Da bih pojasnio razliku izmedju nekad i sad, izmedju postavljanja i dirigovanja, i izmedju razgovaranja i nepregovaranja evo jedne situacije od danas....
Dva brata, dal blizanca ili ne, igraju se , macuju se prstima u autobusu.
Majka naredjuje "smirite se" 1,2,3,4puta i sledi zakljucak "kad naglo zakoci autobus, pa kad se razbije , bice mu krivo"....
Jer ona vise nece da se pokazuje njen polozaj u koji se postavila , a to je da je ne fermaju iako je slusaju relativno dobro (nisu bili neki razmazenci drasticni)...
U celoj prici , zbog naglog kocenja i ubrzanja, najveca opasnost je ubadanje prstom u oko, ali to nema veze meni , ali ima veze vama kad donosite presudu i osudu i sud....
To nije padalo na pamet majci te dece, ali ni to nema veze...
Ono sto ima veze je stav, "neces da me slusas imas da se kajes"...
A to je prilicno cest stav kod roditelja, cak i kad biju svoju decu , a ne primecuju da su taj stav pokazali i pre nego sto su poceli da ih biju...
Bar dve lose osobenosti se razvijaju iz ove premise.
-Roditelj ustvari vise pokazuje da mu je bitan njegov status apsolutnog autoriteta, nego ista drugo...
-Roditelj podrazumeva da je dete koje je tvrdoglavo , svesno svojih postupaka i odluka????
A to je tako cesto , i najverovatnije se to i desavalo i kod ovih majmuna...
E posto ovde ucestvuju vrlo priglupi ljudi , i banalni tacnije, zeljni da potvrde sebe i izopace sve sto ih ugrozava kao najpametnije, onda moram da ponudim alternativu, sta je to pametno , pametnije od ovog sto sam naveo...
Na ovo drugo je verovatno nekima i jasna alternativa....Ma kakav karakter ispoljilo , dete je uvek nedovoljno upoznato sa posledicama....
Ja bih dodao , karakter koji dete ispoljava je direktna posledica vaseg odnosa sa detetom i njegove prirode koja je delom i genotipna, ali vas odnos je na to nadodao itekako....
A bolji predlog za ovo prvo , koje pokazuje nemoc roditelja da odradi svoju zastitnicku ulogu i od drugih , ali i od gluposti i neznanja svoje dece, je u boljem poznavanju sta se sve tu desava...
Roditelj ne zeli sebi da pravi scenu, da pokazuje drugima koliko ima "losu" decu (iako navedoh da deca uopste nisu losa, nisu nedokazana), da pokazuje drugima koliko ima slab polozaj kod dece (polozaj nije samo aposlutno slusanje vec i postovanje i odnos).
Roditelj ne zeli da pokaze ni ono sto misli da je neprihvaceno od okoline, a to je akcija , pa makar bilo i "preko zuba" (po dupetu, posto ja ne prihvatam kaznjavanje po glavi , niti samar, bol je potrebno , ponizenje nepotrebno).
Roditelj ce ili je vec pokazao koliko mu je bitno da bude apsolutni autoritet (neko bi rekao onda bi reagovao, ali deca upravo znaju da se svete kad primete da je tebi bitno ono u vezi tebe, a ne deca sama,iako ce posle dobiti batine, to je vrlo moguce).
E sad kad pogledate sve sta je upleteno (nije sve, ima jos, ali da ne sirim) onda vam sledi alternativa, tj sta da vam se ponudi da bi osudili ovakvo vaspitanje od strane roditelja...
Kod deteta koje nece da prihvati zabranu , ako procenite da je u opciji veca povreda (oko,jer ne moze se proceniti kad ce naglo zakociti autobus ili cimnuti), nema izbora, vec naredba max stepena (10 ili 12 zavisi koliko imate) jer nema opravdanja odstupanja zbog sukova prijema kod deteta....Tu uopste nisam protiv batina, tj udarca++....
Praksa pokazuje da doslednost izaziva nestajanje batina....i kod dece i kod odraslih, ako ste predvidivi , ne vredi vas provocirati da pokazete predvidivo koje ne godi nekome....
Sa druge strane , kod dece u primeru je cak nepotreban stepen 10 ili 12, vec je dovoljan i stepen 5,6 ali je bitnije razmisljati o ogovaranju sa saputnicama gospodje majke i sta reci , od toga koliko je opasan put prsta prema bradi i vratu u autobusu koji se krece....ka bratu koji se mrda....
A to stalno vidjam....sve cesce, kao posledicu kampanje , ne mlatite decu .....
Pa roditelji zbog javnog "obzira" pokazuju kako ustvari ne vaspitavaju decu dobro bez batina....
I odmah da kazem u vezi batina, za batine su ona deca koja su bila bijena, i vaspitavana....ali dobro , pa nisu bila bijena puno (1,2,3,4 puta).
A protiv batina su deca koja nikad nisu bila bijena (sto uopste ne znaci da su vaspitana kako treba) i deca koja su bila bijena , a nisu bila vaspitana...
Ova prica ima cilj da svaki put kad kazete detetu "neces da me poslusas, posle ces da se kajes" da se setite ko je tu u vasem odnosu prema detetu pametniji , a ne ko treba da bude uvek apsolutno u vlasti i slusan....
Svega ovoga ima u pedagoskim i knjigama iz 1970 godine sa kioska , tipa Nega deteta za mlade majke.....globus zagreb ili nolit ili bigz nebitno.......ali kosta......i vremena i para....vise od kosmopolitena, od blic zene, od sveta......