Šta obići u Istanbulu

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad je u pitanju Istambul, ono sto sam iskusio je: Mnogo je veci nego sto se originalno pretpostavlja, mnogo sareniji i mnogo savremeniji, i treba mnogo vremena i opet ce biti tesko da se obidje sve ono sto bi bilo vredno videti. Ladno bi u njemu da ziveo nekolike godine da mogu.
Imas li neki prevoz da preporucis bus jeftin? Ja nasao jeftin smestaj.

Imas li neki prevoz da preporucis bus jeftin? Ja nasao jeftin smestaj.
Transport je veliki problem. Guzve su ogromne, posebno u istocnom delu. U istorijskom centru gde je Aja sofija ni ne treba razmisljati o iznajmljenom autu - nemas gde da se parkiras. Taxi za kratke ture je relativno povoljan. Mozda iznajmljeni moped ako neces daleko i hoces tamo gde je guzva. Ima mreza tramvaja, buseva itd. Ne znam ali mislim da ima i nekih vozova. Verovatno da moze da se kupi neka dnevna ili nedeljna karta ali ocekuj da je u javnom transportu takva guzva kao u Beogradu. Daljine su velike ako hocete da sarate okolo, vredi ici autom barem donde i ako se ide na neku drugu destinaciju mislim da se svrlja, samo racunaj da mozes da potrosis ceo dan da negde stignes. Ono sto je interesatno je da ako hoces na neke destinacije da odes mnogo ces lakse i jeftinije da prodjes ako ides trajektom.

Ne tako daleko od aja sofije (ali ne bas ni blizu) je cuveni bazaar. Dozivljaj sam po sebi ali toliko veliki da ako hoces da ga celog obidjes i okolinu racunaj barem 2-3 dana.

Kakav si to smestaj nasao? Zanima me. Mozda opet odem tamo. Dopalo mi se jako. A cene hotela (na primer u istorijskom delu) uopste nisu male. Verovatno da je mnogo povoljnije naci neki privatni smestaj. Ali opet se postavlja pitanje - gde?

Poslednja izmena:
Takodje treba poneti para jer ima dobre robe cesto vrlo povoljnih cena tako da ce ti biti kasnije zao ako nesto nisi kupio a bio si u prilici.;)

Mozda metro (nisam ni obratio paznju ranije)... https://www.metro.istanbul/YolcuHizmetleri/AgHaritalari
1643551431605.png

Transport je veliki problem. Guzve su ogromne, posebno u istocnom delu. U istorijskom centru gde je Aja sofija ni ne treba razmisljati o iznajmljenom autu - nemas gde da se parkiras. Taxi za kratke ture je relativno povoljan. Mozda iznajmljeni moped ako neces daleko i hoces tamo gde je guzva. Ima mreza tramvaja, buseva itd. Ne znam ali mislim da ima i nekih vozova. Verovatno da moze da se kupi neka dnevna ili nedeljna karta ali ocekuj da je u javnom transportu takva guzva kao u Beogradu. Daljine su velike ako hocete da sarate okolo, vredi ici autom barem donde i ako se ide na neku drugu destinaciju mislim da se svrlja, samo racunaj da mozes da potrosis ceo dan da negde stignes. Ono sto je interesatno je da ako hoces na neke destinacije da odes mnogo ces lakse i jeftinije da prodjes ako ides trajektom.

Ne tako daleko od aja sofije (ali ne bas ni blizu) je cuveni bazaar. Dozivljaj sam po sebi ali toliko veliki da ako hoces da ga celog obidjes i okolinu racunaj barem 2-3 dana.

Kakav si to smestaj nasao? Zanima me. Mozda opet odem tamo. Dopalo mi se jako. A cene hotela (na primer u istorijskom delu) uopste nisu male. Verovatno da je mnogo povoljnije naci neki privatni smestaj. Ali opet se postavlja pitanje - gde?
Na bookingu sam našao u Evropskom delu ima od 5.5 do 7.5e, četvorekrevetne sobe.

Koliko bi za hranu mogao dnrvmo potrositi? Gde da jedem?

