Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve sve ali svaki je različite veličine, kao da si ih u mraku sekla:zcepanje:

sledeći put uzmi lenjir, izmeri i seci. I strpaj isečene u frižider ili u zamrzivač da se ohlade pa tek onda umači u čokoladu.

Joj, bre, ja uzmem lenjir, sve izmerim, izračunam koliki treba da budu da budu svi isti. Idi bre, viša matematika, za nas jezičare, i opet mi se lenjir pomeri, nož ne ide po crti i ne budu isti. Nekom to prosto ne ide. Moje ukrašavanje torti je da ih odozgo pospem mlevenim orasima ili mrvicama od čokolade. I tad sam u strahu da nešto ne pokvarim.
A glazura mi je noćna mora. Neki kolači prosto ne mogu bez nje, ali nikad nisam sigurna da li bi ipak bili bolji bez.

• Podržavam
Reactions: Em.
Nemojte da je zezate, te baunti štangle su tako glupe za pravljenje. Nikada nisi načisto kako će da ispadnu, i da li će ti trebati motorna testera da ih isečeš. :evil: A ako budu presuve, pa se krune pri sečenju, onda nema šanse da se od njih naprave kuglice. Glup kolač, kad vam ja kažem...

A smokvi sam htela da dam reputaciju za onaj post gde je rekla da pogađamo koje su njene, a koje sa sajta, ali mi kažu da prvo dam nekom drugom. I davala sam, i opet njoj ne mogu. :( A ulepšala mi je veče.

pitanje za Mrs.Bi pošto znam da sprema kus-kus

neki predlog kako i sa čim ga spremati :)

Ovo je neki super recept, izašao je svojevremeno u onom Politikinom Magazinu. Ja ga jela kod drugarice pa uzela recept pa pravila. Posle ga našla na sajtu http://www.mirinirecepti.rs/glavnajela/kus kus.htm
Doduše, on se zove kus-kus, ali nigde kus-kusa nema. Ja sam ga služila uz to. Dakle, on je isproban i fenomenalan je. Samo računaj da ti treba nekoliko sati da ga spremiš. Dok sve iseckaš i treba više od 2 sata koliko tamo piše da se skuva. Najvažnije je da se dobro skuva da sve bude mekano i da se ukusi i mirisi izmešaju.
Evo još nekih recepata koje sam ja tako skupljala kad naletim, ali nisam isprobala.
KUS-KUS

2 kg, junećih ili telećih mekih grudi (moze i svinjsko (dovoljno 1,5 kg))
iseći na manje komade blago posoliti i složiti u đuveč. Posebno sitno naseckati
1 glavicu crnog luka,
2-3 cena belog luka,
1/2 vezice peršunovog i celerovog lišca,malo mirođije,
1 kašičicu aleve paprike, pola kašičice bibera,malo origana, malo ruzmarina
2 kašike prezli malo soli, i začina od povrća i ulja da sve to ogrezne.
Izmešati i sa tim premazati dobro svako parče mesa.
Preko toga naređati na kolutove isečen
1 kg krompira (treba više) i jedno
4 šargarepe.
Naliti sa pola litre vode ili pomešajte
3 dcl.vode i 2 dcl.belog vina.
Dobro pokrite folijom i stavite u zagrejanu rernu pa kad počne da vri smanjite na 150-200 stepeni i tako jedno 2 sata.Ništa ne otvarajte.Tek nakon 2-3 sata izvadite i otvorite.Prvo što ćete osetiti je božanstven miris a tek ukus.... Videćete. Umesto junetine i teletine može jagnjetina i pileći bataci.

Cous-cous na mediteranski

Sastojci: 2 šalice cous-cous-a, 2 šalice vode, 4 prstohvata soli, 1 šalica kosanog peršina, 1 šalica sitno nasjeckanoga mladoga luka, malo bosiljka, malo origana, malo majčine dušice, maslinovo ulje

Priprema: Zagrijte vodu i sol i kada prokuha dodajte cous cous. Isključite, promiješajte i ostavite poklopljeno 5 minuta. Na malo maslinova ulja propirjajte 1-2 minute mladi luk, peršin i začinske trave, pa sve promješajte s cous cousom.

Kuskus sa mladim povrćem i marelicama

Opis:
Kus kus je parena i drobljena žitarica koju kupujemo već napola pripremljenu. Bogata je bjelančevinama, mineralima, vitaminima i kvalitetnim masnoćama. Ovo zanimljivo i ukusno jelo toliko je rijetko na našem stolu da njime lako možete (ugodno) iznenaditi svoje goste.

