Sta je potrebno za dobijanje Hrvatskog drzavljanstva?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

pele27

Primećen član
Poruka
959
Pozdrav. Imam jedno poduze pitanje ali se nadam da je bar neko od vas ovde imao slicna posla. Pretrcao sam raznorazne sajtove, i hrvatskog veleposlanstva i ministarstva vanjskoh poslova ali nije mi bas sve jasno..
Elem, supruga je izbegla iz Hrvatske pred 'Olujom'.. Posle ne znam koliko vremena zivota po Srbiji i po kampovima dosla je u Beograd. Posle izvesnog vremena odlazi u svoj rodni grad u Hrvatskoj da bi uzela hrvatsku licnu kartu. Medjutim u MUPu je odbijaju i salju u Sisak gde dobija Uverenje da nije upisana u knjigu drzavljana Maticnog ureda Sisak. Moje pitanje je kako je to moguce kada je RODJENA u Sisku..dakle, kako moze da ne bude upisana?Doduse pise u uverenju da je 'vidljivo da je izvjesce radi upisa u KD odaslano maticnom uredu Velika Kladusa', sto je u Bosni, gde su joj roditelji rodjeni. Ja to pomalo ne razumem, ali ono u sta sam ubedjen jeste da ako si rodjen na teritoriji neke drzave njen si drzavljanin. kako su oni poslali po njenom rodjenju papire u Bosnu pojma nemam i to mi nikako nije logicno.
Ali dobro, odbili su je i to je to. I tako ti mi prosle godine odemo u Hrvatsku kao na more. Na granici kod Sida policajac uzima njen pasos i posto vidi da je mesto rodjenja republika Hrvatska, Sisak pita da li ima putovnicu. Posle odgovora da nema, ok, hvala, prijatno. I onda dolazimo u Hrvatsku i odlazimo u MUP da se prijavimo da smo stigli kao turisti. Pandurka uzima nase pasose, ukucava zenino ime i njoj iskace da joj je mesto prebivalista Petrinja i uredno adresa na kojoj su ziveli tamo. Na pitanje ima li domovnicu ova odgovara da nema i da je odbijena na sta je ova skocila da to ne moze biti istina, da nema nikakvog razloga da bude odbijena, da je rodjena na 'Hrvatskom teritoriju' i da ne postoji pravna prepreka za dobijanje domovnice. E sada neka meni neko, ko je plivao u ovim vodama objasni ima li ona pravo na to drzavljanstvo ili ne? Dakle rodjena u Hrvatskoj i zivela tamo do svoje 14te godine.. Hvala i izvin'te sto sam se raspisao..

Svakako ima pravo na drzavljanstvo. :)

Ja sam rodjena u Vukovaru, zivela sam tamo do svoje 10e godine.

Imam dvojno drzavljanstvo, (Republike Hrvatske i Republike Srbije), uredna dokumenta, biometrijski hrvatski i srpski pasos.

Ranije, bila sam prijavljena na adresi moje bake i prividno tamo stanovala (iako je moje prebivaliste, i moje porodice dakako, ovde u Vojvodini).

Stoga sam posedovala i hrvatsku licnu kartu (osobnu iskaznicu).

Medjutim, vise nije tako, imam svoj automobil (sa srpskim tablicama) i nisam u mogucnosti da vozim strane table a zivim u Hr.

Sada je u hrvatskom pasosu navedena adresa na kojoj zaista zivim u Srbiji. Nemam vise pravo na osobnu.

Medjutim, pravo na pasos i drzavljanstvo cu imati zauvek jer sam rodjena tamo. :)

Jos jedna sitnica. Ranije sam Izvod iz Maticne knjige rodjenih morala vaditi u Vukovaru, ali vise ne.

Originalni primerak sam odnela u mesnu zajednicu moje opstine gde su me zaveli u knjige.

Sada izvod mogu vaditi ovde, ne moram na put. :)

Nadam se da ce Vasa supruga ostvariti svoje pravo. :)

Nije istina da je rođenje na teritoriji neke države jedini uslov za dobijanje njenog državljanstva. Sve zavisi od zakona.

Pretpostavljam da je u vrijeme rođenja tvoje supruge važio zakon da se državljanstvo dobija po roditeljima a ne po mjestu rođenja. Prvo se sticalo državljanstvo republike, pa države. Pošto spominješ Veliku Kladušu pretpostavljam da su njeni roditelji iz BiH, a da je ona rođena u Hr. Tako da njeno državljanstvo koje dobija na rođenju nije hrvatsko već bh. Pravo na sticanje hr državljanstva može se ostvariti po drugim osnovama, mjestu prebivališta, udajom za njihovog državljanina... Oni čiji su roditelji rođeni na teritoriji HR nisu imali taj problem kao tvoja supruga, pretpostavljam da je to slučaj sa većinom njih iz Vukovara.

Pošto je tvoja supruga bila maloljetna kad je rat počeo, njeni kad su bježali nisu nju ni odjavljivali i zato se još vodi da ima tamo prebivalište.

Citajuci po raznim forumima stekla sam utisak da je Hrvatska mnogima ciji su roditelji rodjeni u Bosni, a oni sami rodjeni u Hravtskoj, papire prebacila na Bosnu. Nisi redak slucaj.
Ako si u Beogradu, pozovi Hrvatski konzulat ili otidji kod njih, ja nemam losa iskustva s njima, svaki put su bili jako ljubazni i sve ce ti objasniti.
Ako nisi zadovoljan odgovovorima, idi dalje, obrati se Hrvatskom konzulu ( i ja sam to radila)....
Ona ima pravo na hrvatsko drzavljanstvo jer je rodjena i zivela u Hrvatskoj, tamo se i dalje vodi prijavljena na fiktivnoj adresi, sve dok se sama ne odjavi.

