Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
posne šarene oblande

potrebno je:
250g šećera, 2 dl vode, 250g margarina, 2 kašike kakaa, 150g mlevenih oraha, 150g posnog mlevenog keksa
još:
2 lista oblandi, marmelada, 400g posnog petit keksa

Priprema
1
prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
2
1 list oblatne namazati marmeladom, poređati keks, staviti fil, opet keks, drugi list isto premazati marmeladom ,stim da ta strana dođe do keksa, pritisnuti obladne da bi se bolje slepile.

napomena
ja sam koristila moj domaci pekmez od sljiva

10609407_1520435718206545_7293535799228583751_n.jpg
1476360_1520435664873217_8210419152271170350_n.jpg

posne žerbo kocke

testo:
250ml mineralne vode, 20g kvasca, 1 kašičica šećera, 2dl ulja, brašno po potrebi (oko pola kg)
suvi sastojci za fil:
250g mlevenih oraha, 250g šećera, džem za pramazivanje kora

Priprema
1
Mineralnu vodu malo zagrejati, pa staviti kvasac i šećer, i ostaviti da se kvasac otopi.Zamesiti sa 2 dl ulja i brašnom po potrebi da se umesi testo koje se ne lepi.Testo podeliti na pet lopte, razviti prvu koru pa ubaciti u pleh obložen pek papirom(25x33) namazati je džemom pa posuti orasima koji su pomešani sa šećerom, na to staviti drugu koru, pa opet džem, orasi i tako do kraja, zadnju koru ničim ne premazivati, izbockati malo viljuškom i peći na 180 stepeni dok ne prumeni.Glazura može od čokolade a i ne mora, meni je lep i bez glazure.Ja sam one orahe sa šećerom podelila u četiri posude, tako mi je svud ista količina, džem sam stavila od šljiva taj sam imala, po receptu je od kajsija.

napomena
koristila sam domaci pekmez od kajsija i korice sam razvlacila na te dimenzije iz recepta, tanke su ko flis papir bukvalno, ako zelite deblje kore, savetujem da razvucete na malo manje dimenzije, i nisam razdelila orase i secer na 4 dela pa mi je ostalo u visku orasa hehe, kolac je prelep!

1782146_1520435571539893_8905967316914811351_n.jpg
10440262_1520435594873224_4163256305390492851_n.jpg
10481423_1520435634873220_7637409100401393574_n.jpg

recepti su copy/paste sa coolinarike, napomene i fotke uz recepte su moje
:flower:

ovo je samo burek
sirnica je jos u rerni
malo sam trapava bila
nisam kore sto godina pravila
sreca pa je mater bila tu da koriguje dok cuva Iskru
inace se ne bi ni usudila pravit, iskrena da budem : P

bureci-xs-1.jpg

gotova i sirnica
bice i zelena salata, matovilac i klice slacice s bundevinim uljem
kliselo mlijeko, jogurt, mileram...ko sta oce i to je to za danas : )

sirnica-xs-1.jpg

Poslednja izmena:
a da napravim premaz koji moze da mi stoji u frizideru dva tri dana?

Može i to,moja deca naprave sa feta sirom,a tada treba i sok od limuna da ne potamni.Mada svakako potamni,ili treba toliko limuna da onda dominira ukusom,a to meni nije ono što volim.Probaj,pa ćeš videti šta tebi odgovara.

Ja ga volim samo sveže narezanog.

- - - - - - - - - -

Još nešto:

Mnogo je bolji ovaj avokado od one zelene vrste.Našla sam ovde da ga prodaju taman sazrelog koliko treba,a mislila sam da nema takvog.

avocado.jpg

Može i to,moja deca naprave sa feta sirom,a tada treba i sok od limuna da ne potamni.Mada svakako potamni,ili treba toliko limuna da onda dominira ukusom,a to meni nije ono što volim.Probaj,pa ćeš videti šta tebi odgovara.

:zag:

ja mislim da je moj mnogo mekan da bi mogao da se nareze na kriske
ili je prezreo mozda?

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Još nešto:

Mnogo je bolji ovaj avokado
avocado.jpg
od one zelene vrste.Našla sam ovde da ga prodaju taman sazrelog koliko treba,a mislila sam da nema takvog.

ma ne zezaj bre, ja zivim u srbiji :lol:

a kad je prezreo, jel promeni ukus?
Nisam ga takvog probala.:lol: Ne znam.
Meni se desi da ima mali deo koji izgleda kao kada počne da trune jabuka,možda je udaren,ja ipak mislim da je to od prezrelosti.Jer je takav samo kada je baš mekan.
Da dodam,taj deo odstranim.
pih,corava baba :dash:
citam olaksao me advokat
sta da radim sa njim...kakve sad veze ima da bude najukusniji???
I to sve na kulinarstvu.:zcepanje:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back