Šta je umetnost ?

sef gradilista

Aktivan član
Poruka
1.481
Ja često pronalazim prava značenja reči
upravo u njihovom korenu.

Ali to može da bude takva stranputica ..

Kažem ja jednom drugaru,
čoveku koga vrlo cenim,
( doktorirao je filologiju - ja nisam )
ovaj svoj sistem, koren reči i to ..

I pitam ga :
- Šta je za tebe umetnost ?

A on razmisli, pa mi kaže :
- To je nešto umetnuto u prirodu !

Idi bre, reko' , i shvatim opasnost od davanja recepta bilo kome,
jer to ljude može da odvede na krivi put !

Koren reči umetnost nije glagol umetnuti, već umeti !
Pa je umetnost superlativ reči umeće.
Eto tako.

A ti nevidljiva lepotice si delimično pogodila šta je prijatelj
( mada imaš moje kompletno objašnjenje na prethodnoj strani - pogledaj )
a ovo da je drug - drugi do tebe
pa šta reći, a ne zakukati ?

hehehe, jak si mi ti shef ovde.
e, sad slusaj ti mene.
kao prvo, ti da znas nesto o recima, ne bi se oma u startu obrukao povezavsi moj nick i avatar i tako otisao stranputicom.
ti povezujes onako kako su te naucili, razmisljas sablonski.
te je tako tvoj prijatelj i te kako bio u pravu. zasto?
jednostavno si upao u sopstvenu zamku. nisi primetio svoje pitanje upuceno njemu.
on je lepo razmislio, rekao i uopste nije pogresio.
za njega je to umetnost i tacka.
a ti bez razmisljanja, odgovorio ono sto su te naucili u skoli.
i ko sad od vas dvojice poseduje sirinu uma?

kad budes naucio da razmisljas kao tvoj prijatelj, javi se.
onda dodji i daj mi svoj recept, a ne tudji.
eto tako.

Nikakav problem !
Sad ćemo da stavimo na javnu raspravu !

Kada hoće da odredi differentia specifica književnosti od neknjiževnosti, Tomaševski govori o pojavi koju zove "upravljenost prema izrazu". Kod govornog jezika najbitniji je prenos informacije, kod naučnog preciznost, denotativnost, a kod književnog izraz. To prosto znači da recipijent književnog dela može da zaključi da je sama struktura teksta takva da je o njoj pažnja vođena da bi se postigao određeni efekat (npr. roman toka svesti).

Sad proširi ovu definiciju na celu umetnost i reci "Umetnost je sve gde postoji upravljenost prema izrazu", odnosno, bitno je na koji način se nešto napiše, naslika, nacrta. Umetničko delo nikad nije umetničko u samom objektu koji interpretira već u načinu interpretacije. Zato možeš imati dobro i loše umetničko delo, a da se oba bave istom stvari.

...objekt i umjetnost, to bi Platon rekao, -kopija i kopija Kopije ili slika Slike...
a K. lijepo iskazuje šta je 'dobro' a šta 'manje dobro' umjetničko djelo...da li je udaljenje
od same prirode objekta u smislu simbolike
ustvari
sužavanje kruga poznavalaca
ili izbjegavanje laičkog u pristupu...

Nemoguće je celokupnu umetnost definisati objedinjenom definicijom. Ja bi rekao da je umetnost subjektivna predstava stvarnosti, dok je za Aristotela to bilo prosto oponašanje prirode- mimezis. Ta teorija pada u vodu kod apstraktne umetnosti.

Nemoguće je celokupnu umetnost definisati objedinjenom definicijom...

Kako nemoguće, pa sublimacija značenja je reč umetnost !?
E sad, kako bi je malo šire ( ili uže, drugom rečju !) objasnio ?

... Ja bi rekao da je umetnost subjektivna predstava stvarnosti, ...

Ova Lenjinova definicija umetnosti ne valja
jednostavno zato što je onda i crtež moga klinca koji ima tri godina
takođe umetnost !

...objekt i umjetnost, to bi Platon rekao, -kopija i kopija Kopije ili slika Slike...
a K. lijepo iskazuje šta je 'dobro' a šta 'manje dobro' umjetničko djelo...da li je udaljenje
od same prirode objekta u smislu simbolike
ustvari
sužavanje kruga poznavalaca
ili izbjegavanje laičkog u pristupu...

