STA JE ISLAM

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazem se ali problem je u tome da se u svim ajmo reci islamskim zemljama ne prakticira izvorni islam nego veliki uticaj imaju sekte - otpadici od pravog i izvornog Islama koji radi nekih svojih ovosvetskih interesa propagiraju suprotno ucenje i oni sami otezavaju na sve moguce nacine raznim podvalama i fitnama da se serijat sprovede i da zekat materijalna pomoc stigne tamo gde je i potrebna.
Kao i u krscanstvu i drugim religijama postoje mnogobrojne sekte koje unose razdor medzu vernicima tako i u islamu je ....

Koje su to slamske zemlje u kojima se prakticira izvorni Islam ?

Koje sekte imaju uticaj na Islam, na koje sekte konkretno misliš ?

Objasni mi odnos Islama prema Šiizmu i sufizmu ?

Šiizam je dominantni pravac u Jemenu, Iranu i Azerbejdžanu., delimično je prisutan i u Iraku.

Molim moderatore da ne diraju strip (namučio sam se postavljajući ga), osim toga moja je dužnost da evangeliziram ljude koji ne poznaju Sveto Pismo,kako bi se obratili i sačuvali svoju dušu od vječnih muka u Paklu.
:hvala:

antoniusse ovako se ne postaje MISIONAR daj mi cinjenice dokazi ako ih imas , sta ti ovo znaci pa to moze svako nacrtati i koje kakve gluposti naskrabati i izneti kao neki toboze argument.Siguran sam da ti nemas pojma o Bibliji i da je nisi nikad ni citao pre bih reko da si neki Ateista-komunista, Misionari propovedaju svoju vjeru na dostojanstveniji nacin bez mrznje sovinizma i vulgarnosti. Ti nisi nikakv vjernik jer da jesi znao bi da uspostavis dijalog sa svim ljudima bez obzira koje vjere ili nacije bili .Neka ti se dragi Bog smiluje videcemo se pozzz..

Koje su to slamske zemlje u kojima se prakticira izvorni Islam ?

Koje sekte imaju uticaj na Islam, na koje sekte konkretno misliš ?

Objasni mi odnos Islama prema Šiizmu i sufizmu ?

Šiizam je dominantni pravac u Jemenu, Iranu i Azerbejdžanu., delimično je prisutan i u Iraku.

Sto se tice zemalja u kojim se prakticira izvorni Islam mislim da ih nema nego u pojedinim delovima pojedinih zemalja uspostavlja se serijat- kao nigerija sudan afganistan idr.
A sto se tice sekti pa siizam je najveca sekta i li pravac koji propagira islam daleko od izvornog pravca i jedan od najvecih neprijatelja sunija , tu su i sufije koji su mnogo skrenuli udesno od izvornog islama idr. mogu ti ih nabrojati nekoliko desetina islamskih sekti.

antoniusse ovako se ne postaje MISIONAR daj mi cinjenice dokazi ako ih imas , sta ti ovo znaci pa to moze svako nacrtati i koje kakve gluposti naskrabati i izneti kao neki toboze argument.Siguran sam da ti nemas pojma o Bibliji i da je nisi nikad ni citao pre bih reko da si neki Ateista-komunista, Misionari propovedaju svoju vjeru na dostojanstveniji nacin bez mrznje sovinizma i vulgarnosti. Ti nisi nikakv vjernik jer da jesi znao bi da uspostavis dijalog sa svim ljudima bez obzira koje vjere ili nacije bili .Neka ti se dragi Bog smiluje videcemo se pozzz..

1.De me ti nauči kako se misionari allaha ti:lol:
2.Ajde ti probaj ovo naškrabati
3.Da li sam čitao Bibliju lako ćeš saznati,ispitaj me.
4.O tome da li sam vjernik ili nisam,odlučuje samo Isus
5.Meni se Isus već smilovao i spasao me, a šta će biti sa tobom......:whistling:

1.De me ti nauči kako se misionari allaha ti:lol:
2.Ajde ti probaj ovo naškrabati
3.Da li sam čitao Bibliju lako ćeš saznati,ispitaj me.
4.O tome da li sam vjernik ili nisam,odlučuje samo Isus
5.Meni se Isus već smilovao i spasao me, a šta će biti sa tobom......:whistling:

Pa ako znas bibliju daj slusam te iznesi cinjenice kako da privolim i prihvatim ono na cemu si ti . Ako znades i umes propovedaj bibliju i omeksaj srca ateista budista muslimana jevreja svi su zeljni cuti tvoj glas razuma mozda se mogu ljudi preobratiti nikad se nezna ako jak si vjernik i ako si razumom obdaren
pozzz..

Pa ako znas bibliju daj slusam te iznesi cinjenice kako da privolim i prihvatim ono na cemu si ti . Ako znades i umes propovedaj bibliju i omeksaj srca ateista budista muslimana jevreja svi su zeljni cuti tvoj glas razuma mozda se mogu ljudi preobratiti nikad se nezna ako jak si vjernik i ako si razumom obdaren
pozzz..

Ja jesam vjernik,ali ja sam više mistik anahoret,što bi se reklo: nešto slično sufijskom šejku. Ja nisam ovaj "crkveni" hrišćanin što će da plače i "okreće drugi obraz" takvima ko što si ti. jert i kod nas postoji nešto slično džihadu (svetom ratu) samo mi ti zovemo:
Pravedan rat
Da li se Isus protivi ratu?

Hrišćanska crkva nije teokratska nacija (Isus je rekao „Moje carstvo nije od ovoga sveta, jer da jeste moje sluge bi me branile“), već bi hrišćani u idealnom slučaju trebalo da žive unutar granica svoje nacije i da se zalažu za dobrobit tog naroda (ili nekog drugog ranjivog naroda) nasuprot napadima agresora.

