Šta je srž vašeg socijalnog identiteta?

JustASimpleMan

Zainteresovan član
Poruka
132
Moja neka teorija, ( vi pišite ako se ne slažete) je da je svako od nas u pubertetu kada je pronalazio sobstvo , jednu karakteristiku svoje ličnosti koja mu se najviše dopala usvojio, i potom čitav svoj socijalni identitet ili ti način na koji želimo da nas drugi opažaju, podredio njoj. Kod žena su "lepota i nežnost" mnogo česte, ali i "društvenost, prihvaćenost, popularnost" . Kod muškaraca su "sposobnost" "buntovnost" i "pamet i inteligencija" najčešći. Ima naravno tu i brojnih drugih koje je malo teže uočiti, ali pričam o bukvalno jednoj rečenici koja bi mogla opisati vas kao društvenu osobu. Kul tip, pametnjaković, lepotica, popularna i voljena itd.
Zamislimo tako na primer dečaka koji svoj socijalni identitet gradi na "pameti", sam govor tela i način izražavanja (usmeni i pism) uči po modelu ljudi za koje on proceni da su pametni, i tako postepeno gradi svoj društveni identitet i značajan deo celokupnog identiteta, samo na osnovu te jedne karakteristike. Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.

Слажем се са твојом теоријом. Ја сам се као дете увек идентификовао са војницима-ратницима. Сматрам да имам ум војника и држање војника по духу. Иначе сам у стварности рачуноводствени ћата.

Moja neka teorija, ( vi pišite ako se ne slažete) je da je svako od nas u pubertetu kada je pronalazio sobstvo , jednu karakteristiku svoje ličnosti koja mu se najviše dopala usvojio, i potom čitav svoj socijalni identitet ili ti način na koji želimo da nas drugi opažaju, podredio njoj. Kod žena su "lepota i nežnost" mnogo česte, ali i "društvenost, prihvaćenost, popularnost" . Kod muškaraca su "sposobnost" "buntovnost" i "pamet i inteligencija" najčešći. Ima naravno tu i brojnih drugih koje je malo teže uočiti, ali pričam o bukvalno jednoj rečenici koja bi mogla opisati vas kao društvenu osobu. Kul tip, pametnjaković, lepotica, popularna i voljena itd.
Zamislimo tako na primer dečaka koji svoj socijalni identitet gradi na "pameti", sam govor tela i način izražavanja (usmeni i pism) uči po modelu ljudi za koje on proceni da su pametni, i tako postepeno gradi svoj društveni identitet i značajan deo celokupnog identiteta, samo na osnovu te jedne karakteristike. Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.
Slažem se ali nije nikad samo jedna osobina neka naša srž.
Mislim da uvek bude neki skup.

Da, i sama se prepoznajem u tome. Najraniji uzori su mi bili učiteljice i nastavnice, i to specijalno one koje su u školi potpuno dostojne svog zvanja, dame i eufemiste koje ono što znaju prenose na fantastične načine , a tamo negde van škole i na svojim imanjima rade u bašti, voze traktore i cepaju drva.
:klap:
Na fakultetu mi je najdraži predavač bio profesor koji po svojoj vanjštini može da stane pored bilo kog prosjaka i ne bi bilo neke očigledne razlike između njih, ali kad progovori, to je uživanje za uši, ali i oči.
Prosto se desi instant metamorfoza od Kvazimoda do vrsnog predstavnika društvene tj. intelektualne elite. To je bilo očaravajuće.

Slažem se ali nije nikad samo jedna osobina neka naša srž.
Mislim da uvek bude neki skup.

Pa, koliko god da ih je, ipak je ogromna verovatnoća da sve podražavaju primere iz života, a tu su i neki izmaštani likovi iz književnosti, pozorišta, filma, stripa itd., a koji su nam bili magnetični i interesantni toliko da smo takvi želeli da budemo.

