Šta predstavlja oko u dva trougla ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mene na prvu loptu podseća na dolar.

Pogledajte prilog 1017568
Jel ti liči da ja saobraćajni znak tumačim kao sveto trojstvo? :lol:
Hajde da sagovornika napraviš budalom, a da sam ne kažeš ništa konkretno.
Vrlo zabavna igra. Samo što tako sa mentolima možeš da se igraš.

Eto baš taj simbol na dolaru, kako tumačiš?
Zbog čega je gornji deo piramide izdvojen? Šta znači ovaj luk
ispod piramide? I šta sama piramida znači?

Jel ti liči da ja saobraćajni znak
Deder me uputi gde sam rekao da TI tumačiš ovako ili onako? Tebe nisam ni pominjao nego pričao uopšteno, ističući razliku u funciji simbola kao prenosnika značenja i simbola kao proizvođača značenja, kako je de Sosir lepo objasnio pre sto godina. Retko koji simbol ima apsolutno značenje. To što ja tumačim svevideće oko nad piramidom kao simbol dolara, to je samo i jedino moja stvar, i nije ništa manje ispravna od onoga koji kaže da je oko simbol Boga koji posmatra čoveka (te je stoga odvojen entitet od ostatka piramide). Neko treći može imati sasvim drugačije tumačenje.

Spusti malo loptu, umara me taj stalni svađalački ton. Pričamo sasvim normalno o semiotici, ne delimo dedovinu na sudu.

Deder me uputi gde sam rekao da TI tumačiš ovako ili onako? Tebe nisam ni pominjao nego pričao uopšteno, ističući razliku u funciji simbola kao prenosnika značenja i simbola kao proizvođača značenja, kako je de Sosir lepo objasnio pre sto godina. Retko koji simbol ima apsolutno značenje. To što ja tumačim svevideće oko nad piramidom kao simbol dolara, to je samo i jedino moja stvar, i nije ništa manje ispravna od onoga koji kaže da je oko simbol Boga koji posmatra čoveka (te je stoga odvojen entitet od ostatka piramide). Neko treći može imati sasvim drugačije tumačenje.

Spusti malo loptu, umara me taj stalni svađalački ton. Pričamo sasvim normalno o semiotici, ne delimo dedovinu na sudu.
I tako opet ništa nisi rekao... :roll:

Ako te zamara promeni način na koji mi se obraćaš ili nemoj da mi se obraćaš.
Pomozi sebi.

I tako opet ništa nisi rekao... :roll:

Ako te zamara promeni način na koji mi se obraćaš ili nemoj da mi se obraćaš.
Pomozi sebi.
Nemam ja nikoga kome ne želim da se obraćam, nisam taj tip.
Meni se čini da tebe ne zadovoljava odgovor da je simbol veoma fluidan i da može da ima razna značenja za razne primaoce. Nema apsolutno značenje. Ti očekuješ konkretan odgovor, "taj znak znači to i to", ako se ne varam, nijedan drugi odogovor te ne zadovoljava.

Ispravi me ako grešim.

Meni se čini da tebe ne zadovoljava odgovor da je simbol veoma fluidan i da može da ima razna značenja za razne primaoce. Nema apsolutno značenje. Ti očekuješ konkretan odgovor, "taj znak znači to i to", ako se ne varam, nijedan drugi odogovor te ne zadovoljava.

Ispravi me ako grešim.
Primjetno je da je nezadovoljna.

Ispravi me ako grešim.
Ako si taj tip, onda ćuti i trpi. Ne možeš da očekuješ od drugoga da
nešto menja, a da ti sam ne želiš ništa da promeniš.

Simbol o kome sam govorila ima apsolutno značenje i prenosi apsolutnu
istinu. Ti ga možeš tumačiti subjektivno, jer ti apsolutno znanje nije dostupno.
Pa opet, pitala sam te šta iz tvog ugla gledanja znači ona piramita da dolaru
i koliko vidim odgovora nema.