Nasuprot onome u šta većina veruje, Isusove reči o „okretanju drugog obraza“ nakon što vas je neko udario po desnom, odnose se na rešavanje ličnih uvreda, a ne na nasilna dela. Isus je, u stvari, rekao „Kada vas uvrede, budite spremni da podnesete još uvreda“. S obzirom na pretpostavku da je većina ljudi u njegovo vreme bila desnoruka, šamar u desni obraz se i dan danas na Bliskom Istoku smatran teškom uvredom. Ova ideja o šamaru kao uvredi vidi se u „Plaču Jeremijinom 3:30“: „Podmetnuće obraz svoj onome koji ga bije, biće sit sramote“. U našem društvu, to bi otprilike odgovaralo kada bi nekoga pljunuli u lice.

Isus ne kaže „Nemojte se braniti ako vas napadnu“ ili „Nemojte pomoći ženi koju neko siluje“ ili „Nemojte braniti svoju zemlju ako vas napadnu“. On ne poriče pravni princip „oko za oko, zub za zub“, već govori o zloupotrebi tog principa u cilju opravdanja lične osvete ili odmazde.

Pravedan rat – kada je rat pravedan?

Iako postoje određene pacifističke hrišćanske grupe koje poštujem, verujem i da postoje dobri biblijski argumenti za opravdanje pravednog rata kao poslednjeg sredstva kojem pribegavamo u cilju postizanja trajnog mira: Vlade, kada postupaju kako valja, moraju sprovoditi red i kažnjavati zločince. Bog to odobrava, kao što nam govore Rimljanima 13:1-7 i 1. Pet. 2:14. Iako rat nikada nije fin i mnogi nevini stradaju, judeohrišćanska tradicija je realistična kada se radi o priznavanju ljudskog egocentrizma i grešnosti koji ponekad zahtevaju primenu sile da bi zlo prestalo da se širi, da bi se nasilje obuzdalo.

Ako ikada treba voditi rat, trebalo bi ga zasnivati na pravičnim principima, imajući na umu i činjenicu da su ljudska bića stvorena po Božjem liku i realnost njihove grešnosti:

1) PRAVEDAN CILJ: Jedini moralno legitiman razlog odlaska u rat je u cilju samoodbrane (ili odbrane naroda kada za to postoji moralna potreba) – ili ako postoji veoma snažan razlog za preventivni napad (npr. „nasilan narod“ sa „prljavim bombama“): „Kada bi se ovo pravilo dosledno sredilo, ne bi bilo agresora niti ratova.“

2) PRAVEDNA NAMERA: Jedini moralno legitiman cilj vođenja rata je obnova mira, sa pravdom i za saveznike i za neprijatelje: „Osveta, potčinjavanje i pokoravanje svrhe su koje se ne mogu opravdati.“ Ponekad možda ima „neželjenih efekata“ poput ubijanja civila koji prate nameravani efekat uzdržanja od nasilja.

3) KRAJNJE REŠENJE: „u rat bi trebalo ući tek kada pregovori, arbitraža i svi drugi putevi propadnu; pošto bi čovek, kao racionalno biće, ukoliko je ikako moguće, da sve sporove rešava razumom i zakonom, a ne silom.“

4) PRAVNA OBJAVA: Samo zakonita vlada ima pravo da započne rat. Isključivo država, a ne pojedinci ili stranke unutar nje – može legitimno imati takvu vlast.

5) IMUNITET ONIH KOJI SE NE BORE: „oni koji nisu zvanični agenti vlade u njenoj upotrebi sile, uključujući ratne zarobljenike i medicinsko osoblje i usluge, ne smeju se boriti i ne treba da budu podvrgnuti nasilju.“

6) OGRANIČENI CILJEVI: Pošto je cilj rata mir – ne sme biti uništavanja ekonomije ili političkih institucija.

7) OGRANIČENA SREDSTVA: „dozvoljena je isključivo upotreba dovoljne sile prilikom opiranja nasilju i obnove mira.“ „Dovoljna“ ne podrazumeva nužno odlučnu pobedu.

C.S. Luis, pišući tokom Drugog svetskog rata, rekao je da se sa ratom „teško možemo složiti. Bilo kako bilo, zlo i agresija su stvarni i možda ćemo učiniti više štete ukoliko ih ignorišemo i ne sprečavamo. Takođe je rekao da društvo pacifista neće dugo ostati pacifističko!

Samo liberalna društva tolerišu pacifiste. U liberalnom društvu broj pacifista će ili biti toliki da će obogaljiti državu što se tiče ratovanja ili ne. Ako ne, niste ništa postigli. A ako jeste, onda ste državu koja toleriše pacifiste predale totalitarnom susedu koji to ne čini. Pacifizam ove vrste znači ići pravo ka svetu u kojem neće biti pacifista.

Isus je rekao da su blagosloveni mirotvorci – ne samo oni koji čuvaju mir, već i oni koji aktivno nastoje da ujedine sve međusobno sukobljene strane. U hrišćanskoj veri, najbolji primer ovoga je sâm Isus, u čijoj smrti, po rečima svetog Pavla, vidimo da je „Bog bio u Hristu, pomirivši svet sa sobom.“

Tako da se ne nadaš prevelikoj milosti od nas hrišćana jer Isus je rekao : "A Isus reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga.":hvala:

pozzz..
Ово што наводим је цитат из Требника,кљиге коју свештеник користи за разне прилике,тако да текст иако можда звучи грубо је ипак уобичајени чин примања сарацена(муслимана) у веру православну:
"Архијереј пита:[/I
Одричеш ли се свих лажљивих и хулних учења турских, и свих богохулних и брбљивих басана Мухамедових, и свих који су после њега били, који су о неком богу свекованом, и о рају , и о животињском и нечистом у њему животу њиховом по васкрсењу, о браку и брачним разрешењима, и све о женама и наложницама нечистим, и о свему сличном овоме, и о присталицама њихових нечистих заповести и уредаби, и као богомрске проклињеш ли их?" стр.400
Одговара:
Одричем се свих и као богомрске проклињем их!:eek:

Glavne postavke islama mozemo izloziti u nekoliko sljedecih tacaka:

PRVO: Islamski ruknovi (stubovi)

Prvi stub (rukn): Vjerovanje u Allaha

A sadrzi sljedece stvari:

a) vjerovanje u Allahov rububijjet, tj. u to da je On Gospodar, Stvoritelj, Vladar i Onj koji upravlja svim pitanjima Njegovih stvorenja.

