Šta nam valja činiti?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzmimo da je zastita zivotinja projekat. Jedan projekat se razvija u fazama pa tako imamo:
Pocetnu fazu projekta
Planiranje projekta ili fazu osmisljavanja;
Fazu izvrsenja ili projektnu fazu;
Nadzor projekta i kontrolne sisteme
i...zavrsnu fazu projekta. Uzmimo da je ovo o cemu mi ovde pricamo pocetna faza. U pocetnoj fazi potrebno je saciniti jedan sveobuhvatan plan za dalje koji ukljucuje: studiju koja analizira ciljeve posla merljivim ciljevima (sta hocemo da postignemo), pregled aktivnosti koje trenutno postoje u toj oblasti, konceptualno osmsljene aktivnosti koje ce dovesti do konacnog cilja, opremu i eventualne potrebe za sklapanjem nekih zvanicnih ugovora, dokumenta i sl., finansijsku analizu troskova tj. potreban budzet, analizu eventualnih ulagaca i ljudi koje je potrebno uposliti kao pomoc, sve to rezultira osnovnim dokumentom projekta u koji su ukljuceni troskovi, zadaci, zeljeni rezultati i vremenski raspored faza projekta.
Zasto sam sve ovo napisala? Da pokusam da na jedan organizovan nacin predocim sta je sve zaista potrebno da bi ceo taj plemeniti posao uspeo. Pri cemu mislim da je relativno lako utvrditi sta se zeli postici i sta se trenutno radi u toj oblasti - teze je osmisliti aktivnosti upravo zbog najprakticnijih delova - opreme, ljudi, formiranja organizacije kao pravnog lica koja ce na sebe preuzeti projekat, sto podrazumeva zavrsavanje formalnosti tipa odobrenja, ugovora, angazovanja ljudi, uspostavljanje saradnje sa institucijama itd, i najvaznije naci izvor sredstava za sve to. Pocetni kapital se podrazumeva - onaj koji je potreban da bi se oformila kakva takva organizacija kao pravno lice - nakon toga, organizacija-pravno lice moze da kokurise za dobijanje sredstava ne samo u zemlji, nego i u inostrastvu. Znam da EU npr. ima posebne fondove namenjene toj oblasti - procedura dobijanja tih sredstava je slozena, ali ta sredstva nije nemoguce dobiti... Medjutim prica nije nimalo jednostavna. A pocetak je uvek najtezi. Da imam pocetni kapital, prvo sto bih uradila bilo bi da napisem pismo koje bi bilo sroceno kao molba da mi se da savet, uputstvo sta i kako raditi, na sve moguce adrese u zemlji i u inostranstvu, tipa: veterinarski fakultet, ministarstvo za zastitu zivotne sredine, opstina, istrazila bih sta je potrebno da se registrujem kao NVO ili udrzenje gradjana cija je misija zastita zivotinja. To bi mi bio prvi korak. Kasnije se traze stejkholderi, odnosno oni koji bi podrzali projekat, i kasnije se radi reklama. To je moje misljenje.

još jednom molim autora teme, kao i učesnike da se pridržavaju civilizovanog i kulturnog načina komunikacije kakav negujemo na ovom Forumu.
Ukoliko ne mislite isto, to i dalje ne znači da treba nipodaštavati mišljenje drugog.
Hvala na saradnji.

Ovo sam napr. nasla na net-u, ne znam koliko je "sveze" - da se proveriti :) Koga mrzi da cita, ne mora, predstavlja samo primer - registracija udruzenja gradjana (potrebno je 10 osoba - drzavljana sa glasackim pravom)

Potrebna dokumentacija za registraciju

a) Obrasci

Obrazac broj 3 - Zahtev za upis u Registar organizacija / udruženja građana
Obrazac broj 4 - Prijava osnivanja i delovanja organizacije / udruženja građana
Napomena: Oba navedena obrasca možete da preuzmete ako kliknete na njih, odštampate ih, popunite i zatim predate nadležnoj službi Ministarstva.

b) Osnovna dokumentacija

1. Zapisnik sa osnivačke skupštine
Napomena: zapisnik treba da sadrži imena i funkcije ovlašćenih predstavnika za zastupanje i predstavljanje organizacije / udruženja građana, kao i drugih lica izabranih u skladu sa odredbama Statuta (npr. Članovi upravnog odbora, izvršnog odbora,nadzornog odbora i dr.)
2. Odluka o osnivanju organizacije / udruženja građana [ uputstvo ]
3. Statut organizacije / udruženja građana [ uputstvo ]
4. Spisak osnivača organizacije / udruženja građana [ uputstvo ]

