Šta možete naći na meniju Er Srbije?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
29CA5685-4316-461A-83E0-D2123C0FDEDC.jpg

Meni sa zadnjeg mog leta Air Serbiom, 4. septembra 2021, sa JFK-a za BGD, u ekonomskoj klasi, sve dazbe naravno. Hrana je bila ukljucena, bez opcije "neću da jedem, dajte mi samo vodu i jeftiniju kartu".
Čitao sam komentare pa se mislim ima li ovde neko rodjen pre 1980-e godine ili se starci ne mlate da gube vreme i pišu po forumima...reko' bih da je to.😅

Moje mišljenje je da serete kad pljujete po nacionalnoj vam kompaniji, nije Air Serbia ništa lošija od većeg broja ostalih svetskih letećih kompanija a ako je uporedimo sa tim da je Srbija kao država, mislim na društveno uređenje, prilično smešna i funkcioniše kao banana republjik, onda se može čak reći i da je Air Serbia ozbiljna organizacija.

Lično letim avionima još iz vremena kada se u njima pušilo, i to ne ono samo u repu aviona, nego kada je cela leva strana aviona bila za pušače dok su na desnoj sedeli oni koji su želeli da udišu čist vazduh.
JAT-om, koji je bio ponos isto tako smešne države Jugoslavije sam leteo prvi put 6. avgusta 1977-e godine, kada mi je umrla baba, na relaciji Kopenhagen-Beograd. Tada, 70-ih godina prošlog veka su karte koštale da se samo letelo, ne daj Bože kad neko umre, pa da što pre stigneš, da pokojnik ne bi mrznuo u ladnjači.
Tokom decenija putovanja sam leteo raznim avio prevoznicima, i uzduž i popreko oko sveta, više se stvarno i ne sećam koji su sve bili, možda se setim kroz priču ali od nacionalnih kompanija sećam se da je makina Nepal Airlinesa bila baš krš, neki Boeing 757 ali u očajnom stanju, i da se na letu sa Pakistanskom nacionalnom kompanijom (PIA) jedan brka purser unutra šetao sa motkom u ruci, valjda da tepa ko ne sluša?! Za njih je recimo JAT/Air Serbia bio Singapur Airlines.
Našima se nisam vozio-leteo mnogo puta, možda 10-ak, ako i toliko ali svaki put je doživljaj bio ok, ništa fensi ali ništa ni loše, ono, normala i prosek. Može mnogo bolje ali može i mnogo gore.

Što se ića i pića na letovima tiče u Evropi se uvek mandžalo po avionima. Na letovima dužim od sat vremena uvek bi ti nešto stavili u kljun i ako ništa drugo mogao si barem pivo da popiješ od alkohola a na nekim malo dužim letovima po Evropi se točio i šampanjac. Znači govorim isključivo o ekonomskoj klasi.
Po Americi sam počeo da letim 90-ih i šokirao sam se kada sam video da tamo toga nema. Znači New York do Los Angelesa, 6 sati leta, oni ti daju perece ili kikiriki, i to u onim najminimalnijim pakovanjima, i Kokicu Kolicu. Ostalo se plaćalo ali nije bilo mnogo toga, možda pivo, možda sendvič ali to je to. Low cost ali po regularnoj ceni. Zato sam uvek mrzeo Američke kompanije, United, American, kada letim van Amerike uvek biram kompaniju koja nije Američka čak i kada ona ima jeftiniju kartu, iako oni na interkontinentalnim letovima služe i alkohol i hranu - ali nisu baš nešto izdašni.

Milsim tendencija je zadnjih 3 decenija da nam sve uskraćuju i ukidaju a onda to naplaćuju isto ili skuplje, drugim rečima prave nas na budale u svemu pa nije ništa drugačije ni sa avionima. Ranije su avionske kompanije uglavnom bile nacionalne i držalo se do nekog prestiža da svaka avio kompanija što bolje predstavi svoju državu. Onda su nastale "alijanse" pa su nacionalne kompanije a i mnogi aerodromi prešli u privatne ruke i onda "tamo neko" odlučuje šta će i kako biti u celoj alijansi i uglavnom svi imaju istu ponudu ili je nemaju. Kada kapitalista to uzme u ruke i samo gleda profit naravno da ćemo mi svi na kraju ispasti majmuni, ne može to nikako da bude drugačije, pa ne radi on to za našu dobrobit valjda? Optimista nisam i zapravo očekujem drastična pogoršanja, lošiji standrad i servis na letovima, lošije avione koji će ćešće padati a ovce/putnike će još više šiškati. Drugim rečima budite sretni da je još i ovako kako jeste, biće gore.

