STA JE ISLAM

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vi na osnovu svojih ideja donosite nekakve zaključke, bojim se, da se ne griješim da sa vama nastavim ''mirnu diskusiju'' iz razloga što donosim svaku stvar ispravno s' argumentima a vi na osnovu onoga što ste čuli od istomišljenika i nikako nećete da privhatite istinu...!

Onima koji neće da vjeruju doista je svjedno opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema (El-bekare, 6-7 ajet)

što se tič i ove teme ja sam završio svaku diskusiju sa vama, sve dok se ne opametite!

Zar ne piše ovo o Kuran??

On tebi objavljuje Knjigu, pravu istinu, koja prethodne potvrđuje, a Tevrat i Indžil objavio je

još prije, kao putokaz ljudima, a objavio je i ostale koje rastavljaju istinu od neistine. One koji u Allahove riječi ne vjeruju čeka teška patnja; - a Allah je silan i strog.

a za zebur isto piše...

Da to je tacno,znaci oni su to bili dok nisu izmenjeni,falsifikovanim,...to vise nisu zato je objavljen novi zavet(Jevandjelje) posle starog zaveta (Tora) i zato je objavljen poslednji zavet (Kur'an) posle novog (Jevendjelja)

Kad se govori o jednoj temi onda moraju da se donesu svi dokazi koji se ticu te teme,ne pojedinacni i samo neki...

Kuran se cita od pozadi - na kraju se nalaze svi zakoni i ono sto su kod Hriscana Bozje zapovesti...
U stvari je to jedna jako dobra knjiga isto kao i Biblija - samo napisana nesto kasnije (Bibliju su doterali Rimljani kako im je odgovaralo pre nego sto su uzeli Hriscanstvo za drzavnu religiju)...

Pa, sve izadje na isto - ali ja vise volim mnogobozacke vere - to je vise demokratije - odnosno visepartijski sistem...
Ovako - jedan Bog (ma sigurno je jedan ali nije bitno), jedana crkva (e, to - to mi toliko smeta!) - kao da sam rob druga Tita i partije...
Sve vere su dobre ako se ne zloupotrebljavaju i , pre svega, ne namecu!

UN potvrdio doprinos islama međunarodnom pravu o izbjeglicama

IslamBosna.ba - Islamska 1400 godina duga tradicija velikodušnosti i gostoprimstva prema izbjeglicama imala je znatno više utjecaja na moderno pravo o izbjeglicama od bilo kojeg drugog historijskog izvora, kaže se u novoj knjizi Ahmeda Ebu el-Vafe, profesora prava na Univerzitetu u Kairu.

Knjigu pod imenom "Pravo na azil između islamskog šerijata i međunarodnog prava o izbjeglicama: Komparativna studija", objavlila je 23. juna UN-ova agencije za izbjeglice (UNHCR) u saradnji s arapskim univerzitetom Naif i Organizacijom islamske konferencije (OIC).

U ovoj knjizi, el Vafa opisuje kako šerijat i islamska tradicija poštuju izbjeglice, uključujući i one koji nisu muslimani. UNHCR je u svom obraćanju štampi izjavio da islam također zabranjuje prisiljavanje nemuslimanskih izbjeglica na promjenu svojih uvjerenja, izbjegava ugrožavanje njihovih prava, te nastoji ponovo ujediniti obitelji i garantira zaštitu njihovih života i imovine.

Visoki predstavnik UN za izbjegliceAntonio Guterres, koji je nadgledao studiju, navodi u pogovoru knjige da se savremeni pravni okvir na kojem UNHCR bazira svoje aktivnosti širom svijeta pomažući milionima nezaštićenih ljudi djelimično temelji na islamskom zakonu i tradiciji. "Ovo uključuje pravo svakog da traži i uživa azil od progona kao i zabranu slanja onih kojima je potrebna zaštita nazad u opasnost", kaže Guterres.

"Međunarodna zajednica mora vrednovati ovu tradiciju ljubaznosti i gostoprimstva staru 14 stoljeća, i priznati njen doprinos modernom pravu", izjavio je Guterres.

On je izjavio da “rasizam, ksenofobija i popularistički strah manipulišu javnim mišljenjem i miješaju izbjeglice s ilegalnim migrantima ili čak teroristima."

"Ovakvi stavovi doprinijeli su zabludama o islamu, i muslimanske izbjeglice, koje predstavljaju većinu izbjeglica na svijetu, plaćaju tu cijenu", izjavio je Guterres.

