Šta imamo na temu Krpelja

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.156
Na njemačkim portalima krpelj važi kao najveća zver medju insektima i čak kao najopasnij medju svim insektima i životinjama .

Na domaćim portalima čitam o metodima vađenja krpelja i dodje mi da zaplačem od muke kolko smrtonosnih "saveta" po ljudski život, ima ! Od lepka do petroleuma do soli sve se da pročitati !

Ovu temu sam pokrenula u namjeri da stručna lica opisu bolesti boreliose i FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis), kao i kako se vadi krpelj i šta dalje posle ujeda krpelja !

jase brate svaki dan pregleđujem jer radim u prirodi, a obaška to što imamo majmune koji se valjaju po travi pa posle sednu u auto i onomad sam u roku od pola h našao 3 krpelja na garderobi, koje je neko od njih uneo u auto... srećom na vreme sam ih primetio
pored krpelja najveća opasnost su mi zmije i stršljeni
pre 4,5 god se jedan bio zakačio, to mi je bio prvi u životu...srećom bio je bezopasan

Na njemačkim portalima krpelj važi kao najveća zver medju insektima i čak kao najopasnij medju svim insektima i životinjama .

Na domaćim portalima čitam o metodima vađenja krpelja i dodje mi da zaplačem od muke kolko smrtonosnih "saveta" po ljudski život, ima ! Od lepka do petroleuma do soli sve se da pročitati !

Ovu temu sam pokrenula u namjeri da stručna lica opisu bolesti boreliose i FSME (Frühsommer-Meningoenzephalitis), kao i kako se vadi krpelj i šta dalje posle ujeda krpelja !

Ti si nevaljala cica maca (i ružna ko lopvov) imaš krpelje :hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:

Volimo mi praviti od muhe slona...ako ti se krpelj baš zakači, izvadi ga, dezinficiraj mjesto ujeda i prati situaciju iduća 2-3 tjedna. Ako se pojavi crvenilo, temperatura, glavobolja i sl., potraži liječnika.

Bavim se sportom i provodim dosta vremena u prirodi. Svake godine skinem veci broj krpelja sa sebe. Veliki broj ljudi sa kojima sam u kontaktu takodje. To je uzorak od par stotina ljudi i duzi vremenski period (10-15 godina). Do sada sam cula samo za jedan slucaj Lajmske bolesti. Mislim da je to merodavan podatak koliko je ta prica naduvana. Druga stvar, treba znati kako se krpelj vadi. Najbezbedniji nacin je svakako otici u najblizi dz. A za prirodnjake evo brzog i efikasnog resenja (nije elegantno kao dz ali vrlo efikasno :) ) : Stavite sopstvenu pljuvacku na krpelja i blago, bez pritiskanja utrljavate. Krpelj ce sam da se pusti, bez da povrati sadrzaj. I to je sve, mozete se vratiti svojim aktivnostima u prirodi bez opterecivanja kako mali zli predatori vrebaju iz trave :)

Back