[ Vrh strane ]

Osnovni elementi koje treba da sadrži Odluka o osnivanju

1. Preambula
2. Naziv i sedište
3. Imena i prezimena osnivača
4. Ciljeve i zadatke
5. Lice ovlašćeno za zastupanje u postupku upisa u Registar

Preambula - Statut

U skladu sa odredbama člana 6 i 10 Zakona o udruživanju građana u udruženja, društvene organizacije i političke organizacije koji se osnivaju za teritoriju SFRJ ('Službeni list SFRJ', br. 42/90) Osnivačka skupština ________(pun naziv udruženja), na sednici održanoj _______ (datum) u _______(mesto) usvojila je:

Preambula - Odluka o osnivanju

U skladu sa odredbom člana 6 i 10 Zakona o udruživanju građana u udruženja, društvene organizacije i političke organizacije koji se osnivaju za teritoriju SFRJ ('Službeni list SFRJ', br. 42/90) Osnivačka skupština _______(pun naziv udruženja), na sednici održanoj _______ (datum) u _______(mesto) usvojila je:

[ Vrh strane ]

Osnovni elementi koje treba da sadrži Statut

1. Preambula

2. Statutom se utvrđuje naročito sledeće:

da je organizacija po organizacionom obliku udruženje građana i da se osniva teritoriji Srbije i Crne Gore
ciljeve i zadatke i način njihovog ostvarivanja
naziv i sedište
uslovi i način učlanjivanja i prestanak članstva i prava,obaveze i odgovornosti članova udruženja
organi udruženja i njihova prava, obaveze i odgovornosti (npr. skupština, upravni odbor, izvršni odbor, predsedništvo ili dr., nadzorni odbor, kao i druga radna tela u skladu sa pravima građana da slobodno uređuju unutrašnju organizaciju udruženja u skladu sa zakonom)
zastupanje i predstavljanje (npr. - predsednik upravnog odbora, predsednik izvršnog odbora,predsednik udruženja, sekretar ,koordinator ili dr. u skladu sa odgovarajućom odredbom Statuta udruženja)
Napomena: udruženje može Statutom predvideti više lica za zastupanje i predstavljanje
sticanje, korišćenje i raspolaganje sredstvima za rad i ostvarivanje ciljeva udruženja
javnost u radu ( način obaveštavanja javnosti kao i članstva o radu)
način odlučivanja o udruživanju u saveze, druge oblike udruživanja i udruživanja u međunarodne organizacije
način donošenja izmena i dopuna Statuta ( predvideti i ko podnosi predlog odnosno inicijativu )
način donošenja odluke o prestanku organizacije i način raspolaganja imovinom u slučaju prestanka rada organizacije
Napomena: precizirati na koga će se preneti imovina
javne oznake organizacije / udruženja građana: pečat,amblem,znak i dr.
Napomena: pečat treba da sadrži pun naziv udruženja i sedište, izgled amblema, znaka ili drugih oznaka mora biti opisan.
[ Vrh strane ]

Osnovni elementi koje treba da sadrži spisak osnivača organizacije / udruženja građana

ime i prezime
puna adresa prebivališta
JMBG (jedinstveni matični broj građana)
svojeručni potpis osnivača
[ Vrh strane ]

TAKSA

Za upis u Registar organizacija / udruženja građana plaća se administrativna taksa
u iznosu od 640,00 dinara na sledeći žiro račun:

Račun primaoca: 840-742211843-84
Broj modela: 97
Poziv na broj: 41601
Svrha uplate: administrativna taksa za upis u registar
Primalac: budžet

[ Vrh strane ]

KONTAKT

Slobodan Donovski - samostalni savetnik
Slavica Mandić - savetnik

Telefoni:
011 / 311-34-07
011 / 301-48-63
E-mail: ngo@humanrights.gov.yu

http://www.humanrights.gov.yu/srpski/sektori/ljudska/rug.htm

Poslednja izmena:
Kakav fin, kulturan ispad, kakva prefinjenost i suptilnost izraza, prosto da ne poverujes da se tako nesto moze naci medju ovim nasim balkanskim primitivcima.

