Šta je ostrvo?

Meliot

Elita
Poruka
17.541
Po nekoj zvaničnoj definiciji ostrvo je deo kopna koji viri iznad površine mora i veće je od hridi, to jest od stene čija površina ne prelazi 0,01 km2. Sada se postavlja pitanje ko je odredio tu površinu da bude reperna tačka koja razdvaja stenu od ostrva?

Šta je po vama ostrvo?
CLT-Collages-13-770x512.png
 
Poslednja izmena:
Ja bih rekao da je bilo koja kopnena masa koja viri iz mora neka vrsta ostrva. Manje kopnene mase koje izviru iz mora mogu se nazvati ostrvcima, na primer do 0,01 km2 kao što su do te površine kvalifikivane stene, a preko toga ostrva kao što je i sada.
 
Dakle, tvoj predlog je da te do 0,01 km2 više se ne zovu hridi nego ostrvca. Jesi li čuo nekad za izreku: presipanje iz šupljeg u prazno?
Pa nije isto ako se nešto zove stena ili greben ili ostrvce. Naziv ostrvce jasno ukazuje da je reč o manjem ostrvu. Stena može da postoji i na kopnu, da vidi iz zemlje, a greben može biti podvodan, što on to i jeste.
 
Ali ti ne predlažeš da naziv stena menjaš sa ostrvce, već je postojeći hrid - koji je definisan sa time da je iznad površine vode.
Ali ja sam rekao okvirnu površinu čisto da se otprilike zna da je reč o manjem ostrvu odnosno ostrvcu i time nisam u pravu. Nego sam se nadovezao na raniji slučaj. Po kom kriterijumu je ta površina baš 0,01 km2 to verovatno niko ne zna. Sve što viri iz vode u vidu kopna su veća ili manja ostrva.
 

Back
Top