Sta mi govori obrtni momenat?

Lepo objasnjavate.

Kako se onda urade kod velikih i jakih automobila da ima jak Nm na oko vec 2500 o/min a ujedno imaju i ogromnu snagu? Mislim za benzince. Veci obrtaji?

Zanima me zasto kod nekih sportskih autombila imaju max snagu na oko 6500 o/min a neki na npr 8000 o/min? Po karakteristikama tj po ks su slicni tj mala je razlika. Sada ne mogu da setim koji i koji auto ali sam siguran da sam nailazio na njih. Nadam se da nije ovo off :)

Motori velike zapremine automatski imaju i velike radilice pa je suvisno govoriti dalje odakle im veliki OM. Mnogi sportski motori snagu dobijaju povecanjem obrtaja tj. obrtajima zamenjuju gomilu kubika i cilindara koji bi im bili dodati. Takvi motori imaju kraci hod klipa i samim time i manji OM koji ima manji znacaj jer se voznja oslanja na snagu i obrtaje. Pogledajmo F1: sve im vise smanjuju zapreminu, na 17 - 18 000 O\min sa 2.500 ccm. oni razvijaju oko 1000 ks. Ler gas tog auta je veoma visok jer radilica ne moze da savlada svojim OM toliku kompresiju. Ti automobili nisu pravljeni da svojim torkom preticu kamione sa 60 km\h nego da sirovom snagom koja lezi u obrtajima razvija ogromne brzine i da ih odrzava sledecih sat - dva.
Amerikanci ne odustaju od velikog OM u svojim sportskim kolima: Cuti Korvetu kako mumla na malom gasu dovoljno govori da motor nema previse obrtaja ali zato da ima veliku zapreminu i samim time OM velik. Snaga iz te velike zapremine dolazi kasnije i to govori da je rec o sportskom autu kao sto isto to F1 ali sa razlicitim koncepcijama.

Veci motori osim vece radilice proizvode mnogo vecu silu koja gura klip nadole zbog vece zapremine smese koja eksplodira u cilindrima, pa je i proizvod sile i kraka mnogo veci nego kod malog motora. Sto se tice vece radilice, kontam da i ne mora da bude veca ako se povecanje zapremine izvodi povecanjem broja cilindara, recimo posmatrajmo V8 od 4L i redni 4-cilindras od 2L, i u malom i velikom motoru kompresija je priblizno ista a zapremina pojedinacnog cilindra je ista kod oba, tako da je i hod klipa isti, pa obrtni moment zavisi samo od sile koju ekplozija daje tj, od zapremine. Ako se zapremina povecava povecanjem samog cilindra, onda je i radilica veca.

Snaga je obrtni moment x broj obrtaja, pa ako je veliki moment bice velika i snaga. Zato ameri imaju veliku snagu i moment na 2500rpm.
Odatle sledi da se povecanje snage postize prostim povecanjem broja obrtaja? Uglavnom , ali samo u nekom ogranicenom opsegu. Kako broj obrtaja raste, dinamicki otpor koji zavisi od mase pokretnih delova postaje sve veci (pa zato ljudi kad budze kola gledaju da sto vise smanje tu masu, pa stavljaju lakse klipove, smanjuju zamajac i tako to). Motor manje zapremine ima manju masu pa ga je lakse zavrteti, japanci su tu majstori (al zato im je dizajn uzasan :D ), i zato njihovi izvlace po 8000 obrtaja.
A veci motori se uglavnom redje vrte na velikim obrtajima.

However, since the racing engines are obviously
engineered to give their best output at high speed, it is
not obvious at all to design a controller that guarantees
good stability in a very unoptimized working area
2,500–4,500 Rpm), in particular, considering the fact
that an engine stall in F1 is effectively a major drama,
because there is no starter motor in the car.

http://rapidshare.com/files/66991186/idle_speed_control_of_a_f1_racing_engine.pdf.html

Back