Sta je to etazno grijanje?

То ја имам. :)
Имаш централну пећ која може бити на различита горива. Рецимо, наша је на струју и чврсто гориво (дрва). Може такође да буде на плин. И од ње полазе цеви и радијатори. Значи, као централно грејање, само сам подешаваш кад ћеш грејати, колико, којим горивом, колика ће ти бити температура у стану. Економичније је за стан од централног јер не плаћаш по квадратури стана већ колико потрошиш сам.

Овде код нас (Бг), али је тако у целој Србији, грејање се плаћа по квадратури. Па рецимо, моја баба у њеном стану од 42 квадрата плаћа зими око 4500 хиљаде (~90 км), а ми по стану од 62 квадрата платимо мање од тога (ако се грејемо само на струју, а не грејемо се).

Дрва су код вас јевтинија него у Србији, е сад, не знам да л' би имао где у згради да их сложиш (неки подрум).

Да додам још у пост и како све изгледају те централне пећнице.
Има разних модела, од естетски уређених до оних који могу да буду у функцији кувања ручка, печења колача, хлеба...

Poslednja izmena:
То ја имам. :)
Имаш централну пећ која може бити на различита горива. Рецимо, наша је на струју и чврсто гориво (дрва). Може такође да буде на плин. И од ње полазе цеви и радијатори. Значи, као централно грејање, само сам подешаваш кад ћеш грејати, колико, којим горивом, колика ће ти бити температура у стану. Економичније је за стан од централног јер не плаћаш по квадратури стана већ колико потрошиш сам.

Овде код нас (Бг), али је тако у целој Србији, грејање се плаћа по квадратури. Па рецимо, моја баба у њеном стану од 42 квадрата плаћа зими око 4500 хиљаде (~90 км), а ми по стану од 62 квадрата платимо мање од тога (ако се грејемо само на струју, а не грејемо се).

Дрва су код вас јевтинија него у Србији, е сад, не знам да л' би имао где у згради да их сложиш (неки подрум).

Да додам још у пост и како све изгледају те централне пећнице.
Има разних модела, од естетски уређених до оних који могу да буду у функцији кувања ручка, печења колача, хлеба...

Супер, хвала :)

Значи то је систем који ради аутономно за једну стамбену јединицу? Мада, кад размислим, зашто се не би могао развући и за више јединица, рецимо нека пећ у подруму која грије цијелу зграду (само што је вјероватно тада пребијања рачуна врло гадна ствар ако имаш неког мајмуна у комшилуку).

П.С. Знам однос динара и марке, али баш прија предусретљивост :)

Да, греје целу стамбену јединицу. Радијаторе подешаваш сам. Рецимо, мени је у соби за спавање стављен на двојку, чисто да умлачи. У дневном боравку се греје на 22 степена, купатило исто 22...Може и једна пећница за више спратова/станова, али у том случају је скупља. Мора да има већу снагу, јаче грејаче...
Искрено, ми смо у нашу кућу која има 4 нивоа, на сваки ставили засебно грејање.
Јесте да то делимо сестра и ја али откуд знам, данас- сутра, ако будем ту живела са мужем и децом као и она ко ће бити какав у плаћању. Боље не давати повода за свађе и расправе. ;) С фамилијом посебно- чист рачун, дуга љубав. ;)
Мени је то етажно грејање баш супер ствар.
Функционално је и економично.

Poslednja izmena:
Mi imamo ovu drugu pećku sa slike, to je kamin Alfaplam. On greje prostoriju u kojoj je, a to je kod nas centralna prostorija od 40 m2, iz njega smo izvukli radijatore za još tri sobe i kupatilo. Mislim da je to maksimum, da ne bi mogla da greje više od toga jer bi u centralnoj prostoriji bilo jako toplo

Moj domacin muz je izabrao kamin sa druge slicice i bio odusevljen. A onda sam ja, (inace poznati stedisa i cuvar novca na stetu svega sto nije osnovno za zivot :) ) zamenila pecicu sa sl. br dva za pecicu sa sl. broj cetiri i sad imam ovu Alfu koju ne bih dala ni za sta. Pece hleb, greje, kuha, ne trosi mnogo...Istina malo je ruzna ali lepo pucketa kad gori vatra. Ujutro palim radijatore, one stedljive na struju naravno ali kad se popodne vratimo svi kuci palim vatru. Inace ova pec sada greje mojih stotinjak kvadrata.

И значи све тврдите да је овај начин гријања јако добар и јако економичан?

ekonomican je onoliko koliko goriva koristis.
ako ti je hladno, mozes sam da povecas temperaturu i naravno da potrosis vise energenata - koji god da koristis..
ako je toplo, ukljucis grejanje kasnije..
ne zavisis od grejne sezone koju diktiraju toplane..
ako ti je bolja izolacija na stanu - kuci , manja i potrosnja.

И значи све тврдите да је овај начин гријања јако добар и јако економичан?

Kod mene nije, ni jedno ni drugo.
Imam etažno grijanje na struju. Kotao postavljen u kupatilu, radijatori razvedeni u svim prostorijama.
Zgrada je jadna, bez vanjske izolacije, pa je stan izolovan sa unutrašnje strane stirodur pločama. I pored toga, moja soba sa dva spoljna zida predstavlja jednu pravu malo ledaru, mogu slobodno zimnicu da odlažem u njoj i pri najjačem grijanju.
Ne samo da je hladna nego je i buđava, jer joj kondenz pravi problem, kojem još uvijek nisam našla rešenje.
U pitanju je stan od 65kvadrata.

Mi za sezonu potrošimo 8 m3 drva, bagrema. Grejemo sa tim sprat kuće od nekih 80 m2. Prizemlje se ne greje jer zimi tamo nema nikoga. Kad smo kupovali drva, to je izašlo 32000 , u avgustu. Kada je temperatura iznad 10 stepeni uključimo klimu na sat, dva dnevno jer zidovi ostaju topli ukoliko je dan pre toga loženo.

za to nesto vise i nisam sigurna, jer je cena gasa skoro pa izjednacena sa strujom kad se svde potrosnja..
ono sto je kod gasa jos lose je nekvalitet koji do objekata dolazi, pa nisi u mogucnosti da postignes kvalitetnu temperaturu.

Meni npr za par soba ne treba jer su prazne...
то се решава инсталационим цевима. мајстори раде, ако се не варам, "три круга", и можеш да искључиш радијаторе у собама које не користиш. Рецимо ја имам на спрату 4 собе. Две не користим.

Па да, то је предност етажног грејања- може да се бира шта ће се грејати у кући/стану, а шта не.

У суштини, нико од нас не проводи време у свим просторијама стана/куће.
Рецимо, у Немачкој имају централно на гас али имају уграђене у становима мераче потрошње гаса , термометре и могућност да подешавања радијатора. Мој брат живи у стану од 78 квадрата, сам.
Греје купатило и дневни боравак. Собу у којој спава минимално. Кухињу само кад хоће да кува, а углавном неће.
На ту фору функционише и етажно грејање с тим што сами обезбеђујемо енергент.
Струја није јевтина, али се етажно уз помоћ струје и даље више исплати од ужасне ТА пећи која ем греје парцијално, ем нездраво издувава топао ваздух.

Етажно грејање је права ствар зато што је ОДВОЈЕНО грејање санитарне воде (туш кабина, вода за судоперу и др.) и грејање радиајтора. Лети увек топла вода а рачуни мали.

Да, није тачно. Буде све загрејано на онолико степени на колико се подеси на термометру.
Наравно, уз саму пећ је топлије, али није страшно нити неиздрживо. :)

Back