Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ima torti, a ima i torti. ja bih pre izabrala tortu nego kesten pire. pre bih je i napravila. još uvek ima onih koji vole i znaju da naprave dobru tortu :P

I ja volim prave torte. Torte torte :) Pecene kore, pravi fil. I lakse mi je da napravim tortu nego palacinke npr., njih mrzim.
A one sa piskotama, keksom, pudinzima, gustinima,... :sad2: To ne racunam.

- - - - - - - - - -

И Џек Денијелс са циметом и јабуком.:mrgreen:

:):mrgreen:

da, to su moderne, brzinske varijante, ali ja preferiram prave torte :D
nekoliko kora, nekoliko filova, iako traje satima, mene baš opušta :D

Јасно. Зна се шта је права торта.

e1b6c4420ae3a04d74f117f930b57758_header.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Данас се оваква, с опроштењем срања, сматрају тортама. Шта рећи.

http://zena.blic.rs/recepti/Deserti/23280/Nesquik-san-torta

http://zena.blic.rs/recepti/Deserti/23259/Plazma-torta

Super !

Što se, bre, tako isključivi?
Nije svaka prilika ista, i ne mora svaka poslastica da bude reform torta.

Nekada je bitno da bude brzo i jeftino. Nemamo uvek vremena i para da pravimo "prave torte", niti je to potrebno ze neku neobaveznu sedeljku s prijateljima ili deci da se zaslade u svakoj prilici.

Ne vidim šta fali ovim dvema tortama. A opšte je poznato da deca najviše vole plazma tortu.
Uostalom, vremena i ukusi se menjaju, i kuhinja ima svoju modu, pa ono što je bilo hit kad sam ja bila mala, sad više nije.

Super !

Nekada je bitno da bude brzo i jeftino. Nemamo uvek vremena i para da pravimo "prave torte", niti je to potrebno ze neku neobaveznu sedeljku s prijateljima ili deci da se zaslade u svakoj prilici.

Ne vidim šta fali ovim dvema tortama. A opšte je poznato da deca najviše vole plazma tortu.
Uostalom, vremena i ukusi se menjaju, i kuhinja ima svoju modu, pa ono što je bilo hit kad sam ja bila mala, sad više nije.

Правим и ја варијанту са плазмом, путером и сувим грожђем (+шлаг горе) али је не зовем тортом.

Super !

Elektrika je u pravu. ili pravi tortu kako se pravi ili napravi kolac od voca, krempite, to deca sigurno jos vise vole.

Znači, ovde je problem samo što je tu poslasticu neko nazvao tortom?!
Po meni je torta sve ono što je veliki kolač okruglog ili četvrastog ili obliku srca, mede (koječega), pa se seče na parčiće, a ne ako ima najmanje pola kile oraha, isto toliko čokolade, četrt kile putera....

Bi, jel si stavljala recept za ono povrce?

Pa, evo može npr. ovaj. http://www.coolinarika.com/recept/ratatuj/
Mada sam ja dodavala i papriku i krompir isečen na kolutove i prethodno malo prokuvan jer mu treba više vremena nego ovom povrću. I ovi su ga zakomplikovali s tim sosom, ja to uopšte nisam stavila, nema potrebe, povrće pusti vodu, i bez toga je bilo suviše čorbe. Samo sam posula belim lukom i peršunom. Odlično je i kada se pospe rendanim sirom.

Po meni je torta sve ono što je veliki kolač okruglog ili četvrastog ili obliku srca, mede (koječega), pa se seče na parčiće, a ne ako ima najmanje pola kile oraha, isto toliko čokolade, četrt kile putera....

Tako je,to je torta, sve sto se sece na parcice, moze i sladak leba da bude.

Historija nastanka torti

Pečenje kolača ima dugu tradiciju, još od antičkog Egipta, Grčke i Rima - ali torte su se prvi put pojavile tek krajem 16. vijeka i to u Srednjoj Evropi. Potkraj toga razdoblja nastale su najstarije danas poznate vrste torta; Schwartzwalder i Linzer. [3] Od 18. vijeka torte se počinju peći kao i danas, povodom različitih svečanosti, ali isključivo po kućama bogate aristokracije, one su tek od 19. vijeka, kad su bijelo brašno i šećer postali jeftiniji - postale su dostupnije širem sloju stanovništva.

Od polovice 19. vijeka, počinje val osnivanja kavana i slastičarnica po gradovima Evrope, tad nastaju i neke od najpopularnijih torti, koje su svoju slavu zadržale do današnjeg dana; Sacher torta (1832.) i Doboš torta (1885.). [3]

Za Linzer tortu se drži da je najstarija poznata torta na svijetu, iako je još uvijek nepoznato tko joj je dao ime i tko ju je prvi ispekao. Za nju se zna još od 1653. godine, kad je zabilježen njen recept (Linzer Turdten zu machen) u ručno napisanoj kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa iz Kranja. [4]
Način pripreme

Linzer torta pravi se od tijesta (brašno izmješano sa maslacom, šećerom, mljevenim prženim lješnjacima i jajima) kojem se dodaju začini; vanilija, naribana limunova korica, cimet i klinčići u prahu. Prije pečenja polovica tijesta stavlja se u okrugli -kalup i premazuje marmeladom od malina, a od druge polovice se izrađuju specifične trake od tijesta za izradu gornje rešetke. [3]

И Еурокрем блок има боју и облик чоколаде али ипак није чоколада.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back