250 g instant kus kus-a
200 g mrkve
150 g mladog luka
100 g šampinjona
125 g suhih marelica
2 režnja češnjaka
1 glavica luka
30 g svježeg peršina
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice kurkume
1 žlica margarina
maslinovo ulje
sol i papar

KUS KUS SA BUNDEVOM, FETOM I PEČENIM BADEMIMA
(Mirjana Bobić Mojsilović)
70 badema
2 kašičice soli
1 kašičica cimeta
1 kašika žalfije
1 kašičica čili praha-ljute papričice
1 kašičica mlevenog bibera
1kg bundeve
maslinovo ulje
2oogr cous cousa prodaje se u Veru
150gr feta sira izlomljenog na kocke
1 veza svežeg iseckanog peršuna
malo listova sveže mente
Zagrejte rernu na 180C. Isecite bundevu na koske veličine 2×2cm i stavite u činiju. Zalijte bundevu sa vrlo malo maslinovog ulja, toliko da se zamasti sa svih strana.
Pomešajte 1 kašičicu soli, cimet, čili,biber i kašičicu žalfije.Pospite kockice bundeve ravnomerno i svaki komad ubodite viljuškom. Pleh obložite papirom za pečenje, poredjajte kocke bundeve i stavite u rernu da se peče 40-50min.
U plehu ispecite bademe i ostavite po strani da se ohlade.
Iseckajte vezu peršuna i mentu ako imate.
Cous cous stavite u veću činiju, posolite i zalijte vrućom vodom, prvo sa pola šolje, pa ako treba dodajte po potrebi. Viljuškom mešajte cous cous da se ne zalepi i da može da upije tečnost. Nakon 5-7min cous cous je gotov.Zalijte sa malo maslinovog ulja i promešajte.
Dodajte peršun i mentu, promešajte, pa ubacite kocke bundeve. Promešajte, dodajte feta sir , još jednom promešajte i dodajte bademe. Poslužite.
Kao prilog možete poslužiti bilo koju svežu salatu.

A ovako iz iskustva, možeš da napraviš taj sos od bilo kog mesa i/ili povrća i začina koje imaš i voliš. Ja sam pravila svakojako, bez nekih recepata, pa umesto npr. pirinča ili testenine uz to, ja napravim kus-kus. Naročito kad nemam vremena jer mi je to najbrže i najjednostavnije. Ovaj što ima kod nas da se kupi je instant i ne mora da se kuva, iako na onoj kutiji piše da se kuva 5 minuta. Ja ga prelijem supom od kocke. To mi je najlepše. Da mu lep ukus, taman je slan i mastan, skoro da može sam i da se jede, bez ičeg drugog.
Evo izvod iz jednog recepta kako se sprema
Cous cous stavite u veću činiju, posolite i zalijte vrućom vodom, prvo sa pola šolje, pa ako treba dodajte po potrebi. Viljuškom mešajte cous cous da se ne zalepi i da može da upije tečnost. Nakon 5-7min cous cous je gotov.Zalijte sa malo maslinovog ulja i promešajte.
Znači, u toj vrućoj (provreloj) vodi je rastvorena kocka za supu.

Poslednja izmena:
tako mene gleda komsija,gleda,pa kaze umocicu :rumenko:

skuvas krompir do pola,iseckan na sitnije kocke.za to vreme isprzis slaninicu i skuvas jaja.pomesas u plehu taj krompir,pavlaku za kuvanje,slaninicu i jaja i odgore posper susam i stavis da se zapece

zavaljujem:hvala:
:zcepanje:
morala sam da se podsetim :lol:
jedva cekam da veceram,karfiol sa jajima i belim lukom,salata od boranije sa belim lukom i mlevena sargarepa sa belim lukom
kome smrdi nek ide kod svalerke

e to :lol: ti si faca imas normalan net

meni nije jasno sto se tolko opterecujete izgledom, jel to za izlozbu secete lenjirirom stangle pa da razumem
ja bi iseckala, prelila na foliji cokoladom, u frizider i gotovo, kakvo crno merenje, potapanje, merenje temp, mazi lazi pazi....ide u usta, bitno da je ukusno ebes estetiku ;)
nisam pravila domaci baunti, nesto nisam luda za kokosom toliko bila pre, sad sam u poslednje vreme popustila malo, mozda napravim jednom, probila sam onaj pravi baunti dva tri puta, i to je nesto za pocetak :lol:

Nemojte da je zezate, te baunti štangle su tako glupe za pravljenje. Nikada nisi načisto kako će da ispadnu, i da li će ti trebati motorna testera da ih isečeš. :evil: A ako budu presuve, pa se krune pri sečenju, onda nema šanse da se od njih naprave kuglice. Glup kolač, kad vam ja kažem...

