Šta radite kada vam se na letovanju napuni digitalac?

Veoma je neodgovorno uzdati se u proslosezonske informacije i lokalne radnje. Sve je to promenljivo.
Poneti 1-2 ali dobre memorijske kartice je i jeftinije od lap-topa i vise nego dovoljno. Cak i za napredne foto-amatere. Iz iskustva znam da je stvarni i mnogo veci problem baterije !
Disk ce te narezati za 10-tak minuta, ali baterije se mnooooooogo duze pune. Na terenu sam veoma pokretan. Cesto palim gasim aparat, blic, zum, pregledam i -odose baterije. Naravno bas kad ne treba.
S' druge strane od 10 snimaka selektivno odbacim 2-3. I da se ne ponavljam 400-tinjak fotosa na 256 MB je vise nego dosta. Fotografije su 10 x 15 Cm, fenomenalne da ne poverujete a 1 MPx. 3-5 Mega pixela se koristi za postere, to naravno znate ?!
I na kraju ono najvaznije, krenuli ste na zasluzeni odmor !!! Uzivajte, pa ni Leonardo nije naslikao M. Lizu "od prve" !!! :D

Postoji jedan mali industrijski trik.
Svi nasedaju na pricu o megapixelima. Ko ima vise, veci...( poznato vam ? ). Tek pazljiviji korisnici primete, da je "gustina" pixela po inchu ISTA, radili u 1 ili 5 MPix.
Naravno da sam odma' pitao moze li se to kompresovati, sa 5 na 1 Mpix ali ne...
E sad ne trazite dlaku u jajetu, slike ipak ( !!! ) znaju biti vrlo, vrlo blizu "pravim". Ako se slika u optimalnim uslovima i odabere prava foto radnja. I opet ste "3 koplja" ispred 90 % turistickih idiota-aparata !!! Bez preterivanja.
Investicija od 100-200 EU, za pravi brend, od par Mpix je sasvim OK. Bez frustracija.
Paznju treba obratiti na kvalitet optickog chipa i brzinu procesora. Odabir foto-printera odnosno "izvodjaca radova" je takodje jako bitan . Odnesite 1 isti snimak u vise foto radnji i bicete iznenadjeni. Fuji-foto mi je favorit. I ako imate priliku za uporedni test 3-4 aparata, ko ja ( Canon A-70 ) izbor ce Vam biti mnogo laksi..I nikad ne poredite aparate iz razlicitih cenovnih klasa!
Malo Vas davim ali samo iz razloiga da ohrabrim buduce entuzijaste...malo informacija nikad na odmet, a donosi i ustede.
Pozdrav !

dejan021:
Upravo sam dobio informaciju da u mestu (i njegovoj okolini) u koje idem bez kola, nema digitalne laboratorije.Imam ograničenu memoriju (a i džep), pa me zanima vaše iskustvo, šta vi radite ako želite puuuno fotkati digitalcem...
nosim uvek usb sa sobom,a za kompjuter se snadjem...internet cafe,ili mozda cak mozes da probas u foto radnjama da ih zamolis da ti prebace i narezu na disk i paltis nesto malo....nemam pojma...

Back