Slažem se, zašto onda sve druge vernike drugih religija pripadnici Islama nazivaju nevernicima?
Čemu onda rat protive nevernika, kada se zna i veruje da Allah upravlja svim pitanjima njegovih stvorenja?
Nevernici, bez obzira kojoj religiji pripadaju su Allahova stvorenja, samim tim njihovo postojanje je Allahova volja, te nema potrebe da se pripadnici Islama protiv njih bore.

Treci stub (rukn): Vjrovanje u knjige

Uzviseni Allah je svojim poslnicima slao knjige u kojima je bila uputa, spas i svako dobro. Od velikog broja tih knjiga nama su danas poznate:

a) Tevrat (hb. Tora), a to je knjiga koju je Sveznajuci Allah objavio svome poslaniku Musau, as. Tevrat je najcjenjenija knjiga kod sinova Israilovih.

b) Indzil (Evandelje) koji je Allah objavio Svome poslaniku Isau, as.

c) Zebur kojeg je Svemoguci objavio Davudu, as.

d) Suhuf Ibrahim (Ibrahimove stranice) koje su date Ibrahimu, as.

e) Kur’an Casni kojeg je Allah, dzele s’enuhu, obajvio Svome posljednjem poslaniku Muhamedu, salallahu alejhi ve selem. Objavljivanjem Kur’ana derogirane su sve prijasnje knjige. Uzviseni Allah se obavezao da ce Kur’an cuvati neiskrivljenim kako bi on ostao uputa i dokaz protiv svih ljudi sve do Sudnjega dana.

Po čemu su derogirane, gde to piše ?
Tora, Jevanđelja i Kuran su knjige koje su date od Allaha direktno pripadnicima Judaizma, Hrišćanstva i Islama, preko njegovih poslanika na zemlji.
Zar bi Allah davao lažne upute preko Tore i Jevanđelja pripadnicima tih religija ?

Kada već pričamo o neiskrivljenosti Kurana, Kuran je kao knjiga dat na Arapskom jeziku i pisan je Arapskim pismom, kaži mi onda da li je u redu prevoditi Kuran pripadnicima drugih naroda na njihove jezike, kada se vrlo dobro zna da se Kuran ne može sa Arapskog adekvatno prevesti na druge jezike, jer se u prevodu gubi na smislu napisanog, zbog nemogućnosti da se određeni izrazi pravilno objasne na jezicima na koje se Kuran prevodi?

Gde piše da je Muhamed poslednji poslanik?

Cetvrti stub: Vjerovanje u poslanike

Uzviseni Allah je Svojim stvorenjima slao poslanike. Prvi poslanike je bio Nuh, as., a posljednji Muhamed, salallahu alejhi ve selem. Svi poslanici bez izuzetka su bili ljudi (to se odnosi i na Isaa, as., kao i na Uzejra, as.) i nisu imali nikave bozanske osobine. Oni su samo Allahovi robovi koje je on pocastio misijom poslanstva. Allah je slanje poslanika zapecatio slanjem posljednjeg od njih, Muhameda, salallahu alejhi ve selem, te nakon njega nema drugog vjerovjesnika niti poslanika.

Svi su poslanici bili samo ljudi i nisu imali niakve Božanske osobine, onda ostaje i dalje pitanje zašto se poštuju hadisi, a ne samo i isključivo Kuran?
Kuran je dat od Boga direktno i kao takav je nepogrešiv, jer je i Bog nepogrešiv,
hadise je dao poslanik, koji je samo čovek i kao i svaki čovek je sklon greškama, te se hadisi ne mogu nikako smatrati mjerodavnijim od samog Kurana, a i pored toga mnogi se baš na hadise pozivaju.

Sesti stub: Vjerovanje u kader (odredenje)

Vjerovanje u kader podrazumjeva vjerovanje u to da je Allah Sveznajuci odredio sve sto ce se desiti. On je stvorio stvorenja prema svome praiskonskom znanju i mudrosti. Njemu je sve poznato njegovim praiskonskim znanjem i to je zapisano u “Levhimahfuzu” Allah je htio da ta stvorenja postoje i On ih je stvorio i nista se ne desava niti postoji bez Njegove volje i stvaranja.

Ponovo se vraćamo na nevernike, kao što i sam kažeš, ništa se ne dešava i ne postoji bez njegove volje i stvaranja, slažem se u potpunosti, samim tim i svi nevernici koji postoje kao i njihove religije postoje po Allahovoj volji.
Zašto se onda pripadnici Islama obračunavaju sa neistomišljenicima?

DRUGO: Ruknovi (stubovi) islama

Islam se temelji na pet stubova (ruknova) Covjek nije istinski musliman sve dok u njih ne povjeruje i dok ne bude po njima postupao. Ti stubovi su:

Prvi stub (rukn): Svjedocenje da nema boga sem Allaha i da je Muhamed, salallahu alejhi ve selem, Njegov poslanik. Ovo svjedocenje je kljuc islama i njegova osnova.