Sva vrednosna hijerarhija umetnosti potiče od nečega što Jaus naziva horizontom očekivanja, odnosno kolektivni skup vrednosnih normi koji karakteriše određeno vreme i kulturu i koji određuje u određenom vremenu šta je dobro a šta nije. Ukus funkcioniše kao individualna kategorija ali uticaji pod kojima se ukusi formiraju su relativno isti. Tako nešto što je bilo cenjeno kao dobro na primer pre 500 godina smatrano je šundom pre 400, pa opet bilo uzdignuto u nebesa pre 300 da bi danas bilo skoro zaboravljeno. Ako je pitanje kako onda možemo prepoznati šta je dobro umetničko delo bez da taj horizont očekivanja pomućuje naš rezon, tu se čovek okreće nečemu što mu je uvek intuitivno jasno, tkzv. "sud vremena". Ako delo preživi 10,15,20 horizonata očekivanja, odnosno u različitim vremenima, kulturama, na različitim mestima biva vrednovano uvek kao nešto lepo i dobro (npr. Homer), onda je to delo zapravo veliko umetničko delo.

...Jaus u svojoj 'Recepciji....' osvrće se upravo tako i sad sam potvrdio moju sumnjičavost da li sam ispravno shvatio jer, Krep,
u poslednje vrijeme , često osluškujem svoj sud o nečemu ili kako je Valeri rekao da samo prati Tehnologiju stvaranja jer nije ga briga tudji ukus i
osjećanja...baš me briga za njihova , ja imam svoja. Ono što tražim od njih , to su s r e d s t v a .../Malarme/...H.Hese je isto protiv intelektualisanja i traženja ko je šta htio reći ili sl. On smatra da čitalac treba da guta djelo i filtrira za sebe...ne znam ali meni je ponekad kritika ili predstavljanje djela višeg kvaliteta od samog Djela ,-što i šteti Autoru a podiže kritičara...a , to nije cilj kritike...no, odoh dalje od ,-Teme...

U blizini moje kuće stoji bilbord na kome piše "Nemoj težiti uspehu nego kvalitetu", Ajnštajn. Nebitno, samo me je podsetilo to što si ti rekao. Ne želim ni ja da dam konačan sud o tome šta je dobra umetnost, ali trenutno, lično smatram da moramo pobeći od normativnih sistema u svakom slučaju.

ma naravno i kad cackas nos na semaforu zna biti kreativno

- - - - - - - - - -

hm dal je neko sliko slincima bas me kopka

Ćuti bruko, vadim te iz offa .. :D

Inače, sad me navodiš na jednu podtemu,
o tome kako svaka radnja može biti umetnička,
ali se ne zove tako.

Hoću reći i kuvanje pasulja može biti umetnost
ali je to "samo kuvanje" ..

E pa sad, zašto ?

( ima sve u mom prvom postu, al' ne čitate )

Ćuti bruko, vadim te iz offa .. :D

Inače, sad me navodiš na jednu podtemu,
o tome kako svaka radnja može biti umetnička,
ali se ne zove tako.

Hoću reći i kuvanje pasulja može biti umetnost
ali je to "samo kuvanje" ..

E pa sad, zašto ?

( ima sve u mom prvom postu, al' ne čitate )
Da si ti u pravu-zvala bi se "Umetost",a pošto sam ja da je
umetanje umetnost-i zove se tako...:mrgreen:

Kada hoće da odredi differentia specifica književnosti od neknjiževnosti, Tomaševski govori o pojavi koju zove "upravljenost prema izrazu". Kod govornog jezika najbitniji je prenos informacije, kod naučnog preciznost, denotativnost, a kod književnog izraz. To prosto znači da recipijent književnog dela može da zaključi da je sama struktura teksta takva da je o njoj pažnja vođena da bi se postigao određeni efekat (npr. roman toka svesti).

Sad proširi ovu definiciju na celu umetnost i reci "Umetnost je sve gde postoji upravljenost prema izrazu", odnosno, bitno je na koji način se nešto napiše, naslika, nacrta. Umetničko delo nikad nije umetničko u samom objektu koji interpretira već u načinu interpretacije. Zato možeš imati dobro i loše umetničko delo, a da se oba bave istom stvari.

koliko je ovo zatucano razmisljanje :lol: moroni.

