Problem zvuka u filmu danas...

Neusaglasen sam sa sobom.
Toncima vazda neko zapoveda, a ovamo problem su reditelji jer nemaju sve u komandi?
Nisam bio jasan jer kaficu nisam popio, ali danas niko nije u komandi. Kad se snima anarhija je. Ovi što montiraju nemaju input od reditelja koji je tu samo da zaradi dinar za dan, niti od drugih tehničkih specijalista koji nisu zainteresovani jer znaju da sve prolazi. Niko ne koordinira.

Zašto svi naši glumci danas mrmljaju da ih ništa ne razumeš, ko da imaju klikere u ustima?:roll:

Iz filma u film ovo izgleda postaje pravilo koje se ponavlja i to zbilja počinje da mi ide na nerve...

Da li je problem tonaca ili glumaca...:dontunderstand:
To je glumačka dikcija (osim ako negde stvarno ne valja ton), način na koji izgovaraš tekst, upravo zato da te dobro razumeju i čuju... to je predmet na FDU, uče je ali je slabo ko nauči... Reditelji su nekada od naturšika pravili opsane glumce i sa manje para neverovatne filmove, danas je sve polu-produkcija, dobrih reditelja i glumaca, moje je mišljenje - više nema... za sada, biće valjda ponovo neka klasa, neka nova generacija...

dobrih reditelja i glumaca, moje je mišljenje - više nema... za sada, biće valjda ponovo neka klasa, neka nova generacija...
Nećeš verovati, poslednji autentični od mlađih koji ima ono nešto zaista glumačko u sebi, po nekom mom čulu i parametru za glumu, jeste Nebojša Milovanović i redovno sam se kidao od smeha na njegove provale u "Lajanju na zvezde", recimo... a i smešan je i na pogled, ali i po duhu i profi-glumačkom ponašanju. :P
249539_dragana-udovicic-nebojsa-milovanovic02-news1-dragana-udovicic_ff.jpg

On je, po mom mišljenju, jedini od mlađih zadržao onu staru foru relaksiranosti, neopterećenosti pred kamerom, a koja dolazi iz sazrelog čovečanskog stava i ponašanja u životu uopšte, a da je to suštinski ono večno mlado u čoveku... ;) E, sad, ne znam kakva mu je dikcija u drugim ostvarenjima, ali su mu replike u "Lajanju..." jednako čujne koliko i žargonske, a da nisu neko "šušljanje"...
"Alkohol, hemijsko poreklo?" - "Bajina bašta!"... :hahaha:

Не гледам новије филмске производе наших стваралаца задњих година. Усековање је у том смислу изгледа изузетак.
Ispostavlja se da generalno svako izbegava novija ostvarenja, ali za čudo - uvek izdvoji makar jednog favorita iz gomile negledljivog.
Šta je sad to?... :cool:

Vidim, cujem neku ironiju u glasu ovoga @Black_star

Sta smo resili, tonci losi, glumci ili reditelji ili sve da se menja ili da se cekaju bolja vremena :lol: ?
Eh, sad... Jes' ti ironična ili ozbiljno pitaš? :cool:
Dosad, zaključak bi bio od svega po malo...
Ma звук је био у реду. Ликови су јасно изговарали оно што су редитељ и сценариста хтели.
Reditelji danas ne postižu da se relaksiraju zbog pitanja finansija i ostalog da bi uopšte skapirali da se film ne oslanja samo na čulo vida, već i sluha. ;)
Tu negde i greše. Zamisle neku viziju (simptomatična reč) i u odnosu na nju zapostave sve ostalo... A film je, kao i svaka umetnost, jedinstvo čula. :)
Pozdravljamo to... Kao da nam je domaća škola za bacanje. Uzmeš samo jednog Makavejeva i već si diplomirao... :cool:

Eh, sad... Jes' ti ironična ili ozbiljno pitaš? :cool:
Dosad, zaključak bi bio od svega po malo...

Reditelji danas ne postižu da se relaksiraju zbog pitanja finansija i ostalog da bi uopšte skapirali da se film ne oslanja samo na čulo vida, već i sluha. ;)
Tu negde i greše. Zamisle neku viziju (simptomatična reč) i u odnosu na nju zapostave sve ostalo... A film je, kao i svaka umetnost, jedinstvo čula. :)
Pozdravljamo to... Kao da nam je domaća škola za bacanje. Uzmeš samo jednog Makavejeva i već si diplomirao... :cool:

Бар смо филмове знали да правимо. Како сад ствари стоје ако доживимо ЕКСПА биће конмедије..

Nećeš verovati, poslednji autentični od mlađih koji ima ono nešto zaista glumačko u sebi, po nekom mom čulu i parametru za glumu, jeste Nebojša Milovanović i redovno sam se kidao od smeha na njegove provale u "Lajanju na zvezde", recimo... a i smešan je i na pogled, ali i po duhu i profi-glumačkom ponašanju. :P
249539_dragana-udovicic-nebojsa-milovanovic02-news1-dragana-udovicic_ff.jpg