“Nema boga sem Allaha” znaci da nema onoga ko istinski zasluzuje da bude obozavan sem Uzvisenog Allaha. On je jedini istinski Bog i svako drugo bozanstvo je lazno. A pod bozanstvom se podrazumjeva sve ono sto se obozava i cemu se robuje.
“I da je Muhamed, salallahu alejhi ve selem, Njegov poslanik” podrazumjeva vjerovanje u sve ono o cemu nas je obavjestio, poslusnost u onome sto nam je naredio, ostavljanje onoga sto nam je zabranio i sto je pokudio i da se Uzviseni Allah ne obozava osim onako kako je to on propisao.

Po čemu je ispravan sadašnji način obožavanja Allaha, kada je te načine propisao poslanik, a ne sam Allah?
Isto pitanje se odnosi i na zabrane koje je poslanik sam postavio, a koje nisu direktno od Allaha proistekle.

Drugi stub (rukn): Namaz (salat)

Pod ovim se misli na pet vremenski odredenih namaza u jednom danu i noci. Namaz je Uzviseni propisao kao obavezu svakom muslimanu kako bi se time zahvalio na Njegovim blagodatima i kako bi bio veza izmedu roba i njegovog Gospodara.

Pet namaza dnevnih se obavlja u Istanbulu, ali ne i u Kairu.
Znači li to da su muslimani Kaira samo djelimični vernici u odnosu na muslimane u Istanbulu, odnosno da su nevernici?

Treici temelj (rukn): Zekat

Zekat je prilog kojeg svake godine dijeli onaj ko je duzan onima kojima je to potrebno, bilo da se radi o siromasnim ili bilo kojoj drugoj kategoriji koja je serijatom definisana. Siromah koji ne posjeduje nisab zekata nije ga duzan izdvajati. Zekat je duznost samo bogatih (koji posjeduju nisab) kako bi time upotpunili svoju vjeru, popravili svoje stanje i svoj odnos prema drugima, otklonili manjkavosti od svoga imetka, ocistili se od grijeha, pomogli one kojima je to potrebno i napokon zadovoljili svoj opci interes. I pored svih ovih koristi radi se o neznatnom dijelu njihovog imetka u pogledu na to sta im je Uzviseni dao kao nagradu.

Zekat je dužnost bogatih, a gde je propisana granica između bogatih i siromašnih, odnosno kako i na osnovu čega možeš reći za nekoga da je bogat i da treba da daje zekat, a da neko drugi nije bogat i ne treba da daje zekat?
Osim toga neko ko zarađuje recimo 1000 eura mesečno u Albaniji je bogat i recimo ima obavezu da daje zekat, a neko ko zarađuje isto toliko u Americi nije bogat i nema obavezu da daje zekat, da li je tako i ako je tako, da li je to u redu?
Davanjem zekata očistiti se od greha, da li je u redu "trgovina" po pitanju očišćenja od greha i da li to znači da su samo bogati u suštini uvek bez greha, jer su oni koji mogu dati zekat, samim tim su i iočišćeni od greha.
Šta je sa siromašnima po tom pitanju?

Sve ovo bez sumnje upucuje na savrsenstvo ove vjere i njenu superiornost u svim pogledima.

Sve su vjere date od Boga direktno ljudima, Judaizam, Hrišćanstvo i Islam, niti jedna od navedenih ne može biti superiornija prema nekoj drugoj, već samo ravnopravna.

A evo gde Sv.Pavle spominje islamce::mrgreen:
"Ne uprezite se u isti jaram sa nevjernicima; jer sta ima pravednost sa bezakonjem; ili kakvu ima zajednicu svetlost sa tamom ? A kakvu Hristos sa Velijarom ? Ili kakav dio ima vjerni sa nevjernikom ?" 2 Kor 6,14-15

Islamski šarti
Islam se zasniva na pet glavnih dužnosti. Te glavne islamske dužnosti su:
1. očitovati pripadnosti islamu (Kelime-i šehadet),
2. klanjati propisane namaze (salat),
3. postiti mjesec ramazan (savm),
4. davati propisani dio od imovine (zekat),
5. izvršiti propisanu posjetu Ka'bi (hadž).

Zaboravio si 6-u glavnu duznost.
6. - Potpuno i bespovratno unistavanje Srpskih Pravoslavaca.

A evo gde Sv.Pavle spominje islamce::mrgreen:
"Ne uprezite se u isti jaram sa nevjernicima; jer sta ima pravednost sa bezakonjem; ili kakvu ima zajednicu svetlost sa tamom ? A kakvu Hristos sa Velijarom ? Ili kakav dio ima vjerni sa nevjernikom ?" 2 Kor 6,14-15

Isus nikada nije ni cuo , niti je spomenio niti je ikada sanjao da ce njegova vjera biti nazvana Krscanstvo
rijec Krscanstvo se pocela koristiti tek 250 godina nakon Isusa a.s.
Isus je bio zidov poslat zidovima , on je drzao sve Zidovske obrede i obaveze , drazo je Boziji zakon
u Bibliji nigdje necete naci takvu tvrdnju da naziv Bozija vjera je Krscanstvo
u Bibliji neces nigdje naci da naziv ovo pismo je "Biblija "
Isus nije ni cuo niti je sanajo niti je ikada zamislio da ce ljudi nakon njega ismisliti nazivi Stari i novi zavjet , Evandjelja po raznoraznim njemu nepoznatim piscima
Isus nije nikada citao , vidio , cuo niti cak ni sanajo da ce biti Evandjelje po Maraka

Isus nije ni cuo za Ivana , i njegove evandjelje
Isus nije imao pojma o matiji ili o Luci