A smokvi sam htela da dam reputaciju za onaj post gde je rekla da pogađamo koje su njene, a koje sa sajta, ali mi kažu da prvo dam nekom drugom. I davala sam, i opet njoj ne mogu. :( A ulepšala mi je veče.

Ma ne zezam Smokvu, smejem se na sopstveni račun. Moji kolači su tek piš živi. Ali su bar ukusni. I to je valjda nešto?:malav:

ja bih sad sve vas posluzila sa ovim stanglama,zavrsicu na hitnoj ako nastavim da ih jedem :(
testo se kruni,zato su nejednake kod secenja,mislim da je trebalo da bude malo vlaznije.ako neko pravi neka stavi 150ml slatke pavlake
kad su se prohladili stavila sam ih na sat i po u zamrzivac pre secenja i posle stavljanja glazure jos deset minuta da se stegnu

onaj u plavkastom pakovanju kocka?
to ti mleko u prahu sa jos necim, verovatno margarinom, ono je proslo pored putera, rekli mu vidis ono tamo, e pravi se da si to kad te pitaju :lol:

a pa dobro margarin bi trebalo da odigra vezivo....mozda recept nije sa dobrim odnosom sirovina....

stvarno nije dobar imlekov puter?jesi li ti sigurna u to
pa koji da dajem deci?

stvarno nije dobar imlekov puter?jesi li ti sigurna u to
pa koji da dajem deci?

pa beo je isuvise za puter, drugo oseca se neki vestak dok se jede, ne znam konkretno za taj puter, znam za neke druge proizvode da trpaju svasta pa tako ne sumnjam da ni ovo nije pravi puter u celosti (s obzirom da prodaju mleko u inostransvo a uvoze u prahu da nas poje time)
bolje ti je da im dajes kajmak sa pijace da mackaju ako vec oces da izbegnes margarin u ishrani
a ima i kod nekih seljaka i puter al skupo ko djavo i retko ko prodaje, prave za sebe

a za kolace ebi ga margarin je najekonomicniji, skupo da stavljas u kolace puter pravi...osim ako mozes to da priustis....

sve u svemu poznato je da industrisko nije pravo u celosti

ja ne primetih da je iko zeza u zlobnom smislu, sve nas je slatko nasmejala u onom pozitivnom smislu
ja bih ih slatko gricnula, jes da nisam toliki ljubitelj kokosa, al prase je prase, tesko da bih odbila :lol:

Naravno :) Meni je ono bilo beskarajno simpaticno :heart:

Nisam ih ni ja nikada pravila, ali cu bas da probam. Mada verujem sto Domacica kaze, da ne mozes bas biti siguran za cvrstocu, jer sam cesto pravila onaj crno-beli rolat (kokos i cokolada), pa nekada ispadne savrsen, nekada pretvrd, a nekada se sipka i raspada kod secenja. A uvek ista mera.

I da, vazno da je ukusno. Kada mi kolaci ne budu lepi za videti, ja to sve u jednu vanglu, mikser sa spiralnim metlicama i mesaj! Ako treba dodam putera, cokolade,... I kuglice uvek budu fantazija. ;)

Naravno :) Meni je ono bilo beskarajno simpaticno :heart:

Nisam ih ni ja nikada pravila, ali cu bas da probam. Mada verujem sto Domacica kaze, da ne mozes bas biti siguran za cvrstocu, jer sam cesto pravila onaj crno-beli rolat (kokos i cokolada), pa nekada ispadne savrsen, nekada pretvrd, a nekada se sipka i raspada kod secenja. A uvek ista mera.

I da, vazno da je ukusno. Kada mi kolaci ne budu lepi za videti, ja to sve u jednu vanglu, mikser sa spiralnim metlicama i mesaj! Ako treba dodam putera, cokolade,... I kuglice uvek budu fantazija. ;)
Meni isto i potpuno sam se razočarala u svoje poslastičarske sposobnosti, a ono uopšte ja nisam kriva.

Danas ništa. Moji imaju rižoto s lignjama (koji baš i nije neki) od juče, a ja idem na neku proslavu pa ću tamo da čalabrcnem

Biserov puter je pravi ( Mlekoprodukt iz Zrenjanina )
Pogledajte prilog 307647
Не види ти се слика, али кад смо код путера и Цмокве има на футошкој у оном затвореном млечном делу пијаце путера који продају мале млекаре и који јесте путер и то прва лига!
Мада ми термичку клопу једемо једном недељно скоро увек тада падну и кокице... на домаЧем путеру, наравно.
:super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back