Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
GUAKAMOLA
2 zrela avokada, 1 mala gl crvenog luka sitno iseckana, 1 veći paradajz isečen na kockice, 1 kašika lista korijadera, sok od 1 limete, 1 kašičica morske soli, par čenova belog luka, ½ kašikice kajena ili ljute paprika, ½ kašičice bibera
Oprati i očistiti avokado i napraviti pire. Dodati sitno seckan paradajz, luk i začine. Promešati i dodati limunov sok i korijander. Jeli uz tortilja čips i pili Tamnjaniku , podrum Spasić...

ja pravim lazanje sa šargarepom i teletinom(mleveno meso naravno)...sve ide kao u originalne lazanje,znači bešamel je isti,samo na crnom luku propržim meso u svom soku,ne dodajem ulje ni kapi,posebno obarim 2 šargarepe rendane na onoj velikoj strani rende,i onda promešam sa mesom i to je fil...jako dobro paše sa bešamelom...ređanje sve ostalo je isto kao kod originala...

krem corba od karfiola:
u 1/2l vode ubacila na cvetove odvojen karfiol, iseckanu glavicu crnog luka, dva cena belog i posolila..
kuvala 15-tak min dok karfiol nije omeksao i izmixala u blenderu..ali dooooooobro izmixala, pa dodala 1/2lit mleka (0,5%masti dovoljno sasvim) - postepeno..dok nije razredjeno do gustine krem corbirce..ubacila biber - bolja je kad je pikantnija i prstohvat muskatnog orascica..
light & njam!!!
kad su probali niko mi nije verovao da unutra nema slatke pavlake!!! ;) a takav ukus dobije samo ako se dobro izmixa..

tikvice punjene povrcem:
izdinstala glavicu crnog i cen, dva belog luka..za to vreme presekla tikvice po duzini i izdubila meso iz sredine..ubacila pola iseckane sveze ljute crvene papricice i tri paradajza, dodala saku pirinca, malo vode..posolila, pobiberila..dodala malo karija..dinstala desetak min, pa dodala dve supene kasike suncokretovih semenki..i neko zrnce suvog grozdja (da neutralise kiselost paradajza)..
masom napunila camcice od tikvica, ubacila u podmazanu vatrostalnu posudu, posula blago parmezanom odozgo.. i ..sve se pojelo dok sam trepnula..
i odmah trazili da i sutra spremam ponovo :)
sto volim ovakav nedeljni rucak..

posto smo se sinoc kasno nazderali ko prasici od kineske hrane
danas cu spremiti ustipke i videla sam u caspisu jednostavnu pastetu od sardina
e to cemo danas
sutra najverovatnije juneci gulas
njega sam htela danas
ali eto, promena plana

pazi, ja redovno nakupujem razne knjige , kuvare, casopise
i onda isprobavam
ustipke pravila nisam nikada
ali danas cu ih praviti
evo sad kuvam jaja za tu pastetu od sardina
nju moram prvo napraviti da se lepo ohladi u frizideru
drzite mi fige :)
ustipci ce mi valjda ispasti ko bakini :) nadam se

..napunila (poslednji put ove godine, verovatno :( ) crvene ajvarushe sirom i jajima i zapekla..
..vec su skoro hladne, za predjelo.. :)
..neko je vec pisao recepIS ali zaboravih ko, a i jelo nema ime, pa cu ukratko da prepricham:
probareni karfiol na dnu vatrostalne posude, zaliven sa malo mleka i jednim jajetom,
seckane pechurke i seckano pilece belo uvaljano u prah chorbe od povrca (pola kesice)
pa sve zaliveno sa chetvrt pavlake za kuvanje umucene sa ostatkom praha chorbe i zapecheno u rerni.. :aha:
..uz to bareni pirinach..

..htela da smuchkam prevrnuti kolach sa shumskim vocem, ali se zablentavila po forumu :roll:
tako da je tata dobio uputstvo da svr'ne po shampite.. :)

mozete i vi staviti kako pravite ustipke
mozda pokupim neku cool caku od vas :)

ja ovako:

potrebno je:

- brasno (stavim ga otprilike, ne znam tacnu meru)
- 3 zumanceta
- secer
- so
- mleko, voda (pola-pola)
- svez kvasac
- prah secer
- 1 vanilin secer
- kora od 1 limuna

pomesati brasno, zumanca, secer, so, kvasac, mleko, vodu i koru od limuna. napraviti testo redje nego za krofne (kvasac prvo rastopiti u mlakom mleku sa malo secera i brasna).
ostaviti na toplom da naraste i onda jos jednom mesiti (sve varjacom).
kasikom vaditi testo i prziti u dosta vrelog ulja.
posuti secerom u prahu u koji je dodat vanilin secer.

ja ovako:

potrebno je:

- 3 zumanceta
- secer
- so
- svez kvasac
- prah secer
- 1 vanilin secer
- kora od 1 limuna

pomesati brasno, zumanca, secer, so, kvasac, mleko, vodu i koru od limuna. napraviti testo redje nego za krofne (kvasac prvo rastopiti u mlakom mleku sa malo secera i brasna).

porobaj u tu smjesu dodati casicu rakije. Bude mnooogo bolje. :hvala:

ja ovako:

potrebno je:

- 3 zumanceta
- secer
- so
- svez kvasac
- prah secer
- 1 vanilin secer
- kora od 1 limuna

e hvala
imacu u vidu sledeci put ;)
sad sam ih ispekla i jeli smo
i nisu mi nesto ispale za prvi put
razocarana sam malo, ali cu probati ovako sledeci put
sva sreca pa sam spremila taj namaz sa sardinom pa su bile ukusne sa tim

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back