako....

A bolji predlog za ovo prvo , koje pokazuje nemoc roditelja da odradi svoju zastitnicku ulogu i od drugih , ali i od gluposti i neznanja svoje dece, je u boljem poznavanju sta se sve tu desava...
Roditelj ne zeli sebi da pravi scenu, da pokazuje drugima koliko ima "losu" decu (iako navedoh da deca uopste nisu losa, nisu nedokazana), da pokazuje drugima koliko ima slab polozaj kod dece (polozaj nije samo aposlutno slusanje vec i postovanje i odnos).
Roditelj ne zeli da pokaze ni ono sto misli da je neprihvaceno od okoline, a to je akcija , pa makar bilo i "preko zuba" (po dupetu, posto ja ne prihvatam kaznjavanje po glavi , niti samar, bol je potrebno , ponizenje nepotrebno).
Roditelj ce ili je vec pokazao koliko mu je bitno da bude apsolutni autoritet (neko bi rekao onda bi reagovao, ali deca upravo znaju da se svete kad primete da je tebi bitno ono u vezi tebe, a ne deca sama,iako ce posle dobiti batine, to je vrlo moguce).

E sad kad pogledate sve sta je upleteno (nije sve, ima jos, ali da ne sirim) onda vam sledi alternativa, tj sta da vam se ponudi da bi osudili ovakvo vaspitanje od strane roditelja...

Kod deteta koje nece da prihvati zabranu , ako procenite da je u opciji veca povreda (oko,jer ne moze se proceniti kad ce naglo zakociti autobus ili cimnuti), nema izbora, vec naredba max stepena (10 ili 12 zavisi koliko imate) jer nema opravdanja odstupanja zbog sukova prijema kod deteta....Tu uopste nisam protiv batina, tj udarca++....

Praksa pokazuje da doslednost izaziva nestajanje batina....i kod dece i kod odraslih, ako ste predvidivi , ne vredi vas provocirati da pokazete predvidivo koje ne godi nekome....

Sa druge strane , kod dece u primeru je cak nepotreban stepen 10 ili 12, vec je dovoljan i stepen 5,6 ali je bitnije razmisljati o ogovaranju sa saputnicama gospodje majke i sta reci , od toga koliko je opasan put prsta prema bradi i vratu u autobusu koji se krece....ka bratu koji se mrda....

A to stalno vidjam....sve cesce, kao posledicu kampanje , ne mlatite decu .....
Pa roditelji zbog javnog "obzira" pokazuju kako ustvari ne vaspitavaju decu dobro bez batina....
I odmah da kazem u vezi batina, za batine su ona deca koja su bila bijena, i vaspitavana....ali dobro , pa nisu bila bijena puno (1,2,3,4 puta).
A protiv batina su deca koja nikad nisu bila bijena (sto uopste ne znaci da su vaspitana kako treba) i deca koja su bila bijena , a nisu bila vaspitana...

Ova prica ima cilj da svaki put kad kazete detetu "neces da me poslusas, posle ces da se kajes" da se setite ko je tu u vasem odnosu prema detetu pametniji , a ne ko treba da bude uvek apsolutno u vlasti i slusan....

Svega ovoga ima u pedagoskim i knjigama iz 1970 godine sa kioska , tipa Nega deteta za mlade majke.....globus zagreb ili nolit ili bigz nebitno.......ali kosta......i vremena i para....vise od kosmopolitena, od blic zene, od sveta......

Ako je ova bujica reci izazvana mojim, skromnim, misljenjem na ovu temu, moram reci da se osecam pocastvovanim, tolikim troskom intelektualne energije i vremena sa tvoje strane...Normalno, bilo bi jako nekorektno sa moje strane da na tu cast ne odgovorim, makar tako sto cu, s` paznjom procitati tvoje teze a cinilo mi se nekorektnim i da odgovorim, posto si, u prvom "odgovoru", rekao da, vise, neces pisati na ovu temu, u tom slucaju bi se to tumacilo mojom zeljom da poentiram, sto mi zaista nije cilj...
Pre svega, sto se tice "moje" podele na intravertan i extravertan tip osobe, to naravno nije moja podela, vec Jungova, kao sto verovatno znas...doduse moja je primena te Jungove teorije na pretpostavljene nacine vaspitanja, koje je !JO nazvala (u slobodnom prevodu) autoratativno i neautoratitivno vaspitanje. I tu odmah da odgovorim Helen, nju i !JO, odnosno, njihove stavove, na ovu temu, sam upotrebio kao diametralno suprotne Patkovim, ne zato sto oni takvi, neminovno, i jesu vec zato sto u izvedenim primerima, nije bilo mesta za gradaciju stavova...zato i sam i upotrebio skracenicu npr. ispred vasih imena...:bye:
Pokusacu kratko da ti objasnim gde se ja to ne slazem sa tobom...Pre svega mi smeta tvoj agresivan stav u odredjivanju krivice za formiranje "mladog majmuna" ...po tebi su to, pre svega roditelji, sto si pokusao si negde kasnije da opovrgnes, ali sam naslov teme koju si postavio, vec pretpostavlja tu krivicu i automatski trazis kaznu...a onda posle kazes, citiram, "...bih ja definisao kao osakacivanje porodice kroz sve institucije i medije, a onda svaljivanje svega na tu osakacenu porodicu ,jer je to jevtinije...i jos kazes, "Dakle ostace situacija da svi ozbiljno zele da vaspitaju svoju decu, ali moraju da rade, moraju da ih ostave same kuci, a onda moraju kad dodju kuci da ih vole i onda tu ne ostane nista od vaspitanja...osim pitanja jesi li bio dobar, "jesi li ispunio moja ocekivanja" drugacije receno..:?:...to su upravo teze koje idu u prilog mom gledanju na prirodu problema. to je upravo ono sto sam ja pokusao da kazem, porodica je samo delimicno kriva za formiranje devijantnih tipova, ja tvrdim da drustvo, i drustveno prihvacene moralne norme, snose najveci deo krivice, a porodica je u najvecem broju slucajeva nemocna, sto sam pokusao materijalno da objasnim kroz primer "kupi mi patike"...(tu se slazem sa JaULJubavVerujem i sa !JO)...
Na kraju, moje misljenje je, da je tvoja "metafizika vaspitanja", temeljna i na pristojnom intelektualnom nivou ali u isto vreme i retrogradna i potpuno empirijski neprimenjiva u savremenom nacinu zivota, a u nekim zemljama cak i kaznjiva...(ne znam zasto mi je na pamet pao Vojislav Kostunica)

