JustASimpleMan
Zainteresovan član
- Poruka
- 132
Moja neka teorija, ( vi pišite ako se ne slažete) je da je svako od nas u pubertetu kada je pronalazio sobstvo , jednu karakteristiku svoje ličnosti koja mu se najviše dopala usvojio, i potom čitav svoj socijalni identitet ili ti način na koji želimo da nas drugi opažaju, podredio njoj. Kod žena su "lepota i nežnost" mnogo česte, ali i "društvenost, prihvaćenost, popularnost" . Kod muškaraca su "sposobnost" "buntovnost" i "pamet i inteligencija" najčešći. Ima naravno tu i brojnih drugih koje je malo teže uočiti, ali pričam o bukvalno jednoj rečenici koja bi mogla opisati vas kao društvenu osobu. Kul tip, pametnjaković, lepotica, popularna i voljena itd.
Zamislimo tako na primer dečaka koji svoj socijalni identitet gradi na "pameti", sam govor tela i način izražavanja (usmeni i pism) uči po modelu ljudi za koje on proceni da su pametni, i tako postepeno gradi svoj društveni identitet i značajan deo celokupnog identiteta, samo na osnovu te jedne karakteristike. Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.
Zamislimo tako na primer dečaka koji svoj socijalni identitet gradi na "pameti", sam govor tela i način izražavanja (usmeni i pism) uči po modelu ljudi za koje on proceni da su pametni, i tako postepeno gradi svoj društveni identitet i značajan deo celokupnog identiteta, samo na osnovu te jedne karakteristike. Ta jedna osobina je srž njegovog identiteta i ukoliko njegova potreba ne bude zadovoljena da se u skladu sa njom i identifikuje, on doživljava "narcističku povredu" i pada u duboku emocionalnu krizu koja može dovesti i do ludila.