Da, i sama se prepoznajem u tome. Najraniji uzori su mi bili učiteljice i nastavnice, i to specijalno one koje su u školi potpuno dostojne svog zvanja, dame i eufemiste koje ono što znaju prenose na fantastične načine , a tamo negde van škole i na svojim imanjima rade u bašti, voze traktore i cepaju drva.
:klap:
Na fakultetu mi je najdraži predavač bio profesor koji po svojoj vanjštini može da stane pored bilo kog prosjaka i ne bi bilo neke očigledne razlike između njih, ali kad progovori, to je uživanje za uši, ali i oči.
Prosto se desi instant metamorfoza od Kvazimoda do vrsnog predstavnika društvene tj. intelektualne elite. To je bilo očaravajuće.

Pa, koliko god da ih je, ipak je ogromna verovatnoća da sve podražavaju primere iz života, a tu su i neki izmaštani likovi iz književnosti, pozorišta, filma, stripa itd., a koji su nam bili magnetični i interesantni toliko da smo takvi želeli da budemo.
Misliš imamo uvek neki "uzor" "obrazac" itd...?
Moguće

Moja neka teorija, ( vi pišite ako se ne slažete) je da je svako od nas u pubertetu kada je pronalazio sobstvo , jednu karakteristiku svoje ličnosti koja mu se najviše dopala usvojio

Зашто само једну? Углавном ће бити бар 5 комада. Може да се направи списак од 20-30 одлика и да свако процени шта је од тога посебно потенцирао код себе и у којој мери.

Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.

Све зависи у којој мери и на који начин си се идентификовао. Шварценегер је године провео у теретани да довео свој изглед "у ред", али је и даље био незадовољан њиме, чак и кад су га бирали за Мистерa Олимпијe.

u sustini sizofrenicar od malena
U suštini, prezir, mržnja i gađenje prema kapitalizmu, imperijalizmu, fašizmu i svim ostalim razornim elementima, koji uništavaju sve, počevši od pojedinca!

Čitav moji životni ideal se sastoji iz beskrajne mržnje prema eksploatatoru, i beskrajne ljubavi prema eksploatisanom. Živim za dan, kada će narod početi da diše. Kada će se pojedinac osetiti slobodnim.

U suštini, prezir, mržnja i gađenje prema kapitalizmu, imperijalizmu, fašizmu i svim ostalim razornim elementima, koji uništavaju sve, počevši od pojedinca!

Čitav moji životni ideal se sastoji iz beskrajne mržnje prema eksploatatoru, i beskrajne ljubavi prema eksploatisanom. Živim za dan, kada će narod početi da diše. Kada će se pojedinac osetiti slobodnim.
a mrznja prema komunizmu?

Danas je šizofreničar svaki buntovnik. Svaki revolucionar. To je nama naša borba dala, da imamo Vučka za maršala.

a mrznja prema komunizmu?
Prema komunizmu? Ne mogu biti toliko kontradiktoran.

Suština otpora je komunizam. Suština življenja, za sebe i drugog. Ono početno, i krajnje. Ono u tebi najrodoljubivije, što ti daje snagu da nastaviš. Ponovo, ponovo, ponovo.

Meni su još kao malom sa 11 godina govorili:

"U tebi je polovina ličnosti Če Gevara. Pravdoljubiv, pravičan, iskren, dobar, pošten.
Druga polovina je Staljin. Čelična, čvrsta, nemilosrdna i surova ruka."
Ово ми звучи као да си дете из епрувете, продукт неких мрачних СССР умова.
Јесу ли ти то говорили родитељи или чике из института за социјални инжењеринг?

Zanimljiva mi tema jer ne znam koliko ljudi tako razmislja.
Sto se mene licno tice ja ovu teoriju ne ispunjavam ni malo.
Ali sam cesto bio pod pritiskom da primene ovu teoriju na meni.
Znaci ako si dobar djak onda si bubalica teorija.
Ako ides na jaka takmicenja onda si gord i snob.
Ako si lep onda si svaler.
Ako si dosledan onda si netrpeljiv prema drugima i nepopustljiv.
Ako si zaljubljen onda si ljubomoran i obrnuto ako nisi ljubomoran onda nisi zaljubljen.

E sad kako sam izbegao ovo...Pa verovatno tako sto sam imao razne komplete a nisam ispunjavao razne ako imidze, posto ja to vidim kao imidz klase.
Nesto kao ako si lav u horoskopu mora da budes narcis sebican, a ako si skorpija onda mora da budes lazljiva kuja...
Ako si devica onda si pedantna i racionalna i uredjenosti fanatik.

