Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moj novopečeni muž mi je sinoć doneo sveže zaklanu, očišćenu patku...dobio od prijatelja.
Ja se obradovala, jer volim to da jedem, a nikad ne nadjem da kupim...
Sećam se da je baka to divno spremala,da smo svi voleli,ali nje više nema.
Znam da pačetina ume da bude itekako tvrda, mada ovo je mlado...ali meso im je takvo..
Kako da je spremim, a da to bude lepo , mekano,koliko je s tim mesom moguće...?

Ako ima iznutrice izvadi,pa onda prvo pticu skuvaj u supi sa zeleni,celerom,otprilike jdno dva sata neka se kuva,
onda je izvadi,ako imaš slanine obloži je slaninicom i gurni u rernu da se ispeče,naravno možeš dodati svakave
začine i travke u živuljku,obilno zaliti masnoćom koju god da imaš,pa onda krompiri na krupno okolo i evo skroz
ti zavidim sad dok pišem,teško nabaviti tu ticu ovde al je mnogo lepa za jelo

Ako ima iznutrice izvadi,pa onda prvo pticu skuvaj u supi sa zeleni,celerom,otprilike jdno dva sata neka se kuva,
onda je izvadi,ako imaš slanine obloži je slaninicom i gurni u rernu da se ispeče,naravno možeš dodati svakave
začine i travke u živuljku,obilno zaliti masnoćom koju god da imaš,pa onda krompiri na krupno okolo i evo skroz
ti zavidim sad dok pišem,teško nabaviti tu ticu ovde al je mnogo lepa za jelo

Tako je Nedo, i patka i guska se prvo kuvaju bas sa tom zeleni, mislim da je dva sata bas dugo, ali ok, a posle jedan sat u rernu.

Ja to pravim i jedem samo za Bozic, ovde u Nemackoj se guska, curka, pa i patka puni kojecime, u Francuskoj kestenima, ovde
u mom, nemackom kraju mlevenim mesom, zemickama, masa kao da pravis tjufte, bosiljak, ruzmarin, majcina dushica, ja drmnem
i beli luk i to je zaista mnogo dobro. I da, stavlja se i dzigerica u tu "smesu".

О, Боже, сад ми се једе пачетина :sad2:

Ви сте скроз полуделе од раног јутра, где сад да нађем патку :evil:

А ова Рајела нарочито, са свим тим пуњењима и трицама од зачина :balavi:

baš tako Rajo,ali nisam htela da komplikujem previše,čini mi se mlada domaćica,pa nek krene od lakše varijante,valjda nisam pogrešila da se ne naljuti za ono mlada domaćica,
meni neko optimalno vreme od dva sata da ptica otpusti ukus u supi i da omekša,to mu dođe od momenta kad je stavi u lonac,ne od početka vrenja,
ma lako se bocne viljuškom da se proveri koliko je omekanila,al kesteni su vrh vrhova u ptici ( ne smem da napišem ime ptičuljka jerbo će se nađe neki nestašan da dobacuje :mrgreen:)

- - - - - - - - - -

koje rano jutro,11 sati,vreme za užinu :D

baš tako Rajo,ali nisam htela da komplikujem previše,čini mi se mlada domaćica,pa nek krene od lakše varijante,valjda nisam pogrešila da se ne naljuti za ono mlada domaćica,
meni neko optimalno vreme od dva sata da ptica otpusti ukus u supi i da omekša,to mu dođe od momenta kad je stavi u lonac,ne od početka vrenja,
ma lako se bocne viljuškom da se proveri koliko je omekanila,al kesteni su vrh vrhova u ptici ( ne smem da napišem ime ptičuljka jerbo će se nađe neki nestašan da dobacuje :mrgreen:)

- - - - - - - - - -

Види стварно, мени онда време за кафу :zcepanje:

- - - - - - - - - -

cuj dva sata, pa djuro to rijesi ocas posla!

О, Боже, сад ми се једе пачетина :sad2:

Ви сте скроз полуделе од раног јутра, где сад да нађем патку :evil:

А ова Рајела нарочито, са свим тим пуњењима и трицама од зачина :balavi:
Sto je to dobro, ali stvarno za decembar, januar.
Prilog knedle i onaj crveni kupus, moze i nash kiseo, rezanac.
Ja jos pri kraju pecenja patku premazem medom, zaista je vrh.

