Sta ne verujem nauci?

Opet ovaj filozof sa glupostima koju si rekli neki njegovi istomisljenici koju su pre 150god citali uz svecu jer nije bilo struje.... Apsolutno nas zabole sta je neki klipan rekao, mozes ti njega smatrati za naj cool likom u istoriji filozofije al jbbg, on nema pojma...

Znas sta je rekao jedan zaista inteligentan i pametan covek. " Pokusaj da ne mislis kako su samo oni koji misle kao ti pametni ". Izadji malo na Sunce, zivi zivot a ne da gutas gluposti osoba koji su vec decenijama 2m pod zemljom....

Metar je MERA za merenje duzine...

Kilogram je MERA za merenje tezine...

Vreme je MERA za merenje KOLICINE PROMENE MATERIJE U PROSTORU.

Kada zelimo da saznamo koliko se materije promenulo u prostoru - koristimo (meru) vreme da to ODMERIMO.

Milja je sta....
Funta je sta...

Ovi gore ti odredjuju kolicinu necega. Vreme ne, vreme je pojam u ovom slucaju a ne mera. Mera je sekunda, sat....

Ја такође НЕ ВЈЕРУЈЕМ да путовање кроз вријеме није могуће.
Мислим да то не иде као у филмовима.
Можда је најприближнија варијанта да се можемо негдје само појавити.
Онако, у виду неког "духа" или "утваре".
У супротном, историја би се мијењала сваких 5 минута.
Као и број људи у нашој ближој околини.
:eek:

Ја такође НЕ ВЈЕРУЈЕМ да путовање кроз вријеме није могуће.
Мислим да то не иде као у филмовима.
Можда је најприближнија варијанта да се можемо негдје само појавити.
Онако, у виду неког "духа" или "утваре".
У супротном, историја би се мијењала сваких 5 минута.
Као и број људи у нашој ближој околини.
:eek:

Zasto to mislis. Hajde ovako. Odes 60godina u proslost da ubijes Hitlera. Ubijes ga i vratis se u preme iz kog si krenuo. Da li ce on biti ziv ili mrtav ( mislim Hitler )? Gledaj to ovako, ako si ga ubio pre nego sto je zapoceo rat sa svima i pobio milione svojom politikom, dal ces onda u svom vremenu imati potrebu da odes da ga ubijes? Jedan veliki paradoks :)

Opet ovaj filozof sa glupostima koju si rekli neki njegovi istomisljenici koju su pre 150god citali uz svecu jer nije bilo struje.... Apsolutno nas zabole sta je neki klipan rekao, mozes ti njega smatrati za naj cool likom u istoriji filozofije al jbbg, on nema pojma...

Znas sta je rekao jedan zaista inteligentan i pametan covek. " Pokusaj da ne mislis kako su samo oni koji misle kao ti pametni ". Izadji malo na Sunce, zivi zivot a ne da gutas gluposti osoba koji su vec decenijama 2m pod zemljom....

Иако ништа од онога што сам написао о врмену не можеш оспорити, ипак можеш донети закључак да Бергсон нема појма јер је читао уз свећу.

И како назвати такво мишљење. По чему се разликујеш од неког верника у догме који априори одбацује све што није у складу са тим догмама ?

Али очито да ниси ни читао моје постове, јер ти вера у научничке догме једноставно блокира сваку пажњу коју би могао да усмериш на ово знање које износим. Зато у једној реченици.
Једна реченица која руши сам темељ твог погледа на свет.

Време није линија у простору!

Ето, надам се да те твоја вера у науку не може спречити да обратиш пажњу на значење овако јасне реченице.:neutral:

Zasto to mislis. Hajde ovako. Odes 60godina u proslost da ubijes Hitlera. Ubijes ga i vratis se u preme iz kog si krenuo. Da li ce on biti ziv ili mrtav ( mislim Hitler )? Gledaj to ovako, ako si ga ubio pre nego sto je zapoceo rat sa svima i pobio milione svojom politikom, dal ces onda u svom vremenu imati potrebu da odes da ga ubijes? Jedan veliki paradoks :)

Наравно да је парадокс када је цела та поставка један велики парадокс.

Нема пре и после. Нема путовање у прошло време. Време није линија. У њега се не може путовати.

Ево шта сам одговорио управо вечерас на једној другој теми а на питање шта смо били пре рођења. А то важи и за те ваше маштарије о путовању кроз време у пе и после рођења индивидуе.

Seti se vremena pre rođenja-setio si se svoje smrti...Baš i nisu neka naročita sećanja...:mrgreen:
(Ali ima malo nade za nas nomade...Naravno -ko bi da se ipak nada...)

Наравно да нису када време пре рођења не постоји.Чега ћеш се сетити када она линија у простору коју зовеш "време" и која једина има почетак и крај, пре и псоле, постоји једино као форма опажања разума и нигде изван тог разума.

Под наводницима "пре" рођења..( јер наш језик нема речи које би могле описивати трансцендентно) постоји "ствар по себи" а која није у простору, која је изванпросторна самим тим и изванвременска... тј није оно што ти зовеш време.

