Sta je karma i da li verujete u nju?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.390
Karma je pojam indijske filozifije i znači neumoljivi zakon raspodele života i životnih vrednosti putem delovanja zbira dobrih i loših dela u prethodnom životu ili životima. Karma je merilo moralnosti i delovanje odgovornosti. U svakom sledećem životu naša situacija biće onakva kakvu smo u prethodnom zaslužili.

Karma i sudbina imaju različito značenje, sudbina je nešto što nam je suđeno ili zapisano u zvezdama, dok karma uz ono što nam je suđeno je i deo naše vlastite odgovornosti. Bolje rečeno Sanskritska reč Karma je zakon uzroka i delovanja u smislu “Kako seješ tako ćeš i da žanješ”
Šta pustimo u svet u smislu izgovorenih reči, misli ili dela to ćemo dobiti nazad ako ne u ovom životu, onda u sledećem. Kroz našu slobodnu volju i naša dela stvaramo dobru kao i lošu karmu.

Ukratko karma je ekvivalent Njutnovom zakonu koji kaže da svaka akcija mora imati reakciju.
Kada mislimo, govorimo ili delujemo, mi iniciramo silu koja će imati odgovarajuću reakciju. Ova povratna sila može biti modifikovana, promenjena ili sprečena, ali većina ljudi nije u stanju da je neutrališe.

Šta je za vas karma i verujete li u nju ?

Ako govorimo o Karmi onda moramo da nađemo način kako da se izvučemo iz kandži njegovog zakona i nađemo ponovo smisao našeg života. Za to su stari indijski mudraci smislili nauku koja se zove Karma-Yoga.

Karma-Yoga je nauka delanja sa neidentifikovanjem. Ova fraza se mora zapamtiti. Ne smemo je promeniti u “nauka delanja bez identifikovanja”.
Suština ideje Karma-Yoge je da se susretnemo jednako i sa prijatnim i neprijatnim stvarima. Znači, praktikovanjem Karma-Yoge, čovek ne teži neprestano da izbegne neprijatne stvari, kao što to ljudi obično čine. Život treba sresti sa neidentifikovanjem. Kada ovo postane moguće, život nam postaje učitelj; ni u kakvom drugom smislu život ne može postati učitelj, jer život uzet sam za sebe je besmislen, ali uzet kao vežba on postaje učitelj. Nije život taj koji je učitelj, već čovekov odnos kroz neidentifikovanje omogućava da život postane učitelj. Ništa ne može toliko promeniti biće kao ova praksa - naime, uzeti neprijatne stvari u životu kao vežbu. Bilo šta što deluje na biće odmah povećava našu snagu. Uzeti život sa neidentifikovanjem ne znači prazno postupanje, to znači postupanje iz stvarne osnove, iz cilja i iz razumevanja ideja Rada na sebi i značenja Rada.

Nemoguće je razumeti život njime samim. Uzet sam za sebe to je jedna ogromna zbrka. Nešto mora biti prevučeno preko života, sistem ideja kao što je Rad, da bi imao bilo kakav smisao. Karma-Yoga daje značenje životu. Ali samo po sebi to nije dovoljno. Sve ideje Rada su neophodne da se transformiše život u smisao za čoveka.

U najuzem smislu reci sudbina znaci nesto sto je zapisano, medjutim, sudbinu mozemo da menjamo, a to je vidljivo iz zapisa svetaca....iako simpaticno nepotrebno je koristiti i prevoditi znacenje reci karma.
( bilo bi zanimljivo utvrditi kako je doslo do prevoda znacenja sa sanskrta)
Elasticnost znacenja reci sudbina i smisla koji pripisujemo ovoj reci je sasvim dovoljna.

Ako govorimo o Karmi onda moramo da nađemo način kako da se izvučemo iz kandži njegovog zakona i nađemo ponovo smisao našeg života. Za to su stari indijski mudraci smislili nauku koja se zove Karma-Yoga.

