Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Konačno sam napravila one školjke sa pekmezom. Malo sam se zeznula pa su mi izgorele. Ne treba ih peći pola sata na umerenoj temperaturi. Ne znam šta je za koga umerena temperatura, za mene je 200°C, normalna je 220, a jaka je 250. Manju skoro da i ne koristim. E pa ovde treba manja i 10 minuta. Pravila sam turu za pekmezom, a turu za eurokremom. Meni je definitivno bolja sa pekmezom. Meni je eurokrem da se jede kašikom, nikakvo mazanje na hleb, nikakvo pečenje u školjkicama ili tako nečemu.

ali mnogo bolji mi je ispao tart sa prazilukom i pečurkama, 2 vrste sira, pavlakom, jajima...

ovako je moja kuma meni napisala recept, pa da ja ne bih sad tu neštu udešavala, evo izvorno. Ja sam u fil stavila i pečurke... dobar je fil, ništa mu ne fali, ali testo je fenomenalno...

Znači, tart otprilike: testo - pola kvasca se otopi u 2 dl tople vode i doda se kašika šećera i kašika brašna, da naraste. Pomešaš 150 gr integralnog i 150 gr običnog brašna, 50 gr ulja, soli po ukusu i smenkice po ukusu (stavila sam suncokret, bundevu i susam). Zamesiš sa iziašlim kvascem i ostaviš na toplom nekih 20 min da se odmori. Izdinstaš praziluka (stavila sam tri komada) sa malim crvenim lukom. Umutiš dva jaja sa 2 dl mleka, sira otprilike i tvrdog sira (zaboravila sam meru, ali staviš koliko imaš), neki zeleni začin - bosiljak, origano (ja stavila provansalski), biber i po ukusu soli i dodaš dinstani praziluk. Može da se stavi i seckane slaninice, dodaš je odmah kad staviš praziluk da se dinsta. Staviš testo u pouljenu tepsiju i staviš na 220 stepeni da malo naraste i da počne da se peče (5 - 10 minuta) a onda staviš fil i ubaciš u rernu da se zapeče.
U originalu, ovaj fil ide na lisnato testo, a fil za ovo testo je od dinstanih pečuraka.

pazario pre neki dan mikser

MUM4600.jpg

• Podržavam
Reactions: Tol
To onaj što je Domaćica preporučila. I ja sam ga merkala. On je "stoni", ne može iz ruke. Imam jedan mali za "iz ruke", možda bi i meni ovaj bio pravi izbor, za malo ozbiljnije stvari.
Ajde, isprobaj ga što pre, pa da pročitamo i tvoje utiske

nemo da mi baksuziras, kakav crna domacica.

valjda imam pravo da kupim sta ja zelim. pu, pu, pu.

bas ima baksuza

To onaj što je Domaćica preporučila. I ja sam ga merkala. On je "stoni", ne može iz ruke. Imam jedan mali za "iz ruke", možda bi i meni ovaj bio pravi izbor, za malo ozbiljnije stvari.
Ajde, isprobaj ga što pre, pa da pročitamo i tvoje utiske

Moj je isti takav, i ne bih ga menjala ni za šta na svetu. Lažem, bih, za jedan KitchenAid, ali kada nema Đure, dobar je i Andrija. :) Pored njega, imam tri ručna, koji se kvare jedanput mesečno, a "boško" samo muti kore i šapuće. :)

P.S. Kakvih likova, da ne napišem nešto drugo, ima ovde, ne mogu da verujem...:aha:

bas ima likusa, meni se neke ogade dok su na vlasti i zloupotrebaljavale je za licne malogradjanske/seoske frustracije radi

cak ih ne turam na ignore, mora malo i da se smejem

sutra mesim hleb, 1 beli i 1 integralni

Poslednja izmena:
ima li neko iskustva sa elektricnmi cedjacem za limun, grejp, pomorandze?
vredi li to kupiti?

ovako nešto

18860.jpg

mrzi me svaki put da cedim na onom sokovniku koji treba da se pere tri dana :(

Poslednja izmena:
vredi li to kupiti?

....vredi, ja imam moj jedno 5 godina, jos kupljen na OTC NBg, znaci obicna neka marka madjarska, placen 1300 dinara, nikad
se pokvario nije, iscedi sve lepo do kore, milina....da mi nije njega bas nesto ne znam kad bi se nakanila da cedim naradzu pa limun
pa grejp pa da sipam u casu sve to....ovako iscedim, direkt iz onog bokalceta popijem i pod vodu...cas posla, divota :)

• Podržavam
Reactions: 27E
vredi li to kupiti?

ovako nešto

18860.jpg

vredi svaku paru!
i mene mrzi da perem sokovnik zbog citrusa
mana im je samo sto kad cedim puno narandzi ili grejpa, cesto bacim taj plasticni deo zajedno sa korom :lol:
jednom sam ga nasla u kanti u kuci, jednom sam morala da idem do kontejnera, a jednom sam morala da kupim novim jer su djubretari bili brzi :)

...ne znam koliko je taj tefalov, ali oni nisu u principu skupi, a kako to vi lomite i gubite delove ja ne znam, ovaj moj radi kao sat, a kupljen
tamo negde, cena smejurija bila i tad i sad, i radice jos ko zna koliko....godinama smo cedile na njega po kg voca svako jutro sad manje i
ni jednom nije zakazao...

Danas kupila na pijaci 3 vezice sremusa :D Ove godine je rano " stigao"
Za rucak 100 grama girica i sremus. ozbiljno smanjujem kolicinu hrane koju jedem ( posto sam juce pojela 200 grama cokolade a prekjuce 100 grama + oko 200 grama medenog srca i keksa sa cokoladom :mrgreen:

vredi li to kupiti?

ovako nešto

18860.jpg

Bez ovog aparata ne mogu da prezivim zimu :) Obicno pravim sok od onih crvenih naranci,taj sok mi bude najukusniji... Imam ga vec nekoliko godina,nikad se nije kvario,super stvarcica :ok:

vredi svaku paru!
i mene mrzi da perem sokovnik zbog citrusa
mana im je samo sto kad cedim puno narandzi ili grejpa, cesto bacim taj plasticni deo zajedno sa korom :lol:
jednom sam ga nasla u kanti u kuci, jednom sam morala da idem do kontejnera, a jednom sam morala da kupim novim jer su djubretari bili brzi :)

tako mom teci u nisu upao deo od usisivaca kad je tresao kesu u kontejner i on se nagnuo i pokusava da ga dohvati sa stapom,a prolazio neki covek i kaze,u onom drugom imate hleba...kaze moj teca,hvala.pa sta ce covek
inace ja ispekla londonske stangle,sutra su poklade,pa sam obecala mami da cu doneti neke kolace.cekam da se malo ohlade da vidim dal sam zeznula il nisam.imam jos vremena sutra da kupim druge na pijaci :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back