Sta je TNG, sta gas, sta butan, sta propan, sta CNG?

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.455
Naletim na agregat koji trosi natural gas i lpg, tj tng po naski...
Pitam na pumpi jel prodaju butan ili propan, jedni kazu propan, drugi kazu butan..
Agregat pise da daje razlicitu snagu za propan i za butan..

I kako to sve sad sabrati u smisleno znanje?

CNG kao metan sam samo ubacio da se i to zna, da slucajno ne mesamo , jer za njega vaze drugi pritisci i nije tako lagan za koriscenje kao butan.

Ono što mi narodski zovemo butan ili plin je tečni naftni gas koji koji kod nas ima skraćenicu TNG, a u svetu LPG. On je mešavina propana i butana. Radi se o derivatu nafte.
S druge strane prirodni gas koji zovemo metan, a skraćeno CNG nije naftni derivat i on dolazi u motor u gasovitom stanju za razliku od TNG koji dolazi u tečnom kako mu i samo ime kaže. Zato se CNG prodaje na kilograme (a u njima mu se i izražava potrošnja) dok se TNG prodaje na litre, kao i benzin i dizel.

Dobro , jel na pumpama butan + propan mesavina ista kao za kucnu upotrebu bocu koja se zove samo butan?
Da li je igde u svetu odvojen butan od propana jer kod agregata pisu dve razlicite cifre potrosnje za butan i za propan, doduse blizu su vrednosti...do 5% razlike

Za CNG nisam siguran kako bi islo dopunjavanje za poljoprivredne agregate od 100kg, sto ce reci ne isplati ti se da ga secas stalno...
Dok TNG moze da se prilicno bezbedno dopunjava usred njive.
Sto ce reci jos mi nije jasno kako pise agregat koji trosi natural gas, a stoji u polju....

Jel ista letnja smesa i zimska smesa TNG na pumpama ili vazi ono pravilo zimska smesa je vise propana pa se vise i trosi...

Poslednja izmena:
Dobro , jel na pumpama butan + propan mesavina ista kao za kucnu upotrebu bocu koja se zove samo butan?
Da li je igde u svetu odvojen butan od propana jer kod agregata pisu dve razlicite cifre potrosnje za butan i za propan, doduse blizu su vrednosti...do 5% razlike
Mešavina butana i propana se ne radi uvek u istom procentu i to zavisi od godišnjeg doba, a različito je i od države do države. Generalno je uvek bolje da bude veći procenat propana.

Za CNG nisam siguran kako bi islo dopunjavanje za poljoprivredne agregate od 100kg, sto ce reci ne isplati ti se da ga secas stalno...
Dok TNG moze da se prilicno bezbedno dopunjava usred njive.
Sto ce reci jos mi nije jasno kako pise agregat koji trosi natural gas, a stoji u polju....
Moguće je da su ga negde napunili i doneli. Česta je situacija da u firmama imaju svoje rezervoare i kompresore. Ovo naročito važi za preduzeća koja imaju kamione na CNG.

Poslednja izmena:
Ja sam punio za pec 18litara TNG na pumpi, toliko je stalo , a boca mi je bila koja, ova od 10kg ili ova od 35kg....tj ne znam jel tezina oznacava tezinu sa sve punim TNG, jer mi se cini da je boca bila bas teska sigurno preko 10kg, ako sam tu imao , sigurno i preko 20kg..
E sad, svasta sam video pa i da tip okrene naopako bocu i puni tecnoscu one boce od pola litra gasa , posle od njih puni upaljace..
Pretpostavljam da se tako moze puniti i rezervoar na automobilu...

Smesu zovu PBS

Poslednja izmena:
Za tržište Republike Srbije, NIS nudi više vrsta gasnih boca u zavisnosti od njihove primene: boce od 2 kg i 3 kg, 5 kg i 10 kg (gas za korišćenje u domaćinstvu) i 35 kg (gas za industrijske potrošače).

Boce se pune na četiri lokacije i to u punionicama: Novi Sad, Čačak, Beogradu i Niš. Gas u bocama je smeša propana i butana gde je sadržaj propana minimum 35% a sadržaj butana max 65% i odgovara kvalitetu po standardu SRPS BH2 134.

Sto je zanimljivo u vezi PBS, propan butan smese je da butan daje 29% vise energije pa se manje trosi , a kosta manje pa je jeftiniji u nabavci...
A propan kosta vise a daje manje energije, ali je obavezan po standardu bar 35% jer daje pritisak zimi, jer kljuca na -44C dok butan kljuca na 0C, sto ce reci leti a i zimi ne bi pravio problema...

Tako da prodavac PBS nema interesa da folira kupca i nabavlja skuplji propan u vecem procentu od obaveznog, iako se tako vise trosi TNG. Sa druge strane imamo uvedene oznacivace i u filteru za gas koji automobili imaju uvek se nakupi smole...

A kazu i da varaju na tocenju...Toci se samo tecna faza, tj koristi se inertnost tecnosti prema naglom kljucanju za izvesno vreme dok se rezervoar puni.

Kazu da u bugarskoj ide vise butana od propana...

Ja sam punio za pec 18litara TNG na pumpi, toliko je stalo , a boca mi je bila koja, ova od 10kg ili ova od 35kg....tj ne znam jel tezina oznacava tezinu sa sve punim TNG, jer mi se cini da je boca bila bas teska sigurno preko 10kg, ako sam tu imao , sigurno i preko 20kg..
E sad, svasta sam video pa i da tip okrene naopako bocu i puni tecnoscu one boce od pola litra gasa , posle od njih puni upaljace..
Pretpostavljam da se tako moze puniti i rezervoar na automobilu...
Može, ali je to daleko od bezbednog i nemojte to raditi. Ja sam tako sipao u kola za vreme sankcija.
Ako si sipao 18 litara boca ti je bila od 10 kg

Back