Isus nije ni znao da ce Pavle napisti neka pisma , ljudima (ne jevrejima) , niti je sanjao da ce nekad doci jedan Pavle da izmjeni zakon i da proglasi Bozijeg zakona nevazeci, isti zakon sto se Isus drzao i trazio je od ljude da se zakon drzi

Isus nije nikada bio u crkvu , niti je znao da ce se zvati crkva , prva crkva je bila gradjena oko 85 godina nakon Isusa
Isus je (prema evandjelje) je ucio zidove u Sinagogima
njegovi ucenici nakon njega su isli u raznim sinagogima
a rijec crkva je Isusu nepoznati pojam

Isus je izijavio na vise mesta da je bio poslat samo zidovima , za Isusa su ljudi podjeljeni u dvije grupe:
1.djeca (ili zidovi)
2.psi ili svinje (ne zidovi)

Isus je dosao samo zidovima , ali kad su ga zidovi odbili , maltretirali i konacno izdali i ubili , njegovi ucenici su morali da sire tu vjeru drugim narodima , pa zato su Pavleova pisma Rimljanima , i drugim narodima

Isus se molio , padanjem na zemlji na isti nacin kako su se svi proroci prije njega molili , danas nijedan Krscanin to ne praktikuje

ustvari ako ides u 120 razne crkve vidices 120 razni nacin molitve
a nijedna

Isus nije nikada stavio KRST oko vrata , simbol Krscanstva (krst) je izmisljen oko 320 nakon Isusa na jedan od prvih Krscanskih sabora (sabor aleksandrija)

Ово што наводим је цитат из Требника,кљиге коју свештеник користи за разне прилике,тако да текст иако можда звучи грубо је ипак уобичајени чин примања сарацена(муслимана) у веру православну:
"Архијереј пита:[/I
Одричеш ли се свих лажљивих и хулних учења турских, и свих богохулних и брбљивих басана Мухамедових, и свих који су после њега били, који су о неком богу свекованом, и о рају , и о животињском и нечистом у њему животу њиховом по васкрсењу, о браку и брачним разрешењима, и све о женама и наложницама нечистим, и о свему сличном овоме, и о присталицама њихових нечистих заповести и уредаби, и као богомрске проклињеш ли их?" стр.400
Одговара:
Одричем се свих и као богомрске проклињем их!:eek:

U veri nema prisile samo razumom obdareti to ce shvatti Verovanje u jednog Boga koji druga niti sina niti pomagaca nema , On je jedan jedini svevisn svemoguci sveznajuci stvoritelj nebesa i zemlje verovanje u [poslanike u sudnji dan u andzele u prozivljenje vjerovanje u bozije knjige vjerovanje u nevidljivi svet vjerovanje da sve sto se desava i sto ce se desiti sve je to bozija volja itd. Svi smo mi od istog oca Adema I Majke Eve

U veri nema prisile samo razumom obdareti to ce shvatti Verovanje u jednog Boga koji druga niti sina niti pomagaca nema , On je jedan jedini svevisn svemoguci sveznajuci stvoritelj nebesa i zemlje verovanje u [poslanike u sudnji dan u andzele u prozivljenje vjerovanje u bozije knjige vjerovanje u nevidljivi svet vjerovanje da sve sto se desava i sto ce se desiti sve je to bozija volja itd. Svi smo mi od istog oca Adema I Majke Eve

Upravo to jeste problem , pošto islam prisiljava ljude da veruju u Alaha ,
Ako nije tako , reci mi onda zašto je kazna za muslimana koji napusti islam smrtna , makar u šerijatskim državama ?!

Aleksandar Makedonski je osvojio Avganistan, evo ti karta njegovog carstva, bolje se vidi iz nje koliko je njegovo carstvo bilo i da je u njegovom sklopu bio Avganistan.

empire-of-alexander-map-334-323-bc587.jpg

Poraziti Avganistan nije problem, to je već stvar vojne sposobnosti ili nesposobnosti onoga ko pokorava nekoga, u ovom slučaju nesposobnost S.A.D-a i njihove vojske.

Kada smo već kod Avganistana, zašto je uništen Buda u Bamijanskoj dolini, miniranjem 2001 godine. Lice mu je uklonjeno davno jer je smatrano uvredom za Islam, statua u momentu uništenja nije imala vernika, drugim rečima u Bamijanskoj dolini su odavno bili ljudi koji su pripadnici Islama, a ne Budizma, pa tako ta statua Bude bez lica nikome nije mogla da predstavlja niti je predstavljala na bilo koji način ikakav problem.

Ostaje pitanje zašto je onda statua uništena ?

24-0018

Gornja slika pokazuje statuu pre uništenja, leva polovica slike i stanje nakon uništenja miniranjema, desna polovica slika.

Video zapis uništenja Bude iz Bamijanske doline.

Aleksandar ,akedonski je u 33 godini umro tako da on nije osvoio Afganistan , sto se statue bude tice izvorni islam to ne dozvoljava i svi ti koji rade kriju se iza islama jer svati sad ovo Turci osmanlije su bili 500 godina na ovim prostorima i kad bih svake godine po jednu crkvu rusili do sada nebi ostalo nijedne ili kad bih po 1 svaki dan ubijali do sada nebih ostao nijedan hriscanin zasto islam zabranjuje rusenje tudzih bogomolja zabranjuje ubijanje neistomisljenika ako prethodno oni ne uznemiravaju muslimane i tad. sve su to vecino sekte

Upravo to jeste problem , pošto islam prisiljava ljude da veruju u Alaha ,
Ako nije tako , reci mi onda zašto je kazna za muslimana koji napusti islam smrtna , makar u šerijatskim državama ?!