Unapred se izvinjavam sto necu ulaziti u dublju polemiku sa tobom, malo zbog toga sto nemam vremena i mentalnog kapaciteta za tako nesto a donekle zbog toga sto se slazem sa nekim tvojim "munjama" (svidelo mi se npr. tvoje poredjenje roditelja sa "kviskom"...) :)

Moja ideja teme nije kaznjavanje roditelja, jer to pogadja i dete, vec pretnja kaznom roditeljima da se ne hvataju tako lako za opravdanja savremenog zivota....

Ili ako mogu primer Obame, dajem novac pomoci firmama, da bih izvukao naciju , ali onda direktori moraju na direktoriski minimalac....sto je mac sa dve ostrice, jer onda mnoge firme , tj njihovi direktori biraju bolje vece plate i klimav opstanak iliti bolje rezi zaposlene nego mene....ali ideja je u pretnji ....

Pogledajte kasko i obavezno auto osiguranje....
Tu se svaki covek osigurava da ce biti u svako slucaju obestecen , ako nije kriv...a da ce preziveti , ako jeste kriv....samo ce ziveti sa tragovima svoje krivice, tj vecom (ali ne toliko) cenom osiguranja...

Kad bi isto bilo uvedeno kod ljudi, ljudi bi ,malo drugacije razmisljali...
Ali to nije uopste vezano u ovom kontekstu sa temom , vec je vezano u smislu da svaka promena izaziva promenu shvatanja i ponasanja...

Kad bi roditelji znali puno od pedagogije i psihologije i sociologije, onda bi uticaj sredine bio mnogo mnogo manji na vaspitanje deteta, jer bi pravovremeno prepoznali, neutralisali , usmerili , razvili (ovo je bitno , a ljudi nemaju pojma koliko je bitno razviti zilavost psihe kod svakog bica) zeljene uticaje...
---------------------------------
Tako da realno svedeno na papir, sve zelje za vaspitanjem se u mnogim situacijama svode na "eto toliko ja mogu da ti pruzim iz "dupeta" svog znanja...
Resenja potraze u trac partijama sa komsijama i prijateljima, i to je maksimum...instant kultura je pocela sto se tice vaspitanja odavno , jer je uvek onaj eksploatator, predstavnik vladajucih klasa, smatrao da je visak vremena problem jer ljudi ce ga trositi na pravljenje problema , a ne na vaspitanje svoje dece (za koju ga je bilo briga osim kao buduce radne snage)...
I nije puno pogresio , jer i u primeru se vidi da je radi psiholoskog zdravlja , izbor mnogih roditelja samonegovanje, a ne postavljanje sistema koji ce pomoci sazrevanju deteta...
To bi slikovito bilo receno ovako....ne trazi se od roditelja da polomljenu granu stabla zaleci u trenutku , vec da pricvrscivanjem tamo gde je odlomljena omoguci da polomljeno sraste ...

A to je jedino sto i treba i deca i ocekuju....osim ako ih ne oblikujete da ocekuju vise, pa da za pad i ogrebana kolena dobiju i cokoladu , zato sto boli, tako dalje, i to se radi, cesto....

Ili se polomljena grana kod deteta uzme i kaze se"eto , kad ne slusas , vidis sta se desava" , kao da dete ne shvata da se to desilo zato sto je ucinilo nesto sto je (trebalo bi po roditeljskoj ulozi) receno da ne treba....

Ali nema instant kursa pedagogije, pa zato ce uvek preovladati znanje iz "dupeta".
I zato ce uvek biti komentara "ti ces da me ucis kako da vaspitavam dete" , lesenje od batina kod jednog, razmazenost kod drugog , i pokvareno oblikovanje u sebicluk , cak i za mesto u autobusu kod treceg....
I onda povucemo crtu posle 16 godina, i vidimo sta smo dobili.....

Za sve ovo postoji prosto resenje, ali stvarno prosto, koje bi cak i ekonomiju unapredilo , ali ne vredi....
Niti sam ja rad da budem nekome sprdnja, niti sam u poziciji da me ozbiljnije shvataju...
To sam video jos odavno kad sam u jednoj javnoj emisiji izjavio da politicki sistem koji je uveden ovde forsira uliznistvo u srbiji (ne interesuje me sto se kasnije sve vodi iz jednog centra) jer dobijanje secera nagrade zavisi ne od vaseg postavljanja prema funkciji vec od toga koliko ste dobri sa onima koji na osnovu rezultata biraju imena na funkcijama....i posle toga slusao komentare koji su pokazali da ljudi , ma koliko izgledali izgradjeni u razmisljanju , kad je javnost u pitanju , nemaju sposobnost iskakanja iz tekuce masinerije....

Uvek je neko drugi kriv, a mi smo samo zrtve i nemocni smo....i kod svoje dece???
Na stanicu se dolazi ranije....ne kad pise da je polazak....

Back