Kako pametan nacin da se nesto nauci, pitas, a ljudi ti odgovaraju, a ti ucis i ucis .... i dalje pitas, a oni ti daju ideje, a ti citas i citas te ideje, ... a onda neko napise nesto sto nisi narucio, ne svidja ti se, e ti onda lupis sakom o sto, tj. tastaturu i, kao i svako razmazeno dete narucis da ti taj vise ne zatrpava temu, jer ces u suprotnom da ga tuzis mami (ili tati), tj. moderatoru, pa ce on vec da vidi svoje.

Bas lep sklop - sve u duhu ljubavi (prema zivotinjama) i tolerancije.
z:hm:

daba nije razmazeno dete....daba je pas z:mrgreen::lol:

a sto se tiche ljubavi prema zivotinjama....ima je u velikoj meri

z:mrgreen: sad mi je lakse kad sam to podelila sa svima z:mrgreen:

Lepe su ideje u vezi emisije i kampanje na tv, ali imaju manu - potrebne su pare i volja odgovornih na tv da se emituje. Toga nema. Niko nece da napravi, a i kad bi se napravila ne bi bila pustena istinita emisija o situaciji sa napustenim zivotinjama. To je suvise ruzno, a i sto bi se uznemiravali gradjani.

Ono sto odmah moze da se radi je da svaki gradjanin reaguje na zlostavljanje koje vidi. Znamo kako to ide.

Drugo, a ne kosta mnogo je - napraviti organizaciju, ili se prikljuciti nekoj od postojecih, i vrsiti pritisak na vlast. Bez kontakta i pritiska na vlast nista se nece promeniti, a to moze samo organizacija.

I - borba za cnr, tj. Strategiju, kroz borbu protiv kafilerije ovakve kakva je, tj. njeno ukidanje.

Protiv sam ruzicastih prikaza i obmanjivanja javnosti kroz slatkaste price. Ne mislim ni da treba stalno biti u stanju afekta i kroz to dokazivati svoju ljubav prema zivotinjama. Naci nekako sredinu kroz realan i racionalan pristup, svakako istinit, i pritiskati vlast da radi svoj posao, npr. da sprovodi Strategiju, a ne da je koristi kao paravan za ubijanje. Ukljuciti se u njeno sprovodjenje tamo gde je moguce.

Moram da citiram sebe da bi podsetila da su ideje vec date, a vidim da slicne ima i gospodjica, sto mi se svidja jer, eto, ima jos jedna osoba koja shvata da se bez organizacije nista ne moze. Kojigod projekat to bio .....

Bila sam na tom protestu i razocarala se koliko je bilo ljudi!
U sumi ima mozda tri psa, od kojih je jedan bez noge, al on je i mator, na Olimpu ima oko vodovoda, tamo se skupljaju jer ih tu hrane, kod mene na Lionu ima nekoliko copora od kojih su 2 "opasna" za druge pse, od kojih je opet jedan opasan za ljude!

Protest je organizovan za samo tri dana i po meni nije bilo mesta razočarenju zbog broja učesnika, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je Tinska "svoj" planirala više meseci i da je sakupila preko 7000 potpisa,a na protestu nije imala više od 10 ljudi! Poražavajuće je bilo to da sem Danice D više niko nije imao šta da kaže!?
Nisi dobro informisana, a naravno da ne možeš poznavati svakog psa na Zvezdari, ima ih baš mnogo, a Zvezdara je predstavljala nekad najtvrđe jezgro Inicijative E17 koja se jedina bavi- ulicom! Ono što u tome nije dobro je to da jr Danica JEDINA u stanju da se izbori za svakog psa a zapravo bi trebalo sistemski postići da SVAKO može uzeti psa iz Ovče i to pod sopstvenim uslovima,a ne onako kako to već rade!

Ja se slazem sa Dabom! U cemu je stvarno tvoj problem
Ja se slažem sa Marsupilamijem! A sa čime se ti slažeš? Dovešću i ja mamu, strinu i rođaka sa sela, pa ćemo svi da se slažemo....
Mico, a šta tebi bi?

