Šta je strip? Umetnost ili zabava?

E, prestanite sa spamom.

thumb.gif

Stripovi su umetnost .
Zato sto je podjednako doziran humor dijalog grafika animacija itd itd sve u savrsenoj ravnotezi.Film moze da "omane",knjiga takodje,a strip je perfektan , izdozirano je svega koliko treba.
To i zavarava da vise lici na zabavu.
Tema je bez kraja - na svako da ce biti i jedno ne, sve je stvar subjektivnog vidjenja.
Globalno vidjenje je da nisu umetnost.
Ja oooobozavam humor iz stripova.Kratka forma a efektna.

Жао ми је што ваша генерација нема могућност да упозна прави стрип, уметнички стрип, већ само комерцијални.
Стрипови које сви ви наводите спадају у групу стереотипних комерцијалних стрипова. Прави, оригинални стрипови са душом и карактером, стрипови чији ликови се из епизоде у епизоду развијају и решавају стварне проблеме су:
Корто Малтезе,
Џеремаја,
Поручник Блубери,
Кобра,
Принц Валијант,
Бернард Принс,
Команча,
Торпедо,
Гастон...
Прошле године је једна дистрибутерска кућа издала цртани филм француске продукције (перфектно урађен) са ликом Корта Малтезеа. Вреди га одгледати.

U nekoj meri se slazhem sa tobom, sa druge strane zaboravio si na ogroman doprinos underground stripa, koji je najbljizhi nekoj "mejnstrim umetnosti". Imao sam priliku da udjem u striparnicu negde u evropi, najjeftinije izdanje je bilo oko 15e svi ti stripovi po sadrzhini mogu da se porede sa bilo kojom knjigom, a po crtezhu sa bilo kojim slikarom.

Strip je svakako umetnost, umetnost koja objedinjuje slikarstvo i knjizhevnost, idealan spoj za idealan ugodjaj.

Postoje 2 crtatja sa Kortom, ja sam gledao Korto u Sibiru, ali nisam mogao da nadjem drugi, ako neko ima info nek podeli sa nama.

Back