Шта изазива прехладу?

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
90.247
У Бљуцу пише да прехладу не изазива хладноћа, већ вирус.

Да ли је то тачно?

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/1...-veruju-a-koji-nemaju-veze-sa-zivotom/n63d256

Hladnoća uzrokuje prehladu
Netačno. Prehladu izaziva virus, a razlog zašto smo zimi češće prehlađeni ne leži u hladnoći već u činjenici da smo češće u tzatvorenim prostorima, pa virusi lakše prelaze sa jednog na drugog čoveka. Međutim, hladnoća kod nekih ljudi može da probudi već postojeći virus u njihovom telu, protiv kog bi se imunitet izborio da su ostali na toplom i suvom mestu.

Да ли је то тачно?

http://www.blic.rs/slobodno-vreme/1...-veruju-a-koji-nemaju-veze-sa-zivotom/n63d256

Netačno. Prehladu izaziva virus, a razlog zašto smo zimi češće prehlađeni ne leži u hladnoći već u činjenici da smo češće u tzatvorenim prostorima, pa virusi lakše prelaze sa jednog na drugog čoveka. Međutim, hladnoća kod nekih ljudi može da probudi već postojeći virus u njihovom telu, protiv kog bi se imunitet izborio da su ostali na toplom i suvom mestu.

To je kao pitanje šta je starije kokoška ili jaje.
Ja verujem doktorima i skorim istraživanjima, a manje baba vangama koje su živele pre mnogo godina. Dakle, verujem da je uzročnik prehlade neki virus ili bakterija.

brate ja sam lego znojav na ladan beton i najebo ko nikad,nigde nisam nikakve viruse pokupio samo nepromisljeno pravio greske,sad cepam samo toplo nista iz frizidera nikakav led,supice uz beli i crni luk,primetio sam i mleko kad popijem da mi se zapusava nos tako i da je to out,neke stvari koje su kao pogodne kao lek ako ih uzimam preventivno daju kontraefekat

Да ли је то тачно?

Шта каже Бљуц, може ли се прехладити од бактерија или само од вируса??

То је тачно.

Прехлада је запаљење слузница носа и грла коју изазива Риновирус. Ринус је нос. Зато се Носорог зове Рионосаурус.

Елем, лек за прехладу не постоји зато што смо још увек углавном неспособни да лечимо вирнусне инфекције.

А риновирус мутира пар пута годишње па му не можемо ништа.

Од хладноће пада имунитет, јер тело троши калорије да нас греје па зато страдају остали системи, између осталог имуни.

Али хладноћа и прехлада су прецењени код Срба. Енглези нам се смију што верујемо да промаја убија и да ако не носиш папуче ће умреш.

Да ли је то тачно?

I ja sam uvek bio uveren da je virus.

Hladno volim, 100 puta se i smrzao pa se nisam prehladio.
"Smrzavanje" možda samo potpomaže virusu tako što privremeno oslabi imunitet ali mislim da u malo smrzavanja nema ništa loše ( bar prehlade što se tiče)

Када имунитет падне, не мораш пити ни хладно ни вруће... једноставно бактерије и вируси који су већ у организму ће да преовладају.

- - - - - - - - - -

То је тачно.

Прехлада је запаљење слузница носа и грла коју изазива Риновирус. Ринус је нос. Зато се Носорог зове Рионосаурус.

Елем, лек за прехладу не постоји зато што смо још увек углавном неспособни да лечимо вирнусне инфекције.

А риновирус мутира пар пута годишње па му не можемо ништа.

Од хладноће пада имунитет, јер тело троши калорије да нас греје па зато страдају остали системи, између осталог имуни.

Али хладноћа и прехлада су прецењени код Срба. Енглези нам се смију што верујемо да промаја убија и да ако не носиш папуче ће умреш.

Ако верујеш енглезима, седи на промаји (нашој а не енглеској) пола сата па нам пренеси утиске сутрадан. ;)

Ако верујеш енглезима, седи на промаји (нашој а не енглеској) пола сата па нам пренеси утиске сутрадан. ;)

Ја сам се тако једном туширао са неком Британком, и била је цича зима.

И онда је она с мокром косом од 40цм изашла на терасу, а ја сам са косом од 2цм сео на радијатор и почео да је сушим феном "Турбо Максимус Фен 2000". И онда сам се згрануо и рекао "Хеј Бејби, умречеш од хладноће".

А она је рекла "Немој бити фани".

И није се прехладила.

То ме је навело на то да размислим да ли је промаја стварно Тихи Убица, као што каже Бака Живомирка.

И онда је она с мокром косом од 40цм изашла на терасу, а ја сам са косом од 2цм сео на радијатор и почео да је сушим феном "Турбо Максимус Фен 2000". И онда сам се згрануо и рекао "Хеј Бејби, умречеш од хладноће".

И није се прехладила.

То ме је навело на то да размислим да ли је промаја стварно Тихи Убица, као што каже Бака Живомирка.

Она није изашла на промају и она не зна шта значи реч промаја.
Истуширај се отвори улазна врата и врата од терасе, седи на сред собе, па нам пренеси утиске. ;)

И није се прехладила.

Ona se nije prehladila zato što ima neandertalske gene koji je štite od hladnoće. Evolucija je čudo.

Тако се курче и ови што дођу из Аустралије, па махом заврше у хитној после пар дана. :lol:

Опасна бре та промаја, кад шаље људе у хитну!

Промаја, трактор, Хитлер и абрихтер.

Урнисаше народ напаћени.*

- - - - - - - - - -

Ona se nije prehladila zato što ima neandertalske gene koji je štite od hladnoće. Evolucija je čudo.

Да, ти неандерталци су баш неки кул ликови.

Наиме, најчистији хомо сапијенс живи у Етиопији, где нема приступ тоалету.