Али наравно, заборавио сам да иако си ево ово по стоти пут можда чуо од мене и даље тераш причу сировог материјализма на коју си навикао, и која ти је давно утувљена у главу.Иако ништа од овога не можеш оспорити ..није битно... важно је да ти и даље 50 година после Бергсона сматраш да је време линија, па самим тим питаш о нечему "пре и после". Или о почетку и крају те линије.

Схвати једном да време нема почетак и крај..таква питања важе само за простор, Да изван свести нема значи тог времена нити објективног света...па ће ти многе ствари бити јасније.

Иако ништа од онога што сам написао о врмену не можеш оспорити, ипак можеш донети закључак да Бергсон нема појма јер је читао уз свећу.

И како назвати такво мишљење. По чему се разликујеш од неког верника у догме који априори одбацује све што није у складу са тим догмама ?

Али очито да ниси ни читао моје постове, јер ти вера у научничке догме једноставно блокира сваку пажњу коју би могао да усмериш на ово знање које износим. Зато у једној реченици.
Једна реченица која руши сам темељ твог погледа на свет.

Време није линија у простору!

Ето, надам се да те твоја вера у науку не може спречити да обратиш пажњу на значење овако јасне реченице.:neutral:

Kao sto ni ti ne mozes dokazati :) Vec godinama vrstis praznu slamu, pozivas se na misli nekih tzv filozofa i to je to.

I ti odbacujes sve sto nije rekao neki filozof i/ili sto nema barem 90% poklapanja sa njegovim umovorinama. Kako nazvati takvu personu?

Ko veruje u dogme? Ti hoces da kazes da vreme ne postoji vas subjekta? Ako je to tacno onda taj filozof to nije moga da dokaze. Posledici vremena su ocigledne, ti kao persona mozes biti mrtav al ce i dalje imati uticaja na tebe. Ili ovako, zamisli da si "biljka" kada kazem "biljka" mislim na osobu koja je u komu, ili personu ciji mozak ne spoznaje svet koji je okruzuje. Hoces da kazes da vreme za tu osobu ne postoji?

Vreme nije ono sto tvoj filozof kaze :)

Nadam se da tvoj ego moze da sagleda svet van jednog sobicka :)

Наравно да је парадокс када је цела та поставка један велики парадокс.

Нема пре и после. Нема путовање у прошло време. Време није линија. У њега се не може путовати.

Ево шта сам одговорио управо вечерас на једној другој теми а на питање шта смо били пре рођења. А то важи и за те ваше маштарије о путовању кроз време у пе и после рођења индивидуе.

Наравно да нису када време пре рођења не постоји.Чега ћеш се сетити када она линија у простору коју зовеш "време" и која једина има почетак и крај, пре и псоле, постоји једино као форма опажања разума и нигде изван тог разума.

Под наводницима "пре" рођења..( јер наш језик нема речи које би могле описивати трансцендентно) постоји "ствар по себи" а која није у простору, која је изванпросторна самим тим и изванвременска... тј није оно што ти зовеш време.

Али наравно, заборавио сам да иако си ево ово по стоти пут можда чуо од мене и даље тераш причу сировог материјализма на коју си навикао, и која ти је давно утувљена у главу.Иако ништа од овога не можеш оспорити ..није битно... важно је да ти и даље 50 година после Бергсона сматраш да је време линија, па самим тим питаш о нечему "пре и после". Или о почетку и крају те линије.

Схвати једном да време нема почетак и крај..таква питања важе само за простор, Да изван свести нема значи тог времена нити објективног света...па ће ти многе ствари бити јасније.

Dokazi mi da nije moguce putovanje? Ako je vreme = prostor onda je i te kako moguce putovanje u ma koji deo tog prostora.

Pre rodjenja si bio u stomaku, i kako ije postojalo vreme? Sta je postojalo za tvoje roditelje postojalo je i za tebe. Da ga nije bilo ne bi ni tebe bolo.

Ono sto je bitno je da ti 50godina nakon doticnog i dalje verujes u ono sto je on rekao...

Dokazi mi da nije moguce putovanje? Ako je vreme = prostor onda je i te kako moguce putovanje u ma koji deo tog prostora.

Pre rodjenja si bio u stomaku, i kako ije postojalo vreme? Sta je postojalo za tvoje roditelje postojalo je i za tebe. Da ga nije bilo ne bi ni tebe bolo.

Ono sto je bitno je da ti 50godina nakon doticnog i dalje verujes u ono sto je on rekao...

Невероватно. Твој мисаони склоп је успео да изокрене оно што руши твоје догме. :neutral:

Није време једнако простор, Већ време НИЈЕ ЛИНИЈА У ПРОСТОРУ. Већ нешто суштински другачије. Што постоји само у свести доступно непосредном исксуству а што је Бергсон звао "интуција трајања".

То се видиш не може мерити. То је недељиво. Питаш се зашто . ПА ЗАТО ШТО НИЈЕ ЛИНИЈА У ПРОСТОРУ која се једина може делити и мерити.