A isto sam dobijao i od oca kao pritisak...tj te iste pedagoski zabranjene a Srpski prisutne gluposti...zasto Srpski , pa ima i Svetski a ima i Srpski komplet....samo tesko da ce oni koji su na ovoj temi biti toliko u mogucnosti da razdvajaju te komplete , mora da progledas pa da mozes da razdvajas boje pa onda stilove u slikarstvu.

Medjutim, tema okrece sve naopako , ne u smislu da je to predrasudni manjak, mana, nego da je socioloska vrlina, biti nerd, biti glupi sportista, glupa sisata plavusa, samo sto ovde niste naveli sta ste od tih malo pezorativnih na prvi pogled imidza, bili vi sami..

Meni je svaki od meni ponudjenih imidza imao negativnu konotaciju...sta ako mi treba 45 min svaki dan posle skole da spremim i imam spremno svo gradivo koje za taj razred za taj period u skoli...uvek spreman za odgovaranje.
To treba da me sprecava da vozim biciklu po ceo dan, ili vozim biciklu pa to treba da me sprecava da muvam curice dok vozim biciklu..
Ili to sto muvam curice treba da me sprecava da zelim da budem sa jednom ili kako se strucno kaze promiskuitetni monogamista...
Ili najvise me ubijalo u pojam ovo oko ljubomore...te xxxxxxx fore sad moram , znaci zbog vas moram da ne upotrebim vrednosni sud...

Ali je razlog nepoverenja i nekad i zavisti ili ko zna cega jos kod ljudi.
Jeste sve pocinje naivno kao na ovoj temi...ali vrlo brzo nije naivno....

Зашто само једну? Углавном ће бити бар 5 комада. Може да се направи списак од 20-30 одлика и да свако процени шта је од тога посебно потенцирао код себе и у којој мери.

Све зависи у којој мери и на који начин си се идентификовао. Шварценегер је године провео у теретани да довео свој изглед "у ред", али је и даље био незадовољан њиме, чак и кад су га бирали за Мистерa Олимпијe.
Srž je jedna zato što se po mom nekom viđenju sve ostale osobine grade na osnovu srži. Jer kada bi identitet gradio istovremeno na više osobina došlo bi do pometnje i zabune pa ličnost ne bi bila stabilna. Tako se na osnovu jedne osobine povlače i ostale ali one su manje značajne i razvijene. Želim da budem sposoban momak, gledam druge i usvaja njihov obrazac ponašanja tako da ne samo što se ponašam kao oni, već i zadobijam njihove osobine i interese. Upijam poput sunđera. Znači da bi ostavio utisak sposoban momak moram biti i opak ali onda ne mogu biti mnogo dobar, jer ako sam dobar, onda će moja sposobnost patiti a ona je srž. Dobar - voljen, sposoban-efikasan, ne poklapaju se. Npr ako ću da se batinam kako da budem dobar kada će to oštetiti delotvornost moje sposobnosti. Ako ću da se takmičim i demonstriram svoju sposobnost opet nmg biti mnogo dobar. Tako npr iz sposobnosti sledi opakost. Da bi bio opak, a svi opaki momci su sposobni, moram biti i strahopoštovan. Strahopoštovan ću delimično biti ako npr krenem u teretanu i postanem sirovina. Isto npr da bi bio sposoban moram biti zdrav. Jedem zdravo i u formi sam. Pa su se tako ostale osobine ali i interesovanja izgradili na osnovu srži, ali srž je uvek sastavni deo identiteta. Sve se okreće oko sposobnosti. Moram da napomenem da sve to ne znači da su svi sposobni momci opaki i žele biti strahopoštovani. Imate sposobnih momaka koji nemaju ove dve osobine, ali to onda mora da znači da sposobnost nije njihova srž identiteta, već je sposobnost iznikla iz drugačije srži.

Sposobnost se u kontekstu koji sam ja koristio odnosila na fizičku sposobnost

Narc povreda sledi samo kada je srž oštećena ali ne i osobine koje su iznikle iz srži.