U medjuvremenu mi stariji možemo da se sećamo nekih lepših dana kojih više nema mada neki idalje traju....moja regularna procedura na letovima za Aziju, bilo iz Amerike, bilo iz Evrope je: 2 viskija pre večere, 2 crna vina za vreme večere i dva konjaka posle večere, za evo ovih 23 godina letenja ovmo ni jedna stjuardesa ni iz jedne kompanije mi nije rekla ne može😁...to, u kombinaciji sa klopom i činjenicom da sam toga dana ustao dosta ranije nego normalno, me tako rokne da se uspavam i barem 8 sati sam koma....onda buđenje, doručak i sletanje ujutru u BKK, ceo dan je pred amnom, ja ko nov i jet leg mi je minimalan. Zato ne volim Qatar a ni Emrates/Fly Dubai iz Beograda, oni staju negde na pola puta, ne. mogu da se ljuCki odspavam...mada su jeftini bili zadnjih godina pa šta da radim....

Od letova koje pamtim po "dobru" mi je ostao let Qantasom iz Brisbejna za Honolulu tamo početkom 90-ih, tu je Foster's prštao na sve strane, dve Australijanke ispred mene su se tako urokale da su morali da ih iznose iz aviona...13 sati leta, bio je dnevni let, sam pio bez prestanka. Stjuart koji je bio na letu je izgleda hteo da napije ceo avion, bilo je bukvalno "brate, pivo?", on - "hvataš?" ja - "hvatam brateee" i ne lažem majke mi, bacao je limenke putnicima preko glava....i svi su se kao smeškali, ono, kao to je cool😅. Kada sam stigo u hotel spavao sam dva dana, iskreno retko sam se u život napio kao tada.

Eh, ti dani kada smo avionima leteli samo gospoda....😎

nisam bio seljak da fotkam u avionu sta sam dobio ali ti kazem sta se dobija
solidan sendvic, cokoladica i voda
Uuuuuuuu kad neko ovako napise a da ja ne eksplodiram na onaj moj nacin , bas natezete svoj egocentrizam u odnosu na moj multipristup koji lici na egoizam.
1....selfi je stil zivota
2....skrtarenje je takodje licna karakteristika , ako je to link motivacija...
3.....dokumentiranje licna stvar.
4.....zakeranje opet licna valorizacija neke ponude ili situacije.

Sad moze 10 tacaka nadalje koje opet ne odobravaju valorizaciju seljacki.
A sta je cudno?
Pa ja licno kao putnik ne zameram puno , ali to je kad ne koristis kriterijume zbog necega , npr neznanje neiskustvo , protekcionizam.
Ali nisam protiv toga da drugi ljudi traze sta misle da im dodje kao obavezna ponuda.
Tako da na prvi pogled lici da bih stao u grupu ne budite seljaci sitnicari , ali ne mogu da ne postujem individualne razlike.

Odgovori mi molim te. Da li to znaci da danas nije viski neograniceno???? Kad je 7+sati econom?

Ne postoji "neograničeno" to jest nigde niko ni na jednom letu, ni u jednoj kompaniji neće da ti kaže hej, piće je neograničeno, da donesem flašu Jack-a za početak? Osim ako ne ideš privatnim avionom.
Alkoholna pića se služe uz hranu, na dugim letovima uz onaj veći obrok, ručak ili večeru, obično ne služe viski za doručak kao i na najdužim letovima za onaj treći obrok koji je obično neki manji sendvič.
U međuvremenu možeš da tražiš vodu ali i alkohol i doneće oni pivo ili viski ili šta god ima bez problema ali baš da sediš i šljokaš tipa ono, "dete, sipi još jednu", od toga nema ništa. Znači ti si tu da te prevezu od tačke A do B, nisi došo u bar da se napiješ. Hrana i piće su uključeni u cenu karte ali nije "all inclusive" niti je "all you can eat and drink buffet" u trajanju leta.
E, sada, ne kažem da nema i drugačijih situacija, opisao sam moj doživljaj gore ali to je slučajnost a ne pravilo. Leteo sam ja više puta Qantasom na primer, niko nije bacao pivo u neograničenim količinama na tim letovima.
Jednom sam leteo Emirates-ovim Airbusom A380 i na drugom spratu je bio otvoren bar jedno 2 sata posle klope i tu sam uspeo da popijem dva viskija preko svega što sam popio uz ručak ali to je otrprilike to, mogao sam to verovatno i bez bara. Za ovih skoro 50 godina letenja moje iskustvo je da je služenje alkohola u avionima umereno i strogo pod kontrolom osoblja i prema njihovoj slobodnoj proceni.