Pojedini muslimanski učenjaci, poput Kadije Elmadmad iz Maroka, kažu da je zakon hidžre, koji obuhvaća islamske teorije i učenja o izbjeglicama i prisilno raseljenim daje više zaštite onima koji traže azil, izbjeglicama nego međunarodno humanitarno pravo.

Oni dalje argumentiraju kako bi zakon 'hidžre', na koji se rijetko pozivaju, ukoliko bi se primjenjivao, mogao doprinijeti zaštiti izbjeglica i raseljenih lica.

U islamskoj historiji ljudi koji traže zaštitu/azil i status izbjeglica su teme koje se ponavljaju, te su sve više relevantne s obzirom na povećan broj istih u muslimanskom svijetu, kažu muslimanski učenjaci.

A kako sam ziveo jedno vreme medju vecinskim mujskimanskim stanovnistvom, i na moju zalost imao prilike da vidim sta su sve u stanju da urade njiihovi sveti ratnici, odlicno znam kolika oni opasnost stvarno jesu. Gresi svako ko deli islam na radikalni i umereni , nema razlike . Na kraju pitanje , za koga su se i protiv koga spremale vehabije na podruciju Novog Pazara , i kako mozemo da budemo sigurni da nema jos takvih grupa. J a sam nesrto siguran da ih ima , samo da u u malo dubljoj ilegali

Češka: Povećava se broj muslimana

Ponedjeljak, 06 Juli 2009 16:58 LŽ Vijesti iz svijeta

IslamBosna.ba- Ne tako davno, riječi Čeh i musliman bile su dvije suprotnosti i bilo je gotovo nezamislivo upotrijebiti ih zajedno. Ali sada, dvije decenije nakon pada komunističkog režima u Čehoslovačkoj, broj muslimana je u porastu, postaju sve aktivniji i osnivaju nove organizacije koje ih zastupaju.
„Oko 300 džematlija dolazi u glavnu džamiju i najmanje oko 200 ih dolazi u dvoranu predodređenu za namaz u centru", kaže Vladimir (Umar) Sanka, jedan od menadžera glavne džamije i dvorane za namaz u Pragu.

On je izjavio da se broj muslimana polahko, ali sigurno povećava u Republici Češkoj.

„Dvorana za namaz je toliko pretrpana da smo svaki petak prisiljeni imati dvije džume i predavanja tako da bi svi muslimani mogli stati."

džamija je morala unajmiti sportsku salu za Kurban bajram kako bi smjestila rekordan broj od
1.500 džematlija koji su došli na bajram-namaz.

Povećani broj muslimana povezan je sa brojem Čeha koji se vraćaju islamu.

„U našoj džamiji u Pragu smo počašćeni i sretni da se gotovo svake sedmice neko vrati islamu", kaže Sanka.

Posljedni zabilježeni broj muslimana bio je oko 12.000 i to 2007. godine, ali najnovija procjena je da ih ima oko 20.000, uključujući i 400 onih koji su se vratili islamu, tj. konvertirali.

Prva zvanična muslimanska organizacija, Islamska fondacija, osnovana je 1991. godine. Tokom 1998. godine otvorila je prvu džamiju u Brnu, a godinu kasnije i u Pragu.

Tu su i pokušaji da se izgrade i džamije u manjim gradovima, mahom banjskim gradovima koji su popularni među arapskim klijentima, ali ovi planovi su naišli na otpor i od javnosti i od crkve.

Islam sam po sebi nije bio zvanično prihvaćen kao religija u Češkoj do 2004. godine.

Novi predstavnici

Donedavno su džamije u gradovima Brno i Pragu bile jedina zvanična tijela koja su predstavljala muslimane u Republici Češkoj.

Ali sada se nove organizacije pojavljuju kako bi zadovoljile potrebe rastuće i sve raznorodnije muslimanske zajednice.

Muhammed Abas je medijski poznata osoba i izdavač islamske literature, uključujući i Kur'an i prijevode Rijadus-Salihina, jedine knjige hadisa koja je do sada štampana na češkom jeziku.

Abas je također poznat kao jedan od osnivača nove organizacije nazvane Islamska zajednica, čiji je osnovi cilj pružanje dodatnih aktivnosti muslimanima.

