E, šta ti je naš čovek...čitam postove na ovu temu i gle čuda, retko ko kaže šta valja (ništa konkretno, sve nekako izokola), al se zato promašuje tema isprve, debatuje, srpski inat kulminira, a na autoru teme vežba se pljuvanje u dalj...
Al, ajde, da ne promašim temu...
Mišljenja sam da u Srbiji valja (i treba stalno raditi na poboljšanju i stvaranju uslova za razvoj prema sledećem):
-DUHOVNOST
-IDEJE
-TALENAT
-ORIGINALNOST
-RETORIKA/ORATORSTVO.
Priroda nas nešto i nije obdarila bogatstvom, a prethodni sistemi nas nisu naučili kako treba zaradjivati za život dostojan čoveka.
Drugo je pitanje kakvo je političko uredjenje, odnos snaga u svetu i njihov uticaj na naše nePRILIKE i da li postoji dovoljno mudrosti da se uči na greškama iz prošlosti, tj. da se iskoriste komparativne prednosti. Svaka zemlja i narod imaju ono nešto, a ne zna svako to da pametno iskoristi zarad dobrobiti društva u celini.
Mi smo ti, priko, uglavnom zemlja ratara i stočara.Šta da se radi, sve najbolje knjige su već napisane, izumi odavno registrovani, melodije iskomponovane i odsvirane mnogo puta, moda ide svojim utabanim pistama, a dobra auta prave Nemci, Italijani, Francuzi, Japanci i ostali (zavisi ko šta preferira).
Nama ostaje ono što su drugi davno preležali kao dečije bolesti, a to je prva faza kapitalizma, tranzicija, reforma na svim nivoima, itd.itd.itd.
A posle....ko živ ko mrtav. Postaviti merila vrednosti. Dezinfikovati sve institucije. Ukloniti smeće. Oprati ljagu i štroku. Biti realan i naučiti hodati rame uz rame sa drugima (pa makar i bili gori od nas, al eto, dok smo mi stajali, ono odoše...).
Proširiti listu onoga što valja, pod hitno.
Ono po čemu smo uglavnom poznati je srpski inat, čekovi i ku*čenje bez pokrića.
Malo je srpskih brendova, zar ne? Da li ćemo doživeti da na TV u nekoj kontakt emisiji čujemo nekog srpskog domaćina, pronalazača, nekog ko ,,valja,,?
Nije mi toliko krivo što ne mogu da se setim šta kod nas valja, i što se naprežem da odgovorim na ovu temu. Mnogo mi je gore kad pomislim koliko toga što valja zapravo postoji u Srbiji , ali nam to nije dostupno i poznato (stalno se promoviše ono kontra). Yebi ga, vest je kad Dara-Bubamara slupa auto, a nije vest da je tamo neki Srbin izumeo tamo nešto, što je ovde pokušao registrovati-pa su mu se smejali.
Jedva se isčupah iz ove teme...Baš smo pali... To ti je otprilike kao ono, ceo svet se divi osmehu Monalize, a naš čovek odmah uzme da objasni:,,Ko kaže da se Monaliza osmehuje? Ma, bre, to je njoj posledica šloga...!