Sta mislite o filmu Boj na Kosovu?

traktor.jpg

Моје стручно мишљење са историјског аспекта :zcool:

Врлине:
За површно гледање, филм је добар..
Изглед војводе Топлице

Мане:

-То како су приказали највећег витеза и мачеваоца српскога у историји нашој - Ивана Косанчића - то је страшно. Довољно је рећи да га глуми Срећко Шојић.
-Такође филм је рађен по гуслама а не по чињеницама, а чињеница је да Вук није издао и да није био онако насилан као у филму. Насилан је био старији Мусић који је приказан као једини разуман и фин од витезова.
-Изглед Левчанина и Тамнавца такође ужас
-Што је читав филм у стиху и мудрим мислима.

Trebalo bi da se snimi nova verzija umesto novih Zona Zamfirovih, Montevidea i ostalih gluposti. I naravno, Radoša Bajića držati što je dalje moguće da ne bi Knez Lazar češljao kosu dok gori Kosovo polje...

:hahaha:

Gledao sam neku emisiju gde je Sotra pricao kako se zeznuo jer je pristao da to uradi za mesec dana i kako je nije bilo vremena da se to dovede u red.

Slazem se da bi trebalo snimiti noviju verziju koja ce biti bazirana na istorijskim cinjenicama a ne na narodnim pesmama.
Volim filmove koju su smesteni u srednji vek i taj istorijski period ali ovo bi trebalo koristiti kao varijantu sta izbegnuti.

Da je bilo vise vremena i para mozda bi i film bio bolji, ovako je skup najpoznatijih srpskih glumaca na jednom mestu.

boj na kosovu je nama u genima

narodni pesnik i istoricari i knjizevnici su davno napisali o boju na kosovu. tu nema dileme sta je bilo i kako i ko je koga

film je jedan prikaz toga, verovatno sa ogranicenim budzetom. po meni je ok. meni su ti ljudi na filmu bliski, to su nasi preci i idu u odbranu drzave i nacije, vere i jezika. tu smo i danas, znaci uspeli su

Meni se svidja. Ne daj Boze da snime rimejk. Vec vidim Vojina Cetkovica kao kneza Lazara, Slobodu Micalovic kao kneginju MIlicu Milosa Bikovica kao Obilica, dok bi ostali ostali vitezovi bili Bosiljcic, onaj pickasti plavusan iz Montevidea i ostatak te ekipice. Vuka Brankovica bi verovatno igrao Kicic, Kosovku devojku Brankica Sebastijanovic.

Film sa puno mana i gresaka,a tako je kad se radi na brzinu i po partijskoj direktivi.

Treba snimiti novi film sa boljom pricom,kostimima,rezijom....itd,samo sto bi sad bio problem broj kvalitetni glumaca (to je jedino sto je valjalo u filmu).

Tada je snomano po nekoliko dobrih filmova godisnje pa su mogli da biraju.
Sada jedva da snimaju a i to je upitnog kvaliteta.
Zona Zamfirova 2 je cist promasaj i pokusaj da se zaradi na slavi prvog dela.

Mada ako i dodje do rimejka mogu da iskoriste kostime iz Nemanjica i mozda da Sotri ponovo pruze sansu.

Mislim da ce taj rimejk biti neki istorijski horor, duso.

Nece ako se potrude.
Kada su snimali flim 1989-e imali su mesec dana da sve snime i montiraju sto je premalo vremena za svaki film koji obradjuje istorijsku temu.
Scenario je bio los i nisu imali dovoljno statitsta za scene bitke.
Ceo film je jos tada bio osudjen na propast.

Mozda bi koprodukcija sa Turskom poput Istvudovoh "Pisma sa Ivi dzime" bila dobro resenje.

Back