Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja nisam nikad probala taj kumin,al sam slusala raspravu da to nije kim,pa sam zapamtila.a djumbir kupim svez i zaboravljam da ga stavljam,pa ga zato koristim kao mleveni zacin.nije ni blizu isto,al kad je seljak seljak
inace sam skoro procitala da se limun isece na kolutove,djumbir isto,preliju se u teglici sa medom i cuvaju u frizideru
kazu da je super protiv kaslja,moze da stoji mesecima

- - - - - - - - - -

ne znam,nemam pojma kako mu izgledaju listovi,ovu su zelene bobice,recimo velicine graska,nakiselo je

Danas imala goste na rucku - bratovu decu - pa im kuvala po zelji: belu pilecu corbu, gust grasak, batkovi na krompiru peceni u rerni i oficirske kifle
Pojelo se dosta, al ja uvek kuvam " da ne fali" pa cemo ja i muz imati bar 2 dana rucak.
A prepun mi zamrzivac pa ne mogu da zamrznem :mrgreen:
Idem da se mucim da bar u frizider naguram to sto je ostalo ( a imam frizider preko 300 litara)

a ja sve kuvam knap
tacno se zna koliko ko jede i toliko se kuva.posle mi bude krivo sto nije ostalo za sutra,al kad nemam tu naviku
a koliko puta sam se odrekla rucka zato sto kad su deca bila mala,dovedu nekog druga iz skole,pa meni zao da moje dete jede,a drugo da gleda

zelene meke bobice obicno se kupuju u tegli sa vodicom :lol:
stavljaju se u salate
Mislim da kopar ima semenke, nema bobice. Koristi se seckano lisce za salate i jela.

kopar3xr1.jpg

Kopar i mirodjija je jedno te isto?! :think:

(Anethum graveolens)

Poslednja izmena:
Mozda u "Vero" marketima ima, bar kod nas su snabdeveni svim i svacim.

nemamo mi vero
nije lose to da donesem mami sa puta,ona pravi biftek u sosu od zelenog bibera,a vec dugo ga trazi
inace ja obozavam u inostranstvu da udjem u neki veliki supermarket,pa se zalepim za deo gde su ti zacini i teglice sa raznim sosovima
uglavnom ne znam sta je sta i sta za sta sluzi,al mi se oci najedu :)

nemamo mi vero
nije lose to da donesem mami sa puta,ona pravi biftek u sosu od zelenog bibera,a vec dugo ga trazi
inace ja obozavam u inostranstvu da udjem u neki veliki supermarket,pa se zalepim za deo gde su ti zacini i teglice sa raznim sosovima
uglavnom ne znam sta je sta i sta za sta sluzi,al mi se oci najedu :)
Isto i ja...pa nema veze sto je isto sa necim nasim, bitno da mu lepa teglica i ne zove se isto. :lol:

ja obozavam prodavnice zacina i pijace iz istog razloga....bila blizu mene jedna ogromna prodavnica, nema sta nisu prodavali od zacina, tu kad se zabodem znala sam po par sati da provedem...pijace, ako su dobre, ista stvar, mojoj radosti nema kraja...:lol:

Hvala Smokvi što je našla onaj tekst u kome se razjašnjavju začini. Bez obzira šta piše u rečniku, to očigledno nije ista biljka. A onaj ćurekot što je na trećoj slici sam ja kupila u Turskoj misleći da je kumin jer na kesici piše i black kumin. A moj brat je sumnjičavo vrteo glavom kad je pomirisao i rekao da to nije to. Onda mi je kupio kad je našao. Kaže, ima kod nas u radnjama sa zdravom hranom, ali kad sam ja pitala nije bilo, negde su mi nudili kim. Očigledno je problem u tome kako ko i šta zove.
Inače kim znam i mrzim od detinjstva jer nam je baka pravila neku kim čorbu. To je meni uvek delovalo kao klin čorba, i jedino što je valjalo je što je razbijala jaje na kraju. Ona je izgleda baš volela kim, stavljala ga je uvek i u cveklu. Ono kad je skuva, pa za zimnicu. A ja sam cveklu obožavala, kao i dan danas, i stalno sam morala da izbegavam i skidam taj kim. Mislila sam da to mora da se stalja, da se neće ukiseliti ili održati. Onda sam se jednom osmelila da pitam da li može ta cvekla bez kima. Kad su mi rekli da može i posle pravili bez, mojoj sreći nije bilo kraja.

...realno je tako...ali valjda se predopstavlja da malo ko sem trudnica ide tek tako da daje krv svaki cas, pa valjda zbog toga i stoji u DZ kod saltera za predavanje
onih papira za analize pise velikim slovima da se ne jede i ne pije nista slatko.....dobro ne bas tako...cim budem isla sledeci put slikacu :)
..ja vadim cesto krv zbog Hasimota i holesterola, sedimentacije i enzima jetre....a sve mi je taj davez to napravio kako god se hranila prelazim granicu
dozvoljenog, ne mnogo ali prelazim...i receno mi je da nije do hrane koju unosim, vec zbog te "boljke":dash:
znam da pise
pa upravo i zato, jer vecini nije dobro kad vadi pa onda moze da smeta kod analiza
kod zdravih je sve ok...a i kao zdrav imas pravo jednom godisnje na svoj zahtev da vadis kompletnu....ja trazim jednom godisnje ili jednom u dve god malo da se vidi situacija...i nikad ne postujem to, ja gladna da legnem ne mogu makar crkla :lol:
nararvno svako prema sebi neka radi kako mu prija