I ti bi da se slažeš?
Savršeno je jasno da je Daba pas i da ne kucka on po tastaturi,a bar bi tebi trebalo da bude jasno da je to što neko voli životinje, nema veze sa bavljenjem zaštitom istih! Na stotine hranitelja koji imaju svakodnevni dodir sa psima i mačkama, kao i eventualnu komunikaciju sa vlastima, nemaju apsolutno nikakve veze sa pojmovima zaštite životinja! Kinolozi takođe...A opet ljubav prema psima ne podrazumeva plemenit odnos prema ljudima!
gospodjica14
Bravo! Ovako se analitički razmišlja i ČINI! Apsolutno ste u pravu, možda bih neke stvari dodala samo:
1.Mi ovde još nismo stigli do tačke da neko objasni "čime bi da se bavi", što navodite kao početak delovanja, a najstrože je "zabranjeno" predočiti čime su se do sada sve bavile organizacije ili se još uvek bave ! Na taj način padaš u nemilost i svi se pitaju "u čemu je tvoj problem"
2. Da, definitivno svi imaju isti početak delanja, a i kraj se nagoveštava od samog početka.Radiš ili istražuješ sam ili uz pomoć prijatelja, istomišljenika, a onda shvatiš da nisi SAM i da ne možeš sve sam, a čak i da je tako, niko te ne uvažava jer nisi društvo.
4. Počneš da razmišljaš o osnivanju društva i tu te sačekaju sve ove "sitnarije" koje moraš razrešiti, ali najpre trebaš naći članove i ljude koji će biti apsolutno uz tebe, a opet sposobne za određenu oblast i uz to da nisu sujetni itd. U celom lancu to je čini se najteža tačka - najslabija karika usled čega je retko koje društvo sa više od jednim članom!
Ja do sada nisam pripadala ni jednoj organizaciji, iako sarađujem sa nekoliko, pomažem koliko mogu, no možda u nekoj budućnosti....
Zalažem se za sprovođenje CNR-a sve dok se ne stvore neki uslovi za sistemsko rešenje problema! Znači strategija uz otvaranje malih azila sa najviše 50-ak pasa i to protočnih azila. Možda preterujem, ali ću se uvek ostrašćeno boriti protiv azila sa po 1000 pasa u kojima se šire zaraze i svako jutro skupljaju mrtvi,a sve pod "racionalnim" objašnjenjem da im je "spašen" život, jer na ulici "možda" ne bi preživeli!? Otuda pojedinim i do 200 mladih, zdravih pasa vezanih lancima bez dodira sa ljudima, osuđenima na doživotnu robiju.

Zalažem se za sprovođenje CNR-a sve dok se ne stvore neki uslovi za sistemsko rešenje problema! Znači strategija uz otvaranje malih azila sa najviše 50-ak pasa i to protočnih azila. Možda preterujem, ali ću se uvek ostrašćeno boriti protiv azila sa po 1000 pasa u kojima se šire zaraze i svako jutro skupljaju mrtvi,a sve pod "racionalnim" objašnjenjem da im je "spašen" život, jer na ulici "možda" ne bi preživeli!? Otuda pojedinim i do 200 mladih, zdravih pasa vezanih lancima bez dodira sa ljudima, osuđenima na doživotnu robiju. [/B]

Drago mi je kad se neko prizove pameti pa makar to bilo i posle 4 strane ili procitavsi preko 80 poruka na jednoj temi.
Konacno si rekla ono sto je i bio cilj ove teme.. da svako od nas kaze za sta se zalaze pa da na tu temu prodiskutujemo.

hvala na objašnjenju
nažalost mislim da od toga nema ništa
pre svega zbog onog drugog dela - napuštanje, ostavljanje neželjenh štenaca i sl
Pa nije baš tako! TO jedino imamo između kafilerije i ulice, to smo jedino imali do sada. Dok nije bilo strategije ubijali su se SVI! U svakom slučaju, nakon izglasanog zakona, na red dolaze propisi kojima će se sankcionisati napuštanja,a stimulisati odgovorno vlasništvo!

15bd84a0-1.jpg

d226c86b-1.jpg

@ Teqilasunrise.. A posto sam vec pitao ko je u kom udruzenju/organizaciji, mislim da je bilo fer da kazes da si na Orkinom platnom spisku, pa da znamo sa kim imamo posla. Moram samo da se raspitam kako te placaju, da li po forumu ili po poruci pa da ti eventualno ponudim vecu lovu da nas ne zakopavas vise.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back