On je, po mom mišljenju, jedini od mlađih zadržao onu staru foru relaksiranosti, neopterećenosti pred kamerom, a koja dolazi iz sazrelog čovečanskog stava i ponašanja u životu uopšte, a da je to suštinski ono večno mlado u čoveku... ;) E, sad, ne znam kakva mu je dikcija u drugim ostvarenjima, ali su mu replike u "Lajanju..." jednako čujne koliko i žargonske, a da nisu neko "šušljanje"...
"Alkohol, hemijsko poreklo?" - "Bajina bašta!"... :hahaha:
Ja sam možda previše isključivo odgovorio, nije da nema - nema. Upisao sam režiju nekada davno ali je nisam završio, na B.K. - nisam imao para devedesetih... u vezi sa tim ja sam generalno razočaran današnjim filmom uopšte - ne samo kod nas, ali svakako da postoje ljudi, pored Nebojša Milovanovića ima još nekih imena svakako, moj poznanik još iz mladosti, Bojan Žirović je postao dobar, Nenad Jezdić ima dobru dikciju ; i ima ih još...
Poblem sa filmom generalno je što sve njih zajedno, od scenariste do onog što pušta dim ; ujedinjuje i treba da "nadzire" reditelj - reditljski postupak, atmosfera, autentičnost filma, autorski pečat... pa gluma, montaža, sve-sve... i tu je problem. Imamo još par naših savremenika, rediteljelja koji su majstori tog posla, bez obzira na budžet, Abel Ferrara... Scorssese je mejnstrim ali je odličan itd. Ali zaista, ovde kod nas ne mogu da se sastave da naprave, dobar jak i autorski, dugometražni film.
Lajanje na zvezde je ok ali i to je već stariji film - a i tu negde je naša filmska industrija počela da bilduje serije i filmiće koji su žanrovski upakovani.
Čitava Jugoslovenska kinematografija i njena neprocenjiva vrednost je bila zasnovana na neverovatnim remek-delima. Svi ti filmovi su imali isto tako, znaš i sam, kakva imena od režije pa na dole. Danas se ime producenta piše kao poslednje, nekada je stajalo ime reditelja. I što se brže radi, više se greši, tako da imamo takvu situaciju kakvu imamo. Dok sam gledao filmove (prestao sam da ih gledam ima par godina unazad) tražio sam film po četiri-pet sati, kriterijum mi se izoštrio i odjednom, iako sam čitavog života gledao filmove - imao sam i video klub - najdenom sam prestao potpuno da ih gledam. Zato sada više čitam :)

Ja sam možda previše isključivo odgovorio, nije da nema - nema. Upisao sam režiju nekada davno ali je nisam završio, na B.K. - nisam imao para devedesetih... u vezi sa tim ja sam generalno razočaran današnjim filmom uopšte - ne samo kod nas, ali svakako da postoje ljudi, pored Nebojša Milovanovića ima još nekih imena svakako, moj poznanik još iz mladosti, Bojan Žirović je postao dobar, Nenad Jezdić ima dobru dikciju ; i ima ih još...
Poblem sa filmom generalno je što sve njih zajedno, od scenariste do onog što pušta dim ; ujedinjuje i treba da "nadzire" reditelj - reditljski postupak, atmosfera, autentičnost filma, autorski pečat... pa gluma, montaža, sve-sve... i tu je problem. Imamo još par naših savremenika, rediteljelja koji su majstori tog posla, bez obzira na budžet, Abel Ferrara... Scorssese je mejnstrim ali je odličan itd. Ali zaista, ovde kod nas ne mogu da se sastave da naprave, dobar jak i autorski, dugometražni film.
Lajanje na zvezde je ok ali i to je već stariji film - a i tu negde je naša filmska industrija počela da bilduje serije i filmiće koji su žanrovski upakovani.
Čitava Jugoslovenska kinematografija i njena neprocenjiva vrednost je bila zasnovana na neverovatnim remek-delima. Svi ti filmovi su imali isto tako, znaš i sam, kakva imena od režije pa na dole. Danas se ime producenta piše kao poslednje, nekada je stajalo ime reditelja. I što se brže radi, više se greši, tako da imamo takvu situaciju kakvu imamo. Dok sam gledao filmove (prestao sam da ih gledam ima par godina unazad) tražio sam film po četiri-pet sati, kriterijum mi se izoštrio i odjednom, iako sam čitavog života gledao filmove - imao sam i video klub - najdenom sam prestao potpuno da ih gledam. Zato sada više čitam :)
Ukratko, nekada je postojao elan kod svih i svi su cenili i poštovali viziju reditelja i zajednički, s radošću radili na zajedničkom poslu stvaranja magije...
A danas - daj bože da se Srbi slože... :roll: :cool:

Jes', B.Žirović i N.Jezdović su i u ono vreme bili neka mlađa generacija, ali već oko početka novog milenijuma su potpali pod srednjovečnu klasu. ;)
Zato sam namerno istakao ovog Milovanovića kao mlađeg glumca baš negde oko 2000. (danas je i on malo matoriji), odn. kao mlađeg i od ove pomenute dvojice, ali baš da bih podcrtao zajednički kvalitet koji dele, a koga sam kod njega primetio kao najmlađeg u nizu kod koga je on još preostao u odnosu i na one mlađe od njega danas...koji su ko s kruške pali.

Moja finalna dijagnoza: neopipavanje, nerazumevanje i nepredanost društvenom ambijentu, čitaj, neimanje ljudskog iskustva, nezainteresovanost za razvoj (glumačkih) sposobnosti preko njega, što se u svim vremenima pokazuje kao preko potrebno. Avatar-digi-generacija. Zbog toga su toliko i neuverljivi... :roll::cool:

Back