A stvarno mora da se kuva da bi lepo omekshala.

- - - - - - - - - -

Moze se turi i tako pecena na podvarak. Ne smeta:)

Kod starijih generacija uvazavam tvoj argument, naravno.
Kod mladjih ga ne mogu uvaziti. Primecujem da mnoge uopste nisu zainteresovane, a neke ni jaje ne znaju da skuvaju. Nije im kul i smor im je da provedu sat vremena pored sporeta (kao da je ne znam ti ja sta i kao da tih sat vremena pored sporeta zamene necim pametnijim...da se ne lazemo).

U bre, al sam matora.
Moja generacija je tako vaspitavana.

I ja ucim svoju cerku da, ako nece za sebe, morace za svoje dete, jer nece niko drugi.
Okreni obrni, dupe ti pozadi.

Јесте смор.

Сви женски послови су смор.

Али морамо да их радимо, пре или касније.

Kuvanje nije zenski posao.
Generalno mi je glupo to klasifikovanje u muske i zenske poslove.
Ima par poslova koji su bas, bas tipicni za jedan pol, ali vecina to sigurno nije. Kuvanje po najmanje, jer smo tu i onako daleko bolji od vas. :)

Kuvanje nije zenski posao.
Generalno mi je glupo to klasifikovanje u muske i zenske poslove.
Ima par poslova koji su bas, bas tipicni za jedan pol, ali vecina to sigurno nije. Kuvanje po najmanje, jer smo tu i onako daleko bolji od vas. :)

Не поричем да сте бољи кувари од нас.

Али не можеш ни ти да порекнеш да у скоро 100% породица кувају жене, свакодневно, под обавезно.

Или у кување рачунаш и роштиљање једном месечно, кад мушкарац седне на столичицу, распали роштиљ и уз чашицу и песму изроштиља 5 пљескавица и 3 кобасице?

Кување је свакодневан, досадан и напоран посао, не повремена забава.

Е, из тих разлога оних 95% жена мрзи кување, исто као што 95% мушкараца мрзи бријање.

Зато што је свакодневно.

Част изузецима којих вероватно има, али ја за ових 46 година још не упознах породицу у којој мушкарац кува сваки дан.

Али не можеш ни ти да порекнеш да у скоро 100% породица кувају жене, свакодневно, под обавезно.

Или у кување рачунаш и роштиљање једном месечно, кад мушкарац седне на столичицу, распали роштиљ и уз чашицу и песму изроштиља 5 пљескавица и 3 кобасице?

Е, из тих разлога оних 95% жена мрзи кување, исто као што 95% мушкараца мрзи бријање.

Зато што је свакодневно.

Част изузецима којих вероватно има, али ја за ових 46 година још не упознах породицу у којој мушкарац кува сваки дан.

Ovde kod mene bar nismo ni blizu tog procenta koji spominjes. Veliki broj ne kuva nista, a u vecini porodica se menjaju oko kuvanja.

Kod nas ima uvek kuvano nesto da se pojede, sto ne znaci da se bas svaki dan kuva (nekad se jede i ono sto je kuvanu dan ranije).

Ne znam, vidim da je tebi to naucna fantastika, ali ja stvarno kuvam u proseku svaki drugi dan, iako dodjem kuci oko 18:30-19:00. Mene to opusta jednostavno i volim da klinci imaju da jedu kuvano, ukusno, kvalitetno. Mogao bih klince bez problema svaki dan u piceriju, Mek i sl., ali nema sanse (vec napisah zasto)

Ovde kod mene bar nismo ni blizu tog procenta koji spominjes. Veliki broj ne kuva nista, a u vecini porodica se menjaju oko kuvanja.

Kod nas ima uvek kuvano nesto da se pojede, sto ne znaci da se bas svaki dan kuva (nekad se jede i ono sto je kuvanu dan ranije).