danas nepostoje serijatske drzave navedi mi bar jednu tako da nema ni te kazne sve je stvar kako ljudi tumace kuran i ko ga tumaci i za koga se tumaci . nema prisile u veri Allah zabranjuje sve je na dobrovoljnoj osnovi , imate sada puno slucaja gde ljudi konvertiraju iz islama u krscanstvo i obrnuto to je stvar pojedinaca licni stav

Aleksandar ,akedonski je u 33 godini umro tako da on nije osvoio Afganistan , sto se statue bude tice izvorni islam to ne dozvoljava i svi ti koji rade kriju se iza islama jer svati sad ovo Turci osmanlije su bili 500 godina na ovim prostorima i kad bih svake godine po jednu crkvu rusili do sada nebi ostalo nijedne ili kad bih po 1 svaki dan ubijali do sada nebih ostao nijedan hriscanin zasto islam zabranjuje rusenje tudzih bogomolja zabranjuje ubijanje neistomisljenika ako prethodno oni ne uznemiravaju muslimane i tad. sve su to vecino sekte

Aleksandar Makedonski je umro oko 33 godine svoga života u Vavilonu otkuda je upravljao svojim carstvom. Pretpostavlja se da je uzrok njegove smrti malarija, na osnovu zapisa koji su nađeni a koji govore o njegovim poslednjim danima, dok je bio živ i koji opisuju njegovu bolest.

Aleksandar Makedonski je pokorio celi Avganistan, evo izvoda iz Wikipedije, na engleskom jeziku, ja nisam ljubitelj Wikipedije, pa ako insistiraš, naći ću i druge potpunije izvore njegovog osvajanja Avganistana.

"His three-year campaign, first against Bessus and then against Spitamenes, the satrap of Sogdiana, took Alexander through Media, Parthia, Aria (West Afghanistan), Drangiana, Arachosia (South and Central Afghanistan), Bactria (North and Central Afghanistan), and Scythia. In the process of doing so, he captured and refounded Herat and Maracanda. Moreover, he founded a series of new cities, all called Alexandria, including modern Kandahar in Afghanistan, and Alexandria Eschate ("The Furthest") in modern Tajikistan. In the end, both of his opponents were defeated after having been betrayed by their men—Bessus in 329 BC, and Spitamenes the year after." - Wikipedia

Evo ti druga karta iz starijih izvora koja nema veze sa Wikipedijom i na kojoj se jasno vidi koliko je bilo carstvo Aleksandra Makedonskog i da je obuhvatalo kompletan današnji Avganistan.

the-macedonian-empire336to323bc-878.jpg

JESU LI UČENJA ISLAMA PREUZETA OD PRETHODNIH RELIGIJA?

