Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
lako da lakse ne moze..i ukusno da ukusnije ne moze..PRAVI CHEES!!!

(pazi taro) korica:
300gr mlevene plazme..mora plazma, ne valja ni jedan drugi..i to - samo plazma original!!!
pomesati sa 125 gr otopljenog putera..ja u ciniju ubacim plazmu, pa na to stavim kocku putera i ubacim u mikrotalas na 1min..puter skroz otopljen, viljuskom dobro sjedinim sa plazmom, a onda u to ubacim saku krupno tuckom usitnjenih badema ili pecenih lesnika..masu koja je i dalje rastresita (sva je u mrvicama taro) prespem u posudu u kojoj cu da formiram tortu..u knjizarama se prodaju kalupi, forme..kako god da se zovu, od tanke stakleno providne plastike za jednokratnu upotrebu (za ketering)sa preklopljenim poklopcem..kostaju 30-40 din..od kad sam ih otkrila samo njih koristim za chees..

one mrvice plazme sa puterom i bademom prespem u tu posudu i cvrsto rukom pritisnem dok ne formiram koricu..

fil:
3 kutijice maskarpone sira i 1 kutija rikote (moze da se zameni sa ela sirom i vaj kremom), to je 1kg se pomesa sa 150 gr secera u prahu..u to se dodaju dve vec umucene slatke pavlake (bolja je biljna jer ima `samo` 21% masti za razliku od kravice sa 36% i lagano sve sjedini rucno..
fil se nanese na formiranu koricu.

chees sam pravila i sa svezim, ali je bolje zamrznuto voce..
maline i kupine, ja stavljam 1 kg, odledim i ocedim od viska soka koji otpuste..ocedjeno voce poredjam po filu..

i preliv:

2 kesice preliva za torte ( ne zele) se lagano razmute sa 3 kesice vanilin secera u 1/2 lit vode ( ja dodam i onaj sok od ocedjenog voca) i polako zagrevaju na laganoj vatri do granice kljucanja,,ali da ne prokljucaju..i onda se uz mesanje lagano par minuta prohlade..kasikom polako tecnost pre nego sto se ucvrsne prelivati preko voca..ne sme da se sipa naglo da se krem ne bi podigao i zamutio preliv.

i gotovo..
ubaciti u frizider, ohladiti najbolje preko noci i sutra - za 5 min nestane citava kolicina:mrgreen:

jesam li bila jasna, kratka i koncizna:flert:
sve pohvatale?

hvala na odličnom receptu, mm je rođendan i napravila sam ga, samo sam liznula dok sam pravila mmmm
sad se peku španske pitice

Danas sam spremala vegetarijanske medaljone. Jako ukusno.
Skuvaju se 3 sargarepe, 3 krompira i jedna velika casa graska, i posebno se napravi besamel sos.
Povrce se isecka i sjedini sa besamel sosom, doda se vegeta, biber...
Od toga se prave medaljoni, uvaljaju se u brasno, jaje i na kraju prezlu i prze u ulju.

Uz to sam skuvala supu i napravila jafa kolac.

Leza na repertoaru za danas.

Sastojci: Tikve, sto vise to bolje ( moze 1Kg nece da pokvari), 4 jaja, mala casica kajmaka, pola litre mlijeka, malo vode, prasak za pecivo, brasna po potrebi. Tjesto treba da bude za nijansu gusce nego za palacinke. Tikva se isjecka ili izrenda (ja rendam mrsko mi sjeckati), doda se umuceno tijesto i sipa u tepsiju koju smo zajedno sa uljem prethodno zagrijali u rerni. Vrijeme pecenja najvise pola sata ( nisam bas sigurna, posto ja sve pecem odokativno).

Bolonjeze mmmmm

dakle ovako:

recept za 4 osobe

namirnice:
koncetrat paradajiza
2-3 sveza paradajiza
2 glavice crnog luka
2 chesnja belog luka
bosiljak
so, biber
zacin C
maslinovo ulje
sargarepa
200 grama maslinki
600 grama mesanog mlevenog mesa
----------------------------------------------------
spagete (preporucujem Buitoni)
parmezan
crno vino po zelji

U dublju posudu sipati malo maslinovog ulja, preko toga dinstati luk, kada luk dobije zlatnu boju staviti meso...mesati...5-10 min...potom sipati koncetrat paradajiza i ubaciti svez paradajiz predhodno isecen u velicine po zelji...ostaviti da se kuva na blazoj vatri 20-ak minuta.
U medjuvremenu iseckati sargarepu, beli luk i maslinke.
Jako vazan detalj po Italijanskom receptu je sledeci raspored dodavanja ostatka zacina.
Prvo beli luk, kuva se do 10 min sa belim lukom, potom maslinke do 10 min sa maslinkama i na kraju sargarepa. Sargarepa treba da bude malo zivlja tzv. al dente, kao sto cemo posle i spagate obraditi.
Na samom kraju se dodaju maslinovo ulje i bosiljak.
Sve ukupno kuvanje ne treba trajati duze od jednog sata, ali nece smetati ako se kuva i duze.

Za Spagete u dublju posudu sipati 2/3 vruce vode posoliti po zelji i dodati malo ulja da se testo ne lepi...kuvati oko 7-9 minuta da se pasta oseti pod zubima tzv. al dante! ili po zelji.

Kada je hrana gotova, posluziti sa parmezanom preko i crnim vinom(u casi :) ) . Uzivajte! Prijatno!

bolognese1.jpg
bolognese2.jpg
bolognese3.jpg

bolognese4.jpg
bolognese5.jpg
bolognese6.jpg

bolognese7.jpg
bolognese8.jpg

mmmm prijatno :)

bolognese10.jpg

...mislim da ću ja sebi ispržiti malo piletine, verovatno batak i karabatak, pošto
su mali može oboje....uz to salata...kupila sam paradajiz i paprike, baš lepe,
i za čudo, pijaca na Vidikovcu nije kao druge, može da se nađe lepog povrća
po pristupačnim cenama....

...imala sam nešto drugo u planu kad sam se probudila, ali ne mogu da mučim
sebe toliko, ako već ne moram...;)

fala afro : )
ma ima malko više fila, jer se zovu voćne korpice, a voća ima najmanje, sada znam za sledeći put
a receot je prost, umesiš testo od oko 300 grama brašna, 125 grama margarina, 1 jaja, 2 kašike šećera, 1 kašike milerama i malo praška za pecivo, pečeš u kalupu desetak minuta
fil je obična umućena slatka pavlaka, pomešana sa filom od vanile (ovde može da ide šta hoćeš,tj kakav god fil hoćeš, ovo mi je bilo najlakpe)
i ukuvaš voće sa malo šećera (možeš i sveže voćže da staviš ako imaš, pa preliješ želatinom) i to je to

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back