Ne znam, vidim da je tebi to naucna fantastika, ali ja stvarno kuvam u proseku svaki drugi dan, iako dodjem kuci oko 18:30-19:00. Mene to opusta jednostavno i volim da klinci imaju da jedu kuvano, ukusno, kvalitetno. Mogao bih klince bez problema svaki dan u piceriju, Mek i sl., ali nema sanse (vec napisah zasto)

Па, ти си један од поменутих изузетака.

Али не живиш у Србији, тако да је овде проценат и даље непромењен :lol:

- - - - - - - - - -

Čini mi se da u mom krugu prijatelja barem polovina muškaraca kuva češće nego žene im...

Што су ти млађе генерације :worth:

И још једном закључујем да сам рођена у погрешно време :evil:

А можда ти се само чини?

- - - - - - - - - -

Jeste, mlada domaćica..tek mesec dana u braku...
Doduše kuvala sam i prethodnih godina dok smo živeli "u grehu",ali sad i zvanično...

Nemam iskustva sa tim pticama ucelo..kupujem samo batak, karabatak..a patki sam se baš obradovala, pa ne bih da je upropastim...
Ništa, stavljam je u zamrzivač i vadim za Božić ...da se pokažem ili tu negde...

A taj napredni nivo, mislim punjenje, kako to ide?
I kako se to posle seče, jede?

Pa da ti čestitam i poželim lep i dugotrajan brak, neka je sa srećom. :klap:

Što se patke tiče,možeš je puniti u zatečenom stanju,sa sve kostima za početak.

Pošto ćeš je u friz,imaš vremena da na par celih pilića izvežbaš vađenje kostiju.

Ima ne netu da se nađe kako se to radi i nije mnogo teško, stvarno. Tako je

najbolje puniti, a za sečenje je kao i svako pečenje bez kostiju. Samo se ne treba

bojati probanja,ne može se tu ništa pokvariti pa da ne uspe i da se nerviraš. :)

Pa da ti čestitam i poželim lep i dugotrajan brak, neka je sa srećom. :klap:

Što se patke tiče,možeš je puniti u zatečenom stanju,sa sve kostima za početak.

Pošto ćeš je u friz,imaš vremena da na par celih pilića izvežbaš vađenje kostiju.

Ima ne netu da se nađe kako se to radi i nije mnogo teško, stvarno. Tako je

najbolje puniti, a za sečenje je kao i svako pečenje bez kostiju. Samo se ne treba

bojati probanja,ne može se tu ništa pokvariti pa da ne uspe i da se nerviraš. :)

Hvala najlepše na čestitkama!

Ja sam mislila da se to obavezno puni tako s kostima, pa sam zato pitala kako se seče i jede,a ovo bez mi deluje mnogo bolje kao finalni proizvod, samo nisam vična otkošćavanju..no, rada sam da pokušam...
Mama mi kaže to pravi onaj ko baš ume...rekoh, ako ne probam, neću ni naučiti...Kako da umem, ako ne probam..
Doduše, za nas dvoje je to mnogo hrane odjednom, pa mi je najbolja opcija da je prepolovim za supu i da je zapečem sa slaninicom u rerni , taman za dva puta...ali videćemo..

Hvala na pomoći i strpljenju

Зато што је свакодневно.

Da ovako je u zemlji Srbiji.
Ni ja za mojih 38. A upoznala sam samo jednog koji uopste kuva.
Ne.... lazem, dva, drugi je moj trenutni direktor.

Hvala najlepše na čestitkama!

Ja sam mislila da se to obavezno puni tako s kostima, pa sam zato pitala kako se seče i jede,a ovo bez mi deluje mnogo bolje kao finalni proizvod, samo nisam vična otkošćavanju..no, rada sam da pokušam...
Mama mi kaže to pravi onaj ko baš ume...rekoh, ako ne probam, neću ni naučiti...Kako da umem, ako ne probam..
Doduše, za nas dvoje je to mnogo hrane odjednom, pa mi je najbolja opcija da je prepolovim za supu i da je zapečem sa slaninicom u rerni , taman za dva puta...ali videćemo..

Hvala na pomoći i strpljenju

Nema na čemu hvala, učimo dok smo živi.

Trebalo je videti moj prvi pilav skuvan kad sam se udala. :rotf:

Kako god da odlučiš, imaš vremena za svaku varijantu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back