I ima li neki povoljan prevoz iz Bg ili NS za Istanbul (bus)?
hrane ima do besvesti, gde hoces i sta hoces, kuvano, suvo/brzo, poslastice ... cene nisu ubitacne. Ako je nesto sigurno u Istambulu (verovatno i sire u Turskoj) gladan ostati neces :)

Bolje ti je onda da ideš preko neke Agencije.Verovatno ti se i više isplati.
Ako je ikako moguce ja bi isao autom. Alternativa avionom - imamo ceste i direktne letove. Mozda neka agencija ali onda cesto uzimas i njihov smestaj. Verovatno da mogu da se nadju minibusevi. Najbrze je avionom ali posto je (novi) aerodrom daleko onda moras da organizujes nesto od aerodroma, medjutim ja sam za tu namenu prilicno lako nasao privatni prevoz i to smo isli par stotina kilometara.... Ali sam se dogovorio unapred.

hrane ima do besvesti, gde hoces i sta hoces, kuvano, suvo/brzo, poslastice ... cene nisu ubitacne. Ako je nesto sigurno u Istambulu (verovatno i sire u Turskoj) gladan ostati neces :)
Netačno.Ja tamo nisam skoro ništa mogla jesti,...sve je mirisalo na loj!Sreća pa imaju MC i stranu kuhinju.

Ako je ikako moguce ja bi isao autom. Alternativa avionom - imamo ceste i direktne letove. Mozda neka agencija ali onda cesto uzimas i njihov smestaj. Verovatno da mogu da se nadju minibusevi. Najbrze je avionom ali posto je (novi) aerodrom daleko onda moras da organizujes nesto od aerodroma, medjutim ja sam za tu namenu prilicno lako nasao privatni prevoz i to smo isli par stotina kilometara.... Ali sam se dogovorio unapred.
Turska samo avionom!
Išla sam jednom bus-om zbog shopinga i nikad više.Neviđeno smaranje na granicama!

Poslednja izmena:
Netačno.Ja tamo nisam skoro ništa mogla jesti,...sve je mirisalo na loj!Sreća pa imaju MC i stranu kuhinju.
Moguce je. Mi smo navikli na svinju, a tamo to nije bas slucaj da se nadje, jeste da je najcesce jagnjetina i piletina i razumem nekog ko reaguje na miris. Ali nisam bas stekao utisak da bas sve spravljaju na loju. Ima teze hrane (po mirisu) to sigurno, ali ja sam stekao utisak da ima generalno vise vegeterijanske hrane nego one zasnovane na mesu - mnogo vise. Razumem da neki prvi utisak (po mirisu) moze da bude odbojan i onda da sve ostalo vuce na tu stranu. Meni tako mirise mek. :) odbojno.

Ali ni ti nisi ostala gladna :) Makar si nasla MC i internacionalnu kuhinju.

Ja sam na avanturistickoj strani, volim da probam lokalnu hranu pa da steknem stav.

Poslednja izmena:
Moguce je. Mi smo navikli na svinju, a tamo to nije bas slucaj da se nadje, jeste da je najcesce jagnjetina i piletina i razumem nekog ko reaguje na miris. Ali nisam bas stekao utisak da bas sve spravljaju na loju. Ima teze hrane (po mirisu) to sigurno, ali ja sam stekao utisak da ima generalno vise vegeterijanske hrane nego one zasnovane na mesu - mnogo vise. Razumem da neki prvi utisak (po mirisu) moze da bude odbojan i onda da sve ostalo vuce na tu stranu. Meni tako mirise mek. :) odbojno.
Ja sam tamo jela samo pečene školjke, kesten pire i njihove đevreke i kolače (odlični su). 🤩
Probala sam one njihove Donere, slično kao Grčki giros , ali nije mi se dopalo.
Imali smo Tursko veče u Hotelu, spremali su ovčetinu na pari kao specijalitet kuće.Kad su otvorili onaj poklopac,...samo što nisam pala u nesvest! :hahaha:

Ja bih da prodjem sto jeftinije za put i smestaj i hranu a da pare trosim na obilazak grada, muzeje i sl
Pametno!
Ponesi kintu za shoping i ulaznice,...to vredi! 👍
Jeftinije je nego u Srbiji, pa možeš svašta pazariti.
Moje koleginice idu za 8.mart.Pitaju me kakva je hrana,...kažem," Uuuu,...oduševićete se"!I ne zaboravite Tursko veče, sa ovčetinom na pari.:rotf:

Poslednja izmena:
Meni se Istanbul jakooo svideo...Realno mislim da covek tamo moze bez problema minimum 2 nedelje da obilazi grad, glavne turisticke atrakcije od jutra do sutra, ima sta da se vidi...
Ako ces sto jeftinije da prodjes onda turisticki aranzmani su najbolja opcija...Imas od 70-100 evra 3 nocenja sa doruckom+prevoz...
Duzina puta zavisi od granice...Do tamo sam putovala 24 ili 26h nazad oko 17h...
Sto se obilazaka tice, opet zavisi da li zelis i da udjes ili samo da fotkas spolja.
Ako ces samo spolja mozes i sam, u suprotnom opet predlazem agencije, u suprotnom ces cekati u redovima nekada i po par sati.
Kod Bosfora su nevidjene guzve, stvarno ni ne umem da procenim koliko ali to je nesto neverovatno...
Preko aranzmana svaki obilzak je oko 20 evra sa prevozom, vodicem i ulaznicom. Po meni vredi.
Hrana je meni izuzetno povoljna i ukusna...Moze jesti svuda...ali bas svuda...na ulici, svakom restoranu...

Ja bih da prodjem sto jeftinije za put i smestaj i hranu a da pare trosim na obilazak grada, muzeje i sl :)

Slazem se - duhovna hrana.
Racunaj da posete muzejima bas nisu jeftine, mada... ako se ustine na nekom drugom mestu... Vidim ima karta za 10 voznji metroom za oko 65 lira ~ 500 dinzi. Eto ti jedan parametar.

Topkapi palace - ulaznica oko 200 Turskih lira ... sigurno vredi

100 turskih lira, trenutno, nesto manje od 800 dindzi.

Poslednja izmena:
Slazem se - duhovna hrana.
Racunaj da posete muzejima bas nisu jeftine, mada... ako se ustine na nekom drugom mestu... Vidim ima karta za 10 voznji metroom za oko 65 lira ~ 500 dinzi. Eto ti jedan parametar.

Topkapi palace - ulaznica oko 200 Turskih lira ... sigurno vredi
Meni Topkapi palata nije ništa posebno! 'ladno je može preskočiti, ako nemaš puno vremena.
Da,..i trg Taksim treba obići!Vredi više, nego Topkapi palata.'ladno možeš preskočiti obilazak džamija, ukoliko te to ne interesuje.

Gde je Vaseljenski sabor, moze mi neko pokazati na mapi? I da li u Aja Sofiju moze da se udje? Čudi me da Nemanjici ili Sv. Sava nije osnovao neki manastir tu u Istanbulu s obzirom da su ih dizali i u Solunu i u Jerusalimu. Da li imaju neke zadužbine naše tamo kao sto imaju po Budimpesti? Da li je nesto sačuvano izvorno (vizantisko)? Kako da predjem na Azijsku stranu i sta ima lepo tamo?

a meni Patrijarsija...ja bih nju preskocila...licno me ne interesuju te vrste crkve...medjutim u okolini ima prelepih malih ulicica i kafica tako da nisam zazalila taj izlet...a u samoj Patrijarsiji sam provela ni 5 max...

Gde je Vaseljenski sabor, moze mi neko pokazati na mapi? I da li u Aja Sofiju moze da se udje? Čudi me da Nemanjici ili Sv. Sava nije osnovao neki manastir tu u Istanbulu s obzirom da su ih dizali i u Solunu i u Jerusalimu. Da li imaju neke zadužbine naše tamo kao sto imaju po Budimpesti? Da li je nesto sačuvano izvorno (vizantisko)? Kako da predjem na Azijsku stranu i sta ima lepo tamo?
na toj strani se nalazi najveca dzamija, a mislim i da je zgrada Safir tamo

https://forum.krstarica.com/threads/u-stambolu-na-bosforu.935205/post-43731530

Naravno! To je sedište Pravoslavne crkve i dan danas.Sastoji se od niza pravoslavnih crkava( Ruska, Srpska,Grčka...).Služi se liturgija, kao i kod nas.Tamo postoji naša Srpska crkva.Zanimljivo je videti taj "komad" pravoslavlja u Turskoj.
Nisu to manastiri kao u Grčkoj, baš je Srpska pravoslavna crkva u pitanju.

Poslednja izmena:
Sta videti i obići u Istanbulu?
Aja Sofiju, u redu? Ali šta još?

Ima li nešto vezano za vizantiju i srpsko kraljevstvo sačuvano još uvek u tom gradu?
arheološki muzej im je odličan (ako te interesuju takve stvari)...blizu je one topkapi palate pa možeš ujedno da ih obiđeš..
prekoputa aja Sofije imaš i plavu džamiju koju turisti obično vole da posete..samo moraš da se izuješ ako hoćeš da uđeš

inače meni se nije naročito svideo Istanbul..lepši su mi gradovi u zapadnoj Evropi...

Back