Шта је тајна успеха фашистичких држава??

Probaj ti da prevaziđeš svoju metodu donošenja zaključaka na osnovu akcidenata ... i vidjećeš kakvi se onda horizonti otvaraju pred tobom.

акцидената? :lol:
пробај мало са Бжежинским, можда научиш да препознаш ауторитарне и тоталитарне системе и тамо где су хоризонти били црвени.

акцидената? :lol:
пробај мало са Бжежинским, можда научиш да препознаш ауторитарне и тоталитарне системе и тамо где су хоризонти били црвени.
:hahaha:

Ma (izvini) al' ebo te Bžežinski i Arendt i Fridrih & co. i njihova Teorija totalitarizama, kao propagandno oruđe hladnog rata.

Samo ako se analiza vrši isključivo preko akcidenata moguće je doći do takvog površnog zaključka .., a ako se fašizam i socijalizam/komunizam posmatraju na nivou ideja i to komparacijom izvora i korijena, zatim sadržaja i na kraju ciljeva, onda samo ili neznanje ili krajnja tendencioznost mogu dovesti do rezultata da su ne isti, nego uopšte i slični.

I zato samo ti čitaj i dalje Karterovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Ризично је веома поредити комунизам и фашизам пре свега јер комунизам нисмо имали прилике да видимо у пракси онако како га је његов главни теоретичар осмислио. Ако претпоставиимо да је родоначелник комунизма као идеологије Карл Маркс, реализацију таквих идеја никада нисмо имали прилику да видимо, него једну његову перверзну девијацију познату као Лењинова ревизија марксизма. Оно што обично подразумевамо под комунизмом на основу нашег искуства о СССР и другим сличним режимима 20. века заправо би исправније било звати бољшевизам. У суштини, комунизам је остао утопија.

Насупрот томе, водећи примењивачи фашизма/нацизма су уједно и његови главни идеолози Мусолини и Хитлер.

Тако би и Срби требали да се искрено одушеве Европском Унијом и уласком у НАТО, јер ће после тога ствари кренути много боље и ми ћемо се усправити и бити поносна и јака земља.
Bolje da se iskreno zgroze nad EU i NATO, zato sto ce jedino tako biti uspravna i ponosna zemlja!!!!

(...)
Kapital je osnova razvoja, a ne rad.
Nema kapitala bez rada.

Ризично је веома поредити комунизам и фашизам пре свега јер комунизам нисмо имали прилике да видимо у пракси онако како га је његов главни теоретичар осмислио. Ако претпоставиимо да је родоначелник комунизма као идеологије Карл Маркс, реализацију таквих идеја никада нисмо имали прилику да видимо, него једну његову перверзну девијацију познату као Лењинова ревизија марксизма. Оно што обично подразумевамо под комунизмом на основу нашег искуства о СССР и другим сличним режимима 20. века заправо би исправније било звати бољшевизам. У суштини, комунизам је остао утопија.

Насупрот томе, водећи примењивачи фашизма/нацизма су уједно и његови главни идеолози Мусолини и Хитлер.
Apsolutno tacan zakljucak. Danas svi govore o komunizmu a da nisu proicatili ni jednu stranicu Marksovih i Engelsovih dela. Sve sto znaju o marksizmu, socijalizmu i komunizmu su saznali iz raznih pamfleta, tv nagvazdanja. kao i novinskih clanaka, a po najvise iz propagandnih propovedi popova.

Poslednja izmena:
marks je prvenstveno genijalan na području političke ekonomije, i to po tome što je shvatio i istaknuo povezanost razvoja tehnologije- sredstava za proizvodnju, kako je pisao, i društvenih odnosa.
ali on je bio ispred svog vremena. adolf dragičević je predavao političku ekonomiju na pravu u zagrebu, s idejama koje su dokazivale kako su današnje nordijske socjalno svjesne države i društva, zapravo dokat točnosti marksovih razmišljanja.
ali ja danas ne mislim tako.
mislim kako ovo crijeme pokazuje kako je moguće da sredstva za proizvodnju budu jako razvijena a da je društvo bolesno i ropsko.

marks je prvenstveno genijalan na području političke ekonomije, i to po tome što je shvatio i istaknuo povezanost razvoja tehnologije- sredstava za proizvodnju, kako je pisao, i društvenih odnosa.
ali on je bio ispred svog vremena. adolf dragičević je predavao političku ekonomiju na pravu u zagrebu, s idejama koje su dokazivale kako su današnje nordijske socjalno svjesne države i društva, zapravo dokat točnosti marksovih razmišljanja.
ali ja danas ne mislim tako.
mislim kako ovo crijeme pokazuje kako je moguće da sredstva za proizvodnju budu jako razvijena a da je društvo bolesno i ropsko.
Danasnje stanje drustava na Zapadu govori u prilog tvoje teze.

Nema kapitala bez rada.