Ako si taj tip, onda ćuti i trpi. Ne možeš da očekuješ od drugoga da
nešto menja, a da ti sam ne želiš ništa da promeniš.

Simbol o kome sam govorila ima apsolutno značenje i prenosi apsolutnu
istinu. Ti ga možeš tumačiti subjektivno, jer ti apsolutno znanje nije dostupno.
Pa opet, pitala sam te šta iz tvog ugla gledanja znači ona piramita da dolaru
i koliko vidim odgovora nema.
piramida je egipatski simbol stepenice do Boga, koji je Sunce kod njih, ali i JHVH i ISHS kod nas.
Samo shto je to znak da su ih Masoni izgradili i ko je tamo glavni: MAsoni.

Pa dobro, ako nema takvo značenje, kakvo ima?
Šta te sprečava da objasniš?
Ništa me ne sprečava da objasnim, ukoliko se složimo da tumačenje značenja simbola zavisi i od primaoca.

Na primer, uzmi tri čoveka - jedan je moderni levičar antifašista, jedan je nacista i pripadnik SS divizija i član Hitler jugenda, a treći je hinduista rođen pre nove ere.

Ako svih trojicu pitaš da ti objasne simbol svastike, pretpostavljam da se slažemo oko toga da će sva tri odgovora biti prilično različita i da stoga apsolutnog odgovora nema.

Ako svih trojicu pitaš da ti objasne simbol svastike, pretpostavljam da se slažemo oko toga da će sva tri odgovora biti prilično različita i da stoga apsolutnog odgovora nema.
ja mislim da ima, tvorca simbola, ostala društva, ideologije itd su samo pozajmili ideju.
ako sam dobro razumeo ovde se traži izvorni simbol na američkom dolaru.
kao recimo na našem grbu 4 ocila, od ahila ili romeja hrišćana do 4 s što mi kažemo

iako svevideće oko jeste masonski simbol,
zar to svevideće oko nije simbol horusa, pa kasnije preuzeli hrišćani i na kraju masoni?
2772589.jpg

IMG_20210919_155232.jpg

jeste njihov simbol ali ga oni nisu smislili.
kao ni hitler svastiku.

Ovaj simbol je znak vecnog zivota. Slicna je ikona koja prikazuje Hrista koji je savladao smrt i kome pod nogama stoje lobanja i kosti, ova prikazuje da je kruna zivota u Hristu vecni zivot. Covjek se padom udaljio od Boga i samo oni koji teze povratku na visu dimenziju kroz Hrista mogu da dobiju vecni zivot.
Ova druga ikona upravo znaci da andjeo place za palim covekom koji nema potrebu da se priblizi svom tvorcu.

Davidova zvjezda je slicni simbol, covek sa svojm palom prirodom i onom koja trazi da se uzdigne ali ne kroz jedinstvo u Bogu vec 'na distanci' od gospoda.

Piramida sa okom na vrhu, za neke masonski simbol je znak da je covek od ovog sveta i da nema palu prirodu vec samo moze da se penje po drugim bez pardona i da svojom sposobnoscu stigne do vrha gdje sebe izjednacava sa onim koji sve vidi.

zar to svevideće oko nije simbol horusa, pa kasnije preuzeli hrišćani i na kraju masoni?
2772589.jpg

jeste njihov simbol ali ga oni nisu smislili.
kao ni hitler svastiku.
Vrlo je teško (nemoguće?) utvrditi ko je neki simbol smislio, naročito kada se radi o simbolu čija se istorija proteže hiljadama godina unazad.

Ko je smislio simbol kruga, koji ima pedeset različitih značenja?

Znači, ono što je bitno u kontekstu tog pitanja je verovatno samo to šta neko ko danas živi i ko može da priča o tome vidi u tom znaku. Ako je potrebno, razume se...

Back