Karma-Yoga je nauka delanja sa neidentifikovanjem. Ova fraza se mora zapamtiti. Ne smemo je promeniti u “nauka delanja bez identifikovanja”.
Suština ideje Karma-Yoge je da se susretnemo jednako i sa prijatnim i neprijatnim stvarima. Znači, praktikovanjem Karma-Yoge, čovek ne teži neprestano da izbegne neprijatne stvari, kao što to ljudi obično čine. Život treba sresti sa neidentifikovanjem. Kada ovo postane moguće, život nam postaje učitelj; ni u kakvom drugom smislu život ne može postati učitelj, jer život uzet sam za sebe je besmislen, ali uzet kao vežba on postaje učitelj. Nije život taj koji je učitelj, već čovekov odnos kroz neidentifikovanje omogućava da život postane učitelj. Ništa ne može toliko promeniti biće kao ova praksa - naime, uzeti neprijatne stvari u životu kao vežbu. Bilo šta što deluje na biće odmah povećava našu snagu. Uzeti život sa neidentifikovanjem ne znači prazno postupanje, to znači postupanje iz stvarne osnove, iz cilja i iz razumevanja ideja Rada na sebi i značenja Rada.

Nemoguće je razumeti život njime samim. Uzet sam za sebe to je jedna ogromna zbrka. Nešto mora biti prevučeno preko života, sistem ideja kao što je Rad, da bi imao bilo kakav smisao. Karma-Yoga daje značenje životu. Ali samo po sebi to nije dovoljno. Sve ideje Rada su neophodne da se transformiše život u smisao za čoveka.
Ako ne možemo da ostanemo neutralni, onda bi barem mogli da reagujemo
sa zahvalnošću. Sa jenakom zahvalnošću na sve što dolazi. Bilo da to percipiramo
kao nešto prijatno ili neprijatno. Mislim da je Srđan Roje negde na to naišao pa
je objasnio.
Bez obzira da li kama postoji i da li u nju verujumo ili ne, ovo se može uzeti kao
vežba. Dakle, ako nailazi nešto neprijatno, na to reagujemo sa zahvalnošću, jer
smo konačno dobili priliku da se odužimo za nešto neprijatno što smo učinili.
Ako dolazi nešto prijatno, opet reagujemo sa istom zahvalnošću.

Mislim da se mnoge stvari desavaju po sistemu setve i zetve.

Kako sejes tako ces i znjeti.

Mozda ovo neki smtraju takodje karmom...

Ili Bog opominje covecanstvo preko svoje reci da se vrate od morala jer ce doci zla na njih.
I onda dolaze ali onda krive Boga.
Bog ne pusta sam zlo vec jednostavno dozvoli.
Dozvoli jer mu mi oduzimamo rpavo da nas stiti.
Mnogi ne razumeju da na osnovu biblije vidimo da postoje pravila igre izmedju Boga i sila tame i da bog ne radi sve sto moze jer je svemocan.
I mi mozemo da prebijemo nekoga u kuci od familije ali ne radimo to.
Postoji ljubav, postovanje,razum, pravda itid, itd..
Na primer pravilo slobodne volje.
Kada ljudi hoce da napreduju u zlu i nemoralu onda Bog po pravilu slobodne volje ne moze da ih spreci.
Moze, ali sile tame bi onda rekle, ali ti im sprecavas slobodnu volju i Bog bi pred svojim bicima pokazao da u stvari nema slobdne volje
Tako nas sile tame navode da mogu da izazovu zlo na svetu, katastrofe itd.

Изузетно једноставан пример карме је "Ко се мача лати од њега ће и страдати"
Судбина је нешто што је предодређено за тебе без да си ти имао икакав утицај на то. На пример имаш генетску предиспозицију за неку болест или рођен си у гету и све ти то одређује живот а ти се ништа ниси питао. Наравно понекад је могуће судбину променити али остаје чињеница предодређености исхода.