- - - - - - - - - -

umetnost: simulacija zivota ciji je cilj rekuperacija.

btw, knjizevnost nije umetnost, umetnost su price odn. simulacije dogadjaja koje se mogu OSLIKATI putem reci. pojam "knjizevnost" je sirok pojam i pod njim se podrazumevaju i dela koja nisu umetnicka (npr. filozofija i nauka.) al objasni ti to imbecilima koji misle da knjige postoje samo da bi se pisalo o fiktivnim dogadjajima lol.

btw, knjizevnost nije umetnost, umetnost su price odn. simulacije dogadjaja koje se mogu OSLIKATI putem reci. pojam "knjizevnost" je sirok pojam i pod njim se podrazumevaju i dela koja nisu umetnicka (npr. filozofija i nauka.) al objasni ti to imbecilima koji misle da knjige postoje samo da bi se pisalo o fiktivnim dogadjajima lol.
I šta je sad tu toliko drukčije od Kreptove opservacije? Zajebavaš...
Naravno da nije sva književnost umetnost...Bibliografija,memoari,enciklopedije,rečnici,
ali i neuspešne imitacije falsifikata kao i loša pismena koja ne dovode do novih svetova
um čitaoca... Jake kontemplacije...:mrgreen:

Da razradimo i već spomenutu podtemu

- Zašto svaka ljudska radnja može biti odrađena umetnički ( sa vrhunskim umećem ),
a mi ipak samo neke delatnosti nazivamo umetnošću, a druge ne !?

Kuvanje, krečenje, konobarisanje, profesura, kopanje kanala, vožnja tramvaja ..
Sve su to radnje koje mogu da budu izvedene na vrhunski način,
ali ih ipak ne nazivamo umetnošću.

Nasuprot,
pisanje, pevanje, slikanje, vajanje
nazivamo ( ako valjaju ).

Zašto ?

tebra grešiš u osnovi i tu jednostavno nema ubeđivanja to moraš da shvatiš sam

Da razradimo i već spomenutu podtemu

- Zašto svaka ljudska radnja može biti odrađena umetnički ( sa vrhunskim umećem ),
a mi ipak samo neke delatnosti nazivamo umetnošću, a druge ne !?

Kuvanje, krečenje, konobarisanje, profesura, kopanje kanala, vožnja tramvaja ..
Sve su to radnje koje mogu da budu izvedene na vrhunski način,
ali ih ipak ne nazivamo umetnošću.

Nasuprot,
pisanje, pevanje, slikanje, vajanje
nazivamo ( ako valjaju ).
.

Zašto ?
Zašto,zašto...ša te briga...:cool: (:hahaha:)
Mislim,sine,ako ti se nosi glave-ne pitaj Janoša kubikaša zašto mu kopanje
canales nije priznato kao umetnost od opšteg značaja...Mislim stvarno ti
pitanje ...Ono..

Poslednja izmena:
Vidi...I ribolov nije umetnost-to bi za nas ribolovce bila uvreda
i ponižavanje...Mada je sve u ribolovu umetnost,sam ribolov
ni slučajno to nije...
Tako je,recimo,vezivanje udice nekidajućim čvorom zaista prava umetnost...
Spremanje nokle iliti valjaka za šarana je priznata umetnost,pa recimo
mešanje prihrane...
Spremanje i kuvanje riblje ćorbe je umetnost komplikovanija i od umetničkog
klizanja i čitava svetska prvenstva se održavaju u toj umetničkoj disciplini...
Da ne pričam kako je umetnost uvatiti ribu kad me moj komšija Zeka "vodi" na
neko "novootkriveno" jezero...Ispostavi se kad stignemo (250 km.u jednom
pravcu :mrgreen:)da su vlasnici mrežom izlovili i prodali ribu,pa završimo negde
na Timoku bezuspešno pokušavajući naći "ona" mesta... itd...
Međutim,ukupno,ribolov je više od umetnosti...To ti je...Ma šta ja tu pričam,idi
sam pa otkrij ša je ribolov...:evil::lol:

Mada...
Ima jedna podvrsta ribolova koja jeste umetnost i to priznata...Msm-u svetskim
razmerama i to ne od makar kakvog sveta...
Radi se o osvajanju žena,navatavanju riba (u slengu),donžuanisanju i sl...
Jedno vreme me je privlačila ta umetnost i čak sam pokupovao razne knjige
o njoj (čitave biblioteke o tom),a onda sam se ,ne znam kako,iznenada oženio
i veca mi zabranila tu literaturu...A nisam stigao retka da pročitam...
Mada sam načuo da je u pitanju umetnost zavođenja...
Rekla veca "Ili ja ili te bezobrazne knjige!" i kad sam se ja izjasnio za knjige-
dobio sam po ptičici da mi više ne pada na pamet-tako je to veca obrazložila...
Dakle .ta umetnost zavođenja me je kopkala...Ali ,ako ovo veca pročita,
biće opet "ili ja ili...":mrgreen::evil:

Back