Kršćani npr. kažu da je hazreti Muhamed, s.a.v.s., u ranoj mladosti volio mnogo putovati i da je, jednom prilikom, susreo nekog kršćanskog učenjaka, koji ga je zadivio ljepotom svog kršćanskog učenja, a na čijim je temeljima Muhhamed, s.a.v.s., tvrdeći da je poslan od Boga, kasnije zasnovao novu religiju.
To je jedna od prvih optužbi kršćanskih učenjaka protiv islama i njegovog časnog osnivača hazreti Muhameda, s.a.v.s.!
Međutim, svako ko pročita Časni Kur’an, po kojem je hazreti Muhamed s.a.v.s. utemeljio islam, će lako spoznati da se on, po mnogo čemu, razlikuje od učenja Biblije i današnjeg kršćanstva i da nema nikakve sumnje da je to nešto sasvim drugačije. To potvrđuje i činjenica da to danas i sasvim obični ljudi, još u svojoj ranoj mladosti, veoma lahko uočavaju.
Kršćani vjeruju da je Isus Božiji sin, koji je svojom krvlju okajao njihove grijehe, a vjeruju i u sveto trojstvo. To su njihova tri glavna vjerovanja. Međutim, Časni Kur’an se veoma oštro protivi takvom vjerovanju, pa je stoga apsurdno, čak i u šali, reći da se hazreti Muhamed, s.a.v.s., poslužio kršćanskim učenjem. U prilog ovoj tvrdnji ću navesti i jedan primjer iz Časnog Kur’ana, koji to potvrđuje:
“Doista iznosite stvar strašnu:Gotovo da se od toga nebesa rascijepe i raspukne Zemlja, i padnu brda rušeci se,Što prizivaju Milostivom dijete!A nije Milostivom potrebno da uzima dijete.Svako ko je na nebesima i Zemlji, doći će Milostivom jedino kao rob.Doista ih je sračunao i pobrojao ih brojanjem.
“.
(Kur’an 19:89-94)
Navedeni citat najoštrije osuđuje i pobija osnovno kršćansko vjerovanje, da je Isus Božiji sin (iz čega proizilaze i sve ostale kršćanske dogme), a negiranjem toga, uperen je naročit pritisak na kršćansko učenje: Milostivi Bog ne treba sina kao pomagača ili zamjenika, a pogotovo ne nekoga od ljudi koji su samo njegove sluge, što je i sam Isus bio. Pošto je Bog besmrtni Gospodar nebesa i zemlje, njegovo carstvo prelazi granice univerzuma, te je On zbog toga objavio Časni Kur’an sa namjerom da ispravi greške bivših religija. Te greške su načinjene upravo ovakvim krivim vjerovanjem.
Drugi primjer govori o Trojstvu.
Allah u časnom Kur’anu kaže:
“Doista ne vjeruju oni koji govore: “Uistinu! Allah je treci od trojice.” A nema nikakva boga, izuzev Boga Jedinog.
I ako ne prestanu s onim šta govore, sigurno ce dotaći one od njih koji ne vjeruju, kazna bolna.
(Kur’an 5:73)
Negiranje učenja o trojstvu
Dogma o trojstvu: “U ime oca, sina i duha svetoga“ koegzistira i korelira u svakom pogledu, kombinirana da stvori jednog Boga, ali ipak, po ovom, još uvijek ih je tri - takvo učenje sačinjava suštinu kršćanske vjere.
Je li ovo učenje uzeto iz Biblije?
Neki govore da se u Časnom Kur’anu spominju mnoge činjenice koje se odnose na Isusa. To je tačno, ali treba napomenuti da su u Časnom Kur’anu pomenuti mnogi poslanici, i da se Isus u tom pogledu ničim posebno ne ističe od ostalih. Časni Kur’an spominje Isaa, a.s., (Isusa) kao vjerovjesnika, a ne kao sina Božijeg, kako to kršćani vjeruju.
Časni Kur’an je od Boga koji je Stvoritelj cijelog univerzuma, i on govori da je zaista Bog slao Svoje vjerovjesnike svakoj naciji. Međutim, Časni Kur’an govori i da su ti vjerovjesnici propovjedali vjeru samo svome narodu, i to samo u određenom vremenskom periodu, što potvrđuju Božije riječi:
„I nije prošao narod kojem nije bio poslan upozorivač“
(Kur’an35:25)
Navod da je svim ljudima slat vjerovjesnik koji im je prenosio poruku o pravoj vjeri, otkriva veliku istinu koja je svijetu bila nepoznata sve dok je Časni Kur’an nije otkrio. To je razlog što mi muslimani vjerujemo svim vjerovjesnicima.
Taj plemeniti princip vjerovanja u sve vjerovjesnike ujedno potvrđuje da su sve religije, koje su ti vjerovjesnici utemeljili, dolaze sa istog izvora, tj. od istog Boga. Stoga muslimani sa ovakvim svojim učenjem podjednako cijene i poštuju svaku od tih religija.
Islam ima zadatak da uspostavi atmosferu prijateljstva i dobrih odnosa među pripadnicima različitih vjera, a da bi se u tom nastojanju uspjelo, neophodno je poštivanje svih vjerovjesnika. Ovo dodatno potvrđuje ljepotu učenja Časnog Kur’ana.
Premda danas Jevreji i pokazuju neko poštovanje prema kršćanima, to je samo rezultat njihove politike. Međutim, njihova im vjera svojim učenjem nalaže neprihvatanje Isusa kao Božijeg vjerovjesnika - šta više, oni ga smatraju lažovom i griješnikom, zbog čega su ga i razapeli.
Sa druge strane, kršćani vjeruju da je poslije Isusa mogla doći samo neka varalica i reći narodu da je od Boga. To je slučaj i sa svim ostalim i prijašnjim religijama koje uvažavaju samo svoje vjerovjesnike, a ostale smatraju lažovima.
Za razliku od njih, islam uvažava i vjeruje sve vjerovjesnike, jer osoba ne može biti musliman ako vjeruje samo Muhameda, s.a.v.s., a ne vjeruje Abrahama (Ibrahima, a.s.), Mojsija (Musu, a.s.), Isusa (Isaa, a.s.), ili bilo kojeg drugog vjerovjesnika.
Bitna odrednica muslimanskog vjerovanja je u tome što muslimani vjeruju da su oni dolazili od Boga samo u svojstvu vjerovjesnika, a ne kao Božiji sinovi, kako to kršćani tvrde za Isusa, koji je takođe živio i umro, kao i svi ostali vjerovjesnici.
Na tvrdnju da su neke slične moralne pouke iz Časnog Kur’ana uzete iz Biblije, postoji objašnjenje koje na to daje sasvim jasan i nedvosmislen odgovor: temeljna učenja Časnog Kur’ana i Biblije sasvim su drugačija, ali neke sličnosti u moralnim poukama zaista postoje, što ne znači da su preuzete iz Biblije.
Islam nas uči da je Isa, a.s., (Isus) bio Božiji poslanik, ali nas uči i tome da je i sam islam od Boga. S obzirom da im je izvor isti, sasvim je normalno da neke sličnosti moraju postojati. Jer, osnovne moralne pouke (da ljudi vjeruju u jednog Boga, da ne ubijaju, da ne kradu, da poštuju i da pomažu jedni druge, i tome slično) datiraju davno prije Isusa, i on ih je samo ponovio. Ipak, to nije razlog da ga negiramo tvrdnjom kako ih je preuzeo, kao što to u ovom slučaju rade kršćani.
Časni Kur’an je sažet iz svega što je dobro i trajno iz prošlih učenja i dopunjen onim što je u njima nedostajalo, a bilo je potrebno ljudima za njihov najviši moralni i duhovni razvoj.
Časni Kur’an kaže da je Bog uzeo sva lijepa učenja iz prošlosti i uvrstio u našu Objavu kao učenja islama., što potvrđuju riječi:
„U Kur’anu su svi propisi ispravni“
(Kur’an, 98:4)

