Šta kuvamo danas 9

Juce pokovane palacinke i corbicu
Danas tu istu corbicu i picu

IMG_7986.jpeg
IMG_7987.jpeg
IMG_7988.jpeg

Pomagajte
Treba mi proveren recept za neku vocnu tortu
A da nije sa pudingom ili onaj sa kiselon pavlakom i secerom
I da nije mogo teska bas
A da je ukusna i lagana?
Patišpanj:

6 jaja, 6 kašika šećera, 6 kašika brašna, malo praška za pecivo.

Ispečeš. Preko voće, najbolje jagode.

Preliti filom: 1 l mleka, 6 kašika šećera, vanil šećer, 2 pudinga od vanile. Skuvati. U toplo dodati maslac. Preliti preko voća.
Preko šlag.

Ukoliko ne želiš da pečeš koru možeš nešto kao za Cheese cake: keks (spekulas je savršen, ako ne onda plazma), malo maslaca i soka od pomorandže. Izmešaš dobro, oblikuješ patišpanj pa onda voće, fil, šlag.

meni danas nije dan za kuvanje
jutros sam stavila da skuvam piletinu i jaja
i izašla napolje da popijem čaj na jutranjem suncu
zaludela me crna pčela, koja mi već nekoliko dana pase polen sa jasmina, a prvi put sam je videla tek ove godine
viber_image_2025-06-26_18-25-17-595.jpg

i onda sam čula eksploziju!
i još jednu!
uletim u kuću, mislila sam da je nešto kod mame i osetim miris u svojoj kuhinji
uđem i vidim da su eksplodirala kuvana jaja, pošto je voda isparila
dva su se bukvalno raspala svuda po kuhinji
i na plafonu
sat vremena sam skidala zalepljena skuvana žumanca sa plafona
i još sat vremena sa kuhinje, pločica, aspiratora i parketa
photo_2025-06-26_09-01-27 (2).jpg
photo_2025-06-26_09-01-27 (3).jpg
photo_2025-06-26_09-01-27 (4).jpg
photo_2025-06-26_09-01-27.jpg

Pomagajte
Treba mi proveren recept za neku vocnu tortu
A da nije sa pudingom ili onaj sa kiselon pavlakom i secerom
I da nije mogo teska bas
A da je ukusna i lagana?
Ja bih osušila beze kore, od žumanca skuvala fil u mleku, ređala po kori fil, pa voće, pa slatku pavlaku. To u Hrvatskoj zovu ledeni vetar, a kod mene je to varijanta pusla torte.
I ne boj se sušenih, belih kora. Po mom receptu uspevaju sigurno.

meni danas nije dan za kuvanje
jutros sam stavila da skuvam piletinu i jaja
i izašla napolje da popijem čaj na jutranjem suncu
zaludela me crna pčela, koja mi već nekoliko dana pase polen sa jasmina, a prvi put sam je videla tek ove godine
Pogledajte prilog 1748074

i onda sam čula eksploziju!
i još jednu!
uletim u kuću, mislila sam da je nešto kod mame i osetim miris u svojoj kuhinji
uđem i vidim da su eksplodirala kuvana jaja, pošto je voda isparila
dva su se bukvalno raspala svuda po kuhinji
i na plafonu
sat vremena sam skidala zalepljena skuvana žumanca sa plafona
i još sat vremena sa kuhinje, pločica, aspiratora i parketa
Pogledajte prilog 1748075Pogledajte prilog 1748076Pogledajte prilog 1748077Pogledajte prilog 1748078
Prvi put cujem da kuvana jaja mogu da eksplodiraju. :sad2:

Moze recept domacice? :)
Al sa detaljnim instrukcijama, znas sa kim imas posla :)
Može, naravno. Ovo moje i bokicina pavlova ti je skoro isto.
Ovako, napraviš kore od
6 belanaca
300g kristal šećera
3 kašike griza
1kašika sirćeta
Dobro umutiš belanca, pa iz dva puta dodaš šećer. Polovinu, pa promutiš minut, dva, pa drugu polovinu šećera. Kada se šećer otopi, a to je desetak minuta mućenja, dodaš kašiku sirćeta i griz, 3 kašike.
U najveći pleh od rerne staviš pek papir, malo ga namažeš puterom ili margarinom, i izručiš belanca.
Prethodno zagreješ rernu na 150°, ako ima ventilator, odlično, i staviš koru. Suši se sat vremena.
E sada, ne znam koliku hoćeš tortu, da li ti je dovoljna ova jedna kora. Pa da je presečeš na pola, ili da pečeš dve kore, pa ih isečeš tako da dobiješ tri.
Ako ćeš samo jednu koru, onda tih 6 žumanaca umutiš sa 13 kašika šećera, 2 kašike brašna i 50g gustina, pa zakuvaš u 1/2l mleka. Ako ćeš peći dve kore, onda 12 žumanaca, 20 kašika šećera, 3 kašike brašna i 75g gustina zakuvaš u 7,5dl mleka. U hladno dodaš pola, odnosno 3/4 putera/margarina. Staviš koru, fil, voće, umućenu slatku pavlaku, pa dok imaš materijala.
Ako nešto nije jasno, pitaj.

Može, naravno. Ovo moje i bokicina pavlova ti je skoro isto.
Ovako, napraviš kore od
6 belanaca
300g kristal šećera
3 kašike griza
1kašika sirćeta
Dobro umutiš belanca, pa iz dva puta dodaš šećer. Polovinu, pa promutiš minut, dva, pa drugu polovinu šećera. Kada se šećer otopi, a to je desetak minuta mućenja, dodaš kašiku sirćeta i griz, 3 kašike.
U najveći pleh od rerne staviš pek papir, malo ga namažeš puterom ili margarinom, i izručiš belanca.
Prethodno zagreješ rernu na 150°, ako ima ventilator, odlično, i staviš koru. Suši se sat vremena.
E sada, ne znam koliku hoćeš tortu, da li ti je dovoljna ova jedna kora. Pa da je presečeš na pola, ili da pečeš dve kore, pa ih isečeš tako da dobiješ tri.
Ako ćeš samo jednu koru, onda tih 6 žumanaca umutiš sa 13 kašika šećera, 2 kašike brašna i 50g gustina, pa zakuvaš u 1/2l mleka. Ako ćeš peći dve kore, onda 12 žumanaca, 20 kašika šećera, 3 kašike brašna i 75g gustina zakuvaš u 7,5dl mleka. U hladno dodaš pola, odnosno 3/4 putera/margarina. Staviš koru, fil, voće, umućenu slatku pavlaku, pa dok imaš materijala.
Ako nešto nije jasno, pitaj.
Hvala domacice ❤️
Manju tortu pravim
A koliko voca ide? I koje je najbolje? Mogu i neku kombinaciju npr

Dobro je da si me upozorila.😀
Ponekad mi izvri sva voda kad stavim nesto da kuvam.
Nedavno je doslo skoro do dna kad sam kuvala caj na poslu.Pocelo se zaboravljati.
Ali opet ne ocekujem eksploziju,vise pozar.😀
požar i jeste češći, i meni se moram priznati rijetko dogodi da zaboravim da sam nešto stavila kuhati pa me miris podsjeti :mrgreen: sva sreća da me njuh još dobro služi :zcepanje:

Back