- Poruka
- 17.475
ja sam ipak stavila ono moje beskvasno cudo da pecem. njuskali smo ga i mirise na kiselo mleko ko sto treba da mirise...ako me sutra nema najverovatnije sma na intenzivnoj.![]()
javljaj nam se svakih pola sata

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
ja sam ipak stavila ono moje beskvasno cudo da pecem. njuskali smo ga i mirise na kiselo mleko ko sto treba da mirise...ako me sutra nema najverovatnije sma na intenzivnoj.![]()

javljaj nam se svakih pola sata![]()

Pricas o onom starinskom hlebu? Ako si radila sve kao nekada moja nana, trebalo bi da hleb, kad se ispece, ima velike rupe. Meni je super za uz slano, za slatko ga ne volim.
Ako si razeno umesala sa psenicnim bice odlican. Samo sa cisto razenim nisam pravila, uvek malo stavim i psenicno.da o tom hlebu kako su pravili nasi stari....al' ja sam ga pravila od razanog brasna, pa ne ocekujem bas da ima puno rupa. nestrpljiva sam da vidim kako ce da ispadne.
Ako si razeno umesala sa psenicnim bice odlican. Samo sa cisto razenim nisam pravila, uvek malo stavim i psenicno.
Jesi ostavila (pot)kvas za sledeci put?
Kad sam ostajala kod nane kao mala, bila sam zaduzena da promesam testo svaki put kad vidim da se podiglo do ivice vangle. A kao velika sam naucila i da ga lepo prevrnem na brasnu oblikujem i na brzaka prebacim u tepsiju. To je testo koje se ne mesi.
(Sa tim kvasom se pravi i slatko, kolac sa suvim vocem, koji je moja strina zvala "Isusov kolac". Pravim ga i ja kad imam taj "materijal" - potkvas. )

predivno. ja ga umesila. 

nisam ostavljala nista, jer ne znam dal ce biti sledeceg puta. nije cisto razano, na kesici pise mesavina razanog i psenicnog brasna tip 1100. a jesam malo belog dodala, jer mi je zafalilo brasna da ga lepo umesim, a nisma htela belo. evo sad sam ga pogledala i nije narastao, dodje ko neka pogaca.
ne mesi se...predivno. ja ga umesila.
![]()
Ma sta te briga (i ja tako) samo nemoj margarin.ostao je debljine pogace. ukus mu je ok....a vrlo je zdravo jesti vruc hleb sa puterom u ponoc.
- - - - - - - - - -
domaci hleb beo ili razani ili od crnog brasna nikako ne moze biti zdrav.![]()

Od tog testa se ostavi u jednoj ciniji testo za sledeci put, koje ti sluzi umesto kvasca. I svaki put tako...Moze i u frizideru da stoji nekoliko dana.
Inace kad sa tim zamesis novi hleb, ne mora toliko dugo da se pravi, dovoljno je da ga predvece zamesis i sutradan oko podneva moze da se pece.
Ne mesi se uopste. Sve vreme se radi kasikom, od samog pocetka, jer i treba da je redje. Kad se podigne, promesa se i tako vise puta. Pre pecenja se samo izvrne na pobrasnjenu povrsinu, tek da mozes da ga malo oblikujes, uhvatis i ubacis u tepsiju. Nista ne mesis ni jednog momenta. U tepsiji kad naraste, izbocka se malo viljuskom i stavi u vrucu rernu na pecenje.
Brasno ti je bilo odlicno, sledeci put bice bolje.
- - - - - - - - - -
Ma sta te briga (i ja tako) samo nemoj margarin.![]()

izgleda da cu ja da narastem, ako nastavim da pravim taj hleb, a hleb ce ostati pogaca. 
Danas nam je divan dan, mojoj miloj&dragoj zaovi rođendan. Ona voli samo voćne torte, a ja od voćnih samo sa malinama, pa za nju kidi sa malinama.
![]()
Danas nam je divan dan, mojoj miloj&dragoj zaovi rođendan. Ona voli samo voćne torte, a ja od voćnih samo sa malinama, pa za nju kidi sa malinama.
![]()

Kako rođendan bez torte? 
a za koga je bila ona torta sa jajima i orasima na rupi?![]()
Sada bukvalno svi očekuju od mene da im napravim tortu. Kao, to je meni časom. Pa nije nego.Svaki. Svih nas u kući, mojih mame i tate, i poklonim tortu za rođendan mojoj radnici i komšinici sa kojom se najčešće družim.Kako rođendan bez torte?
![]()

pa lepo
dete i ja smo zakljucile da necemo da radimo neke stvari samo zato sto je eto dan - ako nam se jede torta, spremicemo je bilo kog drugog dana
od kako je napunila 18 i tako klinci, barem ovi njeni, ne jedu slatkise
uglavnom se rodjendan proslavi tako sto ih odvede na pice ili spremi neke koktelcice u kuci
meni je za ovaj rodjendan poklonila izlazak - porodicni..ona, njen brat, moj ex, sestra i zet otisli smo u central bar na neke lepe koktelcice..mi pili, ona platila
srecan rodjendacitj, hvala..hvala i eto moze bez torte![]()

pa lepo
dete i ja smo zakljucile da necemo da radimo neke stvari samo zato sto je eto dan - ako nam se jede torta, spremicemo je bilo kog drugog dana
od kako je napunila 18 i tako klinci, barem ovi njeni, ne jedu slatkise
uglavnom se rodjendan proslavi tako sto ih odvede na pice ili spremi neke koktelcice u kuci
meni je za ovaj rodjendan poklonila izlazak - porodicni..ona, njen brat, moj ex, sestra i zet otisli smo u central bar na neke lepe koktelcice..mi pili, ona platila
srecan rodjendacitj, hvala..hvala i eto moze bez torte![]()
A nemam ja para za koktele, ručkove, večere, naročito ne porodične. Neka sitnica za poklon, nešto što znam da će slavljenik koristiti/nositi i torta. I od mene dosta. Kako bi se slagale jabuka i banana u torti.
Napravi se ova jedna tanjušna kora, preko poređaju one kuvane jabuke, pa neki fil, a onda opet kora i banane i fil...
pravi li iko tortu sa jabukama? Vidim samo ove sa višnjama, jagodama...
Može, ko kaže da ne može, ali je meni simbol rođendana torta. Pisala sam o tome da sam htela na levoj lopatici da istetoviram rođendansku tortu, sa sve svećicama.A nemam ja para za koktele, ručkove, večere, naročito ne porodične. Neka sitnica za poklon, nešto što znam da će slavljenik koristiti/nositi i torta. I od mene dosta.
Slagale bi se što se ne bi slagale, samo ne znam zašto i jedno i drugo. Ja sa jabukama pravim onu prevrnutu tortu, gde se jabuke izdube, naspe se šećer i orasi u te rupe, zapeku se, pa se odgore naspe patišpanj i ispeče sve zajedno do kraja. Kada se prevrne na tacu i ohladi, stavim šlag, i to je torta sa jabukama.
Sa bananama pravim više vrsta, ali i jabuke i banane u istoj torti nisam pravila i nisam jela.

Ja cu danas podvarak, kad moze Smokva mogu i ja
Zao mi da bacim kupus, pravicu i pitu sa kiselim kupusom jos jednom, malo cu da razdelim i zavrsavam saa kiselim kupusom this year : )
Jel vi stavljate pirinac u podvarak, u juznom kraju se sa pirincem pravi?