Шта књижевника чини књижевником?

Nemanja Jah

Primećen član
Poruka
625
Да ли је књижевник само онај који је завршио неки језик и књижевност?
Или онај који је написао брдо књига?
Или онај који велики део дана проведе читајући и читјући књиге?

Или једноставније питање шта треба урадити да би се добило ''звање'' књижевника?

Ето, па да видимо како Ви гледате на појам књижевник :)

Verovatno od svega nabrojanog po malo, dok pojedinačno ne važi ni jedno.
Po mom mišljenju, književnik je neko ko ume da piše tako dobro, da ono što oseća i želi da saopšti razume i čitalac, i ne samo razume, već mu se to i dopada. Pri tom, uopšte me ne interesuje šta je taj čovek privatno. A kad neko počne da živi od svojih knjiga, i to dobro da živi, nemam ništa protiv da sebe nazove književnikom.

a) Да ли је књижевник само онај који је завршио неки језик и књижевност?
b) Или онај који је написао брдо књига?
c) Или онај који велики део дана проведе читајући и читјући књиге?

d) Или једноставније питање шта треба урадити да би се добило ''звање'' књижевника?

a) Ovo nema nikakve veze.

b) Ni ovo nije neophodno.

c) Onda sam i ja književnik (a nisam).

d) Formalno, svako ko piše i objavljuje knjige ima pravo da se smatra književnikom. Isto tako, i onaj ko igra u FK Jedinstvo Pinosava ima pravo da se naziva fudbalerom jednako kao i Mesi ili Ronaldo.

Inače, moj moto je uvijek bio: bolje dobar čitalac, nego loš pisac/književnik.

Да ли је књижевник само онај који је завршио неки језик и књижевност?
Или онај који је написао брдо књига?
Или онај који велики део дана проведе читајући и читјући књиге?

Или једноставније питање шта треба урадити да би се добило ''звање'' књижевника?

Čitalac.
Sad, ko će on biti i da li će ih biti više, hoće li biti savremenik književniku ili živeti vekovima kasnije...tema je neke šire rasprave.
Intimno, književnikom smatram svakoga čije je delo uspelo da me navede na utisak (makar i lažan) da sam se "pomerila" ka nečemu boljem: doživljaju, saznanju, osećaju, misli, stavu, karakteru...

Back