Sta odrazavaju ljudske suze?

ne znam ja jako retko pustim suzu, možda jednom u par godina i to najčešće zbog nekog filma ili tako neke gluposti. npr ima par scena iz filma nikite mihalkova "nekoliko dana iz života I,I, Oblomova" kad su mi par puta pošle suze. prva scena kad je flešbek kad se Štolc rastajao sa ocem i druga scena kad je kraj filma i kad detence (mali Ilja) trči po travi i viče "maminjka prijehal". sad sam se setio ima i u filmu veliko plavetnilo kad na kraju se Žak spusti dole u morsku dubinu i ode za delfinom.

Slabost...? Bes...? Ljutnju...? Snagu...? Mrznju...? Tugu...? Radost...? ..............

Iimamo bazalne, refleksne i emocionalne suze (jedini tip suza koji je vezan iskljucivo za ljude). Pa tako bazalne i refleksne suze kojima je zajednicko to da je funkcija oba tipa zastita samih ociju, dok su bazalne suze stalno prisutne u oku sprecavajuci isusenje sluzokoze i konstantno se luce, refleksne suze sto nam i sama rec kaze nastaju iritiracijom od strane spoljnih uticaja, dim, vatra, jaki mirisi, bakterije itd... ukljucujuci i cuveni crni luk :-) I glavna funkcija im je izbacivanje stetnih cestica i toksina iz tela.

Ovo boldovano je meni vrlo zanimljivo jer je to jedna od dve reakcije koja se javlja kod emotivnog plakanja i ocigledno direktno vezana za refleksno lucenje suza, druga reakcija je aktiviranje nekoliko hormona i enzima u mozgu medju kojima je i nama vrlo poznat Endorfin (verujem da je sada sve jasno) , pa tako bilo da smo tuzni, besni, srecni, povredjeni.... to je sve vrsta emotivnog/fizickog stresa pa tako samim lucenjem suza imamo psiholoski osecaj olaksanja.

Znaci placemo jer se nakon toga svesno ili nesvesno osecamo lakse, bilo da smo srecni ili u agoniji. Cista hemija.

A inace odrazavaju bol i nista drugo.

Poslednja izmena:
преузимање (5).jpeg

Back