Hvala Smokvi što je našla onaj tekst u kome se razjašnjavju začini. Bez obzira šta piše u rečniku, to očigledno nije ista biljka. A onaj ćurekot što je na trećoj slici sam ja kupila u Turskoj misleći da je kumin jer na kesici piše i black kumin. A moj brat je sumnjičavo vrteo glavom kad je pomirisao i rekao da to nije to. Onda mi je kupio kad je našao. Kaže, ima kod nas u radnjama sa zdravom hranom, ali kad sam ja pitala nije bilo, negde su mi nudili kim. Očigledno je problem u tome kako ko i šta zove.
Inače kim znam i mrzim od detinjstva jer nam je baka pravila neku kim čorbu. To je meni uvek delovalo kao klin čorba, i jedino što je valjalo je što je razbijala jaje na kraju. Ona je izgleda baš volela kim, stavljala ga je uvek i u cveklu. Ono kad je skuva, pa za zimnicu. A ja sam cveklu obožavala, kao i dan danas, i stalno sam morala da izbegavam i skidam taj kim. Mislila sam da to mora da se stalja, da se neće ukiseliti ili održati. Onda sam se jednom osmelila da pitam da li može ta cvekla bez kima. Kad su mi rekli da može i posle pravili bez, mojoj sreći nije bilo kraja.

i ja jako volim kim,stavljam ga i u cveklu,ali i na tople sendvice,picu,peciva.a i kim corbu volim
volela bih i tvoju baku :)

znam da pise
pa upravo i zato, jer vecini nije dobro kad vadi pa onda moze da smeta kod analiza
kod zdravih je sve ok...a i kao zdrav imas pravo jednom godisnje na svoj zahtev da vadis kompletnu....ja trazim jednom godisnje ili jednom u dve god malo da se vidi situacija...i nikad ne postujem to, ja gladna da legnem ne mogu makar crkla :lol:
nararvno svako prema sebi neka radi kako mu prija

...eh Metlo, to je mladost, i ja sam kao mladja redovno jela u neko doba noci i nije bilo sanse da zaspim dok se dobro ne najedem,
svaki put sam imala osecaj da cu se onesvestiti od gladi u sopstvenom krevetu:lol:

...ali to je bilo tad, sad moram da vodim racuna, a to "moranje" me ubi....borim se ja sa tim nekako ali mi po nekad jako tesko
padne....

- - - - - - - - - -

...ni ja ne volim kim, cak ni onih par zrnaca na kiflama mi je smetalo...nikad mi ne bi palo na pamet da to stavim u bilo koju hranu....

..da vidis sad kad poiskacu one sto im dismr rucak u kuci:lol:

..ja volim miris rucka u kuci, nekako mi to sve daje posebnu toplinu, kuca bez mirisa rucka me
podseca na izlozbene salone namestaja, a ne na dom...

:whistling:

Meni miris hrane smeta, osim ako kolači nisu u pitanju. Posebno zaprška, boranija, pasulj, kuvan kupus i slično. Evo sad je počela sezona hladnog vremena i zatvaranja prozora pa u prevozu pola putnika smrdi ko javna kuhinja.

:whistling:

Meni miris hrane smeta, osim ako kolači nisu u pitanju. Posebno zaprška, boranija, pasulj, kuvan kupus i slično. Evo sad je počela sezona hladnog vremena i zatvaranja prozora pa u prevozu pola putnika smrdi ko javna kuhinja.

..tako i moja kuma kao ti, pa joj majka ustaje u 5h, da skuva rucak i izluftira kucu, jer ova napravi haos sto kuca "smrdi" na rucak...al ne odbija da pojede taj isti rucak,
i stalno se oko toga malo "zakacimo"...:(

..taj ustajali miris hrane je druga prica narocito na odeci, ja mislim da to nje do kuvanog rucka od predhodnog dana, vec ne pranja odece kad je vreme za pranje,
a nas narod generalno vise stedi na prasku i sapunu nego ostali svet...a u busevima se to sad narocito oseca jer je zatvoren prostor....mada ko zna mozda gresim...

..tako i moja kuma kao ti, pa joj majka ustaje u 5h, da skuva rucak i izluftira kucu, jer ova napravi haos sto kuca "smrdi" na rucak...al ne odbija da pojede taj isti rucak,
i stalno se oko toga malo "zakacimo"...:(

..taj ustajali miris hrane je druga prica narocito na odeci, ja mislim da to nje do kuvanog rucka od predhodnog dana, vec ne pranja odece kad je vreme za pranje,
a nas narod generalno vise stedi na prasku i sapunu nego ostali svet...a u busevima se to sad narocito oseca jer je zatvoren prostor....mada ko zna mozda gresim...

Kod mene je to stvar navike. Moja mama ne kuva u kući (da joj se ne usmrde zavese:lol:) već u letnjoj kujni. U kuhinji u kući se spremaju kolači (doduše retko) i kuva kafa a u letnjoj kuhinji se krčka, prži, dinsta, pohuje, peče, sprema zimnica i sl. Tako je radila i moja baka, mamina mama.
Naravno, ljudi koji žive u malom prostoru i primorani su da kuvajuaju nisu u situaciji da biraju.

Kod mene je to stvar navike. Moja mama ne kuva u kući (da joj se ne usmrde zavese:lol:) već u letnjoj kujni. U kuhinji u kući se spremaju kolači (doduše retko) i kuva kafa a u letnjoj kuhinji se krčka, prži, dinsta, pohuje, peče, sprema zimnica i sl. Tako je radila i moja baka, mamina mama.
Naravno, ljudi koji žive u malom prostoru i primorani su da kuvajuaju nisu u situaciji da biraju.

..tako sva moja rodbina koja ima velika dvorista i velika domacinstva, i letnje/zimske kujne...znam o cemu pricas :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back