А најчистији неандерталац живи у Шведској.

Зато морамо закључити да су неандерталци заправо насељавали Атлантиду, док их није поразио Ур Нина, Сар Сербула.

Ma ne moras da se trudis.
U Engleskoj ( ali i Belgiji, Holandiji, Nemackoj) zene idu u sandalama, bose i u januaru, a nije poznato da umiru od zapaljenja pluca,
zapaljenje jajnika i besike ovde je i nepoznato pa se ni gace do kolena ne nose kad pada kisa, ali i kada je susnezica.
Ja bez promaje ne bih mogla da zvim , mislim da bih se ugusila, narocito nocu.
a nikada, ali nikada u zivotu ( a zivim vec dugo;)) nisam imala ni temperaturu ili nekakve angine i statigajznamstasvevec.

Опасна бре та промаја, кад шаље људе у хитну!

Промаја, трактор, Хитлер и абрихтер.

Урнисаше народ напаћени.*

Нисам ти тражио листу фобија. :lol:

- - - - - - - - - -

Ma ne moras da se trudis.
U Engleskoj ( ali i Belgiji, Holandiji, Nemackoj) zene idu u sandalama, bose i u januaru, a nije poznato da umiru od zapaljenja pluca,
zapaljenje jajnika i besike ovde je i nepoznato pa se ni gace do kolena ne nose kad pada kisa, ali i kada je susnezica.
Ja bez promaje ne bih mogla da zvim , mislim da bih se ugusila, narocito nocu.
a nikada, ali nikada u zivotu ( a zivim vec dugo;)) nisam imala ni temperaturu ili nekakve angine i statigajznamstasvevec.

Тебе изгледа неће ни вируси. :mrgreen: (немо да се љутиш)

Тебе изгледа неће ни вируси. :mrgreen: (немо да се љутиш)
Ma zasto da se ljutim, stvarno sam nekako neunistiva. Ja carape skidam 1. aprila ( nema veze koliko je stepeni) i idem bosa do 1.novembra.
Nosim zatvorene cipele, neke balerine, ali sam stvarno bosa, ljudi padaju u fras kad me vide, ali je meni tako ok.
Ja i zimi cizme nosim sa nekim "soknicama", ozbiljne carape ne poznajem, a i ne posedujem ih.
E sad, ne volim kad mi je ladno " na ledja":zcepanje: pa se odgovarajuce odevam cak i leti.
Nosce te ipsum sto bi rekli stari Rimljani.

- - - - - - - - - -

A prehlada zaista ne postoji, pa ufati ljude nekakva smrkavica, neke i grip, ali to nije nikakva prehlada.

Ma zasto da se ljutim, stvarno sam nekako neunistiva. Ja carape skidam 1. aprila ( nema veze koliko je stepeni) i idem bosa do 1.novembra.
Nosim zatvorene cipele, neke balerine, ali sam stvarno bosa, ljudi padaju u fras kad me vide, ali je meni tako ok.
Ja i zimi cizme nosim sa nekim "soknicama", ozbiljne carape ne poznajem, a i ne posedujem ih.
E sad, ne volim kad mi je ladno " na ledja":zcepanje: pa se odgovarajuce odevam cak i leti.
Nosce te ipsum sto bi rekli stari Rimljani.

- - - - - - - - - -

A prehlada zaista ne postoji, pa ufati ljude nekakva smrkavica, neke i grip, ali to nije nikakva prehlada.

Ја косу никада не сушим, до душе није ми ни велика... напоље изађем 5мин после туширања (лето-зима), али на промају не идем.
Неким људима смета и клима као промаја.... е сад можда је то због имуног система или влажности ваздуха, стварно не знам али знам да није никакав мит.

Ја косу никада не сушим, до душе није ми ни велика... напоље изађем 5мин после туширања (лето-зима), али на промају не идем.
Неким људима смета и клима као промаја.... е сад можда је то због имуног система или влажности ваздуха, стварно не знам али знам да није никакав мит.

Meni klima smeta jer je vazduh nekako suv, a kazu strucna lica da je nezdrava, puna nekakvih bakterija, ali ja to i nemam pa me bas i briga.

Klima i promaja najveci srpski neprijatelj:deda:

Klima jeste nesto sto s mozgom nema veze. Potrebna ti je u godini mozda 17 dana i onda se yebavas sa tom skalamerijom
Dovoljna su dva kineska ventilatora kada bas zagusti.

Ja sam cesto u Francuskoj ( a inace zivim u Nemackoj i to u delu gde zna leti da bude i 36 stepeni), ni u jednoj ni u drugoj
zemnlji nigde i nikada ne videh na kucama/zgradama nekakve klime.
Nego je to neka moda , a Srblje voli amerikanske mode pa se tako i ponasa.

i ja sam sigurna da je virus
mi smo inace uvek u okruzenju virusa, bakterija i parazita
onog momenta kad nam se poremeti imuno ravnoteza, neki od virusa nadvladaju nas sistem i javi se oboljenje
u zavisnosti od ostecenja imuniteta, oboljenje ce da se javi sa blazim ili jacim simptomima

Klima jeste nesto sto s mozgom nema veze. Potrebna ti je u godini mozda 17 dana i onda se yebavas sa tom skalamerijom
Dovoljna su dva kineska ventilatora kada bas zagusti.

Ja sam cesto u Francuskoj ( a inace zivim u Nemackoj i to u delu gde zna leti da bude i 36 stepeni), ni u jednoj ni u drugoj
zemnlji nigde i nikada ne videh na kucama/zgradama nekakve klime.
Nego je to neka moda , a Srblje voli amerikanske mode pa se tako i ponasa.
u klimama su virusi poput koksakija,zamisli tek u kolima ili busu koje se nikad ne ciste

Back