Такође питаш за доказе свега овога?

Ово су ти докази.... а пошто питаш за доказе пошто су ти исти изнесени значи да их не разумеш. Па потруди се или ти остаје да верујеш или не.

Nisu dokazi i aspolutno me boli uvo sta tvoj lik kaze kada nije u pravu :) Sta ces pricati jednog dana ako se dokaze da je putovanje kroz moguce? Zamonasiti se i odreci filozofije ili reci da su tvoji bezgresni filozofi pogresili i reci jbbg desava se?

Postoji i Van svesti dokaz je to da tvojom smrcu vreme i dalje postoji i tece.

Nisu dokazi i aspolutno me boli uvo sta tvoj lik kaze kada nije u pravu :) Sta ces pricati jednog dana ako se dokaze da je putovanje kroz moguce? Zamonasiti se i odreci filozofije ili reci da su tvoji bezgresni filozofi pogresili i reci jbbg desava se?

Postoji i Van svesti dokaz je to da tvojom smrcu vreme i dalje postoji i tece.

То није доказ већ нешто што се зове петитио принципи тј узимање као доказа нешто што је доведено у питање. Или иако је нападануто управо постојање времена изван свести ти "доказујеш" да то није тачно постојањем времена изван свести. :neutral:

Али пустимо то јер ти у овом назови одговору и даље млатараш временом на начин линије, само што си овај пут уместо линија рекао "време тече" што значи да замишљаш нешто попут реке у којој време тече попут воде.. а при чему у свести имаш само ту линију...тј реку.

И онда ту апсурдну метафору зовеш "време" које постоји после нечије смрти.

Схватам ја да је ово тешко разумети. Бергсону су биле потребе године да то објашњава да би на крају схватио да мало ко то уопште у свету може сконтати.

Ево шта је коначно закључио.
Bile su potrebne godine da bih shvatio, a potom da bih prihvatio, da svi nemaju istu sposobnost kao ja da žive i da uranjaju u čisto trajanje. Kada mi se ta ideja trajanja javila prvi put, bio sam ubeđen da je dovoljno da je izložim pa da se uklone sve nejasnoće, i verovao sam da u tom pogledu nije potrebno ništa više do da se čovek obavesti. Kasnije sam uvideo da stvari stoje sasvim drukčije.
Bergson

Зашто ово пишем, Зато да би схватио да се ради о апсолутним истинама које су неевероватно моћне. И боље уместо губљења времена научничким теоријама потруди се да разумеш ово знање.

Recimo ja ne verujem nauci da POSTOJI VREME.

Vreme ne postoji.

Vreme je SAMO JEDNA MERA koju je smislio covek.

Njome se meri KOLICINA KRETANJA MATERIJE ili ENERGIJE.

Sta vi mislite o tome?

Kao i sve ostalo u ovom Svemiru i vreme je jedan oblik energije.
Dakle, energija-vreme.
Kao i energija-prostor.
Samo sto je vreme (energija-vreme) na visem nivou od naseg sveta, te je tamo moguce dospeti jedino uz pomoc izuzetno jakih el.magnetnih polja.

Време на начин како си га описао не постоји. У овом твом посту ниси објаснио време већ људску заблуду која линију у простору тако зове.

Кажеш.."време се мери и има практичну потврду" :think:

Видиш, само линија у простору а чије су тачке поређане једна до друге.. све заједно у садашњости, може се мерити. Али линија у простору НИЈЕ ВРЕМЕ! Она је непокретни симбол правог времена трајања које није у простору већ у духу..као интуиција, као нешто својеврсно.

А што се тиче тог ве цеа на крају дворишта.

Ти ћеш проћи кроз ту ситуацију. Живећеш то унутрашње време интуицију али у свом сазнању имаћеш посла само са садашњим непокретним опажајем, и сећањем на опажај кога више нема нигде другде осим у твом сећању. Те две слике ћеш сада поређати једну до друге и то звати "време". Капираш. Замислио си једну линију у простору, то јест пут до тог вецеа и слике тебе на разним деловима тог пута а све поређане једна до друге и сада ћеш на тај фантазам показати прстом и рећи. "То је време"
Није. То је пут до твог вецеа. и скуп сећања на твоје тело које си распоредио по том путу. једно до другог...а ту нема ни в од времена.

пс. Ако хоћеш добити представу шта је право време уместо замишљања линија и путева у простору замисли да некоме ко се забаваља време протиче много брже него некоме ко се досађује у некој чекаоници.

То ти може дати назнаку шта је право време и указати на чиењеницу да то право време није мерљиво лењиром или кројачком пантљиком.

A sta da radimo sa svim ostalim bicima i ljudima koji se istovremeno krecu u nasoj okolini i dolaze u kontakt sa nama?
Da li talas vode ima iluziju kretanja ili mi imamo iluziju da cemo se udaviti kada nas potopi?
Da li, ako ne pretrcis ulicu na vreme, imas iluziju da te "pokupio' sleper?
Sta je sa posledicama kretanja u vremenu?

Back