Poslednja izmena:

Jasno je da je tvoja srž buntovnost.

Ово ми звучи као да си дете из епрувете, продукт неких мрачних СССР умова.
Јесу ли ти то говорили родитељи или чике из института за социјални инжењеринг?
WTF....
Ovo mi je rekao nastavnik istorije, roditelji su smatrali da se mlatim... nije to bilo konstantno, ajde, ali mi se zapažanje jako svidelo, pa sam ga zapamtio i zapisao.
Moje političko i komunističko (mahom marksističko i umereno staljinističko) delovanje je bilo izrazito primetno, a kako sam bio priličan poznavalac prirodnih i društvenih nauka, skovali nadimak:"Crveni naučnik".
Deo nastavničkog kadra je bio izrazito protiv mog delovanja (disident je uvek na udaru) ali među decom sam uživao fantastičnu popularnost. A kad je sve to zapazio psiholog škole, pozvao me je na razgovor i kratko rekao:
"Moram da te odvedem na prvu sledeću debatu o bilo kojoj temi, da izdominiraš." (Malo pojašnjenje:U pitanju je nešto kao nasilje diskriminacije itd itd, pa se par puta godišnje organizuju nekakvu seminari, šta ja znam...)
Isprva, mnogi nisu bili komunisti, ali kako je vreme prolazilo, deca su bila vrlo zainteresovana za ono što pričam, i shvatili da je moja parola "Komunizam jedini izlaz" vrlo tačna (možda čak i neophodna)
Nastavnici su mislili da ću zbog toga što sam revolucionar da budem i nekulturan i nevaspitan, ali eto, bili su u krivu, verovatno zato što sujeta ne zna protiv koga i čega je buntovnost uperena (protiv režima, ne obavezno svakog, nego trule raspale demokratije).
Sveukupno, za četiri godine sam stekao makar 100 slušalaca. Srećan sam, što sam ih svojom idejom naveo na nešto lepo, da veruju u sebe i svoju zemlju. Niko od njih više ne misli da se iseli, kao što su ranije pričali...

Ja imam odbojnost prema komunizmu jer mi je deda komunista od 33. a otac od malena. Sukob sa ocem u vezi religije kojom me je zadojila
pokojna baka je evidentan.
Znači mrziš komunizam zbog pojedinih ljudi, a ne u biti. Za mene je komunista svaki borac za pojedinca i narod

Znači mrziš komunizam zbog pojedinih ljudi, a ne u biti. Za mene je komunista svaki borac za pojedinca i narod
Lepo je to kad nadjes svoju zvaku..

Dok vas je 1% nije problem...kao ni ljubitelji starki koje izazivaju ravne tabale i reumu stopala deci...
Sam pao sam se ubio...

Problem je kad to pocne da prelazi neku cifru, jer povodni mediokriteti onda pocnu da to uzdizu i sto je najgore namecu kao moranje ili kao napredno..
Komunizam je uzas od sistema..
Za boraniju ...

Komunizam zahteva IQ od bar 160, a toga nemas nikako ili vrlo malo po Svetu.
Sve ispod je nedovoljno za komunizam....
Tako da je komunizam kod glupih vrlo negativan sistem...prepun nasilja, diktata, sto znaci dikstatorski za vecinu i ako to vole onda znas kakvo je drustvo...grupa.

Ali kao izvor razlicitog misljenja je dobro...ako se konkretizuje , ali zacudo kad su glupi ljudi u pitanju , obicno se ne radi konkretizovanje, evo Srbija danas je primer..
Svaka debata je sve samo nije konkretna....nego opsta...jer se u nedefinisanom i opstem mnoge stvari podrazumevaju a i svako se prepozna...
Tako da i to sto je pozitivno u komunizmu mora da zahteva bar 120IQ i to po staroj skali...sto je negde 130IQ po novoj minimum, znaci minimum...

Mrzim ga u biti, zato sto se zasniva na teoriji koja zagovara da su ljudi stoka i da se tako tretiraju...
Nije to osnova komunizma, ali je lepo sto iznosis kako ga ti vidis i ostali koje ti posmatras...

Back