nastavak

A svi ti ispravni propisi, koji su trajnog značaja i mogu se pronaći u prijašnjim učenjima, mogu samo poslužiti kao još jedan od dokaza ispravnosti učenja islama.
Kur’an stoji kao sudija, što on ustvari i jeste, nad svim tim prijašnjim učenjima i ispravlja sve nepravilnosti koje se u njima nalaze.
Stoga tvrdnja da je hazreti Muhamed, s.a.v.s., bio zadivljen učenjem kršćana je pogrešna i sasvim netačna. Tako nešto može izreći samo neko ko uopšte ne poznaje učenje islama, a učenje islama ima dovoljno argumenata kojima se takve tvrdnje mogu veoma lahko pobiti, što dokazuje i ovaj kratki tekst kojeg ste upravo pročitali.
• Da li je kršćanski rob prenio znanje na hazreti Muhameda, s.a.v.s.?Ova optužba takođe nije nova. Neprijatelji poslanika s.a.v.s. su je počeli širiti još u Mekki, što potvrđuju i objavljene Božije riječi koje kažu:
“A doista znamo da oni govore: “Samo ga smrtnik uči.” Jezik onog kome streme - je strani (nije jasan), a ovo je jezik arapski, jasni.”(Kur’an 16:103)
Uz ovu optužbu navedena su i imena nekih ljudi koji su, prema navodima nevjernika, pomogli hazreti Muhamedu, s.a.v.s., da sroči Kur’an.
Pominjana su slijedeća imena:Jabar (Džabar) kršćanski rob, Aish (Aiš) ili Ya’ish (Ja’iš) sluga Al-Hawaitib ibn Abd Al-Uzza (Al-Havaitib ibn Abdal Uzaov) i Abu Fukaih, koji je poznat kao Yasar i Addas rob Ans bin Rabi (Ans bin Rabiov). Pored ovih navedenih spominju se još i imena Ammar, Suhaib, Salman, Abd Ullah bin Salam i Sergius, a i Nestorian kaluđer se pominje u vezi s tim.
Ustvari, Časni Kur’an tu spominje dvije zamjerke nevjernika. Jedna se odnosi na izjavu izvjesnog roba, koji je rekao da je hazreti Muhamed, s.a.v.s., bio potpomognut u sročavanju Kur’ana, o čemu se govori u Kur’anu (25:5-7). Druga se odnosi na ono što je on čuo od Evangelista, od izvjesnog kršćanskog roba koji je prešao na islam, što je i uvršteno u Časni Kur’an kao ovaj ajet.
Kada je u pitanju ova druga zamjerka, postavlja se pitanje: Da li je taj rob čitao arapsku, hebrejsku ili grčku verziju Evanđelja?
Ako je čitao arapsku verziju, onda bi trebalo dokazati da je Novi Zavjet bio još u vrijeme hazreti Muhameda, s.a.v.s., preveden na arapski jezik i to u tolikoj mjeri da su do njega mogli doći i robovi koji su ga čak i u vrijeme rada mogli čitati.
Ali, u vrijeme hazreti Muhameda, s.a.v.s., prijevodi Evanđelja nisu uopšte postojali i to ne samo na arapskom, nego ni na jednom drugom jeziku. Tada, jevrejska plemena u Medini nisu čak ni prevodilaToru (Tevrat) na arapski jezik, pa je hazreti Muhamed, s.a.v.s., konsultovao Abd Ullah bin Salama, velikog hebrejskog učenjaka, kada je trebao neko objašnjenje ili uputu o toj knjizi.
Doktor Alexanander Souter M.A.,LL.D. u svojoj knjizi „The test and canon of the new testament“ (II izdanje, 1925., str.74) u zaglavlju „Arabic version“ kaže: “Najstariji prepisi nisu bili pisani prije osmoga vijeka. Dvije verzije na arapskom jeziku su poslane i smještene u Aleksandriju u trinaestom vijeku“.
Ako je kršćanski rob, koji je primio islam, čitao poslaniku hebrejsku ili grčku verziju Evanđelja, kako i šta je hazreti Muhamed, s.a.v.s., s tim mogao dobiti, slušajući ono što nije razumio? I kako je mogao čovjek, koji mu je pomogao u sročavanju Kur’ana, jedan od onih čiji je govor nesavršen i pogrešan (Ađami), tako izvrnutim jezikom objasniti sve te savršene i vječne istine koje Kur’an sadrži?
Ako se hazreti Muhamed, s.a.v.s., koristio znanjem iz Evanđelja, onda to znači da je on to isto učenje prenosio i zapisivao u Kur’an. Ali naprotiv, časni Kur’an ističe činjenicu da su te knjige iz prošlosti bile validne i nesavršene, sve dok pravi sud o tome nije u časnom Kur’anu iznesen.
(Autor teksta;Wasim Ahmad)

Selam Aleykum!!
Ovo je baš tako kao si napisao, Talibane ne odobravaju mnogi Mulimani, to za sekte da te pitam nešto: Kako ti smatraš takozvane "vehabije" ?

Vjeliki Selam. harec

Selam Aleykum!!
Ovo je baš tako kao si napisao, Talibane ne odobravaju mnogi Mulimani, to za sekte da te pitam nešto: Kako ti smatraš takozvane "vehabije" ?

Vjeliki Selam. harec

Vehabije kao sekta ne postoje njih su prozvali bas sektaski pokreti kao sto su SIIJE SUFIJE idr.LJudi koji su u potpunosti podredili zivot islamu ,koji prakticiraju sve propise izvornog islama za njih su vehabije.Svi koji nose bradu od strane njih a zatim i od svih nemuslimana prozvani su vehabije.Brata je sastavni deo covekovog obelezja, jer znamo da su svi poslanici nosili bradu. pozzz.

Vehabije kao sekta ne postoje njih su prozvali bas sektaski pokreti kao sto su SIIJE SUFIJE idr.LJudi koji su u potpunosti podredili zivot islamu ,koji prakticiraju sve propise izvornog islama za njih su vehabije.Svi koji nose bradu od strane njih a zatim i od svih nemuslimana prozvani su vehabije.Brata je sastavni deo covekovog obelezja, jer znamo da su svi poslanici nosili bradu. pozzz.
Ok zahvaljujem na odgovoru.Mislio sam na ono da mnogi muslimani kažu da vehabije nijesu Muslimani.

Ps. jel mora brada da bude 4prsta dugačka?

Za sad nemam više pitanja ako mi nešto zatrjeba sada znam kome da se obratim.
još jednom hvala i Selam! harec

Hoces da kazes da su Srbi prvi napali Turke u 14 veku?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back