ma citati signale i procitati na osnovu eeg signala raspolozenje i nije nemoguce, ono sto se desava i sto je problematicno je koriscenje tih signala, znaci da se na osnovu signala stvori slika, mislim da je to jako tesko cak i uz odgovarajucu opremu, jer treba uhvatiti sablon koji nije isti za sve.
pretociti signale u sliku je na ovom stepenu razvoja nauke nemoguce,
cak i kada se koristi signal za rad prostih stvari, kao sto je upravljanje vjestackom rukom tj tacnije receno neke prostije ideje i stvari nemozes napraviti nesto idealno i sto ce da funkcionise za sve ljude isto,potreban je period navikavanja covjeka na masinu i pravljenja sablona na koje ce masina da reaguje.
ova djevojka koju sam spomenuo a kokja postoji na
www.manemoj.com je ustvari malo kompleksnije nego sto semisli. njoj su ostali ocuvani nervni zavrsetci i ljekari su prosto iskoristili te nervne zavrsetke da ih pretvore u signale,sto i relativno nije tesko
znaci da su njoj ostali ocuvani zavrsetci koji komanduju misicima imas nerv koji kaze saki da se skupi, odatle signal za skupljanje, ocuvan je nerv koji komanduje sirenjem sake, odatle signal za sirenje, ocuvan je nerv za pomjeranje ruke navise odatle signl za pomjeraj vjestacke proteze navise......i sl
sta dalje ono sto sam je mislio da moze je da se iskoristi eeg signal da se komanduje vjestackom rukom
sto je veooma tesko,kao sto sam ti rekao signal je digitalan a ne analogan
znaci da nemas varijaciju frekvencije ili napona na osonvu koje bi ti mogao da odredis sta se desava nego je
digitalni signal da ti uprostim to ti je kao da imas kodirane poruke sa odredjenim kljucem
npr
vidis na ekranu
1010220392384767388829774736
kada ovo procitas sa recimo sifrom 5 tj npr dodas svakom broju 5 i podijelis ga na 5 cfara
dobijas
65657 75....... sto nesto znaci
e sad da ti primjenim ovaj primjer na eeg signal
za sada niti imamo kljuc niti znamo sta znaci ovo sto vidimo na ekranu tj ja ti ne mogu sa sigurnoscu kazati e vidi ova 5 znaci da treba da pokrenes mali prst
mogu da ti kazem da vrsis pokret, da ti je aktivna odredjena oblast mozga sto znaci da pomjeras ruku ali .....tesko da se to moze pretvoriti u sliku
iskreno se nadam da ce biti moguce
pa ne samo zato sto bi mogli da citaju misli nego i zato sto bi se omogucilo nepokretnim osobama da normalnije zive....
naravno ne mislim da bi ta masina zazivjela...jer ako bi svi bili iskreni nebi bilo ratova...nebi bilo nikakvih problema ni ratova...a to velikoj vecini ne odgovara ali to je vec tema za neki drugi topic
ah da za primjenu i ovih prostih sistema za kontrolu vjestackih ekstremiteta mora se koristit dosta dobar matematicki sistem,mislim da ce se misli pretvarati u slike ononga trenutka kada shvatimo kako razmisljamo i kada mognemo da napravimo masinu koja misli
.............uproscavanje ljudskih misli u slike...
podji od sebe kada mislis sta sve radis....dises,pricas,trepces, mozda trcis pises,telefoniras,sve je to dio svijeta koji zivi u tvom mozgu, sve su to neke slike,neke misli neka aktivnost, sve to stvara sum koji ako se uspije izfilterisati onda cemo nadam se uspjeti da iz suma koji nas okruzuje da izdvojimo signale koji nam salju mali zeleni (u cije sam postojanje uvjeren)