Pozdrav. Imam jedno poduze pitanje ali se nadam da je bar neko od vas ovde imao slicna posla. Pretrcao sam raznorazne sajtove, i hrvatskog veleposlanstva i ministarstva vanjskoh poslova ali nije mi bas sve jasno..
Elem, supruga je izbegla iz Hrvatske pred 'Olujom'.. Posle ne znam koliko vremena zivota po Srbiji i po kampovima dosla je u Beograd. Posle izvesnog vremena odlazi u svoj rodni grad u Hrvatskoj da bi uzela hrvatsku licnu kartu. Medjutim u MUPu je odbijaju i salju u Sisak gde dobija Uverenje da nije upisana u knjigu drzavljana Maticnog ureda Sisak. Moje pitanje je kako je to moguce kada je RODJENA u Sisku..dakle, kako moze da ne bude upisana?Doduse pise u uverenju da je 'vidljivo da je izvjesce radi upisa u KD odaslano maticnom uredu Velika Kladusa', sto je u Bosni, gde su joj roditelji rodjeni. Ja to pomalo ne razumem, ali ono u sta sam ubedjen jeste da ako si rodjen na teritoriji neke drzave njen si drzavljanin. kako su oni poslali po njenom rodjenju papire u Bosnu pojma nemam i to mi nikako nije logicno.
Ali dobro, odbili su je i to je to. I tako ti mi prosle godine odemo u Hrvatsku kao na more. Na granici kod Sida policajac uzima njen pasos i posto vidi da je mesto rodjenja republika Hrvatska, Sisak pita da li ima putovnicu. Posle odgovora da nema, ok, hvala, prijatno. I onda dolazimo u Hrvatsku i odlazimo u MUP da se prijavimo da smo stigli kao turisti. Pandurka uzima nase pasose, ukucava zenino ime i njoj iskace da joj je mesto prebivalista Petrinja i uredno adresa na kojoj su ziveli tamo. Na pitanje ima li domovnicu ova odgovara da nema i da je odbijena na sta je ova skocila da to ne moze biti istina, da nema nikakvog razloga da bude odbijena, da je rodjena na 'Hrvatskom teritoriju' i da ne postoji pravna prepreka za dobijanje domovnice. E sada neka meni neko, ko je plivao u ovim vodama objasni ima li ona pravo na to drzavljanstvo ili ne? Dakle rodjena u Hrvatskoj i zivela tamo do svoje 14te godine.. Hvala i izvin'te sto sam se raspisao..

ovako. tvoja zena najverovatnoje nema nikakvog prava na drzavljasntvo rep hrvatske.
radi se o tome da su postojala republicka drzavljanstva i sfrj drzavljanstvo.
ako nijedan nje roditelj nije imao republicko drzavljnstvo socijalisticke republike hrvatske,
onda tvoja zena nije mogla da bude upisana u republicko drz sr hrvatske - vec samo u republicko drz koje su imali njeni roditelji - predostavljam da su oboje bili tad sa republickim drzavljanstvom SR Bosne i Hrecegovine.
ako su roditelji imali razlicito rep drzavljsnrtvo onda su oni mogli da izabreu tj da se dogovore koje rep drz ce imati dete.

znaci, rodjenjem na tlu sr hrvatske u nekadasnjoj sfrj se nije dobilijo to republicko drz, vec je NAJMANJE jedan roditelj morao da ima rep drz sr hrvatske.

ukratko.

Sta hoces da kazes?
Da trebamo da se odreknemo svoje dedovine?
E ne dam! Ni moj Kordun, ni Liku, ni Baniju, to nikad nije bila hrvatska zemlja, nek se drzava zove kako hoce.....tu je oduvek ziveo Srbin, kopao, mucio se, prolio i znoj i krv!
Jesmo se tako odrekli i Kosova?

Ako ne zelite da se odreknete Korduna, LIke i Banije, onda se vratite na tu teritoriju i cuvajte je. Ne brani se zemlja tako sto ce te ziveti u Beogradu ili Novom Sadu a imati dupla drzavljanstva, pri tome imati i dve licne karte jer ste hrvatska licnu kartu vadili jer ste dobijali pomoc od 600 eura kao povratnici a time hrvati pokazali EU kako su se izbeglice vratili i ispunili jedan od uslova za EU. POSTENIJE je reci hocu hrvatko drzavljanstvo jer hocu da imam sve privilegije koje imaju gradjani EU, a ne kroz lazni patriotizam.

Ako ne zelite da se odreknete Korduna, LIke i Banije, onda se vratite na tu teritoriju i cuvajte je. Ne brani se zemlja tako sto ce te ziveti u Beogradu ili Novom Sadu a imati dupla drzavljanstva, pri tome imati i dve licne karte jer ste hrvatska licnu kartu vadili jer ste dobijali pomoc od 600 eura kao povratnici a time hrvati pokazali EU kako su se izbeglice vratili i ispunili jedan od uslova za EU. POSTENIJE je reci hocu hrvatko drzavljanstvo jer hocu da imam sve privilegije koje imaju gradjani EU, a ne kroz lazni patriotizam.

da si proživeo samo mali deo pakla koji je prošao taj narod za vreme rata, a sve voljom i genijalnim odlukama političara, ne bi sada delio tako "mudre" savete nego bi mudro ćutao ako već nemaš šta..
neka uzmu sve što mogu i što im pripada, jer im onaj život i imovinu i izgubljene godine, rođake i prijatelje, niko ne može vratiti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back