Trenutno je Islamska zajedinica u procesu obezbjeđivanja potrebnih 300 potpisa kako bi i zvanično bili priznati, čime će postati drugo muslimansko tijelo u Republici Češkoj podobno za dobijanje državnih sredstava.

„Trenutno postojeće organizacije predstavljaju samo marginalan broj muslimana u zemlji i ne uključuju sve", izjavio je Abas. „Želimo to promijeniti i stvoriti organizaciju za sve, i jednu koja je potpuno demokratska i transaprentna."

Abas je optimističan po pitanju skupljanja potrebnih 300 potpisa.

„Broj muslimana ovdje se definitivno povećava, naročito nakon što se Republika Češka priključila EU, i oni su zainteresirani budući da im aktivne organizacije služe."

Registracija na državnom nivou dat će organizaciji širi opseg. Onda će biti u mogućnosti iznajmiti, graditi i upravljati islamskim centrima, osnivati islamske škole i nakon 10 godina mogu tražiti i druga specijalna prava poput brige za duhovne potrebe muslimana u vojsci i zatvorima, kao i državnu podršku islamskim brakovima u džamijama.

Facebook islam

Jedna sasvim nova organizacija, koja je poprilično drugačija od onih koje su već uspostavljene, je Facebook grupa pod imenom "Muslimani iz Republike Češke", koju je napravila Jitka Cervinkova (21), konvertit.

Kada se Jitka vratila islamu tokom septembra prošle godine pretraživala je Facebook tražeći grupu gdje bi bili muslimani iz njene zemlje.

Kada je nije pronašla, odlučila je da je napravi.

Od njenog osnivanja u novembru 2008. godine, grupa je vrlo brzo napredovala i već sada ima preko 300 članova.

„Mislim da je Facebook podesan za druženje sa drugim muslimanima, u džamiju u Pragu ne idem jer mi je predaleko i čini mi se da su žene uglavnom majke sa djecom", izjavila je ona.

„Nisam vidjela nijednu djevojku mog uzrasta kad sam bila u džamiji".

Sada je Jitka, zajedno sa drugim administratorima grupe, suočena sa velikom odgovornošću da postane vođa najbrže rastuće, a možda i najutjecajnije, muslimanske grupe u zemlji.

„Osjećam da muslimanska zajedinica u Republici Češkoj raste velikom brzinom. Iako ne znam nikakve statistike, osjećam to svakodnevno se susrećući sa sve više mladih muslimana ovdje."

Facebook grupa je privukla uglavnom mlade generacije ljudi i sastoji se i od čeških konvertita i muslimana iz drugih zemalja, kao što su Bosna ili arapski svijet, koji žive ili studiraju u Republici Češkoj, kao i od nemuslimana koji su zainteresovani za islam.

Jitka, koja je uobičajeno prepokupirana studiranjem bliskoistočnihstočnh studija i arapskog jezika također pronalazi vremena da organizuje događaje i uređuje teme na grupi.

Dosad je grupa upriličila susrete svojih članova kao i organizovanje projekcije filma za širu javnost.
Volonteri iz grupe su preveli film o islamu sa engleskog jezika i odgovarali na pitanja o islamu od strana nemuslimana.

„Imamo mnogo ideja za projekte i događaje", izjavila je Jitka, navodeći potrebu za finansiranjem i sponzorstvom.

„Nadamo se da ćemo organizirati izložbu o islamu, kao i da ćemo napraviti stalke sa lelecima i informacijama", izjavila je oduševljeno.

„Želimo održati znatno više predavanja i općenito biti domaćinom događaja koji prikazuju islam u pozitivnom svijetlu javnosti."

Izvor: IslamOnline.net

He,he ovo me podseca na onu temu koju su zakljucali o Jehovinim svedocima.
"Zutu car"daje linkove,a u ovom slucaju"Monoteizam"pise clanke iz novina.Na temi o J.svedocima takva je bila rasprava izmedju "zutog"i svedoka,nesto slicno sad izmedju njega i muslimana.Pitanje za zutog,koju religiju prihvatas.A za "Monoteizam",koliko znam muslimani priznaju Bibliju kao svetu knjigu,a ti kazes da je falsifikat,kako se moze nesto sto priznajete od Boga reci da je falsifikat?

