ŠTA JE PO VAMA FENOMEN FOTOGENIČNOSTI?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam u nekim novinama pročitao vest kako je ovaj mladić:

Iz neke amerikanske zabiti postao svetska zvezda samo tako što je neko objavio njegovu gotovo slučajno napravljenu fotografiju, na kojoj on trči maraton, a ispod koje je postavljen komentar:

Najfotogeničniji mladić na svetu.

Dakle šta po vama ljudima sklonim vizuelnom mišljenju i izražavanju taj fenomen fotogeničnosti čini mogućim?

Zašto neki ljudi bivaju lepši i zanimljiviji na fotografijama od drugih čiji izgled viđen okom svakodnevice ni po čemu ne zaostaje za izgledom fotogeničnih?

Da li je to optički fenomen, tehnološka nepravda ili pak činjenica da neka lica jednostvano bolje izgledaju kada se ne pomeraju od drugih?

Mislim da definicija fotogeničnosti ne postoji. Jednostavno neki ljudi na fotografijama ispadaju lepše od drugih. Imam drugaricu koja u principu nije ništa posebno, ima veliki grbav nos, glava joj je od pozadi kao da ju je neko opaučio tiganjem. Na svakoj fotografiji ispada savršeno, kao svetska lepotica, bez preterivanja!! Čak i kad ne pozira ispadne prelepo.

Za javne ličnosti ne mogu da govorim da li je neko fotogeničan ili ne jer ih nikada nisam videla uživo.
Mnogo puta mi se desilo da vidim neku voditeljku i da shvatim koliko je prelepa u prirodi, ili nekog glumca.
Pre par god najveći utisak mi je bio glumac Miloš Timotijević, koji je na tv-u i na fotkama ništa posebno, ali je zato u prirodi mrnjauuu .... :) :)

Svakako ima neke veze sa optikom i njenim varkama.

Ali ja imam potrebu da verujem da se radi o nekoj vrsti sinergije modela i fotografa. Jednostavno se nađu vizuelno pa i karmički u izvesnom smislu. Kliknu, preneseno ali i doslovno.

Primetila si da isti ljudi na snimcima različitih fotografa nekada izgledaju bolje no u prirodi dok na snimcima drugih čak i mnogo gore.

Zanat i umeće fotografa svakako igra veliku ulogu ali je čini mi se presudno ono što mu onaj koji je ispred objektiva pruža.

U krajnjoj liniji oni koji ne vole objektiv ni na jednoj fotografiji ne ispadnu dobro.

I po meni je ovo boldovano najverovatnija opcija, a to mogu da potvrdim iz vlastitog iskustva. U prvih godinu dana zabavljanja sa mojim sadašnjim mužem, u vreme najveće zaljubljenosti (obostrane) nastale su moje najbolje fotke. Jednostavno postojao je fluid koji je maksimalno pospešivao saradnju fotografa i modela i davao fenomenalne rezultate. Pogled, osmeh, izraz lica, kada je upućen onome u koga ste zaljubljeni je nezamenljiv činilac vrhunske fotografije, pa tako smatram da je u svetu fotografa i modela, za gotovo svaku uspešnu fotografiju potrebna snažna emotivna vezanost ili barem erotska privlačnost.

233080_zedi-litl-01_ff.jpg

Iz neke amerikanske zabiti postao svetska zvezda samo tako što je neko objavio njegovu gotovo slučajno napravljenu fotografiju, na kojoj on trči maraton, a ispod koje je postavljen komentar:

Dakle šta po vama ljudima sklonim vizuelnom mišljenju i izražavanju taj fenomen fotogeničnosti čini mogućim?

Zašto neki ljudi bivaju lepši i zanimljiviji na fotografijama od drugih čiji izgled viđen okom svakodnevice ni po čemu ne zaostaje za izgledom fotogeničnih?

Da li je to optički fenomen, tehnološka nepravda ili pak činjenica da neka lica jednostvano bolje izgledaju kada se ne pomeraju od drugih?

Zanimljivo pitanje 'fenomena fotogeničnosti'. Možda bih ipak izabrala opciju > optičkog fenomena < i dodala bih faktor trenutnog viđenja fotografije uslovljenom trenutnim emocionalnim stanjem posmatrača.
Dešavalo mi se da neke fotografije ne doživljavam uvek isto, kako moje tako i druge mada je evidentno da neko u većini slučajeva bolje 'ispadne' na slikama a neko ne.

A što se tiče ovog mladića i njegove 'fotogeničnosti', ne vidim ništa revolicionarno. E sad to bih mogla kratko da kažem ovako : "O ukusima ne vredi raspravljati" :D

Meni je cudno samo sto kazu da je slikan slucajno...

Ko trci maraton ovako, jos gleda u kameru i smeje se... Cudno mi to...

Pa moguce da sve to igra ulogu. Neciji osecaj kada je pred foto aparatom. Znate ljude koji prosto ne vole da ih fotografises, jer se neprijatno osecaju u tom momentu, i obicno zato im i ispadnu takve fotke. Naspram ljudima koji mozda bas posmatraju tu osobu koja ih fotografise i tako im se milo smeju. Uz to sigurno da igra ulogu i proporcija lica. Ako se neko ikada bavio portretima sigurno je primetio kako male suptilne stvari na licu menjaju ceo plan portreta.Cuo sam za onaj cuveni br. Neko matematicko objasnjenje savrsenstva u proporciji....Uzgred jeste li na pr, primetili kada se fotografisete iz odredjenog polu amfas ugla, i onda vam jedna strana lica bude suptilno izoblicenija u odnosu na drugu. To je zbog objektiva koji ima konkavan oblik, i svetlost se prelama i daje tu izoblicenost...

Mislim da definicija fotogeničnosti ne postoji.

Jednostavno neki ljudi na fotografijama ispadaju lepše od drugih.

to bi i bila definicija fotogeničnosti :lol: s tim što ne ispadaju lepše od drugih nego od njih samih ;)

i mene više taj deo priče interesuje, nego ova sa modelima...
pri spontanim fotografijama (ako bi isključili kvalitet opreme i umetničke sposobnosti fotografa, kao i vezu između fotografa i fotografisanog) neki ljudi skoro pa redovno ispadaju lepši nego što jesu i ti ljudi su fotogenični. zašto je to tako :dontunderstand: složiću se sa tim da je to jednostavno tako :lol:

ala je ovaj fotogenican hjbt ahahahahaha photoshop cini cuda bre! Ahahahahahaha

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back