Šta je to korporativna država?

Највише је везана за фашистичку Италију.
Зове се још и корпоративизам.
Једноставно представља спој капитализма и социјализма под контролом моћне државе - у Италији је то био Мусолини.
Прављења је да би се спречили штрајкови радника и успон комунизма који је у то време почео да цвета по Јевропи, па су државе тражиле решења да га зауставе.

Постоји и у либерализму сличан облик, Џон Стјуарт Мил је нешто писао о томе и блиско је доста структурализму и функционализму у социологију где је друштво приказано као организам - руке, ноге, глава, па би тако глава била власт, руке би биле радничка класа, ноге би биле трговци итд. итд.

Хвала на одговорима сада ми је много јасније. Све у свему није тако лош систем само мислим да је превазиђен пошто свет тежи глобалистичкој економији.

Хвала на одговорима сада ми је много јасније. Све у свему није тако лош систем само мислим да је превазиђен пошто свет тежи глобалистичкој економији.

Постоји и данас у неким политичким организацијама, нпр. демохришћанске странке свој програм знају да заснивају на томе. Таква једна странка влада Немачком, Меркел је одатле. И кад видиш саме Немце, делују ти некако организовано ко један организам, увек су вредни, радни, дисциплиновани и слично.

Идеја корпоративизма се може наћи и у самом хришћанство, спомиње се нешто да је Црква и народ божји као тело, има руке, ноге, главу и слично. Е то католици знају буквално да спроводе, па су организовани тако да имају своје социјалне, здраствене, па чак и војне службе (језуити су основани због тога), али све раде за хришћанство. Социјалне службе помажу деци без родитеља и људима у лошим материјалним условима, здраствене болеснима, војне бране хришћанство итд. Значи постоји један центар, једна да кажем душа у таквом друштву која испуњава цело тело, а то тело има своје органе и делове који раде своје послове све зарад те душе и самог тела. Рука не ради за себе него за цело тело. Нога се корача ради себе него ради тела, а тело читаво ради за своје делове. Ако погледаш сам организам видећеш како функционише. Срце не разрађује храну, то ради желудац, али срце транспортује хранљиве материје свуда и сама добија део тих материја.

Е тако се замишља организовање друштва.
Могло би се свести на оно познато ''Сви за једног, један за све''. И сам симбол фашизма је сноп прутова, а вероватно си у школи чуо ону познато причу о седам прутова када отац седморици браће каже да се не може сноп поломити као што се може сваки прут посебно.

Само што је фашизам заснован на насиљу, па можда противречи самом себи и постаје развезани сноп.

Back