Apsolutno tacan zakljucak. Danas svi govore o komunizmu a da nisu proicatili ni jednu stranicu Marksovih i Engelsovih dela. Sve sto znaju o marksizmu, socijalizmu i komunizmu su saznali iz raznih pamfleta, tv nagvazdanja. kao i novinskih clanaka, a po najvise iz propagandnih propovedi popova.

То морају по службеној дужности, јер би у противном завршили на голом отоку. Не може нико тврдити да је комуниста јер комунизам није нигде постојао. Али се за онога који се борио за стварање комунизма може рећи да је комуниста, јер је теоретски комуниста као и сам комунизам. Зато је измишљен термин Титоизам или Лењинизам. Што су у Фашизму и Нацизму били Мусолини и Хитлер то су у Комунизму били Тито, Стаљин, Лењин и други. Значи може се успоређивати, ипак објашњавати то је грешка, ако се почме од Карла Маркса јер је Карло Маркс само анализирао резултате припреме за француску револуцију и њезине успехе и последице. Што је учинио и Хитлер а покушао и Ђилас. Лењин Стаљин и Тито нису били теоретичари, јер нису написали никакво дело које би се могло успоређивати са Капиталом или Меин Кампфом. него извршиоци централних комитета.

Јуче сам поставио ову тему на политици али она је била обрисана без да је ико пголедао. Очигледно је да људи скачу чим се помене реш фашизам и не дозвољавају да се та појава гледа са објективног становишта.

Није ми намера била да величам фашизам као поредак, већ да укажем на неке његове успехе у економији и вођењу државе.

Наима, познато је да је Хитлер од руиниране и пропале Немачке створио завидну економску и војну силу, подигао стандард грађана и грађанки, искоренио криминал а корупцију свео на промиле, изградио комплетну инфраструктуру, постизавао велика достигнућа у науци итд.

Исти сценарио је био и са Италијом и Јапаном. Није познат случај у модерној историји да су се неке државе за тако кратко време уздигле и постигле огроман напредак.

Шта је тајна љиховог успеха и дали би то могло да се примени на данашње време, само да уместо фашистичке идеологије буде иделогија Евроатлантских интеграција, мултикултуралности и мултиетничности, грађанског и цивилног друштва??

Немачка је увек била завидна сила и пре Хитлера , међутим после WW1 Немачка је пала у економску и моралној апстиненцији као бивша велика монархија , блокирана наводно је смела имати само 100000 војника и тд. ембарго на наоружање и остало...
ткз....савезничка патка!
Наоружавана и од Британије и од Америке па чак и Русије!
Идеологија је само фарса "Хазбурговаца" као свете владаре римског царства.
Да не улазим даље колико је сам Хитлер био плав и плавоок:)
Но истина што си приметио да бивше фашистичке силе наводно "поражене" живе данас боље него пбедничке а нарочито Србија.
Но као и увек тајна је у економији а не у идеологији , идеологија је само фасада за економију и индустријализацију и тд.
Истина да је цијанид којим су Немци гушили Јевреје потиче из Британије и Русије а не из Немачке.
Но хајде овако ја Америку сматрам масонском државом не могу то да докажем али сам сигуран у то.
Американци су преузели готово устројство фашизма и Хитлера а Хитлера и Мусолинија прогласила антихристима а исту политику воде једино што немају јавне већ тајне конц. логоре.
Америчка економија зависи од фашизма и ратовања , Америка по свом устројству не може да функционише без рата!
Америка у миру пропада и изазива економске кризе као паразитска економско-војна сила!

Но опширна је тима за писање а сви смо ми по мало "Црногорци" рекао бих да од споља преко администратора руше поредак свих држава и стварају задужене државе да независне не би постојале.
Све је то игра моћи и силе , онда гледам нашу омладину , боли ме , не могу да их мрзим јер су Срби који се пале на свастике и сличне ствари и не знају историју пре WW2 просто не знају ко их финансира и за кога раде и трипују фашизам у Србији који је остварив али нацизам никако!
Жао ми је те ретардиране деце која шврљају свастике по синагогама и туку цигане испред контејнера али шта ћеш ретардирана деца раде за исте против којих се идеолошки боре!
Штета што сам Србин , да сам Немац ја бих све то у конц. логоре на принудни рад попут фашизма да економски препороде дрћаву :)
Но кад скупе муда и оду на север Косова и побију се са Шиптарима и почну по Приштини да шврљају свастике задобиће моје поштовање , и ако им идеолошки нисам близак јер знам историју и донекле антропологију свог народа.
Тако да Љотићи Недићи и слићни кад скупе муда да оду на север Косова да се куресају и даље биће можда уважени , овако сиромашни умно и ментално западни полтрони који бију циге испред контејнера као да је то највећи проблем Србије данас!?:)

Вероватно када би сазнали да их финансирају сами Јевреји посрали би се по себи:)

Back