Ne postoji "neograničeno" to jest nigde niko ni na jednom letu, ni u jednoj kompaniji neće da ti kaže hej, piće je neograničeno, da donesem flašu Jack-a za početak? Osim ako ne ideš privatnim avionom.
Alkoholna pića se služe uz hranu, na dugim letovima uz onaj veći obrok, ručak ili večeru, obično ne služe viski za doručak kao i na najdužim letovima za onaj treći obrok koji je obično neki manji sendvič.
U međuvremenu možeš da tražiš vodu ali i alkohol i doneće oni pivo ili viski ili šta god ima bez problema ali baš da sediš i šljokaš tipa ono, "dete, sipi još jednu", od toga nema ništa. Znači ti si tu da te prevezu od tačke A do B, nisi došo u bar da se napiješ. Hrana i piće su uključeni u cenu karte ali nije "all inclusive" niti je "all you can eat and drink buffet" u trajanju leta.
E, sada, ne kažem da nema i drugačijih situacija, opisao sam moj doživljaj gore ali to je slučajnost a ne pravilo. Leteo sam ja više puta Qantasom na primer, niko nije bacao pivo u neograničenim količinama na tim letovima.
Jednom sam leteo Emirates-ovim Airbusom A380 i na drugom spratu je bio otvoren bar jedno 2 sata posle klope i tu sam uspeo da popijem dva viskija preko svega što sam popio uz ručak ali to je otrprilike to, mogao sam to verovatno i bez bara. Za ovih skoro 50 godina letenja moje iskustvo je da je služenje alkohola u avionima umereno i strogo pod kontrolom osoblja i prema njihovoj slobodnoj proceni.
Ne znam kako je bilo nekada ali je sada upravo tako kako si opisao. Dobiješ uz obrok i ako baš tražiš daće ti jednom ili dvaput neki alkohol.
Međutim stjuardese ako primete da si pripit imaju dužnost da ti ne služe alkohol. Ako napraviš incident postoji obaveza prijavljivanja a onda zagarantovano privođenje dok avion još stoji na terminalu po sletanju.
Štaviše ako inicijalno pripit uđeš u avion, izbaciće te uz pratnju policije i odložiti let. Isto propisi. Desilo mi se to baš na povratnom letu iz Havane, kada se neki Rus odvalio pa ga izbacivali i njega i stvari iz karga nekih dva sata. Dakle opijanje u avionu je jako loša ideja.

Ne znam kako je bilo nekada ali je sada upravo tako kako si opisao. Dobiješ uz obrok i ako baš tražiš daće ti jednom ili dvaput neki alkohol.
Međutim stjuardese ako primete da si pripit imaju dužnost da ti ne služe alkohol. Ako napraviš incident postoji obaveza prijavljivanja a onda zagarantovano privođenje dok avion još stoji na terminalu po sletanju.
Štaviše ako inicijalno pripit uđeš u avion, izbaciće te uz pratnju policije i odložiti let. Isto propisi. Desilo mi se to baš na povratnom letu iz Havane, kada se neki Rus odvalio pa ga izbacivali i njega i stvari iz karga nekih dva sata. Dakle opijanje u avionu je jako loša ideja.

Pa oduvek je tako i bilo mada je Američki 9/11 promenio dosta toga u u putovanju avionima na gore. Sve je pre toga bilo dosta liberalnije pa i alkohol na letovima. Ne sećam se ranije bilo kakvih hapšenja ili izbacivanja zbog bilo čega, to je sve počelo posle Bliznakinja. Ranije su i ljudi dosta manje putovali avionima, mislim onako u proseku letova godišnje po čoveku i mnogi su bili nervozni, ja sam više viđao da neko pijan već dođe a manje da se neko napije u avionu. Ne znam da li se ušikaju na aerodromu ili dođu već pijani od kuće ali obično nije bilo zabrane ulaska, uglavnom je sve bilo pod kontrolom. Mada, opet tada nije bilo telefona sa kamerama i instant objavljivanja na mrežama tako ne tvrdim da su baš uvek gledali kroz prste.
U principu ima raznih ljudi koji putuju ali ima i raznog osoblja na avionima, neko će rado da ti sipe koju čašu više, ili kao ranije što je bilo, da ti tutne 5-6 flašica odjednom.
Ne znam da li se ovde iko seća toga ali se pre taj avionski alkohol pakovao u malim flašicama, znači Jack u orginal istoj ali minijaturoj flašici, Chivas isto tako, Johnny Šetač u obliku svoje flaše i tako dalje. Ja sam ih skupljao, imao sam kući preko 150 (punih)flašica raznih alkoholnih brendova, sve žestoko. Negde, ne sećam se gde beše ali neka zapadna kompanija, da li beše British, KLM ili Air France, su delili i Moet šmapanjac u flašicama od 200ml ali nisi smeo da pucaš pampur, bila je već otvorena velika flaša kod njih iz koje su služili za piće, ove manje su bile "za poneti"😅.

Ne znam da li se ovde iko seća toga ali se pre taj avionski alkohol pakovao u malim flašicama, znači Jack u orginal istoj ali minijaturoj flašici, Chivas isto tako, Johnny Šetač u obliku svoje flaše i tako dalje. Ja sam ih skupljao, imao sam kući preko 150 (punih)flašica raznih alkoholnih brendova, sve žestoko.
imas sad to da kupis u nekim fri sopovima na aerodromima.

Back