He,he ovo me podseca na onu temu koju su zakljucali o Jehovinim svedocima.
"Zutu car"daje linkove,a u ovom slucaju"Monoteizam"pise clanke iz novina.Na temi o J.svedocima takva je bila rasprava izmedju "zutog"i svedoka,nesto slicno sad izmedju njega i muslimana.Pitanje za zutog,koju religiju prihvatas.

A za "Monoteizam",koliko znam muslimani priznaju Bibliju kao svetu knjigu,a ti kazes da je falsifikat,kako se moze nesto sto priznajete od Boga reci da je falsifikat?

Da muslimani priznaju Stari i Novi zavet ali onako kao sto je objavlejno Mojsiju i Isusu,a posto orginala vise nema onda je Bog objavio poslednji zavet,Qur'an.

Svako dobro i sve najbolje!

Kako je islam najmladja religija , koja danas ima već milijardu sledbenika, i koja će uskoro imati ključnu ulogu u finalnom sukobu civilizacija (po Hantingtonu), pre konačnog uspostavljanja Novog Svetskog Poretka a koji će činiti ekumenska crkva i svetska vlada, pogledajmo kako je zaista nastao islam i zašto baš kod Arapa.

Samo vojskom Rimljani nisu mogli kontrolisati čitavu svoju imperiju, posebno Bliski i deo Srednjeg Istoka sa brojnim Arapima.

Za taj poduhvat bilo je potrebno formirati nešto jače, moćnu silu na čitavom područiju koja bi, ne samo mogla da za interese Rima kontroliše, već da kasnije i širi rimski uticaj po čitavom svetu.

Podsetimo da se u Starom zavetu (Knjiga o postanku) kaže kako se Bog prikazao Avramu i obećao mu sina (koga je Avram dugo čekao i za to se bogu i molio) koji će postati "otac svih naroda". Ali, kako je njegova žena Sara bila nerotkinja, ponudila mu je služavku, mladu Hagar, da mu rodi dete. Hagar je tako rodila sina Ismaila.

Ali, čim je rodila Ismaila, Hagar je počela da prezire svoju gazdaricu. Kada je Sara imala 75 (ili 90 godina), uspela je da rodi sina po imenu Isak i to je za nju bilo dete koje je Bog izabrao i obećao za "oca svih naroda". Sara je zato stalno zanovetala Avramu, i na kraju ga oterala iz kuće zajedno sa Hagar i njenim sinom Ismailom.

Dok se Hagar mučila da prehrani Ismaila tumarajući pustinjom, Bog se ponovo prikazao Avramu i rekao mu da samo Ismail može biti tvorac naroda "jer je ON tvoje seme".

Tako je Bog poslo sa neba i andjela koji je sišao u pustinju gde su bili Hagar i Ismail i rekao Hagar da će njen sin biti tvorac velikog naroda. Tada je Hagar ugledala bunar sa vodom koji im je spasao život.

Tako, uz božiju pomoć, Ismail je preživeo.

Islam još kaže da je Avram toliko bio zahvalan bogu što je dobio sina Ismaila, da je kada ga je bog jednom iskušavao u šumi bio spreman i da ga ubije i bogu prinese kao žrtvu. Hrišćanska verzija, medjutim, kaže da je Avram za žrtvu ponudio bogu Isaka, a ne Ismaila.

Alberto Rivera, odbegli jezuita, kaže da je Muhamed ovo kasnije promenio i kao žrtvu napisao ime Ismaila. Da ovo učini nagovorio ga je njegov savetnik Vorakva.

Danas kao rezultat ovog malog falsifikata milioni Muslimana širom sveta odaju počast Ismailu i "njegovoj žrtvi" u džamiji koju su sagradili baš na mestu gde je nekada bio jevrejski najsvetiji hram u Jerusalimu. Ovo je sada drugo po redu najsvetije mesto u islamskoj religiji.

Objediniti Arape nije bilo ni malo lako. Rascepkani na brojna plemena i na velikom prostoru, oni nikako nisu hteli da prihvate novu "hrišćansku" crkvu sa sedištem u Vatikanu. Razni katolički emisari pohodili su arapska plemena šireći svoju "jagnjeću" hrišćansku veru, ali bez uspeha.

Arapi su toliko mrzeli Rimljane u kojima su valjda videli razvratne i bahate okupatore koji su ih pljačkali i terorisali, da nisu želeli da sa njima dele istu veru.

Tako su mnoga plemena i dalje opstajala kao paganska, medjusobno često ratujući. Bilo ih je nemoguće kontrolisti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back