Paralelno slicno :) je u hriscanstvu.
Ako govorimo o naslednom grehu onda moramo da nađemo način kako da se izvučemo iz kandži tog 'defekta' i nađemo ponovo smisao našeg života. Za to su stari hriscanski mudraci smislili ucenje koje se zove 'biti u Hristu'. Sto bi se reklo identifikovano neidentifikovanje.

Za jedne je karma sto je za druge roditeljsko nasledje a za trece genetska dispozicija.

Paralelno slicno :) je u hriscanstvu.
Ako govorimo o naslednom grehu onda moramo da nađemo način kako da se izvučemo iz kandži tog 'defekta' i nađemo ponovo smisao našeg života. Za to su stari hriscanski mudraci smislili ucenje koje se zove 'biti u Hristu'. Sto bi se reklo identifikovano neidentifikovanje.

Za jedne je karma sto je za druge roditeljsko nasledje a za trece genetska dispozicija.
Biti u Hristu znači biti svestan sebe, a kada si svestan sebe onda i svesno deluješ. Tada jasno spoznaješ svaku vrstu identifikacije sa životom.
Spoznajom svoje identifikacije preuzimaš život u svoje ruke i sam krojiš svoju sudbinu, kako se to u narodu kaže.
Drugim rečima, iz Zakona Slučajnosti, u kojem se nalaziš kad život upravlja tobom i nameće ti događaje koje nesvesno, odnosno mehanički prihvaćaš i povinuješ im se, prelaziš u Zakon Sudbine kada si svestan sebe i sudbinu svog života držiš pod svesnom kontrolom.

Karmu su izmislili drugovi Brahmani sveštenici. U davna vremena u Indiji je bio kastinski sistem. To znači da bez obzira koliko si pametan ljep i sposoban nijesi mogao da predješ iz jedne kaste u drugu niti da se venčaš sa pripadnikom druge kaste. Pripadnici različitih kasti se ne mogu mešati. Sa obzirom da je plemića, brahmana i viših pripadnika kasti bilo relativno malo u poredjenju sa nama nedodirljivima. Moć nedodirljivih je bila tako velika da ako senka nedodirljivog padne na brahmana ovaj mora godinu dana da se pere u svetoj vodi da bi se oprao nečistoće nedodirljivog. Znači nedodirljivi su neka vrsta djubretara i kanalizacionaragomnara čiji je zadatak da čiste gomna i budu najniže sluge viših kasta i sl. Da bi opravdali to stanje i da se ovi nedodirljivi ne pobune (kao robovi u Rimu slava Spartaku) drugovi bramani su izmislili karmu i reinkarnaciju. "Znaš brate nedodirljivi u prošlom životu si bio baraba, krajmos, štetočina zato si u ovom životu djubretar. Ako budeš dobar i pokoran (djubretar) u ovom životu u sledećem ćeš biti rodjen kao "car" a možda i neki deva u božanskim svetovima." I tako ih hranili tim lažima doveka. Ali se ni jedan nedodirljivi nije seti da ih pita pa ni u ovom životu nema ni stotinu krminalaca ovdje a ima nas desetak miliona nedodirljivijh odakle su oni svi došli. Reinkarnacija treba da nas poboljšava a ispada da broj nas nedodirljivih stalno raste na milijarde a vas budžovana je uvek isti mali broj......... Neko tu laže. Moga bih ja ovako do jutra. Reinkarnacija je bajka kao i karma. Njena teorija ima toliko rupa da još nikoga nisam video da ih zapušava.

Pošto sam ja "mistik" šta bi ste vi rekli na to da postoji tehnika "transfera svesti" i da ko ima volje i želje da njome ovlada može ponovo živeti kao dete kod roditelja koje on izabere sa svom memorijom i sećanjem ko je bio i šta i nema potrebe za onim bajkama duša je jadna žedna a ne i gladna pa mora jadna da pije sa vode zaborava i da se sakrije u one "rupe" koje su tobože materice i da se rodi nanovo. Koja glupost. Da se ti rodiš i dvaput znao bi (ako nijesi baš .....) da su te rupe materice i što bih ja pio prljavu njihovu vodu kada mogu doživeti nirvanu momentalno jer više nisam ograničen ljudskim telom već sam čista svest svesna svega šta je bilo i šta će da bude i mogu da biram.....
PS. Ne tražite tehniku "dark transfer of consciousness" jer je nećete dobiti a mene ne interesuje ponovo rodjenje ovo je moja prva i poslednja inkarnacija.

