Sta kuvamo DANAS 2.deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eto vidis...a ja celog zivota znam ovo kao ustipke :lol:
Sad bih volela da probam te tvoje.

Inace, lepo je i kada se pravo testo za hleb razvuce na debljinu od 1 cm, sece na kocke i przi.
To je moja svekrva pravila za dorucak...kad resi da mesi hleb, samo deo tog testa odvoji za przenje a od ostalog napravi hleb.
To sam volela da jedem kao slatku varijantu...da ih napunim sa dzemom

možeš tako da praviš i pancerote napunjene dinstanim slatkim kupusom(sa malo bibera soli..) pa ih pržiš na ulju...to je ostalo još od moje bake...ona je pekla hleb u peći i uvek napravi ovakve lepinjice punjene kupusom ili sirom za doručak ;))

joj ustipci :) <3
i moja baka pravi tako ko za palacinke ali gusto pa se vadi kasikom, i bas lepo narastu i budu onako suplji ko one prave krofne :)
a mekike , u stvari, mi to zovemo lepinjice, baka pravi tako od umesenog testa :)
i to obozavam, omiljen dorucak
baka napravi, a deda nam donese u krevet dorucak i caj <3 hehe

ja samo jednom pravila ustipke, i to ludaca umesto da nazovem svoju baku, videla ja neki receptic
a oni sacuvaj boze, ni blizu onih sto sam ceo zivot jela

Eto vidis...a ja celog zivota znam ovo kao ustipke :lol:
Sad bih volela da probam te tvoje.

Inace, lepo je i kada se pravo testo za hleb razvuce na debljinu od 1 cm, sece na kocke i przi.
To je moja svekrva pravila za dorucak...kad resi da mesi hleb, samo deo tog testa odvoji za przenje a od ostalog napravi hleb.
To sam volela da jedem kao slatku varijantu...da ih napunim sa dzemom

...to razvuceno, pa seceno na kocke ja pravim i kad ne mesim hleb (ne mesim ga odavno)...przim na ulju, mene je to moja
baba naucila, u kraju odakle su moji, zovu se listici, i mogu se jesti slatki i slani....
...a kad je mesila hleb onda nam je na plotni od smederevca pekla nesto slicno danasnjim tortiljama, bas iz razloga sto
nismo mogli da docekamo hleb:D

Doručak moje ćerke. Ostale 4 prazne korpice, pa ih napunila ruskom salatom. Uz to pečenica, prodimljen sir, sveži hleb..

Te korpice sa ruskom salatom su mnogo lepe, samo što ja nikad ne pravim rusku salatu za goste. Jer moja ruska salata, onako kako je moja mama pravi, pa i ja tako, nije kupljena mešavina za istu (krompir, grašak, šargarepa), pa pomešana s majonezom. Nego sitno seckano sve to, osim graška jer je suviše krupan, pa uz to još i pileće belo, neki pršut, kraški vrat ili tako nešto, baš dobro suvo, kuvana jaja, krastavčići.... tako da je i mnogo skupo i mnogo posla.

Danas za ručak će biti pile... ali još ne znam kako. Da li da ga pečem celo u kesi sa krompirom, ili na podvarku, ili da ga rasparčam pa da od krila, šije i ledja napravim supicu, a ostalo na krompiru ili podvarku..... a mrzi me bilo kako. Baš sam se naradila, nakuvala i napekla za ovaj beskonačni praznik.

e ja cu danas ovo da napravim http://www.coolinarika.com/recept/przene-lepinjice/
mrzi me da zovem babu da vidim kako je ona mesila testo za lepinjice
ali kontam da je to to ;)
inace bila sam u maxiju
i opet nema jaja
kazu ne znaju kad ce biti

..isto tako izgledaju moji listici, i ja ih recnem kroz sredinu da bi se lepse isprzili, cak ne mora kvasac, moze soda bikarbona ili pzp, pa kad umesis meko testo,
ostavis malo da odmori....premesis i razvuces na nekih 1 ipo cm...i przis u dubljem ulju....mnogo je lepo za dorucai li veceru...uz domaci dzem ili sir..kako ko
voli....:D

joj ustipci :) <3
i moja baka pravi tako ko za palacinke ali gusto pa se vadi kasikom, i bas lepo narastu i budu onako suplji ko one prave krofne :)
a mekike , u stvari, mi to zovemo lepinjice, baka pravi tako od umesenog testa :)
i to obozavam, omiljen dorucak
baka napravi, a deda nam donese u krevet dorucak i caj <3 hehe

ja samo jednom pravila ustipke, i to ludaca umesto da nazovem svoju baku, videla ja neki receptic
a oni sacuvaj boze, ni blizu onih sto sam ceo zivot jela

e ja cu danas ovo da napravim http://www.coolinarika.com/recept/przene-lepinjice/
mrzi me da zovem babu da vidim kako je ona mesila testo za lepinjice
ali kontam da je to to ;)
inace bila sam u maxiju
i opet nema jaja
kazu ne znaju kad ce biti

Bokice, Bokice, vidi kako si prošla kad nisi htela da zoveš baku. Ajde lepo zovi baku. Prvo, baka će se obradovati da te čuje, drugo, biće jako srećna i ponosna što tražiš od nje recept, a treće, i tebi će biti drago što si je zvala

Da me ne kritikuju moje drugarice forumašice, i da ne misle da sam se ulenjila. :D Medeno srce.

2djyts8.jpg

A to što vi zovete uštipci, listići, mekike lepinjice, kod mene se zovu jastučići, i izgledaju ovako

169rh47.jpg

U zimskom periodu, jednom nedeljno na meniju za večeru, sigurno. Testo je obično, najobičnije.

2,5dl mlake vode
1/3 kocke kvasca
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
brašna da se zamesi mekše testo

Zamešeno odmara 20 minuta, pa se razvuče oklagijom, iseče na kvadrate i stoji još 20 minuta. Ja naravno, uvek pravim u 7,5dl vode. A nekada i u 1l :rumenka:

Poslednja izmena:
Dolazim i gledam i čitam, super ste kuvarice, sve od reda,

ja ovih dana štrajkujem za kaznu ukućanima, pa zato juče starija ćera kuvala brošč, danas smo uzeli kod kineza,
a za sutra svekrvica mi poslala punu šerpu sarmi (ljubim je, neka mi je Bog poživi)

Bi, ja pravim istu takvu rusku salatu :D

Juce sam mesila pogacise sa sirom Zadovoljne Domacice, bile su dobre, mada sam sigurna da bas nisu bile kao njene.
Na oko su bile nekako jadne, ali su bile ukusne.

I mesila (kad je bal, nek je bal z;) ) kupus kiflice.
Nisu bile bas sasvim dobre. Pogresila sam, nisam testo premazala margarinom i jajima kako je trebalo, nego sam sve pomesala, sir, margarin zumanca, i time premazala testo.
To je bilo dosta zitko pa je curilo, i ne samo to, nego testo je izgubilo na lisnatosti jer nije premazano margarinom, nego ovom vlaznom smesom.

Ali ne predajem se ja, uskoro cu ih ponovo mesiti.

Mada vise volim samo da vas citam, i da vam se divim z:mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back