U hriscanstvu a i u Bibliji je jasno da nema sudbina.
Inace cemu slobodna volja?
Ali Bog stiti svoj narod ali i ostale jer svako ima sansu zvanu zivotni vek.
Inace bi sile tame odavno unistile svet da Bog dozvoli.
Sudbina je ucenje Islama.
Bog i slobodna volja to ne ide zajedno. Prvo Bog nema slobodnu volju već svoj plan koji mora da ispuni. Samim tim nema je ni ljudsko biće. Da imam slobodnu volju ja sigurno ne bih izabrao da se rodim takav kakav jesam. Nego bih izabrao da budam kao Bred Pit ili tako nešto.

Karma je pojam indijske filozifije i znači neumoljivi zakon raspodele života i životnih vrednosti putem delovanja zbira dobrih i loših dela u prethodnom životu ili životima. Karma je merilo moralnosti i delovanje odgovornosti. U svakom sledećem životu naša situacija biće onakva kakvu smo u prethodnom zaslužili.

Karma i sudbina imaju različito značenje, sudbina je nešto što nam je suđeno ili zapisano u zvezdama, dok karma uz ono što nam je suđeno je i deo naše vlastite odgovornosti. Bolje rečeno Sanskritska reč Karma je zakon uzroka i delovanja u smislu “Kako seješ tako ćeš i da žanješ”
Šta pustimo u svet u smislu izgovorenih reči, misli ili dela to ćemo dobiti nazad ako ne u ovom životu, onda u sledećem. Kroz našu slobodnu volju i naša dela stvaramo dobru kao i lošu karmu.

Ukratko karma je ekvivalent Njutnovom zakonu koji kaže da svaka akcija mora imati reakciju.
Kada mislimo, govorimo ili delujemo, mi iniciramo silu koja će imati odgovarajuću reakciju. Ova povratna sila može biti modifikovana, promenjena ili sprečena, ali većina ljudi nije u stanju da je neutrališe.

Karma je pojam indijske filozifije
dakle nema veze sa hrioscanstvom niti Biblijom
Karma ne postoji to je filozofija

Prema Bibliji to ne postoji.
Bozanski princip je ljubav a
vazi ono iz Biblije Sto covek poseje to ce poznjeti...
Takodje pravda...

Gnostici veruju da su reinkarnacija i karma način da zli Bog zvani Demijurg koji je stvorio našu realnost drži ljudske duše zarobljene u ovom svetu. Demijurg i njegove sluge arhoni (ekvivalent demonima u hrišćanstvu) hrane se negativnom energijom straha i mržnje i da bi ih proizveli izazivaju ratove i nesreće. Cilj probuđenog čoveka je oslobođenje od ciklusa reinkarnacije, a ne oduševljavanje što smrt nije kraj.

Уопште се не ради да је Црква неког означила као нешто, па да су се ето, јадни гностици нашли у необраном грожђу.
Идеја гностика из другог века је да само одабрани имају спасење. Што нема живе везе са хришћанским учењима. И да би придобили масу за себе, дошло је до штампања мноштва њихових лажних учења. Тада су и дошла као јасна и разумљива четири Јеванђеља јер су у другом веку свети оци причали о њима. То су Јеванђеља која постоје и данас.
Идеја "тајног учења" за које само одабрани имају тумачење је идеја која је водила гностике, а свети оци су објашњавали да то није део Предања. Тачније речено да учење гностика квари изворно учење хришћанства. Зато су и били јеретици, јер нису настављали Предање и учење које је остало од апостола, већ су ишли у слепу улицу са својим идејама које су пропагирали кроз мноштво својих списа.

Back